Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Varmepumpen fungerer dårligere enn før


Anbefalte innlegg

Hei

Jeg har en Toshiba Daiseikai 8 Gulvmodell 35. Den er to år gammel og har fungert toppers inntil nylig. Jeg bestilte derfor service på den. Grunnen til at jeg tok kontakt med forhandler, var at varmepumpen ikke lenger er like effektiv. (Ja, jeg rengjør filteret regelmessig.) Den holder bra på varmen, men hvis jeg slår ned varmen 2-3 grader når jeg sover eller er på jobb, og så skal øke temperaturen igjen, tar det lang tid. 

Eksempelvis slo jeg tirsdag kveld ned på 20 grader da jeg la meg. Onsdag kl. 14.30 økte jeg temperaturen til 24 grader (via mobilapp). Da jeg kom hjem kl. 16.30, var det ikke nevneverdig varmere, og varmepumpen blåste ikke. Selv om jeg satte på max viftehastighet, skjedde ingenting. Først etter ca. 20 minutter begynte den å reagere/varme. (Da var det mao. gått nærmere 2,5 timer siden jeg økte tempen.)

Leverandør har som sagt tatt service på den, men ytelsen er uforandret. Jeg møter dessverre liten forståelse hos leverandør. Der er det "Vi fant ingen feil og har utført service"-holdning som råder. 

Mitt spørsmål er:  Hvor lang tid bruker varmepumpen på å varme opp uteluften? (Ytelsen - eller manglende sådan - er noenlunde den samme om det er 0 eller -15 grader.) Når den først har blitt varm, skal den da blåse varmt kontinuerlig, eller må den ta pauser for å varme opp neste "bolk" med luft? 

Sånn den fungerer nå, har jeg få incentiver for å senke temperaturen, da det tar urimelig lang tid å få det 3-4 grader varmere igjen. 

En liten del av meg er dog usikker på om jeg har begynt å innbille meg ting, eller om jeg har mitt på det tørre med tanke på redusert ytelse sammenlignet med tidligere...

Huset er for øvrig på 100 m2 fordelt på to etasjer, og etterisolert ifm. totalrenovering for to år siden. Årlig energiforbruk er 10-12 000 kWt. Tilstøtende rom har 20 grader, og som sagt er "atferden" cirka lik uavhengig av utetemperatur. Jeg kjenner funksjonene til varmepumpen. Gruffet skyldes således ikke misforståelser/feilbruk fra min side. Som sagt har den fungert bra inntil nå i høst, da jeg ved midlertidig senking av temperaturen, opplevde ytelsesproblemer ved økning av temperatur.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
22 minutes ago, Teppebanker said:

Mitt spørsmål er:  Hvor lang tid bruker varmepumpen på å varme opp uteluften?

Lang tid - ettersom det ikke er slik en varmepumpe fungerer :) 

Kan du avlese hvilken temperatur enheten selv mener rommet har?  Kan jo tenkes at temperaturen akkurat der er høy nok ifht temperaturen du har satt eller at sensoren ikke får avlest riktig pga skitt/støv eller defekt. 

Om du vil teste om selve varme-funksjonen fungerere, ville jeg satt temperatur og vifte på max og se hvor lenge det tar fra den kaster ut varm luft i rommet. 

Endret av tigerdyr
Lenke til kommentar
tigerdyr skrev (7 minutter siden):

Lang tid - ettersom det ikke er slik en varmepumpe fungerer :) 

Kan du avlese hvilken temperatur enheten selv mener rommet har?  Kan jo tenkes at temperaturen akkurat der er høy nok ifht temperaturen du har satt eller at sensoren ikke får avlest riktig pga skitt/støv eller defekt. 

Om du vil teste om selve varme-funksjonen fungerere, ville jeg satt temperatur og vifte på max og se hvor lenge det tar fra den kaster ut varm luft i rommet. 

Temperaturen på varmepumpen er alltid et par grader høyere enn realiteten. Når jeg senker til 22 grader (natt/jobb), blir det 20-20,5 grader på mitt målepunkt på stuebordet 2-3 meter til siden for varmepumpen. 

Appen jeg benytter, viser tempen varmepumpen "tror" det er. I går viste mao. varmepumpen at det var 22 grader før jeg skrudde opp tempen. Jeg satte da på 30 grader for moro skyld, for å teste litt. Da jeg kom hjem, stod mao. tempen på 30 grader. Men det blåste ingenting. Jeg forsøkte både (manuell) max viftehastighet og "Power"-funksjonen, men ingenting skjedde før etter et kvarters tid. Viftehastigheten er for øvrig alltid på auto med mindre jeg tester (men jeg har ikke modus på auto...)

Lenke til kommentar

En god varmepumpe skal klare å gi 55 grader på luften som går ut når den står på maks. Dette synes jeg er greit å teste hver sesong fra varmepumpen er ny. Klarer den ikke det så er det for lite gass, eller annen feil. "Service" inkluderer ikke sjekk av det eneste som er interessant, mengde gass. Dermed helt meningsløst i følge han som monterte pumpen her.

Lenke til kommentar

Men, til spørsmålet mitt: Hvor kort tid bør det ta fra jeg øker tempen fra 20 til 24 grader, før den begynner å blåse varmt? (Som sagt synes den å oppføre seg noenlunde likt uavhengig av utetempen i så måte.)

Når jeg kommer hjem to timer etter jeg satte den på 30 grader, vil det da gi noen mening at den ikke blåser? 

Er det noe som tilsier at det IKKE er noe feil med varmepumpen? 

Det hører med til historien at leverandør har vært innom en gang etter servicen, ettersom jeg sa at det fortsatt var noe galt. De var da tilstede en stund (en times tid) for å se hvordan den oppførte seg. Jeg hørte aldri noe etter det - noe jeg tolker som at de mener alt er ok. Så da lurer jeg på om de er uproffe eller jeg brygger på demens. 

Lenke til kommentar

Vår varmepumpe, toppmodell av annet kjent merke, vil reagere på sekunder hvis jeg øker ønsket temp 4 grader. Hvis den ikke aviser akkurat da. Det jeg synes er litt rart med min er at hvis jeg har viftehastighet på "auto" så holder den innstilt temp mer presist enn om jeg har den på "2", selv om faktisk viftehastighet er lik med de to valgene.

Lenke til kommentar
Teppebanker skrev (5 timer siden):



Når jeg kommer hjem to timer etter jeg satte den på 30 grader, vil det da gi noen mening at den ikke blåser? 

 

Kanskje pumpa tilfeldigvis av-iser akkurat i det du kommer hjem?

Tror det er forskjell på hvor lenge den av-iser ut fra utetemperatur og rørlengde.

Jeg ville ha testet med ir-temp måler. Hvis du skrur opp temperaturen noen grader, så bør du i løpet av et par minutter nå 50-55 grader på ut-lufta/registeret. Dette forutsatt at pumpa er i en "normal" syklus, og ikke rett før av-ising. Det er også viktig at ikke ute-delen er en stor isklump, men dette burde vært sjekket under den servicen du tok.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er nok flere faktorer som spiller inn her, og det som påvirker varmepumpen mest det er ute temperaturen. Er det kaldt ute så vil det bygge seg is på utedelen og den må da avise i perioder. Vår er en litt eldre modell, og den kan gjerne av ise en gang i timen. 

Vår varmepumpe liker seg aller best når den får stå i ro med samme temperaturen uten å øke eller senke den. Et lite tips er jo strømprisen, ofte billigere på natten, så om det er mer besparelse på å skru ned på natten når det er billig strøm for å så skru opp igjen kl 14 når prisen går opp kan jo og vurderes om det er nødvendig. 

Å sette opp viften manuelt kan også gjøre ting verre, hvis det ikke er mer varme i innedelen vil det bare oppleves som en kald vifte. Viftehastigheten er styrt av temperaturen inne i innedelen (tilgjengelig varme). 

Kjører jeg vår på MAKS temperautur og gjerne HI-power mode så blåser det ut rundt 60 grader. 

Ta gjerne et termometer og hold den foran der det blåser luft ut når du sjekker dette. Hvis den ikke klarer å komme opp i skikkelig temperatur så tyder det på at det er noe gæli "innvendig". 

Service på varmepumpe trengs ikke etter min mening så lenge man støvsuger og rengjør innedel og rengjør "radiatoren" ute. Har en snart ti år gammel mitsubishi, aldri tatt service på (av fagfolk) utenom å rengjøre innvendig del regelmessig, samt spyling av utedelen (radiator), og rengjøring av vifteblad hver høst. 

 

Håper det ordner seg for deg! :) 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...