Gå til innhold

Kun én nettlesermotor tillates i Windows 10 S


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

Apple har jo ikke noe monopol, så spørs det jo litt hvordan myndighetene ser på Windows 10S. Om det sees på som noe eget, eller om det faller innunder "Windows". Sistnevnte vil jo potensielt by på problemer.

 

Vet ikke helt hvordan det stiller seg med tanke på Apple heller, i og med at de krever bruk av Webkit som jo er open source og hvorvidt det kanskje endrer på spillereglene. Microsoft krever jo bruk av EdgeHTML som er proprietær og closed-source.

 

 

Dette er jo uansett en akilleshæl for Windows 10S som plattform. Google Chrome er den mest populære desktop nettleseren på markedet, og har den suverent beste støtten for extensions/add-ons som er veldig viktig for veldig mange. Ikke bare brukere, men også produsenter osv.. Så det at Microsoft velger å sperre Chrome og Firefox ute på denne måten vil nok fort være negativt for den potensielle appellen til Windows 10S da nettopp nettleseren er den mest brukte applikasjonen og folk vil nok være særs negative til å ikke kunne benytte den nettleseren de forventer å kunne bruke i Windows.

 

Lenke til kommentar

Trenger jeg på nytt å gjøre meg avhengig av kun Microsoft?

Hva er det som bringes til torgs som jeg må ha her? Dette blir noe helt nytt, så da går jeg for billigere og mer åpne løsninger.

Jeg klarer meg godt nok uten MS Office og deres "cloud", og det meste løses stadig lettere uten å måtte ha Windows som et OS i bunnen.

Den tid da man måtte ha enten PC eller Mac er forbi om man ikke har dedikerte behov.

Windows 10 s blir mye av det samme som Chromebook o.l., så jeg ønsker bare en god tur for de som har tenkt å hoppe på.

Lenke til kommentar

Windows 10 s blir mye av det samme som Chromebook o.l., så jeg ønsker bare en god tur for de som har tenkt å hoppe på.

 

Det er som alternativ til Chromebook Windows 10 S er tenkt - så det vil klart bli mye av det samme. Chromebook er i enkelte markeder dominerende i low-end "PC bruk". Blant annet innen skoleverket. I USA selges det flere Chromebooks enn Macs.

 

Denne type PC-er, bærbare med forholdsvis lett OS, sterkt kontroll på hva som kan installeres etc - og med skybasert lagring kommer til å ta stadig større andeler av det totale PC-markedet, særlig i land/områder der betalingsvillighet ikke er så høy - så klart Microsoft ønsker også å være her.

 

For brukergruppene/markedet vi snakker om vil faktisk Chromebook, Windows 10 S etc være bra nok i massevis. Vil ikke forundre meg om Apple kommer med noe i denne gruppen basert på iOS etterhvert.

Lenke til kommentar

Windows har heller ikkje monopol lenger. Fleire og fleire velje det faktisk vekk idag utan problemar.

 

På desktop har de omtrent samme markedsandel som alltid, men ser man på mobiler, nettbrett og chromebooks - er android idag større enn windows.

 

På ordinær desktop har vel Apple spist seg litt inn vha. kundemassen de har skapt gjennom iPhone.

Lenke til kommentar

 

​Jeg tror nok Windows sin markedsposisjon på bærbar/desktop vil minke. Det er egentlig ganske naturlig, de har hatt en kunstig høy markedsandel lenge og det har skyldtes at de var på rett sted til rett tid når desktop slo igjennom så det meste av programvare osv ble utviklet til Windows fremfor alt annet.

 

Det er jo biblioteket av legacy/Win32 applikasjoner som gjør at Microsoft har den markedsposisjonen som de har. Det er ganske mange der ute som gjerne kan kjøre noe annet enn Windows, men det faktum at de da ofte vil støte på situasjoner hvor ekstrautstyr og programvare de ønsker å bruke, og ja som kanskje til og med er påkrevd via skole/jobb ikke vil fungere tilstrekkelig så er man "låst" til Windows.

 

Dette med ekstrautstyr blir stadig mindre relevant, folk kobler generelt til færre og færre ting til PC-ene sine. Ting som digitalkameraer osv, MP3-spillere, skrivere osv er jo erstattet av mobiltelefon og det faktum at de fleste forholde seg til ting digital så vi skrivere er langt mindre vanlig i dag sammenlignet med før, hvertfall i det private. De fleste nyere skrivere har jo også diverse løsninger som gjør at en skriver ikke nødvendigvis trenger å verken kobles direkte til en PC eller være installert på en PC osv for å kunne brukes.

 

Dette med programvare blir også mer og mer dynamisk. Det er langt vanligere å finne programvare på tvers av operativsystemer i dag enn hva som var tilfellet før. Og vi ser jo stadig større utbredelse av webapplikasjoner som kjører direkte i nettleser og ikke lokalt på maskinen, og det blir jo stadig vanligere at det meste bak en applikasjon kjører i skyen og at det du har på maskinen egentlig bare et vindu til hva enn som kjøres i skyen. Da er det ofte lite omfattende å levere en enkel "app" som kan distruberes til de fleste plattformer.

 

Det er jo også veldig stor utvikling av virtuelle applikasjoner og containere. Dette er jo løsninger som designes sånn at de i bunn og grunn kan være helt uavhengige av operativsystemet så fremt til operativsystemet har støtte for å kjøre containere. Om en applikasjon kjøres virtuelt i en container så er den jo i utgangspunktet helt selvstendig og har alle ressurser og alt som kreves for å kjøre i seg selv og kan således kjøres på alle operativsystemer og dette blir jo mer og mer vanlig.

 

 

Alt dette er jo bare med på å gjøre Windows, hvertfall som desktopoperativsystem mindre og mindre relevant i markedet. Microsoft vil fremdeles ha en enorm fordel av at mange har vokst opp med Windows og ønsker derfor å forholde seg til Windows også i fremtiden. Den nye generasjonen som vokser opp i dag forholder seg vel mer til mobil og nettbrett, og har således et langt større og sterke forhold til Android og iOS enn de har Windows.

 

 

Det som virkelig holder meg igjen ifra å bytte fra Windows er jo spill. Det er jo dessverre sånn at DirectX fremdeles er det store innenfor spill og foreløpig så har ikke OpenGL, Vulkan osv klart å ta noe voldsomt med marked. Det at Apple heller ikke ser ut til å bry seg en tøddel om spilling så de gir blant f**n i Vulkan hemmer jo også konkurranse hva gjelder spillmarkedet. Her ruver Windows, og det vil det nok fortsette å gjøre i all overskuelig fremtid om brukerbasen og markedet generelt ikke gidder å vise en større interesse for å komme seg bort ifra Microsoft sine propritære løsninger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...