Gå til innhold

Nå er det forbudt med oljefyring – 20.000 anlegg kan fortsatt være i drift


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Kimble skrev (6 timer siden):

Det er vel bare å gi oljeselskapene plikt til å sjekke at de som mottar olje har lov til å bruke den. På samme måte som butikker må sjekke legitimasjon når de selger øl.

Oljeselskapene er absolutt ikke de som har noe som helst med salg til forbrukere å gjøre - dette er utsalgsaktørene som kan "gå god" for den selv. Per def er det forbud mot oljefyring i private hus - men så vidt meg kjent ikke næringsbygg men der kan jeg ta feil.

 

Men hvor blir det av fyringsoljen da? Enten så cracker raffineriene mer og gjør den om til bensin... eller, som i tilfelle elektrifisering av Nordsjøen skjer det samme med fyringsoljen som skjer med gassen - den selges til utlandet. I stedet for å brenne i meget høyeffektive parafinovn der virkningsgraden ligger på hva... 70-90% eller noe sånt, havner den nok i skip, blandet med fuel oil, brennes nok ett eller annet sted i havet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er ikke overdrevent, men en påminnelse/advarsel! Mange tror det går bra fordi dem har ny glassfibertank. De fleste vet ikke at forurensningsforskriften kap 1 om kontroll av tank gjelder, selv om kommunen ikke har vedtatt forskrifen politisk. De færreste vet konsekvensene når olja kommer inn i drenering rundt huset, eller renner inn på offentlig VA-grøft. 1 liter fyringsolje forurenser 1 million liter vann. Et tilfelle i min kommune i 2019 medførte 200L fyringsolje skader på et hus for 3 millioner.

Lenke til kommentar

Det er neppe umulig å skaffe andre oljer som vil fungere i eksisterende anlegg i noen år til.

Jeg oppfordrer på ingen måte til det, men jeg spekulerer i om det går an, og har kommet frem til at det er lett å omgå.

Vil ikke anlegget fungere på spillolje? Hvis du jobber på bilverksted, slipper du å levere inn brukt olje fra oljeskift i kundenes biler.

Restauranteiere kan bruke frityrolje.

Avgiftsfri diesel for traktor, båt og gravemaskin vil vel også funke? Og det er litt billigere enn bil-diesel med innbakt veiavgift.

Jeg ser ikke for meg at det er umulig å skaffe olje til disse anleggene, bare fordi seriøse fyringsolje-leverandører blir pålagt kontroll og forbud.

En slektning hadde forresten kjempeflaks for noen år siden.

Anlegget var ute av bruk, i tråd med myndighetenes (ikke ennå obligatoriske) anbefaling.

En nabo hadde bestillt olje, men sjåføren bommet på adressen. Så da ble anlegget tatt i bruk igjen til den gratis olja var brukt opp.

Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (6 minutter siden):

Det er neppe umulig å skaffe andre oljer som vil fungere i eksisterende anlegg i noen år til.

Ein kan gå over til bio-olje om ein vil, det er bruk av fossil olje til oppvarming av bygg som ikkje er lov. 

Det vil også være lov å ha oljefyring som beredskap for eventuelle straumbrudd og liknande (men då må ein syte for at tanken har fått ettersyn og er i orden). 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Lynxman skrev (3 timer siden):

Litt overdrevet å bekymre seg for at oljetankene i folks hager skal begynne å lekke bare fordi det nå er forbudt.

Det er vel heller slik at nå som det blir forbudt vil folk slutte å bruke anleggene sine og da øker risikoen for at eventuelle lekkasjer ikke blir oppdaget.

Kom for øvrig på at jeg hadde igjen en slant i mitt eget anlegg. Anlegget hadde ikke vært i bruk på minst 10 år men etter å ha strammet opp en pakning fikk jeg ut 3 uker med 'gratis' varme. Nå er det 'tomt', det vil si at pumpa i dagtanken ikke lenger klarer å hente opp noe. Det er nok fortsatt en slant igjen, utenfor pumpas rekkevidde. Får bestille tømming, vasking og fylling av tanken med sand eller no . Den ligger ugreit til så fjerning er uaktuelt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...