Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Overgrep fra butikkansatte


Ragnar Steinmoen

Anbefalte innlegg

Jeg skulle hente min kone og min venn sin kone i dag, etter at de var ferdige på skolen, de går på voksenopplæringen for å lære Norsk. De har vært i Norge i 4 måneder og er Filippinske. De sluttet litt før i dag og ringte meg og sa de ville innom spar ramberghjørnet Notodden mens de ventet på jeg skulle komme. Min venn var med. Når vi kom, så gikk de ut av butikken der vi kunne se at de stoppet opp og pratet med flere personer, vi kunne ikke se akkurat hva som skjedde, men de kom etter en liten stund og var veldig oppbrakte og lei seg. De hadde blitt ransaket i full offentlighet i inngangspartiet til butikken, mistenkt for tyveri. Siden de ikke har vært her så lenge, så viste de ikke at de skulle ha forlangt Politi til stedet når dette hendte. De vet det nå.

Jeg ble sint, så Jeg og min venn gikk inn i butikken for å be om en forklaring og en unnskyldning for dette begredelige overgrepet. Vi fikk da omsider tak på noen der og de sa at en kunde hadde kommet og sagt ifra at de mente at de stjal og puttet i lommene. De gikk da og fulgte med på om de stjal. De to mente også etterpå at de hadde blitt fulgt med av betjeningen, syntes dette var litt rart, men tenkte ikke mer over det da.

Jeg spurte om de hadde overvåkning og om jeg kunne få se videoen der de ble observert som tyver. Vi gikk inn på videorommet, men der var betjeningen ute av stand til å finne dette. Jeg sa da at ok vi lar det være med dette, siden jeg skal tro dere på at dere ble opplyst av en kunde at de stjal. Vi skulle til å gå da min venn sier at hans kone hadde kjøpt en melon der inne.  Da sier den ene av overgriperne, en dame, at hadde de med seg melon ut, så vår det tyvegods. Vi gikk så ut for å hente henne som hadde kjøpt melonen, og gikk så inn igjen. Der møter vi på han i betjeningen som hadde solgt melonen, og han sa med en gang ja, da han ble spurt om han husket salget av melonen. Jeg konfronterte denne sta overgriperen med dette, men hun holdt på sitt. Jeg skal være den første til å innrømme at jeg var sint, men aldri voldelig på noen måte. Jeg slengte da en dør igjen så det smalt og forlangte en unnskyldning av denne overgriperen igjen, samtidig kom det en yngre jente til, som kalte meg en feit gris. Damen som jeg forlangte unnskyldning fra ba meget motvillig om det, siden den mannlige betjeningen igjen svarte bekreftende på at melonen var kjøpt og betalt. Etter dette gikk vi fra butikken, siden det var mer enn tydelig at vi ikke var ønsket der, ikke for det, vi ønsket heller ikke være der lenger. Men all ære til den ene som i allefall fortalte sannheten om melonen.

Så til spørsmålet jeg har. skal vi gå videre med dette, eller blåse i det. Litt vanskelig akkurat nå og la det fare, siden dette virkelig var en traumatisk opplevelse for de to, som aldri i sitt liv har stjålet så mye som en karamell. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Så til spørsmålet jeg har. skal vi gå videre med dette, eller blåse i det. Litt vanskelig akkurat nå og la det fare, siden dette virkelig var en traumatisk opplevelse for de to, som aldri i sitt liv har stjålet så mye som en karamell. 

 

Lett å forstå at dette var ydmykende o.s.v., men nå har du jo kommet til bunns i hva som skjedde. Mer eller mindre. Og du har allerede fått konfrontert de "skyldige", så hva er oppsiden i å lage mer ståhei? Vend det andre kinnet til, tilgi og glem, o.s.v. Hvis det er viktig så boikott butikken inntil videre.

 

Selv butikkansatte er mennesker som helst vil legge ting bak seg når de har gjort noe feil. Din (over)reaksjon og opptreden inne i butikken kan faktisk være noe de ansatte, andre kunder, og vennene dine vil huske en stund og som gjorde alt verre.

 

La det ligge og tell til 100 neste gang.  :)

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Det viktigste her er videoovervåkningen. Hvis du skal involvére politiet, så bør det være første prioritet at de ser igjennom videoopptaket og slå fast om noe ble stjålet eller ikke, om dette er mulig å se på videoen. Man vil jo se hele situasjonen, også den kunden som hadde sagt fra til de ansatte om at dine venner stjal.

 

For meg er dette det éneste du kan gjøre.

 

Vet ikke om du mente at de ansatte ikke klarte å finne frem videoen, eller om det ikke var mulig å se hele situasjonen tydelig på selve opptaket. I andre tilfelle tror jeg nok dessverre det er lite å hente med å anmelde noe.

 

Uansett hvor lite sannsynlig det er for ditt tilfelle, selv om det bare er 1% sannsynlighet, så må man holde muligheten åpen for at de faktisk stjal noe. Hvordan ville du reagért om det faktisk var tilfelle? Du bør tenke igjennom dét, for din egen del. Det er jo verdt å tenke på at en kunde faktisk -tok steget å si noe til de ansatte-. Denne kunden burde være sentral i hele greia, men sjansen for å finne den personen igjen er nok liten. Med mindre han/hun kan identifiséres på videoen, og er en fast kunde, kanskje er godt kjent med noen ansatte.

 

Deretter kan man behandle hver situasjon isolért. Jeg reagerer sterkt på den ansatte som kalte deg skjellsord. Usikker på hvordan man kan gå frem for å få en reaksjon der. Man bør i hvert fall ha vitner. Det er vel ikke lydopptak på slike opptakere, men det -kan- jo hende det kommer tydelig frem. Man ser jo når folk sier noe, lese munnbevegelser. Du skriver du hadde din venn med deg, og det var en ansatt tilstede (2 vitner). Hvis du skal gå til det steget at du tilkaller politi til hovedsituasjonen, så kan du jo ta opp det her etter at alt det andre er gjennomgått. Hvis den aktuelle ansatte unnskylder seg grundig, så kan man vel la det gå.

 

Det er bra du bryr deg om sånne ting.

Endret av Taurean
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Forsåvidt enig, men de gjorde strengt tatt litt mer enn jobben sin. Butikkansatte skal ikke ransake folk, og har de ikke tatt dem på fersk gjerning, altså selv sett at det ble stjålet, kan de ikke holde dem igjen heller. Sånn jeg forstår dette fikk de bare inn et tips fra en annen kunde, og alt de kan gjøre da er å holde et øye med dem og eventuelt spørre på vei ut om de kan få ta en titt. Det kan man trygt si nei til hvis man sitt på det tørre.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det er ikke sannsynlig overhode at de stjal noe, så den er grei, de ble jo fulgt med på både av ansatte som fulgte etter dem i butikken og på video, og ransaket når de kom ut av butikken. Det er greit nok at jeg skulle ha telt til 10, men det er ikke akkurat meg det handler om i første rekke, men oppførselen min inne i butikken var grei nok den, helt til den ansatte som ransaket dem påsto at de hadde stjålet melonen de kjøpte.

Uansett hva som skjedde etterpå med meg og de ansatte, så var det vel det som skjedde med at de stoppet dem på utsiden av butikken og ransaket dem som er grunnen til at jeg la inn innlegget her.. Siden de ikke hadde stjålet noe, så har de ansatte bare regnet med at de gjorde det etter at de har fulgt med på hva de gjorde en god stund uten og kunne se det stjal noe med egne øyne eller på kamera.. Jentene syntes dette var et overgrep, som var for dem en ganske traumatisk opplevelse. Tror nok de fleste hadde følt dette var et overgrep om det hadde skjedd dem selv. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vel jeg kommer nok neppe til å gå videre med det. Det var vel forhåpentligvis en hendelse som førte til den neste osv og ikke andre ting som lå bak. For min del var det første gang jeg satte mine bein i den butikken, og det er nok av andre vi kan bruke. Så får jeg håpe de får et tilbud om kurs i slikt av sin sjef etter dette. De som var der den dagen gjør det vel ikke igjen, om det var uvitenhet og ikke noe annet.

 

Til deg Løgn, du må ikke være så morragretten ;)

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Siden denne butikken er omtrent vegg i vegg med voksenopplæringen og derfor har mennesker fra mange land innom, så skal jeg forslå for sjefen der og sende de som var med på dette dit ned med noen twistposer og beklage. Så kan de i sammen også få fram at butikktyveri er et stort problem i Norge. Melde til Politiet er vel bortkastet tid uansett med slikt, og sløsing av fellesskapets midler mest sannsynlig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

*snip*

 

Beklageligvis høres dette ut som den gode gamle norske rasismen i praksis.

 

Å dra rasismekortet blir for dumt, du vet ikke om dette var rasistisk motivert. De ansatte gjorde det riktige på helt feil måte.

 

Jeg skjønner veldig godt at dette var traumatisk og det er selvfølgelig uakseptabelt å "løse" saken på den måten. Det beste er å fortelle dette til sjefen da dette bør tas opp og løses internt + at politiet antagelig ikke vil gjøre noe.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

De gav tillatelse til å ransake, men de følte de ikke hadde noe valg og var veldig redde når dette pågikk. Etterpå var de veldig lei seg og skamfulle, siden det kanskje var andre fra skolen som hadde sett de ble ransaket. Det virket på dem også at det var mest skuffelse enn lettelse over å ikke finne noe tyvegods på dem. Dette inntrykket fikk jeg til de grader bekreftet på kontoret der inne.

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

De ansatte gjorde det riktige på helt feil måte.

Om man gjør "det riktige på helt feil måte" har man IKKE gjort det riktige.

 

De skal ta mistanke om tyveri seriøst og selvfølgelig skal de gjøre noe med det, det er riktig. Fremgangsmåten og behandlingen er helt feil. Det er et riktig utsagn. Det var kanskje voldsomt vanskelig å forstå for en som synes alle former for autoritet er feil, du synes vel at folk bare kan ta hva de vil i butikker du...

Lenke til kommentar

Siden denne butikken er omtrent vegg i vegg med voksenopplæringen og derfor har mennesker fra mange land innom, så skal jeg forslå for sjefen der og sende de som var med på dette dit ned med noen twistposer og beklage.

Om du skal klage til sjefen ville jeg nok også ha fremhevet positivt oppførselen til denne mannen i kassen som oppførte seg som hør og bør.

Lenke til kommentar

Privatpersoner har aldri lov til å ransake noen. Myndigheten er begrenset til å pågripe noen og holde dem til politiet (som kan ransake) kommer til stedet.

Sikker på dette? Jeg var overbevist om at strpl. 178 hjemlet sivil ransakelse, som et ledd i sivil pågripelse (strpl. 176)

 

«§ 178. Pågripelse foretas så skånsomt som forholdene tillater.

 

Ting som den pågrepne kan bruke til vold eller til å unnvike, skal tas fra ham. I dette øyemed kan han ransakes.»

Lenke til kommentar

 

Siden denne butikken er omtrent vegg i vegg med voksenopplæringen og derfor har mennesker fra mange land innom, så skal jeg forslå for sjefen der og sende de som var med på dette dit ned med noen twistposer og beklage.

Om du skal klage til sjefen ville jeg nok også ha fremhevet positivt oppførselen til denne mannen i kassen som oppførte seg som hør og bør.

 

Jeg har sendt en epost til sjefen der og forklart hendelsen fra jentenes side, og hva jeg opplevde, både positivt og negativt, mannen med melonen spesielt nevnt, som fikk roet situasjonen ved å fortelle som det var. Min rolle i dette er nå uansett over, om ingen av de ansatte har fått PTSD av dørsmell da, og ønsker å anmelde meg. Resten er opp til Sjefen der, og om han tar mitt forslag til følge, eller noe annet, eller gir f 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Privatpersoner har aldri lov til å ransake noen. Myndigheten er begrenset til å pågripe noen og holde dem til politiet (som kan ransake) kommer til stedet.

Sikker på dette? Jeg var overbevist om at strpl. 178 hjemlet sivil ransakelse, som et ledd i sivil pågripelse (strpl. 176)

 

«§ 178. Pågripelse foretas så skånsomt som forholdene tillater.

 

Ting som den pågrepne kan bruke til vold eller til å unnvike, skal tas fra ham. I dette øyemed kan han ransakes.»

 

Er ikke riktige fremgangsmåte her og be de inn på et kontor og der spørre de om de har stjålet, nekter de så skal politiet komme og ransake. Skal ansatte i butikker ransake, så blir nå dette helt på tryne. Da kan jo den som blir ransaket beskylde de ansatte for tyveri ut av lommene deres. 

Lenke til kommentar

 

Privatpersoner har aldri lov til å ransake noen. Myndigheten er begrenset til å pågripe noen og holde dem til politiet (som kan ransake) kommer til stedet.

Sikker på dette? Jeg var overbevist om at strpl. 178 hjemlet sivil ransakelse, som et ledd i sivil pågripelse (strpl. 176)

 

«§ 178. Pågripelse foretas så skånsomt som forholdene tillater.

 

Ting som den pågrepne kan bruke til vold eller til å unnvike, skal tas fra ham. I dette øyemed kan han ransakes.»

 

178 gir en vis adgang til å ransake personer, men ikke for å lete etter tyvgods - kun for å avdekke våpen eller gjenstander den anholdte kan bruke til å unndra seg straff med. Og det vil aldri være en hovedregel at alle kan ransakes for å søke etter våpen ved sivil anholdelse, det er veldig situasjonsbestemt og man må ta en vurdering fra gang til gang. Om den anholdte nekter å vise frem innhold i sekk eller lignende vil man typisk holde igjen personen inntil Politiet kommer. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...