Gå til innhold

Hvordan overklokke et skjermkort


Anbefalte innlegg

Oppdatering 26.3.2011: Denne guiden er fra 2003, og er fullstendig utdatert. Den har minimal nytte i dag. Finn en annen guide!

 

 

 

Det er mange her som ikke har peiling på hvordan man overklokker et skjemkort, så jeg har laget en liten guide. Er det noe som mangler, er feil eller burde vært gjort annerledes er det bare å synge ut (gjerne med en privat melding).

Dette er en guide rettet mot nybegynnere, så det er først og fremst det grunnleggende innen overklokking av skjermkort som står i denne guiden. Jeg har prøvd å holde språket enkelt, men hvis det likevel er noen ord du ikke skjønner kan du sjekke ut HW.nos Ordforklaringsguide.

 

 

Hvorfor overklokke skjermkortet?

Fordi man får høyere ytelse, selvsagt. Og i tillegg er det gøy! Man kan ofte få samme ytelsen som man får fra betydelig dyrere kort med litt overklokking, for eksempel kan man som oftest uten problemer klokke et Radeon 9800 til 9800 Pro-hastigheter. Dessuten er det veldig enkelt, enklere enn å klokke prosessoren, så hvorfor la være?

 

Kan kortet bli ødelagt når man overklokker det?

I motsetning til hva mange tror; det er veldig liten sjanse for at kortet skal bli ødelagt pga. litt overklokking hvis man ikke gjør noe "ekstremt", som å voltmodde det (og da vet man gjerne hva man driver med). Selv det å kjøre maks klokk døgnet rundt medfører liten risiko, så lenge ikke kortet er veldig varmt.

 

Kjøling

For de som lurer; på de fleste kort holder standardkjølingen et godt stykke. Siden spenningen forblir den samme så lenge man ikke utfører modifikasjoner vil temperaturen vanligvis ikke øke nevneverdig. Men vær alltid påpasselig, særlig hvis kabinettet ditt har dårlig luftgjennomstrømning og høy temperatur, kjølingen er ofte akkurat så god som den trenger å være for å holde en akseptabel temperatur, og ved overklokking kan det "tippe over" slik at temperaturen blir i høyeste laget.

Man kan senke temperaturen litt ved å bytte ut den eksisterende goopen eller themal pad'en med noe "skikkelig" (som Arctic Silver), planslipe kjøleribba og kjernen og evnt. fjerne den såkalte "shimsen" (en metallramme som ligger rundt kjernen for å beskytte den) for å forbedre kontakten mellom kjernen og kjøleribba.

Vil man ha bedre kjøling kan man kjøpe en kjøler som er beregnet til å kjøle skjermkort. Dessverre er disse som regel ikke det beste for heftig overklokking, men det finnes noen som er brukbare. Et annet alternativ er å sette på en CPU-kjøler du har liggende, med litt krativitet får du alltids montert den på et vis. Dette har jeg gjort selv, med godt resultat. Vil man ikke oppta noen PCI-plasser er kjølere beregnet for flate 1U-servere verdt å ta en titt på. Men, vannkjøling og mer ekstreme kjølemetoder er selvfølgelig å foretrekke hvis man vil nå skikkelig langt. Men før du invisterer i rå kjøling; for å få stort utbytte av den må du nok ta loddebolten fatt.

Det kan lønne seg å montere noen små kjøleribber på minnebrikkene, særlig dersom disse er spesielt varme. Det gjør nok ikke mirakler, men lar deg som regel klemme ut noen ekstra megahertz. Men som sagt; ekstra kjøling er slett ikke nødvendig.

 

Så var det selve overklokkingen!

Den enkleste måten å overklokke skjemkort er å gjøre det i Windows (eller hva for et OS du har) ved hjelp av tredjepartsprogramvare. Her er noen populære programmer, de tre første er programmer med endel muligheter for tweaking ol., de to siste er små og enkle, og legger bare til en ekstra kategori i skjermkortegenskapene.

RivaTuner

PowerStrip

Rage3D Tweak

RadLinker (kun for ATi, følger forøvrig med Omega-drivere)

CoolBits (kun for nVidia)

 

Hvilket program du bruker går på smak og behag. Jeg har prøvd alle disse programmene, og bruker for det meste RivaTuner. Det er enkelt og "behagelig" å bruke, og har mange inntstillinger og funksjoner. Jeg skal vise steg for steg hvordan man overklokker et skjermkort med dette programmet. RivaTuner har i tillegg til mulighet for overklokking en mengde muligheter for "tweaking", først og fremst for nVidia-kort. For tweaking av ATi-kort anbefaler jeg Rage3D Tweak.

 

Når du har innstallert programmet og åpner det opp ser det omtrent slik ut:

 

RT1.jpg

 

Her trykker du på den lille fliken ved "Customize...", og deretter bildet som forestiller et skjermkort:

 

RT2.jpg

 

Da får du opp dette:

 

RT3.jpg

 

Huk av for "Enable low level hardware overclocking", og "Detect now" på boksen som kommer opp. Da ser programmet slik ut (vel, dette er etter at jeg har stilt opp hastigheten litt):

 

RT4.jpg

 

Du har to slidere du kan stille på; en for Core clock (GPU) og en for Memory clock (RAM). Det enkleste er å forholde seg til en om gangen.

Øk en av dem med 5-10MHz (etter hvor lat du er). Trykk "Test", og deretter "OK" eller "Apply". Nå tester du med et spill eller benchmarkprogram om skjemkortet er stabilt med oveklokkingen, og at du ikke får såkalte artifacts i skjembildet. Artifacts er feil i skjembildet, dette kan være alt fra små svarte flekker til sjakkmønster over hele skjermen. Opplever du artifacts eller ustabilitet klokker du litt ned igjen, til det ikke er det. Hvis alt er normalt, klokker du opp litt til. Slik gjør du med både GPU og RAM til du har funnet maksimal klokkefrekvens. Hvis du har funnet innstillinger du vil ha ved hver oppstart, huker du av for "Apply overclocking at Windows startup".

Tips: Det er lurt å bruke et benchmarkprogram, som feks. 3DMark til å teste med, siden du da også får en indikasjon på ytelsesøkningen du får som følge av overklokkingen. Noen ganger kan faktisk ytelsen bli lavere som følge av overklokking, selv om det ikke er noen artifacts.

PS: Om du tester ytelsen med 3DMark bør du starte maskinen på nytt for hver test, da scoren ellers ofte vil bli lavere.

 

Dette var forhåpentligvis alt du trengte å vite (og litt til) for å overklokke skjemkortet ditt!

 

Spenningsmodifisering

Vil du skvise ut enda mer av kortet ditt? Da kan du tukle litt med elektronikken, slik at GPU og/eller RAM får høyere spenning, og kan kjøre på høyere hastigheter. Har du ikke peiling på hva en spenningsmod er bør du nok ikke prøve det med første, jeg kan si så mye som at du trenger mer enn en blyant for å gjøre dette (riktignok ikke alle i alle tilfeller...). Å spenningsmodde er vel å regne som ekstremt, og jeg anbefaler å spørre eller søke på XtremeSystems.org hvis du lurer på noe angående dette emnet.

 

Biosflashing

Som hovedkort har skjermkort også en bios, og denne kan du flashe (bytte). Det kan være flere grunner til å flashe en skjermkortbios, feks. kan produsenten av kortet ha låst det for overklokking (som endel R300-kort er), eller man vil flashe kortet til å "bli" en dyrere modell. Vil du flashe biosen på skjermkortet ditt anbefaler jeg å lese VeXx' guide til flashing av 9800np/pro til XT. Denne kan følges for andre kort også, bortsett fra at andre bioser og kanskje annen programvare må benyttes, selvfølgelig.

En samling av bioser og programvare du trenger finnes her.

 

Softwaremodifisering

Det har vært mye snakk om "softmodding" den siste tiden, ettersom visse Ati-kort kun ved hjelp av modifiserte drivere kan "omgjøres" til langt dyrere kort, og yte mye bedre. Det man gjør er å åpne såkalte "pipelines", som finnes på kortet, men er deaktivert av produsenten. De fleste spørsmål og svar, og filer du trenger finnes her. Se også denne tråden av Zhor for info om modifisering av Radeon 9800SE.

 

 

Da håper jeg du har fått svar på det du trengte å vite om overklokking av skjermkort, lykke til i jakten på bedre ytelse!

 

 

NB! Overklokking gjøres på eget ansvar, verken jeg eller Overklokking.no tar ansvar for eventuelle skader eller garantitap som hender som følger av informasjon du har fått i denne guiden!

Endret av Endre
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
fin guide men det der, garantert mange som kjem til å spørje om det der fleire gonger uansett kor fin og utfyllende guiden er.for dei gidd jo aldri å leite!!!  :grumpy:

Det er sant, men når noen spør er det jo bare å linke til denne tråden.

 

Takk for fine tilbakemeldinger. :)

Det kan hjelpe hvis du legger en link i siggen din kanskje.

Lenke til kommentar
er det noen "triks" man kan gjøre med et Sapphire r9500pro kort for og få det til og bli litt bedre?

flashing av bios og lingende.

Har testet og overklokket det,men det klokker så lite at det er ikke gøyt engang.

Hvor mye får du klokket da?

Sjekk hva slags minnebrikker som sitter på kortet (står på dem), og prøv noen bioser beregnet til den typen minne. Har du Infineon 3,3ns anbefaler jeg Club3D-biosen som finnes på siden jeg linket til. Den får jeg både god ytelse og overklokkingsresultater med.

Det kan jo selvfølgelig være varmen som stopper deg, ihvertfall på GPUen. 9500pro pleier å være gode klokkere, men noen er ikke veldig villige.

Lenke til kommentar

Har fått klokket det 10på mhz og 5-10 på ram.

problemet når jeg klokker ser ut til og være at den stiller seg tilbake automatisk når jeg klokker mere enn det,og så kommer det noe VPU recovery greier.

klistert nettopp på kjøleribber på rammen,men skal se om jeg klarer og finne hvilken det er.tviler på at det blir for varmt ettersom det er vannkjølt.

 

Var og sjekket rammen no.

Det stor infineon (eller noe sånnt) 3.3

Endret av clinton
Lenke til kommentar

Er kortet ditt veldig varmt? Alle R300 GPUer burde ihvertfall greie godt over 300MHz!

 

Prøv å slå av VPU recovery. Hjelper ikke det prøver du å flashe til denne biosen.

 

Edit: Leste nå at det er vannkjølt. Sikker på st blokka er skikkelig montert? For meg lukter det som om den ikke er det (men prøv som sagt å slå av VPU recovery).

Endret av EnD.R.E.
Lenke til kommentar

kortet er kaldere no enn når jeg ikke hadde vannkjøling.men kunne klokke det like langt fordet.Når jeg slo av VPU recovery så når jeg begynte og klokke ble alt "stort" i windows og fargene ble satt til 16.kunne ikke gjøre annet enn og restarte.og no når jeg booter opp får jeg feilmelding om VPU recovery.har satt den på igjen også.

Skal jeg bare kopiere den isofilen inn på en diskett sammen med flashrom?

fikk"feilmelding" når jeg prøvde og åpne den i windows.

Endret av clinton
Lenke til kommentar
Dæsken, En.D.R.E, har du OGSÅ en PF70 ???

 

Kjæmpeskjærm... :)

 

Bruker en sånn kombinert med en Samsung SyncMaster 172b jeg...

Vil vel ikke kalle den en kjempeskjerm, er jo bare en 17-tommer. *grin*

Men god er den. Skal kjøpe meg en større når det blir penger til det.

 

Kjøpte den fra JMData, 550kr levert på døra. :)

Lenke til kommentar

Jeg er den stolte eier av et C3D radeon9500 kort, kortet er ikke modbart..

Det jeg savner i denne tråden er hva man skal gjøre når f.eks rivatuner ikke lengre er nok, jeg med mitt kort og standard kjøling(bytta ut goopen til AS3) kommer meg til 418mhz stabilt på gpu.. Rivatuner går maks til 411mhz.

Ellers en ok guide og den tar med de viktigste tingene.

Ohh! Jeg skal kanskje si hva programmet som lar deg klokke lengre enn rivatuner heter: radlinker heter det. Sitter atm på en 486 eller noe treigere ;) hos en kompis, så jeg orker ikke google fram, bare søk på radlinker så finner dere.

Ellers lurer jeg på hva andre har klart å få med sine radeon9500'er! :D

Det var da svært hvor mange ting jeg skulle komme på i farta: Jeg får bare 303mhz på minnet til mitt kort :( og hvilket minne det er aner jeg ikke, står en lang tallrekke og 22 på slutten, også en annen plass står det "F-33", om noen har lyst å tolke for meg så sett igang.

 

/menT4l out

Lenke til kommentar
Jeg er den stolte eier av et C3D radeon9500 kort, kortet er ikke modbart..

Det jeg savner i denne tråden er hva man skal gjøre når f.eks rivatuner ikke lengre er nok, jeg med mitt kort og standard kjøling(bytta ut goopen til AS3) kommer meg til 418mhz stabilt på gpu.. Rivatuner går maks til 411mhz.

Ellers en ok guide og den tar med de viktigste tingene.

Ohh! Jeg skal kanskje si hva programmet som lar deg klokke lengre enn rivatuner heter: radlinker heter det. Sitter atm på en 486 eller noe treigere ;) hos en kompis, så jeg orker ikke google fram, bare søk på radlinker så finner dere.

Ellers lurer jeg på hva andre har klart å få med sine radeon9500'er! :D

Det var da svært hvor mange ting jeg skulle komme på i farta: Jeg får bare 303mhz på minnet til mitt kort :( og hvilket minne det er aner jeg ikke, står en lang tallrekke og 22 på slutten, også en annen plass står det "F-33", om noen har lyst å tolke for meg så sett igang.

 

/menT4l out

Kan legge til noe senere.

 

Tar jeg ikke helt feil er det der Hynix 3,3ns.

Lenke til kommentar
Har prøvd og flashe biosen på kortet mitt no til club3d~1

fikk ikke noe meldig om at det var flashet,så jeg er ikke sikker på om jeg gjorde det riktig.Er det noen steder jeg kan se om jeg har klart det?

i dos skrev jeg: flashrom -p 0 club3d~1.bin

Er lenge siden jeg flashet, men mener det skal stå noe.

Dette er ihvertfall kommandoen du skal bruke med AtiFlash:

atiflash -f -p 0 biosnavn.bin

-f skal ikke være nødvendig, men skader ikke å ha den med.

 

PS: Ha et kort navn på biosfilen, feks. b.bin, da er det mindre sjanse for å gjøre noe feil.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...