Gå til innhold

Transpersoner, ytringsfrihet, rettferdighet, sannhet og idrett


Anbefalte innlegg

Utdannet trener for barn og ungdom, Frode Saugestad, skrev en kronikk i Aftenposten den 3. desember titulert "Menn i kvinneidrett er juks". Her argumenterer han at døren til kvinneidrett må lukkes for biologiske menn.

I kommentarfeltet kan vi se at noen mener at artikkelen oser av forakt for transpersoner, mens andre mener at den oser av forakt for urettferdighet. Etter mitt skjønn synes det ikke som om Saugestad mener at vi ikke skal hensynta (elske eller ha omsorg for) mennesker som føler seg "født i feil kropp". Forakt, trakassering, mobbing av mennesker er ikke greit, men hva er det viktigste hensynet her? Å hensynta at noen føler seg "født i feil kropp", og la det hensynet gå på bekostning av bilogiske realiteter? Eller hensynta biologiske realiteter slik at kvinner kan bedrive idrett på en rettferdig og trygg måte?

Igår gjestet Frode Saugestad Dagsnytt 18 hvor han argumenterer for hensynet til biologiske kvinner i idretten. Her får vi også høre hvordan rådgiver i Norges Idrettsforbund, Håvard B. Øvregård, tenker om saken. Han mener at definering av transkvinner som menn (slik Saugestad gjør) er trakassering. 

Denne debatten fremstår for meg som absurd. Det dypest sett grunnleggende premisset dreier seg om hva som er fakta (det som er sant / i samsvar med virkeligheten). Er en biologisk mann som har definert seg som transkvinne en kvinne? Saugestad skriver at det i virkeligheten kun er ett eneste kriterium for å være transkvinne: at man er mann. Vil det si at fordi Saugestad mener dette så trakasserer han transkvinner? Kan han ikke respektere individets rett til å mene hva man vil om seg selv, men samtidig være uenig?

Jeg mener at vår kultur har akseptert 2 store løgner. Den første er at hvis man er uenig med noen, så må man frykte eller hate dem. Den andre er at det å elske noen innebærer at man er enig i alt de tror eller gjør. Man trenger ikke å gå på akkord med overbevisning for å være medfølende. Men hvilken verden skal vi leve i? En verden hvor hver og en av oss kan definere oss som vi vil, og at alle andre skal måtte føye seg for vår subjektive oppfatning? (do it or go to jail) På enkelte områder er dette uproblematisk, mens på andre er det en vei til evig konflikt med fare for en stadig utvidelse av konfliktområder. Hvis vi bytter ut objektive kriterier for sannhet med subjektive på områder som får betydning for mer enn bare oss selv, så bærer det galt avsted. Retten til å tro hva man vil er en menneskerett, men det å tvinge egen tro på andre er det ikke. Så kan man si; men alt dreier seg om tro, til og med vitenskapen kan ikke konkludere med 100 % sikkerhet. Det er riktig, men det er ett av de beste verktøyene vi har for å komme frem til objektive svar vedrørende verden vi lever i. Troverdighetsmessig kan ikke vitenskap sidestilles med subjektive meninger. 

Jeg vil derfor si at Frode Saugestad bør vinne denne debatten på begge punkter:
1. Moralsk: Hensynet til at kvinner skal få bedrive idrett på en rettferdig og trygg måte går foran hensynet til transkvinners ønske om å drive kvinneidrett.
2. Sannhet: Troverdigheten i spørsmålet om transkvinner rent faktisk er kvinner må baseres mer på objektivitet enn subjektivitet.

På tross av dette bør det ikke være vanskelig å oppføre seg ordentlig ovenfor, og ha sympati med transpersoner. Spør deg selv for eksempel; Før du i det hele tatt visste noe særlig om transpersoner, ville du oppført deg trakasserende eller hatefullt ovenfor en transperson? Noen ville vel det, på samme måte som noen oppfører seg slik ovenfor svarte, homofile, kvinner, whatever, men de aller fleste ønsker mennesker det beste - på tross av ulikheter. 

Hvordan løse problemet med transpersoner og kvinneidrett? Jeg vet ikke helt, men 2 muligheter er:

1; Man driver idrett basert på biologisk kjønn.

2: Man oppretter egen kategori for transpersoner (som for paralympics for handikappede). 


En annen ting er at hele denne debatten fra begynnelsen av synes å kunne vært unngått (også på andre områder) hvis man beholdt biologisk kjønn for hva det er, og istedenfor å diskutere om opplevd kjønnsidentitet er det som skal definere kjønn i passet f.eks. bare la til ett ekstra punkt. Slik at passet da inneholdt: "Biologisk kjønn: Mann", samt "Opplevd kjønn: Kvinne". Det ville vel også gjort det lettere både for transpersoner selv og passkontrollører? Da slipper jo passkontrollører å stusse på at det står kvinne i passet, mens personen som står foran dem ser ut som en mann, og transpersoner ville sluppet å lure på om passkontrolløren oppfører seg trakasserende eller bare ønsker å gjøre jobben sin på en best mulig måte.

 

Noen relevante lenker: 

Kjønn er ikke en følelse, Bent Høie

Dekonstruksjonen av mann og kvinne

Eksperimentering med barn og unge

Vi tør ikke si det vi egentlig mener

Når byråkrater blir aktivister

Genders, Rights and Freedom of Speech

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Debatten om transpersoner er nokså spesiell og det virker som det skal lite til for å bli stemplet som en fra den andre siden på tynt grunnlag. Jeg ser tendenser i andre debatter også, spesielt de som går på identitet, men jeg syns ikke trans-debatten er noe representativ for hvordan det debatteres generelt.

Jeg mener Frode Saugestad har rett, men også tar feil eller i det minste begår en feil. Det som er rett er at transkvinner ikke bør delta i kvinneidrett. Men feilen er å kalle dem for menn. Noen vil mene at det er faktisk feil, men uansett er debattklimaet slik at det er en ting andre kan henge seg opp i slik at det ikke kommer noe konstruktivt ut av debatten.

Her er forresten en lederartikkel i The Economist om saken om transkvinner i rugby hvor det ikke nevnes med et ord at transkvinner er menn: https://www.economist.com/leaders/2020/10/17/letting-trans-women-play-in-womens-sports-is-often-unfair

Lenke til kommentar

Dette er nok et tilfelle der angivelig progressive bevegelser møter seg selv i døra.

Menn og kvinner inndeles i forskjellige kategorier fordi man har forskjellig utgangspunkt.

Har du levd gjennom puberteten eller tom til myndig alder som mann, så er ikke det fysiologiske fordeler som forsvinner over natten selv om man tar blokkere og kjønnshormoner.

Å drive idrett på proffnivå er i min oppfatning ikke en menneskerett. Det er noe man må kvalifiseres for. 

Et eksempel. Hvis jeg plutselig bestemte meg for å bli transkvinne over natten, så går jeg ifra å være mann som løfter vekter for helse og trim til eliteutøver og norgesmester.

Når alt dette er sagt, vil jeg også komme med en annen brannfakkel: Det er urettferdig at svarte, hvite og asiater deltar i samme klasse i en del idretter. De genetiske forutsetningene for å være i verdenseliten er relativt sett nesten like forskjellige som mellom menn og kvinner.

Lenke til kommentar
Thorny skrev (2 timer siden):

Dette er nok et tilfelle der angivelig progressive bevegelser møter seg selv i døra.

Det at man kan se at ting ikke er svart/hvitt og at alle løsninger har ulemper som må veies opp mot hverandre, betyr ikke at man møter seg selv i døra. 

 

Thorny skrev (2 timer siden):

Å drive idrett på proffnivå er i min oppfatning ikke en menneskerett. Det er noe man må kvalifiseres for. 

Personlig gir jeg blaffen i idrett på proffnivå, men jeg bryr meg om breddeidrett for barn. Jeg har to døtre som begge har holdt på med håndball, og vet at om lag med 12-1-åringer kunne stilt med biologiske gutter så ville det vært helt ødeleggende. 

 

Thorny skrev (2 timer siden):

Når alt dette er sagt, vil jeg også komme med en annen brannfakkel: Det er urettferdig at svarte, hvite og asiater deltar i samme klasse i en del idretter. De genetiske forutsetningene for å være i verdenseliten er relativt sett nesten like forskjellige som mellom menn og kvinner.

Har du statistikk på dette? Jeg tviler sterkt på at det er sant.

Uansett er forskjellen på genetiske forutsetninger mye større på individnivå enn innad i folkegrupper, noe som gjør det meningsløst å skille klasser slik du foreslår, i stedet for på individnivå slik man har det feks med vektklasser i bryting. 

Lenke til kommentar

Når kanskje 90-95% av utøverne og 8/8 eller 7/8 baner er besatt av folk ifra visse deler av Afrika, inkludert de ifra land hvor hvite utgjør den store majoriteten, er av samme genetiske herkomst, og dominerer også innad i de landene, så sier det noe om hvor viktig genetikk er i idrett. Det er ikke like stort spenn mellom rasene som kjønnene, men det er åpenbart av enorm betydning på toppidrettsnivå. Raser, akkurat som kjønn, og transpersoner, bør derfor stille i forskjellige kategorier.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...