Jump to content

Ernie

Medlemmer
 • Content Count

  6670
 • Joined

Everything posted by Ernie

 1. Jeg er absolutt ikke overbevist her. Har du et godt eksempel på når det er nødvendig å dele tidsdata utelukkende i noe annet enn UTC?
 2. Godt mulig det er en vanlig problem, men det er ettertrykkelig et amatørproblem. Det er ikke vanskelig å dele tidsdata i UTC, og det er heller ikke vanskelig å presentere UTC data i lokal tidssone. Jeg har tilgode å jobbe (profesjonelt) med et API med tidsdata i som helst annet enn UTC. Bare amatører og korttenkte idioter deler dataene i noe annet enn UTC.
 3. Som fulltidsutvikler, så har jeg ikke ord for hvor utrolig pinlig og amatørmessig dette er. Tidsdata utveksles vanligvis som UTC, og så må brukeren av dataene legge på eventuell tidsforskjell mellom UTC og lokal tid. Dette vil jeg påstå er en defacto standard å operere med. Å fravike det eller anta at man fraviker fra det er rett og slett hodeløs idioti og å be om trøbbel. Her er det ganske vanskelig og lite troverdig å rulle ut en "likevel ansvar". Med mindre Nord Pool gjør noe dumt (sprer rundt tidsdata som ikke er UTC), så har NTB det fulle og hele ansvaret her.
 4. Den brutale sannheten er at det lekker metan ut av gassledninger tilsvarende et par milliarder tonn CO2 hvert år. Så bare det å tette ledningene og faktisk bruke alt metanet man henter opp vil hjelpe enormt mye mer enn folk er klar over. Det er så lav-hengende frukt at det er utrolig at man ikke tar grep om det.
 5. Ja, jeg lurer nå fælt på hva man holder på med her. Her framstiller man det å bruke et nett til å fange søppel som noe nytt. Følger man litt med så er det aldeles ikke noe nytt siden det har blitt testet i RemoveDEBRIS. Det eneste som er nytt her er at man har puttet en bremseskjerm i en rakett og gjennomført en vellykket test. Konseptet skulle egentlig testes i fjor av et annet universitet, men når raketten ikke når verdensrommet så er det litt problematisk å teste bremseskjermen 😅
 6. «Reels» er dråpen som fikk meg til å fjerne både Facebook og Instagram fra telefonen og i stedet bruke nettleseren til det. Innstillingene for automatisk avspilling gjelder tydeligvis ikke «reels», og for meg er det regelrett respektløst å spille av innhold sånn når man er på mobilnettet. Sånn i ettertid så ser jeg jo er Facebook her er rimelig desperate.
 7. Dette er jo ikke helt riktig da. Frekvens og hastighet har ingenting med hverandre å gjøre. Det du implisitt sikter til er båndbredde, noe som er enklere å gi større biter av på høyere frekvenser. Derimot er det jo som Kullingen sier rett over her, at 5G utnytter båndbredden bedre. Når 5G en gang når hytta så vil det helt klart hjelpe. Ellers registrerer jeg at 5G fortsatt slår starlink grundig på pris vs. ytelse. Jeg betaler lommerusk for ubegrenset 5G sammenlignet med starlink og får tilsvarende eller bedre ytelse. Skal sies at jeg bor i utlandet da, men fortsatt, jeg kan vel kjøpe 4 abonnement for samme prisen...
 8. Du har rett i at en SDR kan kreve mer energi, men de siste årene har dette blitt så effektivt at man (etter min mening) skyter seg selv grundig i foten hvis man lager nye design på andre måter. Uten å gå inn i eksakt hvordan det foregår, så er essensen at man sitter igjen med en mer fleksibelt design hvor man til en viss grad kan omprogrammere senterfrekvensen og båndbredden man opererer i i rommet, eller (på bakken) enkelt lage en ny design for et helt annet frekvensområde. I tillegg har man full tilgang til å omprogrammere protokollen man opererer med, eller operere med flere antenner i flere forskjellige frekvensområder. For et selskap som skal operere internasjonalt og trenger frekvensallokering i en rekke land så er dette store fordeler å ha med seg.
 9. La meg omformulere det litt: Nei, men ville vi også vist om det? Ikke at jeg kjenner til designen av de satellittene, men det er vel få, om noen, i dag som sender opp kommunikasjonsutstyr som ikke er programvare-basert (SDR). Da er det jo bare å slenge inn en passende antenne og kabling inn i en ledig kanal, og vips kan man programmere dette om til å lytte på kommunikasjonen på bakken. Det er penger i dette. Derfor ser vi også selskaper som investerer i denne typen kapabilitet. Bare for å ta et forholdsvis nytt eksempel på det https://nanoavionics.com/news/kongsberg-defence-aerospace-orders-three-surveillance-satellites-from-nanoavionics/ Basert på hvor lite plass dette kan ta og hvor stor satellitt de bestiller, så kan du banne på at dette er alt annet enn en demonstrasjon. Skal jeg gjette litt, så går en god del av det volumet med på å levere strøm (batterier for å holde ting i livet) og eventuelt dumpe varm ut i rommet. Enten det, ellers så er det noen hemmelig nyttelaster som skal inn der. Ut fra beskrivelsen kan den iallfall fint lages robust selv i et betraktelig mindre volum. Hvis du allerede har en platform som inkludere en eller flere SDRer, så trenger SpaceX bare å lirke inn en antenne. Jeg er ingen ekspert på design av det, men jeg tviler på at den trenger å være spesiell stor og det vil være klin umulig å se den fra bakken. Ei heller vil den trenge å være synlig på noe som helst vis på bakken
 10. Jeg tror det blir litt for naivt å påstå det. I en krigssituasjon så trenger man kontroll over informasjonen innbyggerne får. At media nå om dagen villig stiller opp som mikrofonstativ i vestlige land ifm. krigen i Ukraina bør på ingen måte forveksles med at de samme statene ikke hadde grepet inn. Det er jo bare å se på lekkasjene fra det amerikanske forsvare eller etterretningen, så ser man jo at det veldig åpenbart et store grupperinger innenfor div. stater som ønsker kontroll over media eller frarøve de muligheten til å rapportere om absolutt alt. Hva tror du skjer hvis de samme landene går til krig? Selvsagt blir det sensur og kontroll hvis ikke media fortsetter å være villig mikrofonstativ. En annen ting er jo at de samme satellittene fort er eller kan bli fult brukbare som ("sivile") spionsatellitter. Det er jo noe vi ser ifm. krigen i Ukraina. Så neste spørsmål er jo hvorvidt SpaceX får lov til å fritt operere disse satellittene i en krigssituasjon, eller om de helt eller delvis rett og slett blir konfiskert.
 11. Jepp, de forstår seg åpenbart ikke på britisk politikk. Det styrende partiet vil selvsagt aldri frivillig gå inn for noe slikt som dette. Å bry seg om vanlige mennesker er så langt under dem. De kan vel knapt fatte hvordan det er å være selv godt bemidlet middelklasse. Antagelig så er vel denne støtten/rabatten som lommerusk å regne sett i forhold til de reelle utgiftene.
 12. Så FMA kan ikke godkjenne vedlikeholdsmanualen for et militært fly fordi den refererer til militære produkter? Her er det noe som skurrer alvorlig dårlig. Kan dette rett og slett henge sammen med fraværende militære fasiliteter på Evenes?
 13. Jeg tror nok fort vekk det er høyere krav til elektronikken i en satellitt enn i en tank. I rommet bombarderes vi tross alt med stråling, og med vektbegrensninger så kan man ikke skjerme seg helt bort fra problemet. I en tank er det mye større rom for skjerming fordi man også må beskytte seg mot kuler, granater og eksplosive våpen. Der hvor satellitter måler skjerming i mm aluminium, så snakker man om flere cm med metall i en tank. Det er rene luksusen i forhold. Sporbarhet er et godt poeng, men spørsmålet er jo også hvor mye rom man har for å tukle med disse mikrokontrollerne. Det er jo tross alt ikke sånn at man nødvendigvis er så avhengig av komplekse design for å drive ting rundt. For missiler er situasjonen selvsagt en helt annen, men der sitter det vel neppe mikrokontrollerne uansett. Der er man mer inni FPGA/ASIC verden, og de bør man vel absolutt produsere selv. I forhold til mikrokontrollere i biler så tror de drives i stor grad av alt dilldallet som dyttes inn der for å gjøre forbrukerne komfortable, samt myndighetskrav til sikkerhet og utslipp. Det var jo en tid hvor biler ble produsert stort sett uten elektronikk i seg, så noen tvingende nødvendighet er ikke akkurat elektronikken og SW sånn i forhold til å drive tanken rundt. Granater kan fint skytes med skytetabeller (antar jeg), så skutt får man også gjort uten de helt store kravene til elektronikk. Det er vel først når man skal blande inn aktive, programmerbare granater, forsprangsberegning, målfinning/sporing og stabilisering av kanonen at man begynner å virkelig trenge elektronikk og SW.
 14. Ja, det lukter litt propaganda av dette for å være ærlig. Magefølelsen min sier at man spiller på folks uvitenhet og tro på at militærutstyr bruker ekstra spesielle brikker man ikke finner andre steder. Det er på ingen måte et nederlag å bruke de samme komponentene man finner i en vaskemaskin, ei heller betyr det nødvendigvis at det er mindre robust, eller mer korrekt, utilstrekkelig robust. Det ville ikke vært første gang Russland og Sovjet masseproduserer ting med lavere kvalitet bare for å pøse ut utstyr. Så lenge det fungerer lenge nok til å skyte motparten så er det jo strengt tatt godt nok. Skulle jeg designet elektronikk for en nasjon som er avhengig av å importere brikker og fort kan stå i en situasjon hvor man får sanksjoner mot seg, så hadde jeg vel ikke akkurat startet med spesialbrikker det er vanskelig å få tak i.
 15. Nå kjenner jeg ikke til detaljer i hvordan slikt utstyr beskyttes mot EMP, men man skulle vel tro at man løser slikt hovedsakelig ved skjerming i stedet for komponentvalg. For all del, robuste komponenter er viktig, men jeg antar det er pålitelighet snarere enn EMP som driver slike valg. Snakk om mansplaining! 🤦‍♀️ Dude! Fulltidsjobben min er å lage satellitter. Du får det ikke mer kompakt enn det, og det er vanskelig å finne en annen situasjon hvor termisk design er så viktig og komplisert. Ja, de systemene vi snakker om her bygges helt sikkert kompakt. Ja, termisk design er viktig. Nei, man benytter ikke vanlige PC komponenter inni elektronikken til en tank, ei heller vifter for den saks skyld. Man holder seg til langt mer strømgjerrige (<10W CPU) og pålitelige (tenk ECC, scrubbing av RAM etc.) komponenter, samt at man selvsagt ikke kan ha bevegelige deler her. Dette er utstyr som aktivt brukes når man beveger på seg, og da må det tåle akselerasjon og støt. Nei du, i den grad man har varme man skal bli kvitt, så ledes det nok ut til kjøleribber.
 16. Med bakgrunn i produksjon av satellitter så synes jeg at dette er litt av en overdrivelse. Man trenger ikke spesialbrikker for å tåle temperaturer og litt bevegelse. Hadde det vært iskaldt ute så kunne man kanskje begynt å snakke om at det er relevant, men så lenge det er varmere enn minus 20 grader så er vel ikke dette så veldig relevant. Kommersielle brikker tåler da fort 60-80 grader, og det skal vel litt til før det er såpass varmt inni stridsvognene? Det er jo ikke hetebølge eller ørken heller...
 17. Du har helt rett i det du sier, men du hopper over at jeg mente de kunne være forkledd som ukrainske soldater. Å forkle seg som andre lands militære er ulovlig, deriblant av Genevekonvensjonen.
 18. Jeg tror du har et glansbilde av hvordan NATO opptrer. Påsto ikke Ukraina at de hadde fått inn 20000 fremmedsoldater for noen måneder siden? Mange skal ha kommet fra USA, Storbritannia og andre NATO land. Tror du virkelig at man kan garantere at alle disse ikke er i aktiv tjeneste i hjemlandet?
 19. Det du beskriver er hva NATO og NATO-land presenterer av offentlig og offisiell informasjon. Hvorfor mener du at vi skal ta det for god fisk? Du antar jo at NATO oppfører seg eksemplarisk og stuerent. Jeg tviler på at realitetene er det er så plettfritt som NATO vil ha det til. Det er en krigsforbrytelse hvis det er tilfellet, men det er jo ikke utenkelig at deler av fremmedlegionen egentlig er forkledde NATO-soldater. Selvsagt opererer ikke disse soldatene på vegne av NATO eller landene de kommer fra, men for å sitere deg lenger opp Ville det ikke vært nærliggende at Russland nettopp benytter disse soldatene som et påskudd for den typen påstander? Hvis nei, hvorfor mener du Russland behandler de anderledes?
 20. Med tanke på de store mengdene utstyr som sendes samt at Ukrainsk militærpersonell i minkende grad er kjent med den typen utstyr som sendes, så er det nærmest utenkelig at NATO soldater ikke er i nærheten for opplæring etc. Samtidig besøker også statsledere Ukraina. Dette er de samme reddharene som ville evakuere Zelenskyj ut av Ukraina. Tror du de ville vært der uten betydelige tiltak? Selvsagt er det NATO soldater i nærheten her. Hva får deg til å tro noe annet? I tillegg, det påskuddet du snakker om: Hvorfor ser vi ikke bilder av fremmedlegionen? Det er jo en god del (eks)-militær fra NATO land allerede, men russerne har såvidt jeg veit ikke snakket så mye om akkurat det...
 21. Jeg veit ikke når du sist tok en titt på globusen, men Alaska ligger ikke spesielt langt unna Russland... Til selve konflikten er det selvsagt en solid distanse, men det er tross alt bare Beringstredet som skiller USA og Russland fra hverandre. Uansett, det er vel europeiske statlederes naive holdning til Russland som i stor grad har tillatt Putler å komme i den posisjonen han er i nå. Han har stukket korrupte rubler ned i lomma på folk, godsnakket med de og fått Europa til å tro at Russland er på forsonende veier. Heldigvis er Russland så gjennomkorrupt at det russiske militæret er fallferdig på tross av at fasaden og etterrettingen har tilsagt noe helt annet. Det eneste de klarer å faktisk gjøre er og skyte ballistiske missiler og granater. Hadde det ikke vært for at de har atombomber, så kunne man glatt valset over det russiske militæret og fjernet galmannen en gang for alle.
 22. Gledelig å se at realitetene endelig kommer til frem i lyset. Dette har det blitt advart om i årevis, og det med god faglig tyngde. Ap og H har allikevel arrogant duret frem og fortsatt å påstå at dette er den beste løsningen. At avgjørelsen om å flytte MPA til Evenes ble tatt med utgangspunkt i at nye MPAer ville være ubemannet hopper de glatt over. For meg er det vanskelig å forklare dette med noe annet enten fatalt dårlig kompetanse eller regelrett korrupsjon. Slenger man inn miljøpolitikk så er det åpenbart at ingen av disse partiene har Norges beste i minne når de driver politikk. Hvis nå bare befolkningen fikk øynene opp så vi kan få disse partiene ut av Stortinget... Man kan jo drømme i det minste.
 23. Noen bør sette foten ned for dette idiotiet. TV2 har vel nå kommet i konflikt med absolutt alle de store TV-leverandørene i Norge, og hver gang syter og klager de over at «alle andre betaler mer». Tydeligvis er det blank løgn, og forbrukerne ender opp med å betale for det... Absolutt på høy, høy tid at TV2 blir valgfri i kanalpakkene.
 24. Jeg gidder ikke bruke tid på finne igjen artiklene jeg faktisk leste om dette, men tittel og ingress sier sitt om at dette selvfølgelig ikke er latterlig. https://www.tu.no/artikler/tyskland-vil-ikke-ta-imot-strom-pa-kabelen-til-norge/498253
 25. Jeg veit ikke helt hva du vil frem til her. Du kan dra frem sol og vind så mye du vil. I samme periode har også Tyskland bygget Nord Stream 1 og 2, og med det tatt et aktivt valg for å forsette med gass. Nå veit jeg ikke hvor mye det koster å ruste opp atomkraftverkene, men det er ikke akkurat gratis å legge gassledning heller. Det er kanskje litt hendig at det smøres med russiske rubler? Forøvrig, hvis man skal snakke om å pisse i buksa så har de vel allerede gjort det med de gassledningene. Det er lett å være etterpåklok, men det har vel ikke akkurat manglet på kritikk i forkant, samtidig som det også har vært anklager om og etterforskning av korrupsjon. Man har trodd man kunne binde opp Russland til å være snill mot vesten i form av disse rørene, men som vi nå ser så hjelper det fint lite. Når det gjelder forsyningssikkerhet, så mangler det vel litt på investering av infrastruktur? Jeg syntes jeg leste en tid tilbake om vindmøller nord i Tyskland hvor man må selge strøm til negativ pris fordi man ikke klarer å transportere nok strøm sørover i Tyskland. Det er vel også eneste grunnen til at tyske kraftleverandører er interessert i Nordlink. De er interessert i å bli kvitt overskuddet og har absolutt ingen interesse av å importere strøm fra Norge.
×
×
 • Create New...