Jump to content
LMH1

5g nett bare lureri?

Recommended Posts

Hei prøve 5g på Fornebu med xiomi mix 5g og onepluss 7 5g men ser ut til det er håpløs å få sendere å virke? Ingen av oss fant 5g dekning så har noen tips? Neste stedet blir Lillestrøm for å bevise 5g er bare tull. Maks hastighet er foreløpig rundt 220 Mbit ned 80 Mbit opp. Har klart 300 Mbit i Sverige så litt rart. For over 1 år siden på Nordby.

Screenshot_2020-10-25-11-12-18-705_com.android.phone.jpg

Edited by LMH1

Share this post


Link to post

Virkelig? 

Du har fått riktig instruks på dette opptil flere ganger og velger likevel å sutre når det ikke funker sånn som du vil? 

 

 • Like 8

Share this post


Link to post
Janvik skrev (1 time siden):

Virkelig? 

Du har fått riktig instruks på dette opptil flere ganger og velger likevel å sutre når det ikke funker sånn som du vil? 

 

Sitat

2075667530_Screenshot_20200912-151418_ServicemodeRIL.thumb.jpg.c04aab55ed72bc1757468e1792b11d35.jpgScreenshot_20200912-151513_Speedtest.thumb.jpg.2e19084e9b7b26dc23ea5114bee0e62d.jpg

Håper virkerlig får bedre svar en dette, kan være begge mobilene ikke er optimalt for 5g men er litt usikker hva jeg skal gjøre for ser inside_446486

har klart å få langt bedre ytelse, er bare usikker på den ytelsen bør man få med alle mobiler og rutere? For det er jo klart folk føler seg lurt når de får kun 220\80 mbit.  Er det kun lillestrøm man kan få slik ytelse? Må man være nærmest inntil senderen? for testet i bil der vindu er i veien så forstår ikke hvordan inside klarer dette.

Edited by LMH1

Share this post


Link to post

Med fri sikt til sender kan du hos Telia få opp mot 1500/80 (mer på telefoner som har slått på støtte for UL CA). På Fornebu var det dekning et godt stykke utenfor selve Telenor byggene sist gang jeg sjekket, da viste hastighetsmåler rundt 500-750/70 om jeg husker rett.

Trådoverskriften er bare lureri 😝

 • Like 5

Share this post


Link to post
mandela skrev (38 minutter siden):

Med fri sikt til sender kan du hos Telia få opp mot 1500/80 (mer på telefoner som har slått på støtte for UL CA). På Fornebu var det dekning et godt stykke utenfor selve Telenor byggene sist gang jeg sjekket, da viste hastighetsmåler rundt 500-750/70 om jeg husker rett.

Trådoverskriften er bare lureri 😝

Syns telenor og telia kan gi bedre forklaring hvorfor de har så få støttet telefoner?

https://www.vodafone.co.uk/mobile/5g-phones

 • Apple iPhone 12 Pro
 • Apple iPhone 12
 • Samsung Galaxy S20 FE 5G
 • Sony Xperia 5 II 5G
 • Nokia 8.3 5G
 • OPPO Reno4 Pro 5G
 • Google Pixel 5
 • Huawei P40 lite 5G
 • motorola razr 5G
 • Samsung Galaxy Z Fold2 5G
 • Samsung Galaxy Z Flip 5G
 • Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G
 • Samsung Galaxy Note20 5G
 • Samsung Galaxy Note 10+ 5G
 • Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
 • Samsung Galaxy S20+ 5G
 • Samsung Galaxy S20 5G
 • Samsung Galaxy S10 5G
 • Samsung Galaxy A51 5G
 • Huawei P40 Pro 5G
 • motorola moto 5G plus
 • Sony Xperia 1 II
 • Xiaomi Mi MIX 3 5G
 • OPPO Find X2 Pro
 • OPPO Find X2 Lite

Så hvordan klarer vodafone å støtte 99% av 5g telefonene på markedet? For det er jo brukerne som blir taperne mistenker det er penger å tjene på dyrere modeller, ved å ha få lister:

Telenor sier der er produsentene som ikke vil samarbeide men jeg mistenker det er penger å tjene.

https://www.nettavisen.no/livsstil/telenor-alle-5g-mobiler-fungerer-ikke-i-alle-mobilnett/3424006282.html

Share this post


Link to post

Telenor har sikkert rett i det de sier, for situasjonen er liknende den med 4G-tale/Wi-Fi-tale støtte som vi har hatt i Norge, nettopp at noen mobilprodusenter velger å fokusere på de store europeiske markedene og velger å ikke bruke penger på utvikling / sertifisering / verifisering av mobilnettjenestene i de små markedene slik som Norge. Samsung og Apple har såpass stor markedsandel i Norge at det er strategisk viktig for dem å ligge i forkant (beholde posisjon i markedet, godt forhold til operatører ved å være med i pilotprosjekter før lansering av nye operatørtjenester, prestisje, salgsargumenter i B2B markedet osv.)

Edited by mandela
 • Like 1
 • Innsiktsfullt 3

Share this post


Link to post
mandela skrev (9 minutter siden):

Telenor har sikkert rett i det de sier, for situasjonen er liknende den med 4G-tale/Wi-Fi-tale støtte som vi har hatt i Norge, nettopp at noen mobilprodusenter velger å fokusere på de store Europeiske markedene og velger å ikke bruke penger på utvikling / sertifisering / verifisering av mobilnettjenestene i de små markedene slik som Norge. Samsung og Apple har såpass stor markedsandel i Norge at det er strategisk viktig for dem å ligge i forkant (beholde posisjon i markedet, godt forhold til operatører ved å være med i pilotprosjekter før lansering av nye operatørtjenester, kommersielt og teknisk, prestisje, salgsargumenter i B2B markedet osv.)

Men hva kreves det egentlig for å få 5g på mobilen? For man skulle tro man skulle få 5g bånd ved søk av manuelle tjenester, og kunne logge på, at ytelsen ikke er så bra på 5g er vel ikke overraskene, men virker ut som telia\telenor kommer med tjeneste som ikke er klar for markedet ennå, sløser mye tid å penger i milliarder på å markedsføre noe som ikke er klart for testing blir samme med selvkjørte biler.

Eneste jeg vet sikkert vil tape mye penger på prioritere 5g kun fordi det ikke er klart for markedet. Så virker det rart både telenor og telia kun oppgrader 4g når forskjellen er fra 120 mbit til 220 mbit ned fra 40 mbit opp til 80 mbit. Forskjellen er minimal på 4g+.

Ikke det jeg syns det er bortkastet med raskere nett men er litt idiotisk når ferreste får testet.

Sliter fremdeles å finne ut on netgear 810 mini router og Dc112a er raskere med det nye 4g netter med flere bånd. Eller om huawei 5g pro er særlig invistering. For fått vite av insider at samsung a51 5g er ganske bra for å være billig mobil.

 

Ut i fra denne ser ut som xiomi mix 5g klarer samme som Samsung A51 5g er bare synd at så lite skal gjøre nødvendig med ny mobil nytt simkort for kort periode kun fordi produsentene ikke vil finne løsning.

Edited by LMH1

Share this post


Link to post

Har du abonnement fra Telenor eller Telia direkte LMH1. Eller prøver du kun med sim kort fra leverandører uten eget nett?

Edited by kpolberg
 • Like 1

Share this post


Link to post

Talkmore og voxi sier de skal ha 5g simkort. Men kan være det må være satt opp for 5g for det er mye begrensinger hos talkmore de har fjernet utlansk roadming så må aktivere på min sider. Så godt mulig det er dårlig kompentanse på dette. Enkelte sier man må ha de dyreste avtalene for å få 5g.

Er ikke særlig å blakke meg på telenor next eller telia X kun for enkelt speedtest. Har alikevell ingen garanti for xiomi mix 5g står ikke på listen verken på telenor eller telia.

Share this post


Link to post
Merko skrev (19 minutter siden):

Du har nok kommet med en avsløring ja.

5G er bare en rebrandet 4G. egentlig ingen forskjell!

 

https://www.online.no/dekning/familien-ruud-har-testet-5g-foer-alle-andre/

Så håper alle med 1 gigabit eller høyere fiber kan sammenligne 5g og så få vi se hva som gir best ytelse over tid.

Største problem telenor satser på markedføring hvis noe går galt sier de ikke har avtalt en bestemt hastighet. Man kan nedgradere når bindingstiden er over. Ingen sier man kan få regning mellom 3000-5000 kr måneden og minimalt med garantier. Kun fordi det tas ekstra betalt for roadming og bankid.

Sitat

 Skivedelte nettverk

Skivedelte nettverk (såkalte «network slices») er ulike nettverk bygget på toppen av det underliggende mobilnettet. I praksis vil det medføre at for eksempel helsetjenester, industriområder og soner for autonome kjøretøy får hvert sitt skreddersydde nettverk – men på samme mobilnett.

– 5G vil være så bra at bedrifter kan få egne konfigurasjoner for datatilkobling tilpasset til den enkelte bedriften. Mobilnettet blir ikke lenger «one size fits all», forklarer Ræstad.

Noen vet om dette blir problem med 5g? eller Fixed LTE? for hvis det blir slik ikke er mulig å kjøpe datakvote å få ubegenset hastighet blir det dyrt for folk flest. Er desverre redd for det kan skje at 1 gigabit blir kun for de rikeste som har råd å betale over 1500 kr i måneden.

Sitat

5G er bare en rebrandet 4G. egentlig ingen forskjell!

Er jo bedre oppstreams og bedre nedlasting på 4g++ men problemet det ikke finnes noe som drar nytte av de beste 4g ruterene en gang.

Netgear MR2100 4G-Router CAT. 20, Batteri, Display Med superraske nedlastingshastigheter og støtte for CAT 20 LTE Advanced 5-band Carrier Aggregation,

For jeg vet ingen steder som gir nytte for dette? Nå er ikke viktig for meg om det er 4g eller 5g men er surt å få dårlig nedlasting hastighet og høye priser. For prisen på denne er like høy som 5g (huawei 5g pro)

Edited by LMH1

Share this post


Link to post
beladinka skrev (10 minutter siden):

Norsk 5G er bare på teststadiet, med frekvenser til låns. Hva hvis vi venter et par måneder (eller fem) før vi feller en dom?

Virker ikke slik for de som skriver artikler om 5g\4g de mener nettet er blitt mye bedre, ser jo bedring på 4g nettet siden det er flere frekvenser men kan du garantere i oslo og større byer 5-band Carrier Aggregation,  øker den faktiske ytelsen hos telenor eller telia? eller er det bare salgsargument men hvis man tester det i praksis så er forskjellen minimalt fra 3 band carrier aggregation for synd å sløse flere tusenlapper på utstyr som er minimalt bedre. Tror problemene er heller mangel på informasjon en tekniske begrensinger. For hvis man får kun 220 mbit og 80 mbit opp på det utstyret også sier det selv selv en netgear 112dc med 810 mini router er bedre alternativ. Godt mulig man kan i teknisk få 300 mbit ned og 50 mbit opp. Uten å ha testet det.

Edited by LMH1

Share this post


Link to post

Nå må du slutte å synse. Ta en titt på dekningskartet til Telia, det er store dekningshull i Oslo, og ingen dekning på Fornebu. Jeg tviler på at Telia har nok frekvenser til CA på 5G hvis de har det så er det maks 2CA. 

 • Like 5

Share this post


Link to post
LMH1 skrev (15 timer siden):

Men hva kreves det egentlig for å få 5g på mobilen? For man skulle tro man skulle få 5g bånd ved søk av manuelle tjenester, og kunne logge på, at ytelsen ikke er så bra på 5g er vel ikke overraskene, men virker ut som telia\telenor kommer med tjeneste som ikke er klar for markedet ennå, sløser mye tid å penger i milliarder på å markedsføre noe som ikke er klart for testing blir samme med selvkjørte biler.

Det er temmelig stor forskjell i sustained throughput og latency mellom 4G og 5G de steder hvor Telia og Telenor har lansert 5G, dessuten drar telefoner nytte av begge generasjonene for å få de høyeste hastighetene (5G + 4G CA).  Første etappe av 5G er klart for markedet, men vil ta litt tid å få rullet den ut, 50% befolkningsdekning i løpet av 2021 har begge operatørene satt som mål.

Som alltid kreves det en del testing mellom mobil og nett (radio og kjernenett) for å verifisere at mobiltjenester fungerer tilfredsstillende for sluttbrukere og tilfredsstiller krav satt av myndighetene.

Edited by mandela
 • Like 4

Share this post


Link to post
beladinka skrev (5 minutter siden):

Nå må du slutte å synse. Ta en titt på dekningskartet til Telia, det er store dekningshull i Oslo, og ingen dekning på Fornebu. Jeg tviler på at Telia har nok frekvenser til CA på 5G hvis de har det så er det maks 2CA. 

59.90712, 10.74546

 • 5G

  •  
   Frekvensbånd
   3,600 MHz
 • 4G

  •  
   Frekvensbånd
   700 MHz
   800 MHz
   900 MHz
   1,800 MHz
   2,100 MHz

   2,600 MHz

   Fant et sted i oslo som har det slik:

   Men betyr det det støtter 5-band Carrier Aggregation?

   Eller må det fysisk være tillatt i simkortet, som er liten sansynlighet? For problemet er hvis det er flere frekvensbånd kan det være flere brukere.

Share this post


Link to post
Sitat

Det er temmelig stor forskjell i sustained throughput og latency mellom 4G og 5G de steder hvor Telia og Telenor har lansert 5G, dessuten drar telefoner nytte av begge generasjonene for å få de høyeste hastighetene (5G + 4G CA).  Første etappe av 5G er klart for markedet, men vil ta litt tid å få rullet den ut, 50% befolkningsdekning i løpet av 2021 har begge operatørene satt som mål.

Jeg bryr meg ikke så veldig om ping hastighetet har jo lyst på lavere, men syns det er viktigst med nedlasting hastighet, for det er veldig dårlig. Tror selv om 1 år vil ikke 5g være 100% perfekt for alle. Vi vet 5 ghz har kort rekkevidde men usikker om 3.7 ghz har lengere en trådløs?  For egentlig i 2015 var 300 mbit https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/kJyXa6/telenor-med-lynraskt-mobilnett-i-200-kommuner-foer-sommeren

så er ikke vanskelig å bevise det faktisk har skjedd lite siden den gang. Muligens i dag er 4g kapasiteten veldig sprengt. Så man er heldig som får 220 mbit på speedtest.

https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/op8By0/ruller-ut-teknologi-som-gir-deg-450-megabits-i-sekundet-paa-mobilen

Med ressurser fra tre ulike frekvensbånd 3x20 MHz, oppnås teoretisk 450 Mbit/s, kalt Cat-9.

Men har aldri opplevd ligdene på 5g mobil.

Edited by LMH1

Share this post


Link to post
LMH1 skrev (6 minutter siden):

Tror selv om 1 år vil ikke 5g være 100% perfekt for alle

Tror ikke det verken er målet eller mulig for noe som helst nett eller tjeneste..
Mer enn bra nok for de aller fleste er nok det de strekker seg mot.

Edited by aklla
 • Like 3

Share this post


Link to post
aklla skrev (6 minutter siden):

Tror ikke det verken er målet eller mulig for noe som helst nett eller tjeneste..
Mer enn bra nok for de aller fleste er nok det de strekker seg mot.

Du må gjerne si hva man skal forvente? Har du noe å komme med? Kanskje jeg er litt kresen?

Men syns det vanskelig å vite om hvordan fremtiden blir, det blir jo raskere ytelse, men må jo huske på de fleste VDSL brukere mister tilbudet og må gå over til 4g\5g eller fiber, så totalsett kan det blir større belasting for 4g\5g i fremtiden. Så er teknisk mulig hvis dette blir langvari at vi ser båndbredde per bruker blir mindre, at 100 eller 50 mbit per bruker er mere sansynlig selv med 5g og oppgradering av 4g.

Muligens blir kvoter eller slik det blir på strøm dyrere forbruk på kvelden og morgen, men billigere forbruk på natta.

Edited by LMH1

Share this post


Link to post

Operatørene kommer til å bruke flere frekvenser for 5G i 2021, noe som vil gi bedre dekning innendørs.

Sitat

Muligens i dag er 4g kapasiteten veldig sprengt.

Aldeles ikke, det er så mye kapasitet til overs i 4G nettet at det er uproblematisk for Telia å leie ut sitt nett til ice.

Sitat

Slike grossistavtaler er svært lukrativt for både Telia, Telenor og andre netteiere. Ettersom man allerede har et mobilnett med ledig kapasitet de fleste steder, vil det å leie ut tilgang til andre stort sett bare gi inntekter og lite kostnader.

 

https://e24.no/teknologi/i/566Jyb/telia-fortsetter-5g-kampen-men-mister-snart-store-inntekter-fra-ice

 • Like 3

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...