Gå til innhold

– Romstrategien har altfor lavthengende mål


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det hadde vært fint om man tok seg bryet med å oppdatere det man skal publisere når situasjonen er endret et døgn før publisering. Torsdag ble det jo tross alt bekreftet at Andøya Space Centre får innvilget søknaden de har sent inn. Det blir det feil å si at «Andøya Space Center fortsatt til vurdering». Teknisk sett er det ikke vedtatt i Stortinget, men skal vi liksom tro at det vil snu seg når en enstemmig næringskomite har gått inn for det?

Ellers er det jo som vanlig slik at norske politikere ikke akkurat satser eller bygger Norge for fremtiden. Generelt er det dermed også ganske berettiget å kritisere den manglende satsingen på rom-relater industri. Er det noe Norge kan og bør satse på så er det høyteknologisk industri. Det er et felt hvor Norge faktisk kan konkurrere på gode vilkår.

Lenke til kommentar
On 5/23/2020 at 7:16 PM, EremittPåTur said:

Mangler en regel i romvetten og det er vel oppryddning. Ett stort ankepunkt mot musks nye nettverk av satellitter

https://en.wikipedia.org/wiki/Space_debris#Growth_mitigation

Quote

By October 2017, both OneWeb—and also SpaceX, with their large Starlink constellation—had filed documents with the US FCC with more aggressive space debris mitigation plans. Both companies committed to a deorbit plan for post-mission satellites which will explicitly move the satellites into orbits where they will reenter the Earth's atmosphere within approximately one year following end-of-life.[

 

Lenke til kommentar
9 hours ago, trikola said:

Slike avtaler, eller planer, må alle seriøse operatører forelegge, intet nytt under solen der altså, problemet er oppfølgingen av de eller at man mister kontroll med satelitten. Da betyr en slik plan null og niks. Missforstå meg rett. Tviler ikke på at spacex ønsker å kunne kontrollere dette med sine satelitter men det skal mer til enn en avtald med fcc.  

Det er imidlertid hevet over enhver tvil at dette konseptet som både musk og amazon har hevet seg på gir en betraktelig økning av ant. Satellitter i omløp og dermed en økt fare for romforsøpling.

Selv om jeg ønsker at Andøya innfeller ett slikt punkt i listen sin så tør jeg tiologmed påstå at den aktiviteten som Andøya tar sikte på utgjør langt mindre fare for ytterligere forsøpling enn disse to prosjektene til spacex og amazonn

Legger til for fanboysas skuld at jeg forøvrig finner spacex sine aktiviteter som meget spennende. 

Lenke til kommentar
1 hour ago, trikola said:

Jeg spurte deg.

Hva skal Oneweb og Starlink gjøre mer enn å ha avtale med FCC og stå ansvarlig for den? Det er det du skriver: at det må mer til.

Mitt spørsmål er mitt svar.

Før man begynner å peppre rommet med satellitter fra ulike private forteak bør systemer for innfanging av døde ukontrollerbare satellitter være på plass. 

Det er her snakk om å gå fra 5000 (hvorrav 2000 aktive) satellitter til 25000 satellitter i løpet av få år fordelt på noen få prosjekter. Da har vi ikke tatt med objekter som kalles skrap på godt norsk.

Bare det burde være nok til å forstå, uten videre utdypning, at man bør tenke seg om mange ganger før man tillater slikt, og heller sette strengere krav enn kun at virksomme satellitter ved end of life, med alle styrefunksjoner intakt, skal føres kontrollert inn i atmosfæren. Vi hadde ikke tillat det med skip for eksempel... "Nei nå virker det ikke lenger så det får bare ligge her å drive".

Lenke til kommentar
6 hours ago, trikola said:

Jeg spurte deg.

Hva skal Oneweb og Starlink gjøre mer enn å ha avtale med FCC og stå ansvarlig for den? Det er det du skriver: at det må mer til.

Hva med å ikke sende opp titusenvis av satellitter for noe banalt vi tilbyr på bakkenivå allerede? Det er fullstendig idioti at noen av disse prosjektene får lov til å sende opp noe som helst. Hva blir det neste? Fritt leide for reklame i bane? F.eks. https://startrocket.me/?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...