Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Reklamasjon på parti av samme vare


bobloblaw

Anbefalte innlegg

Jeg har kjøpt 30 identiske t-skjorter, hvorav fem revnet i sømmen etter ett års tid. Disse fikk jeg omlevert. En tid senere revnet sømmen på ytterligere tre. Jeg lurer på (1) om jeg kan heve hele kjøpet, og (2) om reklamasjonen min fungerer som fristavbrudd også på de (til nå) hele t-skjortene. Altså om jeg kan kreve omlevering dersom flere ryker i sømmene selv om det går mer enn to år før mangelen viser seg, og selv om det ikke er de samme skjortene som er omlevert

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Når mangelen bare omfatter en identifiserbar og spesifiserbar del av det solgte kan mangelen i utgangspunktet bare påberopes for denne delen etter forbrukerkjøpsloven § 57. For å heve kjøpet i sin helhet kreves det, etter samme bestemmelse, at "kontraktsbruddet er vesentlig for hele kjøpet" (legg merke til at dette er en høyere terskel enn å heve bare den del av kjøpet mangelen gjelder, her er terskelen bare at mangelen ikke er uvesentlig). Et vanlig vurderingskriterium å bruke er om resten av kjøpet har noen verdi for forbrukeren. I Forbrukerklageutvalgets avgjørelse FKU-2018-508 kunne man f.eks. heve hele kjøpet på fire sommerdekk etter å ha påvist mangler i tre av fire dekk. 

Man kan også heve et kjøp basert på fremtidig kontraktsbrudd. Dette reguleres av forbrukerkjøpsloven § 55 som viser til kjøpslovens regler. Disse reglene åpner dog bare for heving før levering/oppfyllelse er skjedd, og er ikke aktuelle her. 

For å heve hele kjøpet basert på de manglene som har vist seg må du kunne vise til at poenget med å kjøpe 30 identiske t-skjorter var et spesielt viktig poeng for deg, og at når så mange ryker i sømmen så faller dette poenget bort. 

Reklamasjon på mangelfulle t-skjorter er ikke fristavbrytende for t-skjorter som ikke hadde noen svikt da reklamasjonen ble levert. Reklamasjonen må identifisere hvilke konkrete t-skjorter man påberoper seg at er mangelfulle, og hva man mener mangelen består i. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...