Gå til innhold

Utenlandske medier kaller loven den mest ekstreme noensinne. Norsk ekspert: - Jeg er svært bekymret!


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

 

Jeg ser ikke problemet.  Dette burde ikke være noe problem for noen, med mindre de er pedofile, eller driver med ulovligheter av et eller annet slag.

Det blir nok også et problem for journalister, når de gjør jobben sin kan de risikere besøk av av politiet/sikkerhetstjenesten:

https://www.nrk.no/urix/jagland-ut-mot-guardian-behandling-1.11195535

Endret av Frobe
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

Jeg ser ikke problemet.  Dette burde ikke være noe problem for noen, med mindre de er pedofile, eller driver med ulovligheter av et eller annet slag.

 

 

Tenk deg at du gjør et eller annet som irriterer makthaverne. Det er enkelt. Du deltar i en protest, du skriver et blogginnlegg, du tweeter et eller annet de ikke liker... Ikke ulovlig i det hele tatt, men makthaverne ser det som en trussel mot sin posisjon.

 

De kan enkelt få tilgang til alt du noen gang har gjort. Du var på fotballkamp for 5 måneder siden? På denne fotballkampen var tilfeldigvis også en mistenkt høyreekstremist? Hmmm... Dette må vi da kunne bruke på et vis....

En måned senere viser mobildataene dine at du tilfeldigvis var rett i nærheten av denne ekstremisten igjen, uten at du visste det selv. Så spilte du Secret Hitler med noen venner, fikk utdelt fasistkortet, og skrev senere en spøkefull tweet om det, som enkelt kan tas ut av kontekst.

 

Derfra er veien kort for dyktige overtalere å få deg anklaget for å konspirere med høyreekstremister. Det å overtale andre er bokstavelig talt jobben til politikere. De har også hele landets etterettningsorgan i ryggen, så du har tapt. Selv om du ikke har gjort noe ulovlig, kan makthaverne da kjøre deg grundig ned i dritten, fjerne all kredibilitet fra deg, og for all fremtid stemple deg som ekstremist. Du vil bruke opp alle ressursene dine på å forsvare deg, og du ender opp på gaten.

 

Du stoler kanskje på at dagens makthavere har hjerter av gull, men hva med neste regjering? Eller den etter det igjen? De vil også ha tilgang til alle disse dataene om deg, og alle andre. Vi ser stadig vekk svertekampanjer hvor gammel dritt om folk graves opp. Det seneste og kanskje klareste eksempelet på dette er den amerikanske valgkampen. Dette var folk med enorme ressurser, og de hadde store problemer med å forsvare seg. Tror du at du har sjanse til å overleve noe slikt?

Endret av Suppen
  • Liker 5
Lenke til kommentar

 

 

Jeg ser ikke problemet.  Dette burde ikke være noe problem for noen, med mindre de er pedofile, eller driver med ulovligheter av et eller annet slag.

Særlig på 50-tallet og faktisk også senere ble mange uskyldige amerikanske borgere stilt for kongresskommisjon, i mange tilfeller dømt, utsatt for yrkesforbud etc pga myndigheters misbruk av informasjon etc. Både den amerikanske kongressen og FBI var sentrale i dette. En kilde som forklarer litt - https://en.wikipedia.org/wiki/McCarthyism

 

Det eneste mange av de hadde gjort var kun å være medlemmer i fagforeninger, politiske parti eller deltatt på politiske møter - som be oppfattet som uamerikanske.

 

Kjente personer som ble rammet var Charlie Chaplin, Robert Oppenheimer, Albert Einstein - og en lang rekke flere.

 

Å tro at noe lignende ikke kan skje igjen er som å tro på julenissen.

 

En lov som dette vil gjøre det svært enkelt å gjennomføre tilsvarende "aksjoner" fra elementer hos myndighetene.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Ikke bra. Jeg tror VPN blir det nye store der borte.

 

 

Jeg tviler ikke på at myndighetene i diverse land snart forbyr VPN også.

 

Per definisjon vil nok det å gjøre tiltak for å forhindre innsyn fra egne myndigheter kunne sies være borderline ulovlig uten at VPN spesifikt trenger nevnes i lovverket.

 

Men ja. Man trenger ikke se til utlandet. For noen år siden leste jeg i høringsdokumenter her i Norge, der det er tydelig at IP-mafiaen allerede manipulerer lovgivende forsamling i den retningen. VPN ble navngitt som et verktøy for kriminelle. 

 

De som jobber på lovgivning i dette feltet er presentert et bilde der VPN først og fremst er et kriminelt verktøy, som muligens også kan brukes til lovlige oppgaver, likt oppfatningen av bittorrents. Bruk av VPN blir mistenkeliggjort. Her har bransjen et ansvar å være føre-var og sørge for at politikerne informeres om at VPN først og fremst er et forretningsverktøy. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Den holdningen er skummel og akkurat det som har gjort dette mulig.

 

Jeg håper du mater et troll, men jeg er dessverre ikke sikker.

Jeg tenker slik på det:

En ting er at de systematisk overvåker befolkningen, og det av og til trigges noen falske flagg som gjør at noen blir pekt ut som mål for nøyere overvåkning uten grunn.

 

Men jeg har svært store betenkninger over at høyesterettsdommere, fagforeningsledere, journalister og opposisjonspolitikere ikke bare blir overvåket, men er spesielt interessante å overvåke. Teknologien er i dag kommet så langt at det er mulig for en sittende leder å beholde makten ved hjelp av den informasjonen man kan hente inn på denne måten - og kan i det hele tatt et demokrati fungere under slike forhold? Jeg klarer ikke bli overbevist.  

 

 

Antakelig vil bytte av DNS-server være nok til å unngå denne sporingen, ettersom dyp pakkeinspeksjon blir for kostbart i en slik skala:

 

Dette er i beste fall et midlertidig argument. Faktisk mellommenneskelig kommunikasjon utgjør en stadig mindre andel av trafikken på internett, og vokser sakte, mens staters regnekraft vokser mye raskere. 

 

Forøvrig vil bytte av DNS-server være et såpass tydelig flagg at det kan være mye mer interessant å gjøre f.eks. dyp pakkeinspeksjon av trafikken kun på det fåtallet som aktivt bytter bort fra de vanlige, nasjonale tjenesteleverandørene, slik at regnebehovet blir langt mindre. Hvis du først gjør tiltak for å være sikrere enn vanlig, vil interessen øke for nettopp deg, så da må du kanskje ta det helt ut for å bli sikker. Og desto lengre du tar det, desto mer interessant blir du. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Jeg tviler ikke på at myndighetene i diverse land snart forbyr VPN også.

 

Da må de forby alle former for kryptering. Det er uproblematisk å maskere VPN-trafikk som noe helt annet. Slik lovgivning bidrar til å skape et kappløp. Den eneste måten å oppnå den formen for kontroll som de overvåknings-kåte drømmer om er å snu helt om fra et åpent nett hvor aktiviteten reguleres til et begrensa nettverk hvor alt som ikke er eksplisitt tillatt er blokkert.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...