Gå til innhold

Nye briller - bare trøbbel hos optiker


FranzJosef

Anbefalte innlegg

Fikk nye briller for ca halvannen mnd siden, har aldri hatt briller. Etter første synstest fikk jeg påvist av optiker en liten synsfeil på høyre øye, svakt nærsynt. Fikk briller og klarte aldri bli vant til de. Etter å ha vært der flere ganger gav de seg og kjørte en ny synstest, det viste seg nå at testen var helt feil. Jeg var nå svakt langsynt på høyre øye (...!!). Nye glass ble bestilt. Men opplever det samme, etter flere uker så er det helt håpløst å bruke de. Ser kanskje noe skarpere detaljer hvis jeg sitter helt stille. Men bevegelse, sykling og bilkjøring er livsfarlig med briller. Føler jeg mangler dybdesyn. Føles som at jeg ser 3D uten briller og 2D med de. Har vært hos optikeren, de ber teste de flere uker...

 

Er det vanlig at det skal ta så lang tid å bli vant til briller når det bare er en svak synskorreksjon?

 

Det er fornøydhetsgaranti i 3 mnd hos optikeren (specsavers), så jeg antar det er derfor de forsøker å forskyve dette så langt frem som mulig så den fristen går ut. Noen som har brukt sånne garantier?

Endret av FranzJosef
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

det viste seg nå at testen var helt test

helt feil, mener du?

 

Er det vanlig at det skal ta så lang tid å bli vant til briller når det bare er en svak synskorreksjon?

NEI. Etter min mening, er dette med "å bli vant med" briller noe tøv. De skal føles riktige fra starten av.

 

Kan du legge ut styrken din her? (Fra begge testene.) Sannsynligvis trenger du ikke briller.

 

Andre faktorer er om glassene er for små, og om det er for langt fra øye til brillen (kortere er bedre).

 

Edit: Og synes du selv at du ser dårlig?

Endret av Emancipate
  • Liker 1
Lenke til kommentar

helt feil, mener du?

 

NEI. Etter min mening, er dette med "å bli vant med" briller noe tøv. De skal føles riktige fra starten av.

 

Kan du legge ut styrken din her? (Fra begge testene.) Sannsynligvis trenger du ikke briller.

 

Andre faktorer er om glassene er for små, og om det er for langt fra øye til brillen (kortere er bedre).

 

Edit: Og synes du selv at du ser dårlig?

 

Brilleseddel første gang: https://www.dropbox.com/s/6283bdeyxr6jylw/nr1.jpg?dl=0

og andre synstest: https://www.dropbox.com/s/gu0rtwm32oe8fzg/NR2.jpg?dl=0

 

Nå er det to spørsmål her som vi må atskille. Det ene er om jeg faktisk trenger briller og behovet for det. Det kan man alltids diskutere. Jeg har aldri tenkt at jeg ser dårlig. Når jeg fikk på de brillene så ser jeg at på enkelte bilder hos specsavers i butikken så ser jeg flere og tydeligere kontraster. Forsøker å se på TV av og på med briller, ser antagelig litt tydeligere farger og kontraster. Så om behovet ikke er veldig stort så vil jeg jo si det vil være verdt å bruke de i hvertfall til skjerm, TV, lesing hvis man ser bedre om så bare litt. Så kan man heller vurdere om det er en ulempe å ha de på hele tiden og ellers i hverdagen. Jeg sa forøvrig til optiker at jeg har aldri følt meg svekket synsmessig veldig tydelig, men dette føler jeg blir et eget spor.

 

Men ingenting av dette er jo noen unnskyldning for at synstesten skal bli så gal. Når jeg først har kjøpt briller til 2000 kr så vil jeg jo i det minste at de skal fremme synet og ikke være ubrukelige. Synstesten virker jo helt bingo. Nå har kjerringa gått til samme sted og fått samme problemet. Hun har hatt briller i alle år i motsetning til meg. Hun er enig i at det egentlig ikke har vært snakk om noen tilvenningsperiode før, det har blitt galt noen få ganger tidligere men da har det alltid vært på grunn av feil resultat fra synstesten.

Lenke til kommentar

Oi, det var stor forskjell på synstestene. 20 eller 40 på akse er en betydelig forskjell. For ikke å snakke om SPH på høyre øye.

 

Du trenger sannsynligvis briller for å se optimalt klart på grunn av skjev hornhinne på venstre øye, i og med at det vises på begge synstester. Imidlertid taper man også mye med briller, med tanke på redusert synsfelt og komfort. Selv ville jeg nok ikke brukt briller i din situasjon, med mindre jeg var på fotballkamp eller lignende.

 

Du kan sjekke vinkelen (axe) på hornhinneskjevhet ved å holde for det andre øyet og se på noe skarpt på skjermen. Da vil du se en "skygge" eller at det er dratt utover. Retningen på skyggen, er vinkelen din. Eksempelbilde:

46324.gif

 

Er det ingen skygge, trenger du ikke hornhinnekorreksjon.

 

For øvrig, ved lesing trengs ikke nødvendigvis samme styrke som ved andre briller. Hvis du f.eks. har SPH -0.25, bør det etter min mening IKKE korrigeres ved lesing, fordi det da blir mer slitsomt å lese.

 

Ellers må du bare dra til en annen optiker.

 

Husk at alt dette er min mening som brillebruker. En optiker ser det kanskje annerledes.

Lenke til kommentar

Jeg var innom en annen brillebutikk nå. Hun sa at når det gjaldt skjeve hornhinner så var det ofte komplisert og vanskelig å korrigere. Derfor var det ikke så overraskende at det var problematisk. Det skulle ikke være så stor forskjell på testene dog. Men hun mente det ikke var unaturlig at dette ville ta en del tid for hodet å tilvenne seg til. To uker var i grenseland (det er 2 uker og 4 dager siden jeg fikk brille nr to).

Lenke til kommentar

 

NEI. Etter min mening, er dette med "å bli vant med" briller noe tøv. De skal føles riktige fra starten av.

"It depends" som det heter. På hva brillene skal korrigere for. Dersom du skal korrigere for at et øye ser mye bedre enn det andre, eller skjev hornhinne, eller andre kompliserte syns-korreksjoner så vil det ta lengre tid å venne seg til enn hvis du har en enklere funksjon i brillene dine.

Hvorfor trenger man tilvenning i det hele tatt?

Fordi hjernen (ok, den / de deler av hjernen som behandler synsintrykk) har lært seg å kompensere for feil / endringer som har oppstått i øynene dine over tid.

Når du begynner med briller så tar det tid før den skjønner at kompenseringen må justeres litt.

 

Ikke optiker eller øyelege, men bruker lese- / databriller.

Endret av tingo
Lenke til kommentar

Hadde en test av synet på sykehus og der justeres optimalt fokus i maskinen du ser inn i mot synsnerven gjennom dine egne øyelinser og du får ut de samme verdiene en typisk synstest har uten noe manuell testing. Disse målingene var ganske forskjellige fra Specsavers sine målinger. Forskjellen er jo at de fleste tester hos optiker har fokuspunktet på flere meter via speil. Aner ikke hvilken fokuslengde de opererer med på maskiner du ser inn i, men vil tippe det er fornuftig å måle det i meter.

 

Det som er viktig når du bruker briller er at de sitter rett på nesen. Det blir fort ubehagelig om de ikke sitter rett på. På meg virker det som du får forstyrret samsyn, noe som ødelegger hjernen sin tolkning av venstre og høyre synsfelt slik at de sammen blir et godt dybdesyn.

 

1 i forskjell i målingene på SPH-verdi for høyreøyet er for mye hvis det var kort tid mellom testene spesielt siden verdien for venstreøyet er stabil for SPH.

 

Så du rett inn i begge linsene med like stort trykk av utstyret mot begge sidene av hodet ?

Vil tippe kalibrerings-reguleringen av utstyret de bruker er såpass god at det mest sannsynlig er snakk om menneskelig feil.

 

Ser det ikke har oppgitt pupilledistanse på første målingen din. Det kan tyde på at de ikke har nytt utstyr eller tilbakeholder dette for å øke sannsynligheten til at du kjøper briller der.

Endret av vidor
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hadde en test av synet på sykehus og der justeres optimalt fokus i maskinen du ser inn i mot synsnerven gjennom dine egne øyelinser og du får ut de samme verdiene en typisk synstest har uten noe manuell testing. Disse målingene var ganske forskjellige fra Specsavers sine målinger. Forskjellen er jo at de fleste tester hos optiker har fokuspunkt et på flere meter via speil. Aner ikke hvilken fokuslengde de opererer med på maskiner du ser inn i, men vil tippe det er fornuftig å måle det i meter.

Jeg tviler på at maskinen deres er noe annerledes enn de vanlige maskinene de også har også optiker/øyelege. Der får man også ut resultatet med en gang.
Lenke til kommentar

Har aldri vært borti at de bruker verdiene fra disse maskinene på brilleseddel, så kansje presisjonsnivået er dårligere.

Den maskinen de hadde på Specsavers brukte de muligens kun for øyebunnsundersøkelse mens sykehuset testet med de typiske bokstavremsene som synker i størrelse nedover. Dette var samme statiske bokstavene hele testen.

Lenke til kommentar

ser ut som du egentlig ser veldig bra og ikke har behov for briller, men det var kanskje et veldig bra tilbud du ikke kunne si nei til....?

 

Du tror jeg har lyst til å gå med briller hvis jeg ikke trenger det? Det er forskjell på å være absolutt avhengig av å bruke briller og likevel vurdere det hvis det forbedrer synet. Jeg har jo en synsfeil selv om den ikke er like stor som andre. Hvis briller gjør at jeg ser bedre så vil jeg ikke være i tvil om å bruke de i hvertfall til TV og situasjoner hvor jeg likevel sitter stille og ikke har noen ulempe av det. Dette har jeg allerede forklart, det blir uansett et sidespor. Når jeg først har betalt for briller så er jo poenget å forsøke å få briller som hever synet og ikke svekker det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...