Gå til innhold

Flere populære gratisapper vet hele tiden hvor du er og deler det med andre


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Etterhvert har jeg fått meg en mobil som har muskler nok til også å orke å kjøre et antivirusprogram. Jeg synes det kunne ha vært utviklet ekstra programvare i fra slike programvareutviklere som tar for seg status på din mobil på hvilke rettigheter som til en hver tid kjøres av apper. Ja android har nå en oversikt over rettigheter pr. apper i android 8, men det gir ikke et godt oversiktsbilde pr. tilgang, her f.eks. i forhold til GPS.

 

At man ikke kan se en totaloversikt over hvilke apper som benytter tilgang til GPS-data er en uting. Et sikkerhetsprogramlag oppå android 8, kunne fint ha gitt brukeren en mer direkte styring over detaljene. Kanskje du er villig til å gi fra deg GPS lokasjon den dagen du faktisk nytter deg av en applikasjon istedetfor 24/7. Derfor så ville det ha vært gunstig å kunne styre mer med detaljene enn kun en brutal avslått eller påslått GPS-antenner. For det kan hende at en av appene som krever GPS-tilgang for å fungere optimalt er viktig for deg, mens 95 % av de andre appene fint kan ha GPS-tilgangen midlertidig begrenset til avslått.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 Ja android har nå en oversikt over rettigheter pr. apper i android 8, men det gir ikke et godt oversiktsbilde pr. tilgang, her f.eks. i forhold til GPS.

At man ikke kan se en totaloversikt over hvilke apper som benytter tilgang til GPS-data er en uting. 

 

Kan du ikke gå på Settings > Apps > Avanced > Permissions > Location ,  og se hvilke apper som krever tilgang?

 

edit: og velge hvilke apper som skal få det?

Endret av frohmage
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Svaret er som alltid å stemme med lommeboka - ikke installer programmet, eller kjøpe telefonen i utgangspunktet. 

 

Men så er det dette med monopol eller duopol da. Som vi så brutalt lærte da M$ var på topp, så har man ikke lenger fri vilje når flertallets tyranni slår til. Den grå masse tar alle de feile valgene for deg, og du må følge etter om du ikke skal falle utenfor samfunnet. 

 

 

 

En tid tilbake fant jeg eksempelvis ut at Fortum Charge and Drive (hurtigladere for elbil) i praksis har strøket min eksisterende konto og e-fakturaavtale hos dem, knyttet opp mot en slik RFID ladebrikke. "Min Side" er i stedet erstattet med link til Google Play og Apple App Store

 

Jepp, for å kunne utføre noe så basalt som å lade elbilen på Fortum sine hurtigladere er du tvunget laste ned app'en deres! ( Og derunder registrere kredittkort og ladebrikke på samme gammeldags vis. ) 

 

Der finnes ikke lenger tilsvarende og mindre invaderende funksjonalitet i nettportal. Appen kommer dertil med karttjeneste, som jeg ikke er i det minste tvil om ringer hjem. Hadde nesten forstått det om telefonen var direkte involvert i betalingsoppgjøret, på linje med Google/Apple Pay, men nei. Dette hadde uansett vært fullstendig uaktuelt for min del. Har avinstallert den appen. 

Endret av 1P4XZQB7
  • Liker 1
Lenke til kommentar

"selv om de i utgangspunktet ikke er knyttet til noen navngitt person."

 

Det er vel nettopp fordi navnet ditt er irrelevant i reklameøyemed - det er mer interessant å vite at du er en mann, i 30-årene, som er journalist, frekventerer XXL og ClasOhlson etter jobb, og tar tbane til og fra.

Det er ikke fordi de prøver å være "snille" og "anonymisere" deg...

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Svaret er som alltid å stemme med lommeboka - ikke installer programmet, eller kjøpe telefonen i utgangspunktet. 

 

 

Yep, dette. Jeg har vært innom flere apper med funksjonalitet jeg i utgangspunktet vil ha, men siden mange av de krever tilgang til kontakter, posisjon, mailadresse og annen info jeg anser som helt og fullstendig irrelevant for at appen skal kunne gjøre det den ble laget for så ble veien til "slett"-knappen rimelig kort.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

De rettighetene apper spør om er ofte veldig generelt beskrevet av Android/Google. Skal en app lagre litt data lokalt til disk, for eksempel å huske dine innstillinger til neste gang, får du spørsmål om du vil gi appen tilgang til dine foto og filer. Vil du ha en app som viser hvor du er på et kart eller beregner hvor langt du har gått/syklet/kjørt er den helt avhengig av posisjonsdata. Den beregner ikke dette gjennom magi.

De app produktene du bruker hver dag er iikke gratis å lage og drive. Grunnen til dette grumset er at så få vil betale for apper og så mange blokkerer annonser at mange apputviklere har måttet ty til alternative inntjeningsmetoder.

Det er imidlertid alt for mye panikk om disse tilgangene. Sjekk istedet ut omdømmet til app utvikler/distributør og ha tiltro ut fra det. Alternativet er å gi opp alle fordelene smarttelefonen gir deg.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Største problemet er nok at utviklinga har gått så raskt at dei færraste i dag har kunnskapen til å sjekke opp kva data appen har tilgang til, kva data appen samlar inn, og kva data som blir sendt ut, og ikkje minst kva mottakaren brukar opplysningane til.

 

Det er i utgangspunktet ikkje skummelt å gi lommelykt-appen tilgang til kameraet slik at blitzen kan brukast som lommelykt, eller gi eit spel adgang til telefonfunksjonen slik at opprop kan foregå i bakgrunnen og ikkje over spelet medan du speler.

Problemet er når appen brukar funksjonane til heilt andre ting, som å knipse eit bilde kvart 5 minutt heile døgnet også når du ikkje brukar lommelyktfuksjonen, eller at mobilspelet tek brukar mikrofonen til å ta lydopptak utan at brukaren får vite om det.

 

 

Dette problemet blir nok berre større og større slik som utviklinga no går.

For det fyrste fordi fleire og fleire telefonar er konstant knytta til eit gratis nettverk med høg hastigheit, som gjer at ein ikkje lett vil oppdage om telefonen f.eks. streamer video og lyd direkte ut på det opne internett. Før så merka ein dette om ikkje anna på telefonrekninga. Det er også mykje meir data som blir lasta opp og ned, så ei opplasting av heile telefonlista mi som berre tek nokre få kB vil ikkje kunne oppdagast sjølv om du finstudererer dataloggen din.

Og i tillegg til alt dette, så kan ein heller ikkje enkelt deaktivere heile telefonen ved å f.eks. fjerne batteriet, då batteriet i større grad er integrert i telefonen. I dag må ein berre stole på at ein app som er lukka faktisk er lukka og ikkje ligg å spionerer i bakgrunnen.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Kan du ikke gå på Settings > Apps > Avanced > Permissions > Location ,  og se hvilke apper som krever tilgang?

 

edit: og velge hvilke apper som skal få det?

Se det ja. Da mangler f.eks. den antivirus jeg kjører en egen seksjon som er enklere å åpne enn Android sin begravede. Samt Android behøver gi mer fleksibel måte å justere dette på. Noen ganger kan dette for noe bruk være scheduling, Andre ganger så blir scheduling feil. Kanskje det må på et forhåndsinnstilt sett med innstillinger som kan toggle's på og av.

Lenke til kommentar

Benytter Malwarebytes selv om det nok ikke gjelder alle andre mobilbrukere. Her må AV-utviklerne ligge i konkurranse med hverandre for kverne ut optimale funksjoner som Android begraver eller som ikke Android har fått til enda å tilby.

Endret av G
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...