Gå til innhold

Starten på et nytt og forbedret liv. Hjelp til opplegg/kosthold


Anbefalte innlegg

Hei! Jeg vet ikke hvor jeg skal starte hen. Det er mye jeg ikke er fornøyd med meg selv, men jeg tenker at om jeg har det godt med meg selv så vil alt annet komme etterhvert ettersom selvtilliten øker igjen. 
Jeg har nettopp fylt 24 år, hverken skole eller jobb har vært en del av livet mitt på 2 år nå. Jeg vil ikke gå spesifikt inn på årsaken til dette, men det har vært så ille at jeg til tider ønsket å bare forsvinne. 

Men jeg er altså så lei av å ha det slikt nå og ønsker en livs forandring. Jeg er 178cm høy og veier nå 92 kilo. Hvor vidt mye av det er muskler eller fett har jeg ingen oversikt over. Det eneste jeg vet er at jeg er overvektig for min høyde. Det er først og fremst magen som fettet har samlet seg på og jeg er overbevist om dette også er årsaken til at jeg har fått økt ryggproblemer de siste årene. 

Jeg ønsker å gjøre noe med dette, men vet ikke hvor jeg skal starte rett og slett. Siden jeg bor hjemme, så har jeg ingen kontroll over hva som blir kjøpt inn av mat eller hva som blir til middag. Middagene er ille og enkle som sikkert kunne fått Helstrøm til å rykke på nesa. Men jeg er overbevist om at de vil forstå og hjelpe meg med denne progresjonen når jeg legger frem det. Problemet er bare at jeg ikke vet hva jeg skal legge frem, fordi jeg ikke vet hva jeg burde spise og ikke. Spesielt tilpasse mengden er også et problem. Jeg er litt usikker på kalori inntaket jeg burde holde meg på for å gå ned i vekt, men 2000 burde være nok? Jeg har lyst å gå ned 20kg, før jeg opparbeider meg muskler igjen.Så fokuset vil være å rase ned fortest mulig i vekt uten å selvfølgelig sulte meg ihjel.

Jeg håper hvert fall noen kan komme med forskjellige tips til kosthold som er tilpasset rundt 2000 kalorier iløpet av en dag. Evt andre tips som er hjelpfulle tas også imot eller noen andre som har vært i samme situasjon som kan dele hva de gjorde/fulgte for å endre livet sitt.

Jeg setter hvert fall all pris på den hjelpen jeg kan få, selv om det selvfølgelig ikke er noe dere nødvendigvis tjener noe på annet enn at dere kan forandre/redde et liv.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Så bra at du er klar for å gjøre noe med saken! Du skriver lite om hva slags matvarer du pleier å spise, det kan være et lurt sted å begynne - få en oversikt over hva du spiser i løpet av en uke eller to. Skriv ned alt, til og med om det er smør på brødskiva. Da får du et utgangspunkt for å luke ut de verste uvanene/produktene, og en enklere start enn å revolusjonere hele kostholdet på to dager (ender ofte med sprekk). 

Mens du skriver kostholdsdagboken kan du også begynne å kikke på næringsinnholdet i ting du kjøper, det kan hende du får deg noen overraskelser. Hvis du skal ha full kontroll må du enten notere alt sammen og regne selv (skrive ned fra produktene), eller du kan bruke app på telefonen som regner for deg, eller kostholdsplanleggeren.no .

 

Her har du noen eksempler på gode måltider og ca hvor mange kalorier som er i dem.

http://www.melk.no/helse-og-livsstil/kosthold-vekt-og-trening/dagsmeny-for-menn-2100-kcal/

 

Jeg ser du skriver at du ikke vil bygge muskler med det første, men hvis jeg kan få komme med ETT lite råd så er det: beveg deg hvertfall bittelitt hver dag! Prøv å klare 30 minutter om dagen, det trenger ikke være noe hardkjør, en gåtur hvor du får litt tyngre puls er faktisk nok. Du kan dele opp i to bolker også. Det kan jo kanskje også gi deg litt innhold i dagen, hvis du er mye hjemme som du skriver :) . I tillegg bidrar det til å redusere risikoen for en del sykdommer du er i faresonen for å få når du er inaktiv og overvektig. I følge BMI er du på nippet til fedme, så det er både viktig og riktig at du tar tak i disse problemene nå  :new_woot: .

 

Sliter du med motivasjonen så lag gjerne en treningslogg her inne, skriv ned alt og ingenting, så får du helt sikkert sosial støtte på veien av flere her inne!

Det kan også være til stor hjelp å sette noen mål for tiden fremover, gjerne ukesmål, månedsmål og et langsiktig mål (vekttap på 20kg?). Da har du konkrete mål å jobbe mot, og som skal nås innen en viss tid. Det er ikke alltid det letteste å jobbe mot et langsiktig mål alene, derfor er delmål på veien lurt. 

Send meg gjerne PM også om du vil det. 

Lenke til kommentar

Takk for svar! Det er vel i hovedsak at jeg inntar store mengder brus og gjerne noe form for snacks som oftest veldig sent på kvelden. Vi har dette tilgjengelig hele tiden å da er det vanskelig å beherske seg. Jeg spiser i grunn bare et stort middagsmåltid før det blir 2-3 brødskiver til kvelds( ikke alltids). Jeg drikker sikkert 3-6 glass brus om dagen som innholdet kan være alt fra 2-4dl. Har ikke vært så mye på byen det siste halvåret, men vanligvis blir det en 6 pakning før det blir 2-3 på byen. Her er det naturligvis mye å spare og jeg kan nok kutte ned på en øl og erstatte de med lite og mindre kalori utgaver.

 

Takk for alle tipsene og sidene/appene, jeg skal definitivt ta det i bruk for å få en oversikt.

 

Jeg tenker 20kg er det langsiktige målet, jeg tror 5kg i mnd vil være nokså realistisk med rundt 1-1,5kg i uka. Jeg svetter veldig mye så det er ikke helt utenkelig at jeg vil nå målet fortere. Spesielt om jeg gjør som du sier og gjør noe form for aktivitet og går i kaloriunderskudd så skal nok vekta gå ned kontra det å snike seg oppover som den har gjort i det siste.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Farris Lime/Sitron er hvert fall noe jeg liker, disse innholder vel ikke sukker og er kalorifrie. Usikker på salt innholdet, men har hørt det ligger på rundt 1g per liter så det burde gå greit. Mye av tørstebehovet vil uansett bli "mettet" av vann fremover. Sånn sett så vil det kanskje gå 2-3 flasker i uka kun. Mye mer økonomisk gunstig også ettersom man får 3 for prisen av 2, som tilsvarer litt over hva en 1.5L Coca Cola koster.


Er det noen type mat som anbefales til vektnedgang? Skal vel spise mindre karbohydrater og mer protein, men det er gjelder kanskje om jeg trener en del?

Lenke til kommentar

Blir ikke så fryktelig mye å logge, da det stort sett vil gå i løping eller gåing i raskt tempo. Kan heller logge når mye av kiloene har rent av.

Men i dag ca 3 dager etter eg skrev innlegget så har eg gått ned til 89,7 og sådan har eg altså gått ned 2.3 kilo på 3 dager. Men jeg har lest at det bare skal gi en pekepinne fordi det er mye som kan sørge for at vekta varierer. Det eneste en kan fastslå er at jeg går nedover noe som er målet. 

På lørdagen så tenker jeg at jeg belønne meg selv med en grov hjemmelaget pizza med kyllingkjøttdeig og mye grønnsaker. Jeg vil naturligvis passe på så det ikke blir for mye og at restene havner i fryseren da dette fort kan bli kveldsmat en av de andre dagene i ukene. 

Men en ting jeg lurer på, er man tyngst på kvelden eller morgningen? For eg ser ikke helt hensikten med at jeg skal måle meg så ofte som jeg gjør, jeg vil tro at det beste er å måle seg på morgningen så jeg tenker jeg begynner å forholde meg til det.
 

Lenke til kommentar

Men en ting jeg lurer på, er man tyngst på kvelden eller morgningen? For eg ser ikke helt hensikten med at jeg skal måle meg så ofte som jeg gjør, jeg vil tro at det beste er å måle seg på morgningen så jeg tenker jeg begynner å forholde meg til det.

 

 

Vei deg på morgenen.

Gå på toalett og lufte klovnen godt. Ikke spis eller drikk før du veier deg. På denne måten får den den mest nøyaktige målingen fra gang til gang.

 

Tips kan være å notere kroppsvekt hver mandag morgen for å holde et lite øye med hva som skjer - men ikke la dette være helt styrende. Tenk over tid.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Hvordan går det?

Det går sånn opp og ned egentlig. Enkelte dager er lettere enn andre, merker at jeg faller gjennom på hvor mange kalorier jeg får i meg, da det kan være et slit å regne dette ut hver gang. 

 

Har hatt et par tilbakefall på veien men veier nå 83kg så det går hvert fall riktig vei. Har ikke fått noe suksess på jobbfronten enda noe jeg egentlig ønsker meg mer enn noe annet her i verden, for øyeblikket har jeg mistet litt motivasjon når det kommer til det.

 

Nå som det klarner litt opp ute og varmegradene kryper sakte oppover så blir det mer løping og fotball på menyen også. Har ikke begynt med noe særlig styrketrening enda.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

De fleste har en kropp som regulerer vekta bra. Uansett hvor mye en tyller i seg av godsaker så vil ikke kroppen legge på seg (bortsett fra stor mage kanskje) men fett tas ikke opp og bare kjøres ut igjen." Kan ikke nyttegjøres, så derfor så sender vi det ut igjen"

 

Så da tenker jeg du må forstå at kroppen din ikke fungerer sånn og du må selv slutte å spise fettholdig/sukkerholdig mat.

Lenke til kommentar

Jeg håper hvert fall noen kan komme med forskjellige tips til kosthold som er tilpasset rundt 2000 kalorier iløpet av en dag. Evt andre tips som er hjelpfulle tas også imot eller noen andre som har vært i samme situasjon som kan dele hva de gjorde/fulgte for å endre livet sitt.

 

 

 

Et av hovedproblemene i dagens samfunn er at folk ikke har tid til å lytte til kroppens behov eller tid til å spise sunn fornuftig mat. F.eks sier kroppen ifra når den er sulten og når den er mett. Alikevel spiser folk (ofte) til faste tider. Jeg vil anbefale å spise når du er sulten, og spise til du er mett. Lytt til kroppen din heller enn myter som at "frokost er dagens viktigste måltid". Er du ikke sulten på morgenen trenger du ikke å spise på morgenen. Det finner kroppen din ut av uansett. Noen er sultne på morgenen, andre er ikke sultne på morgenen.

 

Et annet problem er det med å ikke ha tid til å spise sunn og fornuftig mat. Alle lærer seg hva sunn og fornuftig mat ER, hvis de tar seg tid til å lære om dette. I dagens samfunn med så mye informasjon om mat osv, trenger det ikke å ta så lang tid å lære hva som er sunn og fornuftig mat heller.

 

Det er enklest å vite om maten du spiser er sunn og fornuftig, hvis du faktisk vet hva som er i maten. Det er nesten umulig om du ikke lager maten selv. Jeg vil si hjemmelaget mat er viktig.

 

Så vil jeg si det er svært viktig å unngå mat (og drikke) du ikke trenger. Kutt ut godteriet, chipsen og brusen. Slikt trenger ikke kroppen din, men den blir svært fort avhengig av disse tingene. Det er ikke bare bare å slutte å spise og drikke slike ting, så du må nok regne med litt tilpassing og en litt vanskelig periode mens du kutter ut disse tingene. Merk deg, det er ikke galt å kose seg av og til! Det er mye vanskeligere å slutte å spise godteri, chips og drikke brus og slike ting hvis du slutter helt. Det går fint an å spise noe snacks eller drikke noe brus et par ganger i måneden, helst som en belønning for strevet med å ha sluttet med disse tingene. Da føles det mye bedre å slutte med disse tingene, og det føles bedre når du faktisk kan belønne deg selv med noe usunt, en gang iblant.

Når du har sluttet med usunne produkter et år eller to, så er det jo mulig å f.eks unne seg noe godt en gang i uken, når man har vennet seg av med disse tingene.

 

Juice er forresten ingen god erstatning. Inneholder enorme mengder fruktsukker.

 

Det beste er å erstatte brus og juice med vann. En juice er noe man kan drikke en gang iblant, i moderasjon. Det er usunt å drikke en liter juice til dagen f.eks. Eller ett glass juice per dag. Ett glass juice per dag er MYE.

 

Hva kostholdet bør være må du nesten finne ut selv. Det er viktig å finne et sunt og fornuftig kosthold du trives med. Mange vil nok si et kosthold som holder deg mett lenge er en bra ting, og et kosthold som ikke er enormt i volum. Eksempler på kosthold som har en tendens til å bli enormt i volum er jo ting som pasta og brød. Mens ting som er mindre i volum f.eks er en omelett, egg og bacon eller havregrøt istedenfor brød, eller f.eks en gryterett eller rett og slett bare et stort kjøttstykke med grønnsaker ved siden av, heller enn poteter og feit saus med et lite kjøttstykke. Eller store mengder pasta med litt grønnsaker, litt kjøtt og saus.

 

Det er uansett noe du må finne ut selv og basere det på mat du liker å spise. Det er viktig å spise ting du liker. Men greit å velge bort de verste tingene og bruke mer av de beste, samtidig som du finner deg noen nye ting du kan erstatte usunne ting med.

 

Jeg har f.eks blitt veldig glad i legumer. Grønnsaker spiser jeg mye av. Til snacks kan jeg f.eks spise en tomat, noe som egentlig smaker langt bedre enn sukkertøy. Er du saltsugen er det f.eks mulig å steke ett egg og masse bacon. Hvis du er glad i bacon da. Selv liker jeg bacon ganske godt.

 

Fantasiene setter grensene, og matutvalget er enormt.  Jeg vil råde deg til å bruke råvarer og lage egen mat heller enn å kjøpe ferdige ting.

 

 

Så er det selvsagt dette med aktivitet da. Det hjelper jo også på fysikken. Jeg liker sport og har drevet mye med sport. Men det er ikke alle som liker det. Jeg hadde en kompis som var svært overvektig. Han fant ut at han like å spasere. Han spaserte mer og mer og tok av seg svært mye av overvekten bare ved å ta spaserturer.

 

Valget er ditt, det finnes MANGE muligheter.

 

En viktig ting til. Finn deg gode vaner, ikke en diett. Gode vaner er permanente, en diett er normalt sett midlertidig. Det er om å gjøre å endre livsstil og finne en du trives med, ikke en kortsiktig løsning som blir reversert etterpå.

 

Lykke til!

Endret av zeebra
  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...