Gå til innhold

Noen som har vært lærlig i matvarebutikk?


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Jeg er lærling i butikk og føler jeg blir utnyttet. Alt jeg gjør er p plassere barer og rydde hyller for det meste. Lærer ikke så mye. Har vært lærling i et år. Før det jobbet jeg i i samme butikk i to år.

 

Hvilke oppgaver har dere andre fått? Samme som meg? Er det normalt å nesten bare fylle på varer og rydde hyller?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har ikke vært lærling, men du skal ha mer varierte oppgaver enn kun vareplassering. Har du sittet i kassa enda?

 

- Ja jeg sitter daglig i kassa, det er null problem, men nå kjenner jeg at jeg snart ikke har mer motivasjon å gi når jeg hver dag og hve uke blir satt på varer. I dag f. Eks homt jeg på med varer i 7 timer.

Lenke til kommentar

Du skriver ikke noe om hva slags butikk du jobber i men her er iallefall mine betraktninger som sjef i dagligvarebutikk.

Du bør lære såpass at du kan fungere minst som ass. butikksjef etter endt periode. Dvs lære alt av bestillinger, ha ansvar for forskjellige avdelinger i butikken, trene på å gi opplæring og tilbakemelding til de andre ansatte, leverandørkontakt, kundekontakt, gjennomføring av kampanjer som kjeden bestemmer, og lokale kampanjer kun for butikken du jobber i. 

Du bør også lære hvordan jobbe med svinn, både med bestillinger og justering av sortiment + hvordan få bukt med en del butikktyveri, hvilke tiltak som kan gjøres.

Du bør også få opplæring i varetelling. Er du i dagligvare er det meste automatisert, men det er greit å vite hvordan rapportene som genereres skal gjennomgås for å kvalitetssikre at tallene er riktig. Her er det derfor viktig med god opplæring i den daglige og ukentlige tellingen som skal til for at den automatiske tellingen skal fungere.

 

Det er også viktig for deg å få en god innføring i rutinene som gjelder i den butikken, men også hvorfor rutinene er som de er. Du og BS bør ha ukentlige møter der dere går igjennom uka som har vært, og hva som skal jobbes med uka fremover + langsiktige oppgaver som opplæring og tilbakemeldinger. Disse møtene trenger ikke å være kjempelange siden de er så ofte, ca 20-30 min på det lengste. Så kan dere ha 2 lengre møter iløpet av året der dere går igjennom nye store oppgaver og mål som skal nås til neste lengre møte.

 

Til sist vil jeg bare si at i butikk så er det alltid varer som skal på plass, og ofte har vi ikke store lagre som vi kan sette varene på, derfor er det viktig at varene blir tatt så fort som mulig. Er du og de andre ansatte kjappe og effektive med å plassere varene så åpner det opp en annen verden av butikkdrift, da dere har ekstra god tid til lokal markedsføring, stunts i butikken, ekstra opplæring på de ansatte og generelt få butikken til å se tipp topp ut hele tiden.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg har aldri vært lærling og jeg har aldri arbeidet i butikk, men såvidt meg bekjent skal du ha en kontaktperson i opplæringskontoret som jevnlig skal sjekke hvordan det går. Du kan forklare situasjonen for den og spørre om det er variert nok.

 

Jeg vet at i industrien så må det passes på at lærlinger ikke blir satt til et ensformig arbeid hele læretiden og ender opp med å ha null peiling på faget annet enn å skru på en koldsag :)

Lenke til kommentar

Som lærling burde du vel få noen litt mer administrative oppgaver... Men for de aller fleste er det å jobbe i butikk temmelig kjedlig og nettop det du gjør.. Sitte i kassa og fylle opp hyllene... Repettive og lite givende oppgaver.

Endret av Krozmar
Lenke til kommentar

Hva ellers skulle man gjøre i en matvarebutikk?

 

Det man gjør i en matvarebutikk er i korte trekk å sitte i kassa, plassere varer, rydde og evt. bestille varer.

 

Når jeg var lærling i butikk var målet mitt å lære det meste, inkludert de tingene butikksjefen normalt gjør. Lage vaktlister, holde møter, forberede møter, dekke sykefravær, jobbe i alle avdelingene, bestille varer, lage torg, osv. Poenget med å være lærling i butikk/salgsfaget er ikke å gjøre det samme som en vanlig butikkmedarbeider ellers ville gjort. 

 

Målene står i læreplanen. 

 

Men helt ærlig tror jeg mye av dette er enklere å gjennomføre i butikker som ikke har fokus på dagligvarer. Jeg var lærling i en stor byggevarekjede. 

 

Og til trådstarter:

 

Det er selvfølgelig mulig at du blir utnyttet som "billig arbeidskraft". Uansett vil jeg anbefale deg å stå løpet ut. Du har ikke lenge igjen, og fagprøven er veldig enkel. Etter du har tatt fagbrevet kan du vurdere om du vil fortsette i samme butikk, eventuelt søke en annen forretning. 

Endret av Windoge
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...