Gå til innhold

Leie ut rekkehus og kjøpe et annet hus


Anbefalte innlegg

Planlegger å bygge om rekkehus slik at det blir 2 leiligheter. Gjeld på dette huset er ca 530', markedsverdi er 1,7. Regner med å få leieinntekt på rundt 20' pr mnd på disse leilighetene. Kostnader for rekkehuset er ca 5000 med avdrag på lån og komm. avgifter og forsikring, Så planlegger vi å kjøpe et hus ca 20 mil herfra til 160'

Så kommer spørsmålet: Vil det være bærekraftig å kjøpe et annet hus og leie ut rekkehuset en periode?



Anonymous poster hash: 0f123...187
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis du ikke bor der selv i minst 50% av arealet må du skatte av leieinntekt.

 

Ellers er det vel lurt å regne på totalkost for oppussing og ombygging, samt alle utgifter du har i forbindelse med jobben og så måle dette opp mot varekost/vedlikeholdskost hvis du leier ut med hvitevarer og evt møblering. Regn med å sprekke på tid på det du planlegger. Du vil garantert møte hinder som forsyver prosjekttiden i forhold til planleggingen med mindre du er svært erfaren med å estimere prosjekter.

 

Sjekk belåningsgrad du får før du prosjekterer dette.

Endret av vidor
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hvis du ikke bor deg selv i minst 50% av arealet må du skatte av leieinntekt.

 

Ellers er det vel lurt å regne på totalkost for oppussing og ombygging, samt alle utgifter du har i forbindelse med jobben og så måle dette opp mot varekost/vedlikeholdskost hvis du leier ut med hvitevarer og evt møbleing. Regn med å sprekke på tid på det du planlegger. Du vil garantert mørt hinder som forsyver prosjekttiden i forhold til planleggingen med mindre du er svært erfaren med å estimere prosjekter.

 

Sjekk belåningsgrad du får før du prosjekterer dette.

Kostnad til ombygging til 2 leiligheter er ikke mer enn 3-4000. Det er kun en lettvegg og en dør og montering av et hybelkjøkken og ikke noen store kostnader.

 

Anonymous poster hash: 0f123...187

Lenke til kommentar

Tiltaket er søknadspliktig siden du etablerer en ny seksjon i bygget. Og siden det skal være to separate seksjoner skal det være branncelleskille mellom enhetene, tilstrekkelig antall rømningsveier osv. En god del papirarbeid, søknadsgebyrer, kostnader ifm. ansvarlig søker, utførende håndtverker, elektriker, våtromsfirma osv. Bare saksgebyret til kommunen vil jeg tippe overstiger budsjettet ditt... 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Andre har alt påpeikt at dette er søknadspliktig, ei slik ombygging vil også fort føre til krav om at ein skal oppgradere til nyaste byggereglane.

I tillegg til søknad til byggningsetaten i kommunen, så vil dette også potensielt være problematisk sidan rekkehus typisk er eit sameige som skal ha sitt å seie, f.eks. ved foredeling av felleskostnadar og stemmerett i sameigestyret.

 

 

Den enklaste måten å leige ut til to personar er ved å leige ut hyblar med felles stove/kjøkken/bad. Då er det fortsatt ei bueining sjølv om det er to ukjente som bur der.

 

Å leige ut er sannsynlegvis bærekraftig dersom du får inn nok i husleige, du må huske å ta høgde for at leigeinntektene er skattepliktige, at du må skatte på fortenesten ved framtidig vidaresalg av rekkehuset, og at du må pårekne ein del vedlikehald.

Det at du har tenkt å flytte 20 mil unna gjer at du fort kan risikere å måtte leige folk til å ta ein del av vedlikehaldet fordi du ikkje sjølv har tid til å få tatt det.

 

Sidan huset du skal kjøpe er så billig så rekner eg med at du skal ta opp lån til oppussing?

Den største økonomiske utfordringa er at du nok ikkje får banken til å rekne med leigeinntektene som berekning for kor stort lån du får ta, då leigeinntekter kan være usikre inntekter dersom du får lediggang eller ein leigetakar som ikkje er betalingsdyktig.

Lenke til kommentar

I et eierseksjonssameie trenger du som hovedregel ikke styrets eller årsmøtets samtykke for å dele din egen seksjon, jf. eierseksjonsloven § 20. Du trenger imidlertid styrets samtykke hvis fellesarealene øker, og du trenger årsmøtets samtykke hvis de nye seksjonene får flere stemmer enn den eksisterende seksjonens stemme. Dette vil gjelde for rene boligsameier hvor en seksjon har en stemme, men ikke for næringssameier og kombinerte sameier hvor man stemmer etter eierbrøk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er foretatt takst på rekkehuset på 1.7mill, gjeld er 500 000. Kjøper jeg en bolig på landet til 250 000 så må dette betales inne 3 måneder. Blir ikke rekkehuset solgt så blir løsning å bygge om rekkehuset til 2 leiligheter. Jeg har ikke mer enn ca 150 000. Så den egentlige bekymringen er egentlig om en får solgt rekkehuset, hvis ikke så sitter jeg litt i saksa. Ingen inntekt for tiden av noe størrelse.

 

Anonymous poster hash: 0f123...187

Lenke til kommentar

Har eigentleg ikkje så mykje meir å tilføye enn at det å bygge om frå ei leiligheit til to er antageligvis ikkje er så lett då dette krever byggsøknad, som igjen betyr at du må dokumentere at kvar leiligheit kvar for seg oppfyller dei krav som er satt til inneklima, dagslys, brannsikkerheit, osv.

 

Det mest realistiske er nok å kun gjere dei nødvendige endringane for å kunne leige ut leiligheita som eit kollektiv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...