Gå til innhold

Yrkesskifte fra lærer til IT...Hjelp!


Anbefalte innlegg

Har jobbet i 6 år som lærer, men ser på dette som mitt siste år. Nå skal jeg inn i et nytt yrke og ser på IT som en sterk kandidat. Hvorfor? Jo, jeg har hatt interesse for feltet siden barndom, det er masse jobber og det er likt/høyere lønnet enn min nåværende jobb.

Mens jeg søker rundt på nett kommer jeg over bootcamps, fagskoler/privatskoler som noroff og kjipe krav fra UIS om r1&2+fysikk 1 for å studere datateknologi. Hva trengs egentlig for å skaffe seg en jobb innen IT?

Fra bekjente innen feltet får jeg anbefalinger om alt fra salg (salesforce + apex) til utvikling (python, java etc).

Bootcamps går fra å være frels (reklamene) til døden (meninger i forumer). Jeg er helt villig til å ta en ny bachelor om nødvendig, men der ligger nøkkelordet...er det nødvendig???.. Fra hva jeg ser så lider mange av bachelorene av at de fylles med unødvendige fag (grunnleggende kjemi på UIS ??) for å få til 180 studiepoeng. Jeg er også i situasjonen der jeg har barn og samboer, så å flytte til Oslo (bor i stvg) for studier er ikke nødvendigvis enkelt.

Gjennom de siste årene har jeg ledet digitalisering team på 2 forskjellige skoler der jeg har laget undervisningsopplegg for programmering, 3D Modellering og bruk av spill i undervisning, samt lært opp kollegaer. Jeg har også studert IT for læreryrket samtidig (30sp). Totalt har jeg nok overtalt skolene til å bruke nær 300k på utstyr (Har vell også erfaring som selger fra før, hehe). 

Så..hva trengs egentlig for en start inne IT yrket?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det spørs hva du egentlig vil jobbe med. IT-bransjen er stor og fagfeltene er uendelige.

Hvis programmering er din cup of tea, så anbefales nok at du tar mer utdanning bacherlor/master.

Tenker du infrastruktur, (les: serverdrift, nettverk, cloud etc). Så er ikke veien så lang - men det avhenger av at du har stor egeninteressere og tar sertifiseringer og kurs på egen hånd. Du må nok også regne med å starte på "bunn" diverse kundesupport e.l hos en MSP i starten av karrieren.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Forsåvidt sant at det ikke er et must med 180SP innen IT for å jobbe som utvikler. Informatikk på NTNU har 90SP obligatorisk, og 90SP valgfag. Men hvor enkelt det er å overbevise framtidige arbeidsgivere om at du kan nok, uten studiepoeng har jeg ingen formening om. Da bør du nok ha noen egne prosjekter å vise til, som et minimum. Gitt at det er programmering/systemutvikling du vil holde på med da. 

Lenke til kommentar
23 minutes ago, cadden said:

Har jobbet i 6 år som lærer, men ser på dette som mitt siste år.

[...] 

Så..hva trengs egentlig for en start inne IT yrket?

Det er nærmest umulig å svare på.  Det er veldig avhengig av deg selv; der er de som klarer å lære seg alt de trenger på egenhånd for å bli utvikler og med mindre du er veldig interessert i å gå tilbake på skolebenken, ville jeg anbefale å prøve ut bootcamps først (f.eks. https://www.freecodecamp.org/ og https://www.theodinproject.com/ som vist begge er åpne/gratis).  Jeg har ingen erfaring fra de selv, men så de referert til i nogen youtube-videoer fra en person som selv startet sent som utvikler. 

Jeg ville prøvd meg på det og se om du etter et par måneder 1) har fått (mer)smak på det, og 2) har klart å lære materialet på egenhånd, og 3) ikke gått lei ennå. 

Hva er egentlig årsaken til at du vil slutte som lærer?  Som utvikler kommer du nok til å måtte bruke mye mer tid på jobben, ikke minst de første mange årene.  

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
cadden skrev (På 22.6.2022 den 21.11):

Har jobbet i 6 år som lærer, men ser på dette som mitt siste år. Nå skal jeg inn i et nytt yrke og ser på IT som en sterk kandidat....

Så..hva trengs egentlig for en start inne IT yrket?

Jeg har nylig byttet yrke til IT -  frontend utvikler. Jeg brukte ca halvannet år med mange forskjellige kurs før jeg fikk jobb tilbud. Jeg er kjempe fornøyd og kan anbefale den veien å gå. Det samme kan enkelt gjennomføres på ett år (ca 10timer hver dag). 

Her er oppskriften:

- Finn deg en stor og godt strukturert kurs som bygger en fullstendig nettside med backend, database og frontend. Dette blir som regel en serie av kurser der man starter med å lære HTML, CSS, JavaScript. Så blir det som regel Node.js for backend og mongodb eller mysql database. Til slutt lærer du React.js. Mens du driver med dette kurset pass på å lage gode notater og god struktur på alt slik at du enkelt kan finne frem seinere. Disse greiene går veldig fort i glemmeboksen. Bruk ca 9måneder på disse kurs. Underveis tenk på hvordan du skal utvide den appen med ekstra funksjonalitet. Når du er ferdig med kurs så bruker du 3 måneder på å bygge ut den ekstra funksjonalitet, eller bygg helt ny app. Når det står stille bruk discord.

Når du skal søke jobb, deler du din github profil, forteller hvilke kurs du tok, og viser den 3måneders prosjektet du har bygget.

Det som er viktig er å lære konseptene. Jeg fikk jobb der dem bruker helt andre teknologier enn det jeg lærte på kursene så de forventer ikke at jeg produserer masse helt fra starten. 

Lykke til.

 

Lenke til kommentar

Lang IT utdannelse er mye bortkastet tid spør du meg. Veldig mye fag er "fyllmasse" som går inn det ene øret og ut det andre rett etter eksamen. Det at du lærer raskt og har egen drive til å sette deg inn i det du har bruk for er det viktigste spør du meg, men du trenger noe i bunnen som er effektivt slik at du blir ansatt. Deretter snakker CV og jobberfaring for deg i videre jobber.

Det at du har mye erfaring innen området fra lærerjobben kommer godt med som ballast uansett.

Har vært borti alt fra mastergrad-folk som er praktisk ubrukelig til effektive folk som omentrent har blitt hentet inn fra gata, så det som teller er at du forstår problemet du skal løse og gjerne løser det effektivt på en modulær og vedlikeholdbar måte, slik at det passer inn høvelig langsiktig.

Pleier å si at det er viktig å ikke la skolen komme i veien for utdannelsen din.

Endret av vidor
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Du har jo mye utdanning allerede, så ville nok tatt ruten med å lære selv. Kanskje du kan få en jobb innen prosjektledelse innen IT allerede, du har jo noe kunnskap og interesse på plass. Mye prosjektledelse er jo å lære og lære bort. 

Hvis programmering er målet så ville jeg tatt mange av de gratis greiene, mekka masse eget. Mange jeg studerte med på IT gikk ut med ganske lite kunnskap og lærte mest på jobben. Bare forvent å starte på gulvet og jobb deg opp. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...