Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Tvangsinndrivelse etter dom, mot person med gjeldsordning


FuzzyLogic

Anbefalte innlegg

Hadde en leietaker som gjorde store skader på leiligheten jeg leier ut. Klagde saken inn til HTU og vant. Da jeg sendte betalingsoppfordring forteller leietaker meg at hen har gjeldsordning frem til 2025. Dersom jeg nå sender begjæring om utlegg til namsmannen, hva vil skje med kravet mitt? 

Må jeg nå vente til 2025 før det kan tvangsinndrives?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er selv på gjeldsordning.

En person som er på gjeldsordning kan ikke pådra seg ny gjeld under denne perioden. Da kan vedkommende risikere at hele gjeldsordningen blir avsluttet - og man får den aldri tilbake.

Man er også forpliktet til å informere kreditorene om endringer i sin livssituasjon under en gjeldsordningsperiode. Ny gjeld man pådrar seg kan ikke implementeres i en allerede eksisterende gjeldsordning. Dette er noe som må betales i tillegg til avdragene man er underlagt gjeldsordningen .

Dersom du forsøker å tvangsinndrive kravet nå - vil det bare føre til "intet utlegg". Altså; at det ikke er noe å hente da personen allerede er på gjeldsordning. Men det betyr ikke at gjelden bortfaller. Den blir stående - men blir ikke tvangsinndrevet. 

Jeg hadde ringt Namsmannen i din kommune (det er de som styrer med gjeldsordninger... bor du i en mindre kommune, kjenner de nok mest sannsynlig til vedkommende bare du nevner et navn i telefonen, selv om de ikke kan gå inn på hen sin sak).

Har tidligere leietaker akseptert saken - og er oppgående. Er det lureste den personen kan gjøre å skrive under på et gjeldsbrev, der vedkommende forplikter seg til å betalte ned saken etter at gjeldsordningen er avsluttet, i 2025. Så kan du heller sende inn tvangsbegjæring dersom avdragene ikke kommer som avtalt da. Er personen i jobb; kan du være heldig å få tvangstrekk på personen. Men det er umulig før 2025.

Eventuelt kan du forsøke å selge gjelden til et inkassoselskap allerede i dag. Men da får du ikke totalbeløpet. 

 

Edit: @TBergh kan mer om dette enn meg. Du kan jo forsøkte å sende han en melding. 

 

Endret av Milhouse85
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Siden du har vært igjennom HTU allerede så er vel dette en sak som har pågått ei stund? Da vil det og være et moment om saken var noe skyldner burde opplyst om i gjeldsforhandlingene. Kan jo være et langskudd, men da vil det kanskje og være rom for å få gjeld til deg innlemmet i eksisterende gjeldsordning.

Spørsmålet da blir om det er bedre å vente til etter at gjeldsordningen er avsluttet og så sende kravet inn på nytt. Bare vær obs på foreldelsesfristen.

Lenke til kommentar
nomore skrev (10 minutter siden):

Siden du har vært igjennom HTU allerede så er vel dette en sak som har pågått ei stund? Da vil det og være et moment om saken var noe skyldner burde opplyst om i gjeldsforhandlingene. Kan jo være et langskudd, men da vil det kanskje og være rom for å få gjeld til deg innlemmet i eksisterende gjeldsordning.

Spørsmålet da blir om det er bedre å vente til etter at gjeldsordningen er avsluttet og så sende kravet inn på nytt. Bare vær obs på foreldelsesfristen.

Det å få saken innlemmet i eksisterende gjeldsordning er ikke til TS sin fordel. Da TS bare vil få en dividenden fra overskuddet til skyldneren - noe som veldig ofte, bare er smuler. Da vil mesteparten av gjelden bare forfalle ved gjeldsordningens slutt.

Det er derimot til skyldnerens store fordel, om hen klarer å få saken innlemmet i gjeldsordningene. Men jeg tror det skal godt gjøres. Ikke bare må gjelden være fra før gjeldsordningens oppstart. Alle kreditorene må akseptere at saken blir tatt med i gjeldsordningen. Noe som neppe er populært ettersom det vil medføre lavere dividende for de resterende kreditorene. 

Foreldelsesfristen er vel 3 år? Men ved å begjære utleggsforening - så vil du fornye foreldelsesfristen tror jeg - til inntil 10 år. Så her må nok TS bare smøre seg med tålmodighet. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
V-by skrev (42 minutter siden):

Jeg bare lurer..

Hvis utleier må ta opp lån for å reparere skadene, siden leietaker ikke gjør opp for seg. Kan man da kreve inn alle kostnadene for lånet av leietaker? I dette tilfellet kan det jo ta flere år før ts får pengene sine.

Forsinkelsesrente skal være Norges Banks styringsrente + et tillegg på 8%. Så i dette tilfelle, er det vel over 10%. Det bør være mer enn nok til å dekke inn et slikt lån. Forutsatt at man får pengene da.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Hei.

Så denne først idag. 12.10.22

Det heter seg i gol at alle gjeld skal slettes etter endt gjeldsordning. Det er også korrekt det Milhous85 sier at du få kun en dividende ved å melde kravet inn i gjeldsordningen nå. Du vil bare få dividendeutbetaling fra den dagen du varsler om kravet. Kravet må også ha betsått, altså eksistert før det ble åpnet for gjeldsordning.

Imidlertidig tror jeg ikke det er så enkelt å bare "sitte gjeldsordnignen ut" for så å kreve skyldner. Da ville mange kreditoer ha gjort det.

Du kan låne bøker på biblioteket skrevet ev Egil Rokhaug og Ernst Moe om gjeldsordning. Der vil du sikkert finne noe. Du kan søke på nettet, men det har du sikkert gjort alt.

Du kan eventuelt kreve at gjeldsordningen heves, altså at skylødneren ikke skal beskyttes av gjeldsordningsloven.

Men i loven heter det at bestemmelsene i loven gjelder kun for de "som omfattes av loven"

Det du imidlertid kan prøve på er å hevde at det vil virke "...støtende for andre skyldnere eller samfunnet for øvrig.", da skyldner ikke vil klare å oppfylle lovens formål, hvilket er, og det heter i gol:

"§ 1-1.Formål

Loven skal gi personer med alvorlige gjeldsproblemer en mulighet til å få kontroll over sin økonomi.

"

 

Så får du bruke noe av din argumentasjon fra saken som du vant.

Jeg tror det kan være verd å prøve. Jeg tror du da må gå veien om namsmannen og tingretten. Tingretten må du betale et rettsgebyr til, før de ser på saken. Det er sånn ca 1 223,00. Du krever at motparten dekker rettsgebyret hvis du vinner.

Tror dette kan føre frem, men ikke vært borti denne problemstillingen tidligere. Så dette kan eventuelt være så kalt upløyd mark.

Da er du avhengig av meget god argumentasjon, så bruk tid på å argumentere.

Får du hevet gjeldsordningen da er skyldner "fritt vilt" for alle kreditorer.

Du kan sitte å vente å se om skyldner gjør en feil, som mefører at noen av de kreditorene som omfattes av gjeldsordningen krever ordningen hevet. Da er problemet løst for deg.

Jeg vil ikke trekke noen nærmere konklusjon basert på så lite opplysninger, om denne personen "fortjener" en gjeldsordning eller ikke.

Takker for en hyggelig anbefaling Milhousen85

Med vennlig hilsen

TBergh

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du skriver ikke noe om vedkommende er på tvungen eller frivillig gjeldsordning. Jeg vet ikke hvor overførbart det er her, men hos Statens Innkrevingssentral står dette:

"Nye krav som du har fått etter at gjeldsordningen ble inngått, må betales utenom ordningen." (https://www.sismo.no/no/pub/tema/gjeldsordning)

Et annet spørsmål her er om kravet er til dekning av skader fra straffbart forhold, noe som vil føre til at innlemming av kravet i en gjeldsordning kan betraktes som støtende.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hva løsningen blir avhenger av når kravet oppsto - før eller etter at det ble åpnet gjeldsforhandlinger. Et erstatningskrav oppstår når skaden skjer, dvs. senest ved utflytting av leiligheten. Hvis kravet har oppstått etter at gjeldsforhandlinger ble åpnet, så påvirkes det ikke av gjeldsordningen i det hele tatt. 

Det følger av gjeldsordningsloven § 7-7 at hvis kravet besto da gjeldsforhandlinger ble åpnet, og kreditor ikke har krevd skyldneren for beløpet innen gjeldsordningen utløper, så bortfaller kravet uten videre. Men du har krevd skyldnere. 

Hvis kravet oppsto før gjeldsforhandlinger ble åpnet, og kreditor krever skyldneren for beløpet (noe du har gjort, du har sendt betalingsoppfordring), så består kravet og kan inndrives uavhengig av gjeldsordningen. Skylderen har imidlertid i utgangspunktet rett til å kreve at kravet innlemmes i gjeldsordningen etter gjeldsordningsloven § 6-1 tredje ledd. Hvis skyldneren har en frivillig gjeldsordning med sine øvrige kreditorer, men du ikke samtykker, må skyldneren da kreve tvungen gjeldsordning overfor deg. 

Hvis du sender begjæring om tvangsfullbyrdelse til namsmannen vil namsmannen veilede skyldner om å få ditt krav innlemmet i gjeldsordningen hvis vilkårene for dette er oppfylt. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...