Gå til innhold

KOMMENTAR: Derfor kan ikke FM bare skrus på igjen


Anbefalte innlegg

Debatten er nok litt større, enn bare å handle om FM radioen er død eller ei. En kan like gjerne spørre om DAB radioen også er død. Siden Norge er det eneste landet i verden som går 100% for DAB, og svært mange andre land innser at DAB ikke er fremtiden. Ja, hvor lenge vil da DAB eksistere ? Den dagen flere større land går for en felles digital radio standard her. Ja, da er DAB standarden rimelig død. Vil man fortsette å produsere DAB radio for et lite Norsk marked ? Neppe.... Enten 5G, eller 6G en dag i fremtiden, vil bli basis for en ny radio standard. Det ser neppe gamlingene i EBU, men "markedet" vil se det. Så når 2022 er her, ja da vil nok lokal radioene sende på "nett". Hvorfor ? Jo, fordi slike sendere mest sannsynlig vil være langt mer energi effektive, og rimeligere i innkjøp. PS: https://www.tomsguide.com/us/5g-release-date,review-5063.html

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Som det påpekes er vel det største problemet at utstyret er fjernet, og selv om ikke alt er sendt til Malawi, er det borte fra de opprinnelige plasseringene. Uansett var en av hovedargumentene for å bytte at FM-utstyret var utdatert, men kosten for folk å bytte alle apparater overskygget greit den utgiften!

Alt i alt en skikkelig farse, og radiokanaler og annonsører opplever jo en drastisk reduksjon i lyttertall. Ville 'de' lineær radio til livs, var vel dette den aller beste løsningen!

 

Hehe.. "Overforsvømmelse".. Hvilken ordliste står det ordet i?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det som kommer til å drepe DAB relativt raskt er at mobilen er den 'dingsen' vi alle har med oss og bruker. Om DAB hadde vært integrert i mobilen hadde løsningen hatt en fremtid, men så lenge det kun er Norge som satser på DAB er det en utopi å tro at mobilene de fleste har vil ha DAB. Det er vel en mobil som har DAB i dag og der ser man i følge tester problemet med at DAB suger strøm.

FM kommer nok ikke tilbake og fremtidens løsning er ikke DAB, så Norge blir nok om noen år første land der radioen legges ned når alt sendes via mobilnettet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Om det sjekkes, så vil man oppleve hvor gjerrig de respektive kanalene er. Lavere enn det som oppgis i denne artikkelen! Hører man på f. eks. NRK Nyheter og NRK P2 og det er en samsending, så er det garantert hørbar forskjell. NRK P2 er betydelig bredere! NRK Jazz, som er en musikkanal, sender med samme båndbredde som NRK Nyheter (80 Kbps).

 

Sender du inn en «klage», så får du følgende svar:

«Det å balansere bitrate for kanalene er en utfordring vi har brukt mye tid på. For øyeblikket syns vi at vi har truffet en god balanse mellom antall kanaler og lydkvalitet.»

 

Min spådom er at over tid vil Internett helt ta over den reelle overføring. Dekning via trådløse løsninger vil stadig bli bedre og enda mer nødvendig også på grunn av andre behov. Kvaliteten på sendingene er mye bedre på grunn av my mindre struping.

DAB-radioen vil bli en kuriositet som man vil finne hjemme hos sine besteforeldre med tid og stunder. Resten av verden vil trolig ha svært lite fokus på DAB og følgelig vil utvikling skje på andre områder. I og med det nå ligger mye prestisje og penger investert av den enkelte, så vil det selvsagt ikke bli gjort noen kuvending.

Min anbefaling er i det minste hjemme med trådløs dekning og kjøpe en internettradio eller benytter andre mobile løsninger. Lydkvalitet blir hørbart mye bedre!

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Selvfølgelig krever det bygging av nytt sendenett da det gamle er sendt ut av landet.

 

Den største feilen med DAB er at NRK har laget regioner for kanalene sine så man må oppdatere kanallisten når man kjører fra en region til en annen. Det skal man ikke gjøre i fart da det trekker fokus fra trafikken.

 

Det er nok stor medvirkende årsak til at NRK har så stort frafall av lyttere.

 

Dropp region blokkene og send alt over hele landet! Det vil nok hjelpe noe, men vil ikke få tilbake de som ikke gidder å kjøpe DAB radio.

Lenke til kommentar

Vi burde kan skrive hvilket område vi kjører mest i. Min radiohverdag er blitt mye bedre etter at DAB kom. Jeg har en bil med DAB radio installert. Jeg kjører mye på Vestlandet med fjorder, fjell og tuneller. Tiden med FM betydde mye fikling med radioen, og gjerne en frekvens gjennom diverse tuneller. Og en biltur fra Ålesund til Fosnavåg, betydde at jeg kanskje kunne lytte på NRK1 deler veien, - i beste fall.

Etter DAB omleggingen, så har jeg et hav av kanaler å velge mellom, og stabile sendinger. Dette gjelder også gjenom lange tuneller (10 km +), og dekningen bygges stadig ut i de tunellene som enda ikke har fått dekning. Nød/veimeldinger kommer gjennom med klokkeklar lyd. En biltur i Ålesundsområdet her forleden, så gikk jeg over på FM for å teste Radio Ålesund. Fin lyd og alt vel og bra. Og der kom en trafikkmeldinger gjennom på DAB. Det gjaldt stenging av en tunell grunnet røykutvikling. Meldinger kan sendes digitalt og leses på displayet. Videre har jeg skiftet ut radioer hjemme, og da kjøpt radioer av kvalitet, så jeg slipper «plast lyd».

  • Liker 5
Lenke til kommentar

 

Et lite teknisk spørsmål angående bilkjøring fra ett distrikt til et annet. DAB adapteren som er montert mister kontakt med sender når jeg kommer "godt inn i et nytt fylke" fra et annet der den er montert og tunet. Må adapteren re-installeres manuelt ettervert som den flytter seg i det lange land, eller er det DAB adapteren som må ut av bilen og inn med ny? Skulle trodd at det var litt automatikk i adapteren. Noen som har kjennskap til problemet?

 

Du må scanne inn kanalene på nytt da de har forskjellige frekvenser mellom fylkene av en eller annen grunn. En del radioer/adaptere gjør det dog automatisk, sjekk om du har en innstilling som heter automatisk frekvensskifte eller noe sånt.

Er forskjellige frekvenser på NRK muxen slik at de kan ha lokalsendinger. De har delt landet i sju. For eksempel så får vi på Sørlandet inn både NRK Sørlandet og Rogaland, men ikke resten av landet. De kommersielle kanalen skal ha samme frekvens over alt. De fleste DAB apparatene skal "roaming" mellom de fylkene hvor det er et problem, men ikke alle dessverre.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+2534

For meg personlig har jeg helt sluttet å høre på radio etter at FM-nettet ble slukket, og jeg er neppe alene i den båten.

Endret av Slettet+2534
Lenke til kommentar

Et lite teknisk spørsmål angående bilkjøring fra ett distrikt til et annet. DAB adapteren som er montert mister kontakt med sender når jeg kommer "godt inn i et nytt fylke" fra et annet der den er montert og tunet. Må adapteren re-installeres manuelt ettervert som den flytter seg i det lange land, eller er det DAB adapteren som må ut av bilen og inn med ny? Skulle trodd at det var litt automatikk i adapteren. Noen som har kjennskap til problemet?

 

DAB benytter en funksjon som heter "Service Following". Det betyr at dersom du lytter på en stasjon som som sendes på f.eks. DAB kanal 12D i et fylke og kanal 12F i et annet, så vil radioen selv finne den nye kanalen og bytte. Hvis du ikke har en DAB adapter som støtter "Service Following" så vil det bli stille.

De første DAB-adapterne for biler støttet ikke "Service Following". Et eksempel er Tiny C3 (tror jeg navnet var). Tiny C5 støtter dette. Det er dessverre fortsatt noen billgere adapter som ikke støtter denne funksjonen.

 

En annen ting er NRK P1 og P1+. Disse er regionsbasert. NRK P1 heter "NRK P1 Rogaland" hvor jeg bor. Den sendes i Rogaland, Hordaland og Vest-Agder (hovedfylke + nabofylker). Dette gjelder også NRK P1+. Men NRK har også en kanal som heter bare "NRK P1" (også kalt NRK P1 for bil). Denne vil fungere i hele landet uten at du trenger å søke på nytt.

 

Men alt dette forutsetter at din radio støtter "Service Following" (på samme måte som RDS for FM) noe alle nyere DAB-radioer gjør.

 

Jeg har kjørt fra Bergen via Stavanger til Moss og hørt på samme kanal hele veien uten å måtte foreta noe kanalsøk. Radioen ordner alt selv.

Lenke til kommentar

For meg personlig har jeg helt sluttet å høre på radio etter at FM-nettet ble slukket, og jeg er neppe alene i den båten.

Jeg hører på radio i bilen. Jeg gjorde det med FM og jeg gjør det nå med DAB. Utenom bilen hører jeg litt på strømmeradio, men foretrekker vanligvis stillhet eller innhold jeg kan styre direkte.

 

Kommersielle kanaler er noe møkk. Jeg gidder ikke å høre mas om hvor bra maxbo er. Lokalradio interesserer meg ikke. Jeg bruker NRK P1, P2 og NRK Super, hver til sitt bruk. Abels tårn er fin tidtrøyte.

 

Jeg opplever endel forbedring i robust mottak/lydkvalitet med DAB kontra FM der hvor jeg beveger meg. Tunneler er dog tidvis en irritasjon.

 

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar

Jeg var motstander av DAB, 90-tallsteknologi var ikke min greie å introdusere på 2000-tallet. Men når DAB+ kom med he-aac v2 så ble det noe annet. DAB+ adapter i bilen var no pes - tror bilen hadde problemer med jordingen eller noe siden det var stadig interferens og lyden ble aldri helt perfekt, men når man skaffet ny(ere) bil med innebygget dab ble det noe helt annet. Lyden er strålende, veldig greit med mangfold av kanaler og kjekt med å se hva som til enhver tid spilles. Jeg vil ikke tilbake til FM. Jeg hører langt mer på radio nå enn før.

 

Noe av det jeg liker best med DAB+ er at på bilferien i år så fikk vi uansett kanal servert trafikkmeldinger og man kunne høre på noe annet enn P1 igjennom tunellene. Ikke bare det, det var ikke en plass vi ikke fikk inn radio og jeg kan ikke si det samme om mobildekningen. Vi var jo på fjellet blant sauer og kyr på utmarksbeite så det var greit å ha en måte å få inn nyheter.

Endret av Uderzo
Flettet to innlegg
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Radio?

Det er der de lager podcaster?

 

Fascinerende at de gamle fortsatt bruker slikt, hvor de ikke kan bestemme hva de vil høre og når de vil høre det.

Akkurat som de sitter på ser på linær-tv og håper alt det kommer noe de har lyst til å se på. Istedenfor å bruke løsninger hvor man selv har kontroll.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Et lite teknisk spørsmål angående bilkjøring fra ett distrikt til et annet. DAB adapteren som er montert mister kontakt med sender når jeg kommer "godt inn i et nytt fylke" fra et annet der den er montert og tunet. Må adapteren re-installeres manuelt ettervert som den flytter seg i det lange land, eller er det DAB adapteren som må ut av bilen og inn med ny? Skulle trodd at det var litt automatikk i adapteren. Noen som har kjennskap til problemet?

 

Pass på at du har Service Following eller noe i den duren aktivert i innstillingene. Fungerer perfekt i min Ford Focus

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Noe av det jeg liker best med DAB+ er at på bilferien i år så fikk vi uansett kanal servert trafikkmeldinger og man kunne høre på noe annet enn P1 igjennom tunellene. Ikke bare det, det var ikke en plass vi ikke fikk inn radio og jeg kan ikke si det samme om mobildekningen. Vi var jo på fjellet blant sauer og kyr på utmarksbeite så det var greit å ha en måte å få inn nyheter.

 

Min erfaring også. Har DAB+ originalt i bilen og kjørt hele Sør-Norge rundt i sommer uten noe mottaksproblemer whatsoever. 

 

Tror mange som sliter med problemer har feilmonterte antenner. Og det ser jeg mye av når jeg går gatelangs og ser på de som har ettermontert glassantenner.

 

I traktoren hjemme på gården byttet vi ut radioen med en ny + en FM/DAB+ splitter på eksisterende antenne. Har også fungert feilfritt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

La oss få fasttelefon tilbake også! Norge hadde noe så genialt som et kablet nett tilkoblet alle hus! En kunne ringe selv om strømmen var borte. Burde vært påbudt og gratis. Nyttig for brann, politi og ambulanse. Gå gjerne over til fiber i nye hus om det kan gjøre nytten. Gratis. Påbudt. Skal virke uten strøm.

 

Er ikke veldig mye periferutstyr for fiber som virker uten strøm ;)
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Radio?

Det er der de lager podcaster?

 

Fascinerende at de gamle fortsatt bruker slikt, hvor de ikke kan bestemme hva de vil høre og når de vil høre det.

Akkurat som de sitter på ser på linær-tv og håper alt det kommer noe de har lyst til å se på. Istedenfor å bruke løsninger hvor man selv har kontroll.

Det er ikke nødvendigvis alltid slik at man ønsker å velge aktivt hva man hører på. Med radio får man gjerne også en blanding av musikk og informasjon/annen underholdning.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette var et varslet resultat, basert på en rekke andre lands erfaringer med DAB, og retrett til FM. Arrogansen blant beslutningstagere ble for stor, hørte ikke på varsler. I det minste burde de vente litt med selge unna utstyret. Hvor pengene kommer fra til innkjøp av utstyr igjen er deres problem. Trekk i lønn kan være et alternativ... ;)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...