Gå til innhold

Hva er den mest strømgjerrige spill-PC (1080p hi/ultra) som går an å bygge?


Anbefalte innlegg

Dette forumet har mange, mange års tradisjoner med å hjelpe folk med å bygge PC med "best ytelse under PRIStak".  Best ytelse for prisen er det vanlige ellers på nettet - og har vært det lenge. Dette gjelder min "ekspertise"(LOL) også. Det jeg imidlertid vil bygge nå, er "MINST strømforbruk under et YTELSEtak". La meg forklare tenkt ytelsestak:

-1080p med høy/ultra kvalitet/instillinger med høy refresrate/fps i de fleste spill

-100-144 fps (passende en 24" 144hz skjerm)

-Ingen krav til raytracing eller "temporal frames"

-Minst mulig strømforbruk, i spill eller i hvile

-Ingen overklokking - men absolutt undervolting

-Strømforbruk først, men ikke for høye komponentpriser heller. Åpen for kjøpe brukt.

Bare så det er klart, det er ikke PCen som er strømværstingen i husholdningen. Skal totalforbruket ned, må man starte andre steder. Men dette er et forum for PC-interesserte, og jeg synes vi burde kunne mest om hvordan bygge strømsparende PC. På samme måte, "spill på mobilen i stedet"-argumentet faller på steingrunn :)

Nettet flommer over av tester, men det er alltid en supersterk GPU på CPU-tester og supersterk CPU på GPU-tester. De kan se på strømforbruk men builds som kombinerer med strøm høyt på prioriteringen er det få av! Eksempler fra 2019, 2021, og 2022  utenfor Norge, der ikke all energi er ren.

 

Hvilke deler skal en slik PC ha? Foreløpig har jeg ikke så mye, men jeg har noe:

-GPU: RX 6600 XT virker som et bra valg. (Kommer kanskje RDNA3-variant senere, men jeg vil ikke vente)

-CPU: AMD ser ut til å spare mest strøm, og er visstnok bedre for undervolting.
-Luftkjøler og ellers færrest mulig komponenter

 

Er det noen her inne som har hatt lignende tanker, eller uansett har noe å bidra med?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
3 minutes ago, Nimrad said:

Har du sett på laptopmarkedet? 1080p 100-144hz burde ikke være umulig for visse laptoper. Og disse maskinene bruker jo komponenter som er lagd for å bruke minst mulig strøm.

Takk for svar, men jeg ønsker å bygge stasjonær PC. Ikke mobil, ikke konsoll, ikke laptop.

Lenke til kommentar

Jeg tror som du sier at en AMD cpu og gpu kan være gode valg for lavt strømforbruk. For cpu kan jeg tenke meg at Ryzen 5 5600X er et greit valg, selv om en kan se på 8 kjerne prosessorene også. Intel i5-12400F kan også være et godt valg.

For gpu så kommer det vel mye an på hva ytelse en sikter på. RX 6600 XT har høy ytelse, men sikkert god ytelse per watt. RX 6600 kan også være bra. Aktuelle fra Nvidia kan være RTX 3050, 3060 og 3060TI.

Her er noe målinger på strømforbruk: MSI Radeon RX 6600 XT Gaming X Review - Power Consumption | TechPowerUp

Jeg tenker at GPU kan klokkes ned og undervoltes en del og dermed bruke mindre strøm.

For strømforsyning så er jeg ofte fornøyd med Gold, men en kan også se på Platinum strøm-effektivitet.

Et slik maskin vil da ha spesifikasjonene CPU max 65W, og GPU max 160W. Og en kan da f.eks velge å ha et mål om gaming forbruk på CPU 65W (bruker standard innstillinger for CPU) og GPU 130W (ned trimmet effekt).

Etter det jeg har sett så har PS5 og Xbox Series X også ca 185-200W under spill, så PC skissert over kan bruke omtrent det samme.

Endret av Svein M
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Det er egentlig ikke noe svar på dette, men generelt sett er prosessorer med lavere power limit og lavere frekvenser mer effektive i det området de arbeider i.  De fleste sammenlignbare prosessorer bruker nesten lik effekt ved lik last eller så vil de kraftigere bli ferdig raskere og gå i idle.

Det blir som å spørre om hvilken seddel eller mynt bruker minst penger. Om du bruker 10x50 eller 1x500 spiller ingen rolle.

Man kan halvere power limit på en top of the line CPU uten å tape nevneverdig ytelse.image.png.1aa923eacec3284a9bc467cb52ba8e7f.png

Man vil poteniselt få spikes på minimum FPS i spill,  med andre ord ikke noe man vil gjøre som profesjonell.

En i5 12400 er mer effektiv enn for eksempel 12900K da den siste er laget for å kunne levere varene ved å presse for maks ytelse utenfor power limit og frekvens hvor den er mer effektiv, mens i5 12400 opererer i et mer effektivt område Førstnevnte vil også komme til kort i en rekke sistuasjoner fordi hard  cap på power limit intreffer før man når diminishing returns. I praksis ønsker man neppe å sette lavere enn 191W power limit for 12900K.

Hvis du ser i tabellen kan man teoretisk  kjøre 12,5 stk 12900k på 2W og få lik regnekraft som 1 cpu @ 250W med kun 25W totalt (ser bort fra øvrige komponenter da dette er et teortetisk eksempel). Dilemmaet er at 8% ytelse fra 1x CPU neppe er nok til det man skal gjøre selv om effiktiviteten er 10 ganger bedre. Eksemplet vil ikke funke i praksis for når man legger til krafttrekket til 12,5x hovedkort, SSD vifter osv vil man sannsynligvis komme bedre ut med den ene prosessoren som leverer 100% ytelse men er mindre effektiv.

Hvis man ønsker et effektiv grafikkort blir man nesten nødt til å se hva NVIDIA eller AMDkommer til å levere av lavere- eller mellomklassemodeller i den genereasjonen som er nå, da kommende kort på 4 og 5 nm vil være mere effektiv enn Samsung 8nmi NVIDIA 30-serie, som ikke er spesielt god sammenlignet med noder fra TSMC.

Hvis man skal gi et svar som ivaretar ytelse og effektivitet må det være å velge ca midt på av CPU og grafikkort. Hvis man tar for seg Intel og NVIDIA pleier dette å være tredje modell fra den øverste altså xx600K CPU og XX70 Grafikkort. Det må være en viss balanse mellom ytelse og effektivitet. Å gå kun for effektivitet vil ikke ta deg helt i mål og det beste i en serie kan stilles til å være mer effektivt samtidig som man har ekstra krefter i bakhånd. Lavere modeller enn middels er "alltid" effektive men vil nå en vegg av hva som kan leveres av ytelse.

Mer kraft gir en bedre opplevelse Intel sier selv at prosessorene er laget for å kjøre på maks effekt. Lavest mulig frame time er viktig når man skal spille.
https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-12900k-alder-lake-tested-at-various-power-limits/7.html

Jeg vil påstå at det beste er å kjøpe så kraftig utstyr som man har råd til. Effektbruken eksisterer kun de timene man holder på.

Endret av BadCat
Lenke til kommentar

Jeg takker for alle svar, selv om noen går litt over hodet på meg :) 

 Har landet på Ryzen 5 5600x og Radeon RX 6600 XT, som er de mest strømkrevende delene. Har ellers samlet sammen litt mer til en liste
 https://no.pcpartpicker.com/user/Noemedmedia/saved/74TKqs

Her har jeg valgt en PSU på 550W etter den gamle x1,5-regelen (Partpicker sier  319W). Fra gammelt av har jeg alltid fulgt "pass på å ha nok" men denne gangen vil jeg

a) ikke tenke på senere oppgraderinger og

b) lære mer om å kjøre optimalt - men da må jeg stille spørsmål.

Er det mulig å velge PSU med laserprisisjon etter forhåndssjekket strømforbruk?

Eller er det uansett viktigst å ha "nok" da en spill-PC kan gjøre mye rart avhengig av software som kjøres?

Denne grafene er for meg ikke så nyttig. Toppen ser ut til å være 50% - men er ikke en spill-PC enten høyt forbruk (ved spilling) eller lavt forbruk (ved websurfing og idling), kun 50% i korte overgangsfaser?


image.png.b66e55b561b867dab04a0fb7a4ead1eb.png

On 11/7/2022 at 2:19 PM, Svein M said:

Et slik maskin vil da ha spesifikasjonene CPU max 65W, og GPU max 160W. Og en kan da f.eks velge å ha et mål om gaming forbruk på CPU 65W (bruker standard innstillinger for CPU) og GPU 130W (ned trimmet effekt).

Disse to står vel for 60-80% av strømbruken - hva slags PSU ville du valgt?

Lenke til kommentar
23 hours ago, RRhoads said:

Den mest strømgjerrige PCen vil være en PC med de nyeste komponentene. 13900k og 4090. 

Underklokk og sett maks FPS. 

Interessante idéer, hadde vært enda bedre med en kilde eller to, men bare så det er klart: Poenget for meg er bl.a. å spare penger på strømeffektivitet, så da er det ikke aktuelt å kjøpe en Formel 1-bil og påmontere pedaler :)

Lenke til kommentar
alws_br00d skrev (Akkurat nå):

Interessante idéer, hadde vært enda bedre med en kilde eller to, men bare så det er klart: Poenget for meg er bl.a. å spare penger på strømeffektivitet, så da er det ikke aktuelt å kjøpe en Formel 1-bil og påmontere pedaler :)

Skjønner det veldig godt. Jeg svarte bare på spørsmålet. Anbefaler uansett å kjøpe nyeste serie av cpu og gpu, da disse gir fler fps per watt enn forgjengerne. 

Lenke til kommentar
23 hours ago, BadCat said:

5600X har falt langt bak med ytelsen nå. Rimelig er det dog.

 

Jeg synes ikke det er "amazing how far behind" en CPU som koster det halve yter mindre. Canadiske priser til side; du traff blink i å belyse en bekymring jeg har: Uten uavhengig tester, vil jeg ende opp på med å ikke nå ytelsesmålet i det hele tatt? Oppside: LTT viste ingen gjennomsnittlig FPS under 120 i denne lite relative testen med RTX 4090.

10 minutes ago, RRhoads said:

Skjønner det veldig godt. Jeg svarte bare på spørsmålet. Anbefaler uansett å kjøpe nyeste serie av cpu og gpu, da disse gir fler fps per watt enn forgjengerne. 

SKal altså ikke ha hundrevis av raytracede 4K-frames, jeg sa "100-144fps i 1080p hq/ultra". 

Lenke til kommentar

Første steg er å velge en effektiv PSU som ikke sløser med strøm.
Disse koster ofte mye, men det er der mesteparten av forbruket forsvinner.

Feks om du kjører et system på 600W, så vil denne trekke 750W på en "Bronze 80" PSU mens den trekker 630W på en "Titanium 80+" PSU. Det er en forskjell på 120W som er nesten hele strømforbruket til en CPU på full spiker.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er lite fremtidsrettet med så svak PSU når minimum sist generasjon skjermkort var 750W og nå steget til 850-1000W. Mulig lavere modeller får 750W. Ei PSU trives også best på 50% last. Hvis man er heldig kan man ha samme PSU i 10-15 år, men da må man kjøpe ei forsyning med nok effekt.

Det svarer seg ikke i utgangspunktet økonomisk å kjøpe over Gold, eller kanskje hvis man har den veldig lenge og kraftprisene er også høyere nå, men 2-4% mindre varme kan utgjøre noe i trange omgivelser som for eksempel et studio eller hvis man har mye utstyr hvor 2% her og der tilsammen blir mye.

Endret av BadCat
Lenke til kommentar

Det er litt vanskelig å gi konkrete råd på et slikt utradisjonelt spørsmål, men det er håp. Du kan selvfølgelig se på effektrating på komponenter, men de er sjeldent presise. Det du kan gjøre, er å sette grenser selv der det går an. Altså kan du i BIOS typisk sette en "power limit" og/eller maks turbo på prosessor. Det samme mener jeg du kan gjøre i programvare for skjermkort. Eventuelt kan du konfigurere maksverdier på frame-rate. Litt mer "hardcore" alternativ er undervolting. Altså, du trenger ikke nødvendigvis betale dyrt for en "sær" strømgjerrig PC - du kan kjøpe en PC som gir mye for penga og skru ned på ytelsen selv.

Endret av Verm
Lenke til kommentar

Her er en fin oversikt når det gjelder GPU. De lister opp fps tall under "1080p Ultra" og "1080p medium".

For Radeon RX 6600 XT listes der tallene hhv 78.1 fps og 136.5 fps. Og helt til høyre så står det 160W.

Etter min vurdering så høres dette ut som en passe bra ytelse, dvs dette er vel en vurdering opp mot pris og strømforbruk også.

En ser at strømforbruk er lavt i forholdt til ytelse. Og ikke minst er strømforbruk i et forholdsvis lavt nivå.

Alternativer som ikke er så veldig langt unna er RTX 3060 og RTX 3060 TI. Og Radeon RX 6600.

GPU Benchmarks Hierarchy 2022 - Graphics Card Rankings | Tom's Hardware (tomshardware.com)

Edit: Av grafikkortene jeg har nevnt her så er det ganske jevnt på strøm effektivitet, kanskje litt bedre på AMD, mens Nvidia har bedre Ray-Tracing og kanskje andre features.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...