Gå til innhold

Kan fattigdom utryddes helt?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg mener det i praksis ikke er mulig.

Dagens velferdssystem i vestlige land er basert på billig energi og produksjon i lavkostland.

 

I Kina ser man at økonomiske veksten er i ferd med å bremse opp, en av årsakene til dette er at store deler av befolkningen har nådd et slags "metningspunkt". Veksten har vært drevet av fattige fra landsbygda som har gitt enorm tilgang på nesten gratis arbeidskraft. Etterhvert har dette blitt til en stor middelklasse som stille krav og ikke lenger finner seg i å utnyttes i samme grad. Kostnaden for arbeidskraft øker og veksten avtar

Lenke til kommentar
dundersalt123 skrev (1 time siden):

Dagens velferdssystem i vestlige land er basert på billig energi og produksjon i lavkostland.

Produktivitet har mer enn doblet seg siden 1970 og med stadig mer automatisering så kommer lavkostarbeidere til å bli faset ut. Det handler bare om å distribuere rikdommen fra produktiviteten bedre, noe som er spesielt relevant i fattigere land regjert av kleptokrater.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gavekort skrev (1 time siden):

I prinsippet så er det nok ikke det. Om man ser på utviklingen de siste 40 årene så har forholdene i den tredje verden forbedret seg noe helt enormt, så det er håp.

I blant annet Sverige virker det dessverre å gå feil vei. Men de er vel allerede blant de rikeste landene i den tredje verden. 

Lenke til kommentar
2 hours ago, Gavekort said:

Produktivitet har mer enn doblet seg siden 1970 og med stadig mer automatisering så kommer lavkostarbeidere til å bli faset ut.

Dette er vel en myte som mange tror på, uten at det derved behøver å forholde seg slik.

Det er ganske mye vareproduksjon som ikke egner seg direkte for automatisering. Automatisert produksjon kan også være dyrt og arbeidskrevende å sette opp, spesielt for mindre serier.

Det forholder seg jo ikke slik at for eksempel landet Norge har en høy grad av vareproduksjon ved bruk av en automatisert industri. Det motsatte er jo tilfellet. Vi ligger blant de siste i Europa i bruk av industriroboter og automatisert vareproduksjon.

https://www.dn.no/morgendagens-naringsliv/teknologi/robotisering/arbeidsliv/norsk-industri-pa-robotbunnen-i-skandinavia/2-1-345556

De aller fleste av våre forbruksvarer produseres av utenlandske arbeidere, men vi opprettholder handelsbalsnsen med utlandet ved eksport av råvarer som olje, gass og fisk. Produksjonen av olje og gass er nok automatisert.

Produktiviteten har nok økt siden 1970, men de mange forbruksartikler som vi bruker til daglig er jo produsert av utenlandske arbeidere. Det samme gjelder også mye av den maten som vi spiser.

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...