Gå til innhold

Nå har vi laveste strømpris siden 2015


Anbefalte innlegg

 

Jeg har Hunderfossen som nærmeste kraftverk-nabo og der slippes det for tiden forbi like mye vann som det som går til produksjon.

Hunderfossen er et elvekraftverk uten magasin, så de jo slippe forbi når det er mye vann.
Og det er rett som det er. Selv på sommers tid, når det snakkes om betydelig vannmangel, så ser jeg at mye vann går over demningen. Grunnen til at det ikke er øknomisk lønnsomt å bygge flere turbiner, ble avdekket i Kiwi-saken i Hønefoss, og er rett og slett ren galskap. Resultatet går ut over det som er igjen av norsk kraftkrevende industri.
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

Hunderfossen er et elvekraftverk uten magasin, så de jo slippe forbi når det er mye vann.

Men å bruke resursen til kraftproduksjon hadde utvilsomt vært bedre? Sånn at man kunne spart på vann-forbruk i andre anlegg..  :hmm: 

 

 

Mest sannsynlig produserer kraftverket det remmer og tøyler klarer, og når det kommer mer vann ovenfra må da differansen gå forbi. Selv om de nok skulle ønske å produser kraft har de ikke mulighet, maskinene er ikke store nok.

Lenke til kommentar

 

>

> de sitter jo og pønsker ut an måte å presse prisen opp på nå

>

De kan jo bare øke avgiften.

 

,,,,,

Jeg husker Gro Harlem som stasminister:

Når oljeprisen gikk ned så økte de bensinavgiften for å kompensere for manglende momsinntekter til staten.

Når oljeprisen gikk opp så økte de bensinavgiften for å kompensere for lavere forbruk og dermed lavere inntekter til staten.

.....

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Utenlandskablene eksporterer det vi KAN til markedets laveste priser og vil fortsette med det til vi nok en gang har tømt vannresursene sånn at vi kan få brukt kablene til å IMPORTERE dyr kull og atomkraft basert kraft til vinteren. Dette da selvsagt til langt dyrere pris enn det vi kunne oppnådd ved å IKKE selge kraft til underpris ut over sommeren..  :ohmy:

Ja, det er den sammenhengen du beskriver jeg også har mest tro på.
Eg sluttar aldri å la meg fascinere over dei heilt fantastiske slutningane folk kan spekulere seg fram til og "tru" på, når det er so enkelt å få dei avkrefta ved å sjekke veldig lett tilgjengeleg statistikk.

 

Spesielt er det rart at folk dannar seg eit slikt trusystem, når det strir mot all sunn fornuft. Kvifor skal norske kraftprodusentar ha eit serkt ynskje om å få minst mogeleg pengar att for vatnet i magasina? Og kvifor skulle Statnett vere med på det, ved å med vilje tape pengar ved å kjøpe norsk krafft dyrt og selje billig til utlandet? Desse konspirasjonsteoriane er jo ikkje fundamentert i noko som helst sakleg. Korkje fakta, logikk eller fornuft.

 

Er havvind-konseptet ditt like mykje basert på tru og religion, aanundo? Du har vel ikkje brydd deg mykje med å sjekke ei einaste faktaopplysning der heller?

 

Når prisane har vore låge i Noreg og lågare i utlandet i dei siste dagane, har vi importert for fullt. Alle som har ledig kapasitet i magasina sparer det dei kan. Svært mange norske kraftmagasin har knapt nok kapasitet til nokre timar med sterk nedbør, og dei må sjølvsagt sleppe ut og produsere det dei kan. Det løner seg som regel ikkje å installere ekstra turbinar i eit elvekraftverk for å kunne produsere litt meir to gonger i året når kraftprisen er spesielt låg pga flaum. Difor gjer dei det ikkje. Mange slepp og vatnet forbi når prisen er for låg til å betale for slitasjen på turbinane. Flaumvatn kan ha med seg mykje rart. Pumper er aktuelt mange stader, og vert meir aktuelt med fleire kablar til utlandet (til slutt kjem det so mykje billig vindkraft inn at norske kraftprodusentar ikkje kan knipe nok att), men det òg er avhengig av store og relativt hyppige variasjonar i straumpris for å løne seg.

 

Eg køyrde heile den norske krafthandelen med utlandet for eit heilt år inn i eit rekneark for eit par år sidan, og fann då at gjennomsnittsprisen på importert kraft frå Danmark berre var halvparten av gjennomsnittsprisen for eksportert kraft til Danmark. Folk trur det er kolkraft vi importerer, men det er jo ikkje det. Vi importerer i all hovudsak når danskane har låg straumpris pga sterk vind og vi har låg vassføring i våre elver og høgt forbruk i tillegg, dvs om vinteren. Vi eksporterer i all hovudsak om sommaren når snøsmeltinga pågår for fullt og magasina er so fulle som dei kan vere før haustregnet kjem. Då er det som regel lite vind og lågt forbruk i Noreg i tillegg.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Etter som innslag av vindkraft øker i Tyskland, Danmark og UK, vil markedet stadig oftere se negativ kraftpris. Vi kan importere billig kraft, spare på vannet når det skjer, og eksportere vår vannkraft når vinden løyer. Er det fremdeles noen som mener vi må bygge ut mer vindkraft i Norge???

Lenke til kommentar

Når prisane har vore låge i Noreg og lågare i utlandet i dei siste dagane, har vi importert for fullt. Alle som har ledig kapasitet i magasina sparer det dei kan. Svært mange norske kraftmagasin har knapt nok kapasitet til nokre timar med sterk nedbør, og dei må sjølvsagt sleppe ut og produsere det dei kan.

 

Svar til Sturle:

At vi kan tjene penger på utenlandskablene våre ved å importere uregulerbar vindkraft når prisen er lav, og selge regulerbar vannkraft når vinden løyer og prisen er høy, er i prinsipp innlysende. Når jeg sier i prinsipp, så er det fordi jeg har aldri sett tall fra Statkraft som "beviser" det. Etter som innslag av uregulerbar vindkraft øker, vil verdien av vår vannkraft også øke, men da vil vår egen vindkraft redusere den kapasiteten vi har å spille på. På samme måte som Statens Pensjonsfond Utland offentligjør sine tall og transaksjoner burde Stakraft også spille med åpne kort, slik vi ikke bare blir fortalt, men at vi vet. Informasjon fra NordPool er et godt eksempel.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Etter som innslag av vindkraft øker i Tyskland, Danmark og UK, vil markedet stadig oftere se negativ kraftpris. Vi kan importere billig kraft, spare på vannet når det skjer, og eksportere vår vannkraft når vinden løyer. Er det fremdeles noen som mener vi må bygge ut mer vindkraft i Norge???

Kanskje pipen får en annen lyd til høsten og vinteren, dersom nedbøren uteblir og vannmagasinene er langt under normal fyllingsgrad.

Kanskje har ikke Danmark og Tyskland overskudd på  vind og sol, og vi må kjøpe kullkraft.

I en slik situasjon kan det hende Tyskland må starte kullkraftverk som er ute av drift nå, og det står igjen å se hvilken pris de forlanger for denne energien.

Etter min mening har vi satt oss selv i en sårbar situasjon med tilnærmet lik produksjon som forbruk i et normalår.

Tror vi hadde hatt større sannsynlighet for billig strøm dersom vi så på fornybar energi på samme måte som olje og gass, og satset på eksport i fremtiden.

Det kan godt hende miljøkampen fører til at Norge slutter med leting etter olje og gass etter 2021, og at oljevirksomheten avsluttes en gang rundt 2050.

Noe må vi leve av når oljeaktiviteten er borte, så hvorfor ikke utnytte fisken, vinden og bølgene og skape ny industri på denne ressursen.

Lenke til kommentar

Svaret på lave priser er flere utenlandskabler! Som kjent fungerer disse begge veier, slik at vi eksporterer mer kraft og importerer høyere priser.... (Og når Lokeed Martin sin fusjonsdrøm settes i produksjon og man plasserer disse konteinerne rett inn i eksisterende varmekraftverk på kontinentet....skal vi betale for fjerning av vindturbinindustriparkene og tilhørende infrastruktur i norsk natur https://www.forbes.com/sites/arielcohen/2018/08/01/will-lockheed-martin-change-the-world-with-its-new-fusion-reactor/#32fda4ee4c49 )

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...