Gå til innhold

Offentlig ansatte og skatt


Istapp

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette er mer for å tilfredsstille min egen nysgjerrighet: Hva er hensikten med at offentlig ansatte betaler skatt? Regner med noen kan ta denne på strak arm. Går ut fra det er en logisk forklaring på dette.

Fordi Staten ikke ønsker at de som faktisk betaler skatten skal få med seg at de som jobber i det offentlige ikke betaler noen netto skatt.

 

Dermed "økte" man lønningene til de offentlig ansatte samtidig som man innførte beskattning av disse lønningene, slik at alt ble mer "rettferdig" og de offentlig ansatte fortsatt fikk like mye utbetalt.

 

Også medfører det jo en viss økning i GDP da, slik at statistikken ser penere ut for politikerne.

Lenke til kommentar

Dagens inntektsskattmodell ble innført i 1955/1956. Offentlige ansatte har vært omfattet av denne fra første stund.

 

Prinsippene bak modellen vi følger i dag ble innført ved ny kommunal skattelov i 1882. Her ble skatt av netto inntekt obligatorisk som skattegrunnlag over hele landet, og dette er det første vi ser til en moderne landsomfattende inntektsskatt. Regelen ble videreført med statsinntektsskatten i 1892, som også innførte et progressivt element.

 

Skatt på inntekt til staten ble innført ved lov 12. september 1818 for borgerskapet i byene (i herredene hadde man forskjellige matrikkelskatter, dvs. eiendomsskatt), og var direkte statsskatt på inntekt og næring. I tillegg hadde man lokale inntektsskatter i byene. Den ene komponenten, byskatt, ble utskrevet på næringsinntekter og formue i form av eiendom (dette var en privilegieskatt, dvs. beskatning av fordelen ved å bo i by med byprivilegier). Hvis man er fiendtlig innstilt til offentlig ansatte kan man kalle dette en inntektsskatt og si at siden den ikke omfattet offentlige embets- og tjenestemenn så betalte de ikke inntektsskatt. Den andre skattekomponenten, fattigskatt, måtte enhver betale (selv om en del motsatte seg det frem til Høyesterett avklarte spørsmålet i 1836). Offentlig ansatte på landet betalte ikke inntektsskatt, kun eiendomsskatt (noe som også lå bak embetsverkets motstand mot skattereformen 1882).

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Hvis man er fiendtlig innstilt til offentlig ansatte kan man kalle dette en inntektsskatt og si at siden den ikke omfattet offentlige embets- og tjenestemenn så betalte de ikke inntektsskatt.

I 1816 ble en rekke eldre skatter til staten slått sammen og erstattet av en direkte land- og kjøpstadsskatt (repartisjonsskatt). Skattebeløpet ble fordelt med 4/5 på bygdene og 1/5 på byene. Skatten ble utliknet på matrikkelen i bygdene og i hovedsak på inntekt og næring i byene.

https://no.wikipedia.org/wiki/Skatt_i_Norge

 

Tja, enten så er wikipedia "fiendtlig innstilt til offentlig ansatte", eller så er det mulig å si slikt uten å være "fiendtlig innstilt til offentlig ansatte".

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...