Gå til innhold

Dagens middag


*NORGE*

Anbefalte innlegg

Dårlig med middagsappetitt her? 

 

Lørdag laget vi litt kjøttbrød for fryseboksen, altså av 6 kg lammekjøttdeig, 5 kg medisterdeig, et inntørket franskbrød + noen håndfuller havregryn bløtet i en liter vann, en liter velkokte poteter, et dusin egg, en halvliter kjøttkraft, et kg erter, et kg gulrøtter og to bokser mais. Da dukket frem en liten boks oppsamlet avskjær og småplukk fra laksekoteletter og laksefileter, som aldri kastes hos oss når vi har laget litt for mye, men fryses inn og samles opp til mat som i dag. (Med unntak for når vi er på ferie og ikke har kjøleskap/fryseboks tilgjengelig kastes det hjemme hos oss i dag årlig så lite mat som ikke er bedervet og altså ødelagt som menneskemat som det som kan legges i halvlitermålet. Det er helt utrolig hvordan “uspiselig” mat med litt plan og omtanke kan konverteres til veldig spiselig mat så lenge man bare har OK kjøkkenbenk + tilsrekkelig med oppbevaringsbokser + OK kjøleskap-/frysebokskapasitet  og i tillegg til å være sløseri er det også etisk forkastelig å kaste spiselig mat i en verden der mange sulter!) Nå skal dette avskjæret og småplukket bli til laksepudding, som lages slik til fire personer: 

 

Man begynner med fire store spiseskjeer mel som røres ut i minst mulig vann og tilsettes tre dl god fiskekraft (gjerne kokt av hode, hale, skinn, ben etc på laks, men ikke absolutt nødvendig) + en dl melk (brukes lettmelk/skummetmelk må man også tilsette en teskje/en halv skje smør for å kompensere) og kokes opp. Tre eggeplommer fra egg M/L tilsettes og røres inn, en om gangen, deretter 1/3 liter (minimum, alt derfra til fire dl blir bare bedre) kokt og benfri laks i småbiter og til slutt smakes til med salt, pepper, sitronjuice og (masse) dill. Fem eggehviter M/L stivpiskes som til marengsmasse sammen med et par dråper eddik, vendes forsiktig inn og alt fordeles i fire velsmurte ildfaste porsjonsformer som stekes en drøy halvtime v/200 grader (over-/undervarme, varmluft gjør denne puddingen til seig pannekake på 1-2-3!) Innen puddingene er klar og tas ut av ovnen har man klar et (stål)fat med plass til puddingene innerst og med ca 1 1/2 liter/1 kg (rå vekt) Pimpernell eller andre smakfulle kokefaste poteter drysset med dill og 1/2 kg tinte frosne grønne erter lagt rundt, samt en mugge/et sausenebb laksepuddingsaus ved siden av. Siste lages ved at to skjeer mel ristes til jevning i minst mulig vann, tilsettes en blanding av en kaffekopp fiskekraft + like like mye (syrlig) eplemost  Kok fem minutter, tilsett to eggeplommer, en dl rapsolje blandet med en skje sitronjuice (tynn stråle, svak varme) + litt (les: ikke for sparsomt!) dill og la sausen trekke (ikke koke!) til den er tykk og litt porøs.  

 

En kopp god te + en havrekjeks eller noen biter frukt pr person er selvfølgelig aldri å trå feil etter en god hverdagsmiddag.... 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

... Morsom idé! Har en del frosne urter dyrket i sommer som jeg lurer på hva jeg skal gjøre med. Dette virker som en god idé.

 

Krebinetter er høyst anvendelige, for de er det danske kjøkkenets svar på norsk lapskaus og italiensk pizza - metoden for å tømme kjøleksapet for rester. De ser i prinsipp ut som bildet (her med diverse kjøttvarer, grønnsaker og persille, samt rødbeter og erkedansk persillesaus) og kan altså lages av hva som helst passer sammen og kan knas opp til seig masse/farse sammen med egg, mel, et par mosede poteter og evt noen skjeer melk/vann. 
 
Urter er da ikke noen problemer å få gjort ende på - eller? Vi har en del urter i drivhuset, men det blir i hvert fall aldri for mye. 

post-487997-0-65893700-1539620724_thumb.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

INGEN som har spist middag her siste uken mens jeg har vært tilnærmet fraværende??

 

I dag legger vi hos oss opp til den vegetariske varianten, nemlig lasagne med fyll av (til fire) ett kg faste og lynstekte tomater i tykke skiver + 1/2 kg bløtstekt løk + et par båter hvitløk + olivenolje (men ingen hvit saus) . Siden jeg ikke liker middager uten poteter lager vi først suppe av en liter kraft + + en tekopp melk + en halv liter kokte potetskiver + en purre + en stor gulrot. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Fremdeles ingen andre som spiser middag - eller blir den ansett som statshemmmelighet av noen?  

 

Nå går mot middagstid hos oss, oppgaven er min i kveld og som i går blir det litt vegetarisk - nesten i hvert fall. Det står en liter kokt ris som bør brukes og det er nesten en halv stor (400 gram) boks tomatpurè, minst 1/3 av en literkartong  dansk fløtemelk (6 %) og noen baconskiver som også bør brukes i nær fremtid, så i dag blir det solskinnsegg til middag. 

 

Til fire personer stekes først fire store/åtte små skiver ikke for fett bacon (bør være minst 150 gram i alt) som legges til avdrypping mens fettet forblir i en stekepanne som tåler å settes i stekeovnen + har høye nok kanter. En liter ellers så med kokt ris (makaroni kan til nød også brukes) fra dagen(e) før blandes med en ikke for fint hakket løk str L, evt litt andre grønnsakrester man har som måtte passe, 150-200 gram tomatpure, en skje paprikapulver og en halv skje salt. En skje godt karrypulver freses ut i baconfettet mens risen og det andre blandes med en tekopp fløtemelk (6 % fett) og ovnen varmes opp til 200 grader. Ris og resten has i pannen over baconfettet + evt en skje fett fra en oljeflaske, jevnes ut og fire hull lages. I hvert hull slås ett egg str L/XL eller to egg str XS før pannen settes i ovnen 10-12 minutter, innholdet deles på fire tallerkener (slik at alle får ett eggehull selvsagt), en baconskive eller to legges på hver tallerken og litt urter (f eks persille) drysses øverst. . 

 

Tror sannelig det blir litt lettvint, sunt og godt snadder etter maten også i dag: Man tager det faste innholdet av en halvstor boks (1/3 kg netto) ananasbiter som dukket frem fra dypet i matboden  lørdag og viste seg å være best før 15.10.18, men neppe er helt uspiselige åtte dager senere heller + en skje saft fra boksen blandet med skje sitronjuice på flaske + halvparten av siste boksen blårøde små steinfrie druer jeg kjøpte til 20 kr/tre bokser (3*1/2 kg) i går fordi de var i ferd med å bli bløte. Så ribber man druene for stilker, siler ananasen godt, blander alt godt, river en teskje mørk kokesjokolade fra bakeskuffen på krydderraspen og drysser over, setter kaldt mens middagen lages/spises og serverer sammen med en havrekjeks og en tekopp pr person. Vanskeligere eller dyrere enn det trenger ikke en hverdagsdessert å være. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Fine oppskrifter du kommer med, men ikke tving folk til å delta ^^ da gidder ingen ^^ Bruk gulrot, ikke pisk xp

 

I dag lagde jeg vegetar-pasta.

 

Løk, hvitløk, sjampinjong hakkes. Skyll en boks kidneybønner (eller kikerter).

 

Steik sjampinjong med salt 5 minutter på høy varme for å få ut vann. Legg til side. Stek løk og hvitløk i olivenolje til gyllen. Ha i sjampinjong. 1 boks hakket tomat. 2 ss paprika røkt, litt cayennepepper eller annen chilipulver hvis ønskelig, eller fersk chili. Kvern i pepper og litt salt. Basilikum hvis man har. Litt vann, 5 cl - 1 dl. Kok vann til pasta, ha i 100 gram pasta. La saus koke vekk nesten all væske. Ha i litt fløte mot slutten. Drenér spaghetti og ha den i pastasausen, bland godt. Krydre med ekstra salt og pepper hvis ønskelig.

 

Og ja, hadde i litt cheddar+mozzarellablanding som jeg ikke fikk brukt søndag ^^ Gjør seg med litt ost i denne, men går fint uten også.

 

Litt erter er en fin tilsetning for ekstra grønnsaker.

Endret av Taurean
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Taurean, jeg har ingen som helst mulighet til å tvinge noen med på noen som helst her på forumet -  men jeg kan minne om at tråden ikke var ment som min personlige blogg. og at som alle andre trenger jeg også inspirasjon. Det var/er nettopp dette tråden er ment som: En tråd vi alle, og oftest mulig, rett og slett forteller HVA vi hadde til middag, slik at andre kan bli inspirert ved det - enten man nå legger ut oppskriften, lar den fortsatt forbli en familiehemmelighet eller forteller at den stod nok ektefelle/venn(inne)/Fjordland & Co for. På et annet - konkret tysk - forum jeg er leser (ikke bruker) av og i hvert fall ikke større enn dette har tråden siden august 2014 passert 10000 innlegg å bli inspirert av - bare nevner det. 

 

Det er temmelig mye å gjøre i bedriften frem til og med like over månedsskiftet, så noen dager nå blir det hjemme hos oss mat så lett yngste (8. klasse) uten problemer kan stå for middagen. Lett mat er likevel verken dyr mat eller kjedelig mat, det er nettopp for å unngå det man har fryser. Dagens meny krever tid (utmerket siden vi tre andre kommer senere hjem enn vanlig), men ikke særlig mye arbeid. 

 

Opp fra fryseren er alt tatt 1/2 kg ferdig blandet kjøttbrødfarse (til fire kg medisterdeig + ett kg  lammekjøttdeig tilsettes 1/2 inntørket og finknust loff, + 1/2 liter havregryn bløtlagt i 1 1/4 liter vann + 1/2 liter melk, en liter finmoset potet, 1/4 liter finrevet løk frest i 1/4 liter rapsolje, 100 gram salt (har da forutsatt deiger uten salt), to spiseskjeer malt pepper og en passe dose urter) samt 1/3 liter kjøttkraft. Farsen tilsettes et egg str M og en skive grovhakket grovhakket bacon, has i smurt ildfast form og over smøres en skje rapsolje. Inn i ovn vamet opp til 175 grader i 20 minutter mens 1 1/2 liter små poteter vaskes godt, skjæres i skiver og settes til koking samt 1/2 kg løk svitsjes i en dl rapsolje. Løken (og stekefettet!) over kjøttet, potetene i egen form tilsatt litt olje og en time til i ovnen mens bord dekkes og lekser deretter leses. Av kraften + en skje rapsolje + to skjeer mel ristet ut i en dl vann lages saus, som får småputre åtte-ti minutter under lokk før den smakes til med salt/pepper og ovn/plater slås av. Skål med rørte tyttebær og skål med sursyltet agurk finnes frem og fylles rikelig. Når alt er ferdig på bordet tas de ildfaste fatene ut fra ovnen, sausen slås i sausenebb og det ringes med middagsbjellen om noen ennå skulle være savnet i spisestuen. Bør kanskje finne veien dit selv også om en halvtimes tid, ikke bare forbli her ved skrivepulten...

Lenke til kommentar

Operasjon spise seg ned i frysen fortsatte i dag.

 

Tok opp svinekjøtt fra frysen (800g tilsammen), 2 poser med nedfrosset lutefiskbacon og en pose ferdig lapskausgrønnsaker. Kokte opp litt vann med grønnsaksbuljong.

 

Enden på visen ble at jeg spiste 2 skåler og resten blir nok kastet. Lutefiskbaconet er såpass gammelt at det smakte beskt som f og ødela og overpoweret smaken av alt annet. Menmen...betalte 10 kr for en 550g pakke svinekjøtt og 250g pakken i tillegg kostet 15 kr på rema, så...

 

Ble nå bedre plass i frysen hvertfall.. Morgendagen skal joker robbes for alt de har av grønnsaker som kan fryses og er gode - de har 50% trumf. Gjør godt for en reiseglad (og matglad) bonusjeger.

Lenke til kommentar

Hva med en logg for det som havner i fryseren(e), Neonex? Pakkenr, varebruppe (kjøtt, fisk, grønnsaker, ferdig middag osv), innhold (vare og vekt), nedleggingdato og antatt siste (gode) bruksdato? Alt i et regneark og med med sorteringsmuligheter på alt? Så bare tar du et kjapt søk: Hva har jeg i gruppen fisk som går ut nærmeste 30 døgn og derfør bør inn i menyen NÅ? Hva har jeg i gruppen grønnsaker som dette bør kombineres med? 

 

Når en pakke går opp av boksen bare sletter man linjen og når ny ladning går nedi fyller man på 10-20 linjer. 

Lenke til kommentar
Melder meg tidlig på tråden i dag, for alle avgjørelser rundt middagen er alt tatt, selv om det er lenge til den skal spises. 

 

Lang arbeidsdag for oss voksne i dag og i morgen, samtidig også lengst mulig (lovlig) for guttene, så minimal kjøkkentjeneste for yngste i dag: En drøy halvkilo stor filet av en sei tatt av guttene i ettersommer ble hentet opp fra fryseboksen før frokost og står nå og tiner sakte i kjøleskap. Vel hjemme for 13-åringen deles fileten i fire porsjonsbiter og en halvliter tomatjuice kokes opp med fire temmelig  grovhakkede løk strr M, får koke 2-3 minutter, tilsettes fiskefiletbitene og får stå og trekke ti minutter før salting, pepring og persillering. (En liten dose chilli er eller ikke av veien om man ellers liker det, men dette skal IKKE være noen slik mat hvor man ser seg om etter nærmeste brannslokker!) 

 

Tilbehør til fire: 1 1/2 liter/ca 1 kg gode melne poteter (les: Kerrs Pink og 1/2 kg (veldig) lettkokt brokkoli) Har man ikke tid til å koke poteter er ris også OK dersom man synes middag uten poteter er fullverdig middag og ikke varm kveldsmat. 
Lenke til kommentar

Det som var tenkt å være dagens lunsj, ble visst dagens middag.

 

Marinert kylling med peppersaus og rotgrønnsaksmiks. Glemmer fortsatt hvor god nederste kjøleskuff i nye kjøleskapet vårt er, så kyllingen var jo ikke i nærheten av ferdigtint, så måtte trikses litt for å redde den.

 

Vært og handlet grønnsaker for 2000 kr i dag, så i dag og i morgen skal det virkelig svettes over grytene og grønnsaker skal forvelles til den store gullmedaljen. Kommer også 10 kg hjort en gang ila helgen. Håper bare det er plass i frysen til alt dette her...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Har blitt litt inspirert av Kiwi's grytehefte som de har hatt i butikken en stund. Har lyst til å kjøpe mørbrad av okse og lage gryte i en av de neste ukene. 150 kr/kg for den, det er litt dyrt, men da får man skikkelig kvalitet.

 

Men det overrasket meg at de hadde entrecote av storfe til ca 120 kr/kg i dag! Så kjøpte en bit på ca 250 gram. Det var ekstremt digg. Stekte i rapsolje og meierismør ^^

Lenke til kommentar

Har blitt litt inspirert av Kiwi's grytehefte som de har hatt i butikken en stund. Har lyst til å kjøpe mørbrad av okse og lage gryte i en av de neste ukene. 150 kr/kg for den, det er litt dyrt, men da får man skikkelig kvalitet.

 

Men det overrasket meg at de hadde entrecote av storfe til ca 120 kr/kg i dag! Så kjøpte en bit på ca 250 gram. Det var ekstremt digg. Stekte i rapsolje og meierismør ^^

Den mørbrad gryta skal jeg lage til helga, den ser faen meg knallgod ut!

Lenke til kommentar

Kunne godt spist den der lunsjen i dag, FrihetensRegn, men det ble standardlunsj med leverposteiskive, makellmosskive og gulrot hos meg. 

 

I innspurten med et bedriftsprosjekt for tiden (til over helgen) så det er alle mann til pumpene hjemme hos oss og lite tid til kjøkkentjeneste akkurat nå, men i dag (kveld, neppe før kl 20) blir det grønn, tykk og mettende fiskesuppe: En knapp liter kokefaste godt vaskede og uskrelte Pimpernellpoteter i skiver sendes ned i halvannen liter putrende fiskekraft en halvtimes tid og tilsettes da en stor grønn paprika skåret i småterninger som får en lyntur i stekepannen sammen med noen strimler sitronskall og en skje rapolje først. Så går en halvkilo seifilet i terninger nedi, et par skjeer yoghurt naturell blandes med en tekopp grønne erter, en teskje tørket timian (eller to hakket fersk, enda bedre), masse persille og kjørvel i grovhakket tilstand. Etter det får suppen småputre ferdig 8-10 minutter mens brød skjæres og så smakes den til med salt, pepper og sitronsaft. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...