Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Normal leggerid for 15 åring?


Gjest 9dff6...afe

Anbefalte innlegg

Gjest 9dff6...afe

Hei, jeg lurer bare på om noen «voksne» eller foreldre kan hjelpe meg med og overbevise / si hva en normal leggetid er for en 15 åring som trenger helt middels med søvn. Jeg er ikke så høy og har heller ikke så veldig stor kropp (om dette har noe å si). Jeg mener klokken 22:00 på hverdager er for tidlig for en 15 åring. I tillegg må jeg skru av pcen klokken 21:00 og kan ikke våkne før klokken 5 eller etter klokken 10 (i helger) og 5-7( hverdager). Og mens jeg er i gang, hva er normal leggetid i helgen for meg jeg legger meg 00:00 ca eller 23:30 jeg mener at jeg burde få velge selv i helgen (vennene mine legger seg ca 00:00 - 02:00 i helgene, da vi snakker over pc) Takk for svar!

 

Anonymous poster hash: 9dff6...afe

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva som er normalt og ikke er helt individuelt. Det spørs på livsstilen din. Noen har jobb på fiskebåt og er fokusért på å tjene veldig mye penger tidlig i livet, jobber kanskje 12-16 timer, sover 4 timer, og holder på sånn i noen måneder, kanskje med noen få fridager til å hvile skikkelig innimellom. Når de så har bygd seg opp nok penger, så lever de et rolig liv resten av livet.

Andre velger å ha en mer regulær livsstil med 8 timers jobb fra dag til dag, da får man mer tid til å sove mer. Men det spørs på fokus, om man har hobbyer som krever mer, familie, barn, ikke minst.

Det er så mye som spiller inn på hvor mye søvn man trenger. Når det kommer til det absolutt psykisk og fysisk nødvendige, så mener jeg at 5 timer søvn er minimum per natt. Noe mindre blir man utbrent og utslitt av, over tid.

Så lenge du er happy, fungerer bra, holder fokus over mål i livet, så sov så mye du føler for. Men jeg merker også at hvis jeg blir negativ og i dårlig humør, og er trøtt, så er jeg i mye bedre humør når jeg har sovet. Så søvn er en anti-depressiv i seg selv. Så det er ingen tvil om at nok søvn er veldig viktig i livet. Å ha noe å glede seg til er en bra ting å minne seg på før man sovner.

Kvaliteten på søvnen er kanskje enda viktigere enn alt det jeg skrev; Mørkt rom uten lys, frisk luft (luft skikkelig før søvn), litt kjølig temperatur, men ikke kaldt, og ikke for varmt. Ingen lydstøy, rent sengetøy, ren kropp (dusje først), pusse tenner og tunge så man puster friskere og lettere. Ingen luftgjennomstrømming. Ikke være for stressa før man legger seg, tenke at det ordner seg i morgen, og la hjernen ordne problemen indirekte uten at man fokuserer for mye på ting direkte. Bare slappe av. Ikke være sulten er også viktig, å sove sulten er nesten "slitsomt" på en måte. En passelig madrass og pute som passer ens vekt og passform. At rommet i seg selv er ryddig og rent er en fordél, ikke mye støv og rot. At man føler seg trygg i rommet er også viktig; At døra er låst, og kanskje en ekstra lås eller skåte.

Ting som kan hjelpe på søvn er ørepropper av silikon for å stenge ute lyd (presser ikke på øregangen, kjøp øreskylleballong for å skylle øra om morra'n), øyemaske, snorkeplaster (utvider nesebor så man puster bedre og lettere).

Kvaliteten på søvnen har absolutt noe å si.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Jeg lar ungene bestemme selv dersom de er ansvarlige nok til å ta den avgjørelsen.

13-åringen var moden nok til å bestemme selv. Han klarte å stå opp selv om morgenen og han var ikke trøtt om dagene. Han satt ikke oppe med mobil/spill lenger enn han tålte.

12-åringen var ikke like moden. Han satt med spill til han sovnet med det om han ikke ble regulert. Han klarte ikke å stå opp selv og han var trøtt og grinete hele dagen om han var oppe for lenge så han måtte ha leggetid.

 

De ungene som er oppe til 2 er antagelig ikke voksne nok til å klare å komme seg opp selv. Foreldrene deres må mase og mase for å få dem ut av senga neste dag. De er sløve og late. Hvis de ikke reguleres vil de antagelig etterhvert snu døgnet på hodet. Da føler man seg uvel og blir tiltaksløs.

 

Hvis du over tid viser at du er moden nok til å bestemme din egen leggetid er jeg rimelig sikker på at dine foreldre vil tillate dette etterhvert. Dine foreldre kjenner deg antagelig og vet hva du trenger for å ikke være vanskelig å ha med å gjøre.

Alle 15-åringer vet bedre enn sine foreldre. Vi har vært der selv ;)

Hva mener du med at du kan ikke våkne før klokkeslett? Hvis du våkner av deg selv før klokken 5 er jo det et tegn på at du kan legge deg senere. Hvis foreldrene dine er opptatt av alenetid er det kanskje et taktisk smart trekk av deg om du, i en periode, trekker deg litt tilbake på kvelden når det nærmer seg legging - ikke at det nødvendigvis er fair, men hvis du vil vinne en "krig" på sikt er det ofte lurt å tape noen kamper med vilje.

 

Jeg legger meg selv klokken 22 og står opp halv seks. Jeg er snart 40.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Det kommer veldig ann på pers. 
Personlig så varierer behovet (fra år til år, altså veldig sakte) mellom 6 og 9 timer søvn. Eg er 30.
Eg sliter med å legge meg tidlig, da min "indre klokke" har 25 timer. Dvs, med fritt livsstil vil eg flytte leggetid med 1 time kvar dag. 
Når det er sagt, så må eg ofte stå opp kl 3 på natta (jobb) og har gode rutiner får å få det til.

Som 15 åring, mener eg, du er voksen nok til å bestemme selv. Du ser kva er behovet ditt og kva du ønskjer å gjøre med tia di. 
Når det er sagt, om du greier å fortsette med rytmen du har nå, vil du dra godt nytte av den på uni/jobb senere i livet. 

Lenke til kommentar

Søvn er en biologisk prosess som folk kan mene hva de vil om - helt uten effekt. Prosessen er automatisk, og 4-5 dager uten kan utløse ville hallusinasjoner på linje med psykedeliske stoffer fra de "giftigste" froskene i Amazonas.

Mennesker har som mange andre livsformer på Jorda innebygde biologiske "klokker" som kort sagt er stilt etter energi fra Sola. De tikker avgårde i en rytme som hele tida justeres i forhold til informasjonen sansene våre henter fra virkeligheten rundt oss; f.eks. lys. Det er med andre ord ikke meninga (biologisk sett) at mennesker skal være våkne når Sola skinner på andre siden av planeten. Vi har ingen spesielle talenter for hverken hørsel, lukt, eller nattsyn. Vi er ikke ugler.

Kroppen består av så mye fascinerende og komplekse prosesser av svært intelligent liv som er finjustert etter naturen over lang tid med masse prøving og feiling i millioner av år. Å kødde for mye med disse prosessene vil jeg tro gir skikkelig ekle konsekvenser. Men, det skjer snikende, over lang tid - så sakte at man ikke legger merke til det før det er for seint.

Det er lurt å jobbe på lag og i unison med de biologiske prosessene vi tross alt består av. Det er ikke sånn at alle må sove 8 timer hver natt hele året. Det er gitt at våre innebygde biologiske klokker stilles annerledes på vinteren enn på sommeren; når det er lite lys og varme - kontra mye lys og varme. Det vil i tillegg være forskjeller mellom hvert enkelt-individs behov i forhold til akkurat den personens "biologiske konfigurasjon"; alder, helse, genetikk, etc.

Anbefaler å lære om cirkadiske rytmer; dette er kjempeinteressante greier som påvirker oss alle i mer eller mindre grad.

Endret av Froskelår
Ordfeil
Lenke til kommentar

Anbefalt søvnmengde for tenåringer er 8-10 timer. Merk at det ikke er et nøyaktig tall, men et spenn på 2 timer som er akseptabel variasjon. Dette henger sammen med at behovet varierer ut fra mange faktorer. F.eks hvor fysisk aktive man har vært, hvor fysisk aktive man bruker å være, om man har mye å tenke på osv. Det står også ikke anbefalt: under 7 timer eller mer enn 11 timer. Det betyr at man kan variere etter følt behov uten å være "utenfor". Sover du lite en natt kan det være lurt å sove litt ekstra natta etter osv. Kilder:

https://www.nrk.no/livsstil/alderen-din-bestemmer-hvor-mange-timer-sovn-du-trenger-1.13871416

https://forskning.no/samfunnsmedisin-menneskekroppen-psykologi/sa-lenge-bor-du-sove/512595

https://psykologisk.no/2019/07/hvor-lenge-er-det-riktig-a-sove/

Av erfaring vil jeg fraråde å "tyne" anbefalingene over tid. Det går greit en natt eller to og kanskje tre, men i lengden går det ut over dagsformen, konsentrasjonsevnen osv. Å forskyve døgnrytmen mellom hverdag og helg går også ut over de samme tingene. Man får en slags jetlag som tærer på humør og konsentrasjon. Du kan sikkert merke det på venner en mandags morgen.

I alderen 15 år kan det nok oppleves urimelig siden du blir pålagt fornuftig søvn av foreldrene, men senere når du flytter hjemmefra og styrer det mer selv så vil du sikkert erfare ulempene i starten og deretter forsøke å følge slike anbefalinger på eget initiativ. Altså ikke av tvang men av egen interesse. Så den "tvangen" du opplever er egentlig bare hjelp med gode intensjoner og gode konsekvenser.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (8 minutter siden):

Anbefalt søvnmengde for tenåringer er 8-10 timer.

Det er nok vanskelig å fastsette ett generelt antall timer som gjelder for alle. Flere faktorer spiller inn og skaper variasjoner. Genetiske avvik, kosthold, sesong på året, generell fysisk og psykisk helse, etc.

Lenke til kommentar

Har du lang reiseveg for å kome på deg på skulen?
Synes eigentleg at å stå opp så tidleg som kl 5 er litt i tidlegaste laget.
Hos tenåringar i pubertet så endrer døgnrytmen seg slik at ein blir meir våken om kvelden utan at søvnbehovet endrar seg, jo lenger ein har komt i puberteten jo meir endrar døgnrytmen seg i retning av å bli B-menneske. Ein måte å førebygge at døgnrytma blir for mykje forstyrra er å la seg bli eksponert for dagslys så fort ein våkner (dra for gardinene på soveromet som det fyrste du gjer), og å holde på døgnrytma mest mogleg også i helgene.

Det som er problematisk er at biologien til tenåringar ikkje passar inn i døgnrytma til samfunnet forøvrig.
Det blir derfor problematisk å både skulle følge sin naturlege døgnrytme samtidig som ein får gjort det som ein skal i løpet av dagen. Sjølv om det kanskje ikkje hjelp å legge seg tidleg ettersom du kanskje ikkje er trøtt så tidleg så er det nok fornuftig å holde på tidleg leggetid, særleg dersom du må stå opp tidleg.
Det du bør sjå på er kor lenge du får sove før du må stå opp. Det er ikkje spesielt bra for deg på sikt å skulle stå opp mykje tidlegare enn nødvendig når din naturlege døgnrytme er stikk motstatt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...