Gå til innhold

Hvilket overvåkningskamera er best for å overvåke eiendommen?


Anbefalte innlegg

Hei. 

 

Kjæresten og svigermor har en del problemer med et nabopar som er mye oppe om natten der de jobber i hagen med alt mulig og av og til kommer inn på deres eiendom og stjeler/bytter ut småting (som de sikkert tror at de ikke merker). 

Type, bytte ut nytt blad på gressklipper med et gammel blad osv.  

 

Kjæresten og svigermor lar meg ikke konfrontere disse eller tør heller ikke ta det med politiet da "de ikke vet hva paret kan finne på" (de har historie med alkoholmisbruk etc, tidligere å slå eget barn, samt vise generell anti-sosial oppførsel). 

Dette i tillegg til titalls med hundedrit som hundeeiere (som lar bikkja si løpe fritt) lar ligge igjen på plenen deres helt inntil huset. 

 

Jeg trenger derfor å hjelpe henne med å få på plass overvåkningskamera. Disse tingene har skjedd i årevis og når de ikke gjør noe med problemet blir kjeltringene bare frekkere og frekkere da de ser at det ikke har konsekvenser. Har jeg bilder/film av de i gjerningsøyeblikket tror jeg at vi kan få gjort noe med det (får overbevist dem om å ta det med politiet). 

 

Jeg trenger derfor hjelp til å finne et passende og bra overvåkningskamera som kan dekke alle sider av huset, men har ikke særlig greie på dette og synes at det er en jungel der ute når man skal finne noe som virker tilfredsstillende for å overvåke utenfor huset.  

 

Hvis det er mulig at et kamera kan stå innendørs i et vindu og likevel detektere bevegelse utenfor huset, er veldig brukervennlig, på lokal wifi, tar høyoppløselig film eller bilder (slik at det er enkelt å gjenkjenne person) og også har nattsyn, så tenker jeg at det kanskje er det beste. 

 

Hvis det skal stå utendørs så er jeg ute etter noe som kan tåle både over minus 30 til pluss 40 og som er skjult (da jeg ønsker å ta personene på fersk gjerning nå heller enn bare å avskrekke). 

 

Kan kameraet laste opp til en cloud når kamera har internett-tilgang, så er det også å foretrekke. 

 

Hvilke kamera finnes som har alt dette?

Dvs kamera som kan stå helst innendørs og overvåke eiendommen utenfor med bevegelsessensor? Eller som står utenfor og tåler ekstreme værforhold?

Endret av TeddyTheodor
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jeg har litt erfaring med utendørs kamera. Vet ikke hva som "er best", men kan komme med noen betraktninger.

Innendørs kamera får du antagelig liten nytte av, det fungerer dårlig i mørket. Et utendørs kamera har lys i form av en infrarød lyskaster. Det må monteres slik at lyset ikke skinner på noe rett i nærheten, for det vil gi et gjenskinn som blender kameraet. Derfor monteres et kamera typisk på en stang som stikker ut fra veggen, og det vinkles vekk fra veggen.

 

Bevegelsessensor kan være PIR (infrarød bevegelse, som i innendørs tyverialarm), men mange bruker forandringer i bildet som en trigger. I oppsettet kan man da maskere hvilken del av bildet som skal inspiseres for bevegelse.

Dessverre vil man alltid få detektert mye 'falsk' bevegelse. Vegetasjon beveger seg i vinden, det gir også bevegelse av skygger. Man kan sette et filter for hvor mye bevegelse som skal til, men det blir et kompromiss og man risikerer at personer ikke blir fanget opp. PIR kan være bedre, men har begrenset rekkevidde.

 

Lagring kan være til en PC / server som alltid er på, eller til en dedikert opptaker. 

 

Man kan velge fast optikk eller zoom. Zoom er dyrere, men gjør at man kan stille inn akkurat passe utsnitt. Fast optikk medfører gjerne at man får med et større utsnitt enn man trenger. Og siden oppløsningen er gitt, betyr det at detaljene (som et ansikt) blir mindre tydelig. Det kan bli litt problem hvis man har mye vegetasjon som beveger seg i vinden, det gir kompresjonsartefakter.

 

Noen linker. Jeg har ett Foscam. Kjenner ikke de andre, men de dukket opp da en kompis skulle vurdere overvåking av gårdsplassen (som aldri ble noe av).


  • Liker 2
Lenke til kommentar

Tusen takk for hjelpen :-)

 

Blir nok med PIR og Zoom ja, til en dedikert opptaker.

 

Umiddelbart ser Foscam eller Bascom ut som aktuelle kandidater og begge fungerer godt i frost tydeligvis.

Bascom er en del dyrere, men har mulighet til å sende opptaket over strømnettet, det syntes jeg virker bra. I tillegg likte jeg at det hadde god beskyttelse mot vandalisme. Må tenke litt på det.

Lenke til kommentar

Ok. Tenkte bare at det kunne bli mye kabler med kamera på alle sider av huset som skal gå til en boks en plass inne (selv med bare èn kabel)

 

For skal man bruke trådløs med POWER-teknologi, kan det ikke da kobles til nærmeste eksisterende ledning/kurs?

Hvis strømmen bare trengte å kobles til nærmeste ledning så ville jo kabelen på hver side av huset bli bare noen få meter, i stedet for kanskje titalls, men kanskje ikke det kan gjøres?

Lenke til kommentar

Dette:

https://www.ebay.com/itm/Dahua-DOME-IPC-HDBW1431E-Repalce-HDBW1420EP-4MP-WDR-IR-Mini-Dome-IP-Camera-H-264-/222903985337?hash=item33e61ce4b9

 

Kombinert med gratis. moderne VMS:

https://www.milestonesys.com/no/solutions/platform/video-management-software/xprotect-essential

 

Krever litt jobb å installere/sette opp men du verden så bra det blir (kjører dette oppsettet hjemme)

Mer for pengene tror jeg ikke man får.. knall kvalitet.

 

Krever:

- Trekke kabel til kamera

- PoE-switch eventuelt injektor for 230v

- PC med lagringsdisk som kan stå på 24/7 (Windows 10 Pro, IKKE home)

 

Finnes innfellingsbrakett dersom du har tak som går utover husvegen med loft over for meget skjult installasjon.

Endret av TMB
Lenke til kommentar

Bare vær litt ops når du monterer at kamera ikke viser andres eiendom, eller offentlig gate. Da må du ha tillatelse til å benytte det. Så test bilde utsnittet før du monterer og legger kabel pent.

 

Kan også være lurt å montere kamera og kabel slik at det blir vanskelig for naboene og ødelegge det hvis de oppdager det.

 

Husk også å ikke del noen bilder ifra opptak. Det har vært ett par episoder der de som har lagt ut bilder på Facebook ect. har fått store bøter da de viste innbruddstyvene uten sladd.

 

 

Du får også noen enkle gode kameraer som er batteri basert. Enkle å plassere. De starter opptak og sender de inn til nettverket ditt når det er noe bevegelse, så slipper man å lete igjennom timesvis med opptak. Vilt kameraer er også ett alternativ her. https://www.xxl.no/jakt-og-friluft/jakt/optikk/viltkamera/c/22020408

 

Da slipper man kablingen, og kan enkelt flytte det hvis det skulle bli aktuelt.

 

Kan jo også da unnskylde seg med at det har sett ut som det har vært dyr på eiendomen, og har vært interissert i å finne ut av det.

Endret av AndersT2
Lenke til kommentar
  • 4 år senere...

Jeg hadde litt lignende problemer for noen år siden hvor hageblomster og planter forsvant helt sporadisk men alltid om natten, så jeg ble veldig fornøyd da jeg klarte å ta dem på fersken på film og hadde opptaket som bevis på at jeg ikke var blitt gal hahaha
Jeg får direkte video og opptak gjennom deres app rett på mobilen og så er det satt opp slik at jeg blir varslet når noe skjer så jeg vet om det umiddelbart eller jeg har opptaket lagret til når jeg våkner.
Du kan se litt hva dem har her da dem tilbyr litt forskjellig tilpasset til behov: kameraogsikkerhet.no
Krysser fingre for at dere kan ta dem på fersken snart!

Endret av CarlEdmunds
Lenke til kommentar
AndersT2 skrev (På 2.8.2018 den 7.11):

Bare vær litt ops når du monterer at kamera ikke viser andres eiendom, eller offentlig gate. Da må du ha tillatelse til å benytte det. Så test bilde utsnittet før du monterer og legger kabel pent.

Dette er ekstremt viktig.
Jeg vet om flere som har fått politiet på døren etter dem har montert kamera som ikke bare overvåker egen eiendom, men også naboens og offentlig veg ++++
Fellesnevneren for alle er at dem mistet kameraene sine ink lagring (en mistet Datamaskinen sin som han brukte for lagring, som også var datamaskinen han brukte til jobb)

Og et annet viktig tips.
Ikke monter kameraene i høyden.
Det er ekstremt vanskelig å se ansikt når kameraene filmer ovenfra og ned.
Kameraene bør monteres i "hodehøyde" eller "Brysthøyde"

Nytter ikke med verdens beste kamera når alt dem trenger for ikke å bli gjenkjent er en caps.

Jeg ville også montert opp lys med sensor.
Folk rømmer som regel når dem får flomlys på seg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Eskove skrev (27 minutter siden):

Jeg vet om flere som har fått politiet på døren etter dem har montert kamera som ikke bare overvåker egen eiendom, men også naboens og offentlig veg ++++

Tja... da har de montert kameraet sånn at det bare filmer noe annet enn egen eiendom og de har fått klager.

Men tviler på at politiet har kapasitet til slike ting. 

Lenke til kommentar
Dubious skrev (12 minutter siden):

Tja... da har de montert kameraet sånn at det bare filmer noe annet enn egen eiendom og de har fått klager.

Men tviler på at politiet har kapasitet til slike ting. 

Ene jeg vet om satt opp kameraet for å filme oppkjøringen sin.
Men han tok ikke høyde for vinkelen på kameraet så han filmet eiendommen til naboen også, og den offentlige vegen, (overvåket en hel blindgate pga dette)
Der var det noen turgåere som reagerte på kameraet.
Spurte om det filmet vegen, fikk et surt "har ikke du noe med" tilbake.

Dagen etterpå sto politiet på døra, dem fant flere kameraer som filmet utenfor hans egen tomt.
Dem beslagla totalt 3 kameraer og et NAS som disse var koblet til.

Politiet har faktisk lav terskel for dette.

En annen jeg vet om fikk politiet på døra etter at naboen reagerte på at kameraet filmet oppkjøringa ikke bare til eier av kameraet men også store deler av nabotomten.
Når kameraeier ikke ville snakke ble politiet varslet.
Han fikk beslaglagt 2 kameraer. (dem fant et til kamera som filmet utenfor eiendommen hans)

Vet også om en som fikk sine kamera beslaglagt etter at han leverte anmeldelse til politiet på tyveri og la film fra kameraene ved anmeldelsen.
Disse filmet mer utenfor tomten en inne på tomten.

Dette er faktisk ekstremt viktig å passe på siden det er et fokusområde både for datatilsynet og politiet. (kanskje ikke politiet i oslo som har nok med gjengkriminalitet men skal nok ikke langt vekk før dem tar det tiden til dette)

Edit:
Kan legge til at jeg selv har flere kameraer for å overvåke min eiendom.
Det er ekstremt enkelt å sette opp slik at dem ikke dekker noen annet en egen eiendom, men fremdeles gjør det enkelt å kjenne igjen ansikter fra folk som lusker.

Klarer å dekke nesten hele tomten med 4 PoE-kameraer montert på ting som for eks flaggstang og trær i ytterkant av eiendommen.

Endret av Eskove
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Arbeidsgiveren min bygger nytt hovedkontor og har et byggekamera med utsikt til byggeplassen. I synsfeltet til kameraet er det et offentlig kontor som har 'gyldig grunn' til å være litt hårsåre på dette og det har blitt løst ved å sladde fasaden med en 'tåkedott'. Du kan skimte lys og bevegelse men ingen detaljer. Er en sånn løsning bra nok for private kameraer også?

Lenke til kommentar
Kahuna skrev (1 time siden):

Arbeidsgiveren min bygger nytt hovedkontor og har et byggekamera med utsikt til byggeplassen. I synsfeltet til kameraet er det et offentlig kontor som har 'gyldig grunn' til å være litt hårsåre på dette og det har blitt løst ved å sladde fasaden med en 'tåkedott'. Du kan skimte lys og bevegelse men ingen detaljer. Er en sånn løsning bra nok for private kameraer også?

Da må det sladdes i kameraet og det må være mer en en tåkedott. Man skal ikke kunne se bevegelse.

Som privatperson er det ekstremt strengt med overvåking av annenmans eiendom.

Og du må på forespørsel kunne bevise at det sladdes ordentlig.

Skal man filme en mm utenfor egen eiendom må man ha tillatelse fra Datatilsynet.

Da skal det skiltes og kontaktperson skal være tilgjengelig.

Lenke til kommentar
Dubious skrev (21 timer siden):

Tja... da har de montert kameraet sånn at det bare filmer noe annet enn egen eiendom og de har fått klager.

Men tviler på at politiet har kapasitet til slike ting. 

Dessverre så viser det seg at Politiet har all verdens tid til "små" ting som ikke virker viktige for vanlige folk, mens det vanlige folk ser på som viktig har de ikke budsjett til å gjøre noe med.

Lenke til kommentar
Eskove skrev (22 timer siden):

Og et annet viktig tips.
Ikke monter kameraene i høyden.
Det er ekstremt vanskelig å se ansikt når kameraene filmer ovenfra og ned.
Kameraene bør monteres i "hodehøyde" eller "Brysthøyde"

Nytter ikke med verdens beste kamera når alt dem trenger for ikke å bli gjenkjent er en caps.

Dette er eit godt råd, men det er vanskeleg å få til i praksis på grunn av det norske regelverket, Ofte blir kameraet montert høgt fordi ein ikkje skal filme utanfor eigedommen.
Skal du sette opp ei god og lovleg kameraovervåking så bør ein ha dobbelt opp med kamera, eit oversiktskamera som dekker eit så stort område som du lovleg kan få til, og eit som har som mål å identifisere intrengarar. Eit slikt identifiseringskamera kan monterast f.eks, på gjerdet retta mot huset og vil ha som formål å prøve å identifisere inntrengarane i det dei forlet eigedommen.

 

Kahuna skrev (21 timer siden):

Arbeidsgiveren min bygger nytt hovedkontor og har et byggekamera med utsikt til byggeplassen. I synsfeltet til kameraet er det et offentlig kontor som har 'gyldig grunn' til å være litt hårsåre på dette og det har blitt løst ved å sladde fasaden med en 'tåkedott'. Du kan skimte lys og bevegelse men ingen detaljer. Er en sånn løsning bra nok for private kameraer også?

I eit slikt tilfelle så kan ei slik løysing være akseptabel fordi at time lapse fotografering i utgangspunktet er lovleg dersom oppløysinga er så lav at det ikkje er mogleg å gjenkjenne personar som blir avbilda, og dersom bilda blir tatt så sjeldan at det ikkje er mogleg å følgje for eksempel ein tilsett sin arbeidsutføring på ein byggeplass. Datatilsynet anbefaler at det ikkje skal takast bilde oftare enn kvart 10 minutt. At ein legg ein sladd over dette kontorbygget er nok gjort for sikkerheitsskuld, både av omsyn til det offentlege kontoret og fordi at fokuset skal være retta motbyggeplassen.
Merk likevel at dersom ein brukar eit video-kamera som filmer kontinuerleg og ein vil bruke rå-filmen til å lage time lapse video i ettertid så gjeld ikkje dette unntaket ettersom ein då har ein samanhengande film som potensielt kan brukast til å følgje ein bestemt tilsett gjennom arbeidsdagen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...