Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Hvor raskt er fiber?


Anbefalte innlegg

...overførelsen via kabel går mye fortere med lys enn med noe annet medium, per i dag.

Dette fordi utbredelseshastigheten til den fremadgående bølgen/pulstoget beregnes med formlen:

 

v = c/sqrt(Er)

 

der c = lysetshastighet i vakuum = 3,8 *10^8 m/s

Er = dielektristetskontanten for mediumet( = 1 for vakuum)

 

Kopper har større dielektristetskontant enn glass, dermed kan man oppnå høyere hastigheter med fiberoptisk kabel enn med vanlig kobberkabel.

Det som begrenser hastigheten er hovedsaklig dispersjon(pulsforbredning) som øker med større avstand. hvis man kjører med hastigheter over maks tillatt dispersjon så ender d med "overlapping" og inteferens mellom to signaler og disse kan da bli ødelagt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

jeg er ingen elektrikker, men jeg vet at for at det skal være 1A (ampere), må det passere så mange som 6,25*10^18 elektroner gjennom et vilkårlig tverrsnitt av en ledning per sek.

Elektronene i en strømkrets beveger seg bare noen tidels millimeter i sekundet. Likevel kommer lyset på med en gang når man skrur på bryteren. Vi kan sammenligne det med klinkekuler som ligger tett i et rør. Selv om klinkekulene forflytter seg langsomt, beveger alle seg hele tiden.

Endret av !alex!
Lenke til kommentar
Hørte at den ene læreren på ungdomsskolen sa at fiber klarer å levere en informasjonsmengde med lyses hastighet! At det ikke finnes kabler som er raskere enn fiber osv.

Ble en smule usikker nå men jeg mener da å tro at elektrisk strøm i en leder

også går rimelig kjapt og om ikke like fort som lyset.

Det er nå så, men du påstår vel ikke at det er mulig å oppnå samme hastighet i kopper som i fiber? For dét er det ikke...

 

Hvis læreren ble sitert ordrett, vil jeg si han formulerte seg upresist, men rett hadde han i grunn uansett. Det er ikke mulig å lage kopperkabler med tilsvarende dimensjoner som en fiberkabel som har i nærheten av samme båndbredde samtidig som du har trygg overføring (fiber er tross alt mer eller mindre upåvirkelig av omgivelsene, det er ikke en kopperleder).

Lenke til kommentar
elektronene i en leder går et par centimeter i minuttet leste jeg engang ;)

Hohoho Dvs. at det tar noen timer fra du slår på lysbryteren til lyset kommer på? hehe.

 

Neida, Strøm går med nesten lysets hastighet (ca 90% avhengig av metallets ledningsevne) Lys går som kjent med 100% av lysest hastighet, men siden lyest reflekteres fra side til side i en optisk kabel og brytningsindeksen gjør at lyset ikke går like raskt som i vakuum så er det ca like raskt som strøm (ca 90%)

 

Men så må jeg få poengtere at informasjonsmengde per tid ikke er det samme som avstand per tid. Man kan derfor ikke si at lysets hastighet spiller inn på overføringshastigheten. Det som spiller inn er hvor korte lyspulser eller strømpulser (i tid) man kan sende gjennom kabelen/fiberen. Elektriske signaler lett forstyrrels og utviskes om tiden er for kort, mens lys klarer kortere pulser med mindre utvisking og støy.

 

Hvis du ikke skjønner det skal jeg prøve å illustrere det på følgende måte: Et tog kjører fra A til B med 90% av lysets hastighet. Hver vogn er en bit. Togets lengde er 100m. Hvis vognene er 25m lange så overføres 4 bit på togturen. Dette kan sammenlignes med strøm. "Lys"-vogner er f.eks 1m lange. Dermed får man 100 bit overført på samme tiden.

 

Men lys er mer morsomt enn det. Lys kan sendes i flere forskjellige farger på en gang. (wavelength multiplexing) For å sette det inn i eksemplet betyr det at du kan kjøre mange "tog" med forskjellig farge på samme toglinje samtidig. Dvs. at man øker overføringshastigheten for hver farge man legger til.

 

Man kan også sette såkalte "optiske switcher" i hver ende av kabelen for å få ennå kortere lyspulser og dermed flere bit per tidsenhet. Altså høyere hastighet.

 

Kabelens kvalitet er ikke fullt så viktig siden man kan bruke samme teknikken for å øke hastighetene på gamle kabler som på nye. Det er som sagt utstyret i endene som begrenser hvor kort tid hver lyspuls kan være og hvor mange farger som kan sendes på en gang.

 

Jeg kan ikke huske hvor rask de raskeste fibrene er, men vet at det finnes relativt "billige" HiEnd nettverk med 10Gbit/s hastighet per fiber og noen mer spesielle nettverk som er godt over 10x raskere per fiber. Og så kan man jo legge mange fibre i samme kabelen.. f.eks den som går over atlanteren.

Nei, elektronene i en kobber ledning går sakte, det er det at det første elektronet i ledningen "dytter" til det neste som igjen "dytter" til det neste....osv.

helt til det kommer fram til målet. Men det er jo motstand i alle metaller så derfor vil fiber lønne seg over lange distanser fordi det ikke har noen elektrisk motstand!

 

Jeg går i 9. klasse dere voksne burde skamme dere! tenk å ikke vite det engang! :lol:

Lenke til kommentar

 

Jeg går i 9. klasse dere voksne burde skamme dere! tenk å ikke vite det engang! :lol:

tja, dette ligner litt om den historien om fyren som vart stolt når han tok læreren sin i å si cash i steden for cache.

 

 

du går i 9.klasse nå, med tiden så lærer du at ingen vet alt, selv ikke oss som er eldre.

 

 

du går forsatt i skolen, vi som er voksen, har andre ting å tenke på.

 

 

MR_T

Lenke til kommentar

Hastigheten på strøm igjennom kobberledning er ca 2/3 av lysets hastighet dvs

200 000km/s hastigheten på fiber er tilnermet lysets hastighet 300000km/s. Men dette har ikke noe å si på hastigheten på dataoverføringer.

 

Fiber er tilnærmet uendelig raskt. Hver farge har en egen frekvens, hvor mange farger finnes det? tilnærmet uendelig, kommer bare ann på hvor du setter skillet mellom to farger på fargeskalaen.

 

Siden båndbreden er så stor (mange Tera- hertz) blir hastigheten stor. Dette forutsetter at utstyret i endene takler disse hastighetene. Dermed er det sansynlig at det i fremtiden kanskje bare vil være å skifte modem hos kunden og i sentralen for å øke hastigheten.

 

Fiber er ikke en ny oppfinnelse. Telenor begynte å legge fiber mellom sentralene sine for 10-15 år siden. I dag er tilnermet alle senralene i telenor sitt nett knyttet sammen via fiber og bare ett fåtall går enda på coax kabler. Men det nye er at vi nå får mulighet til å få fiber direkte inn i huset. Dermed slipper vi flaskehalsen på parkabelen mellom huset og sentralen. Det er i dag denne som setter begrensningen på internett linjene våre.

Lenke til kommentar
c = lysetshastighet i vakuum = 3,8 *10^8 m/s
tror nok at du undervurderer c nå, c er nemlig 299 792 458 km/s og ikke 3,8 *10^8 m/s som igjen er 380000000m/s eller 380000 Km/s om man vil
c er 3,00*10^8 m/s i følge formelsamlinga jeg har foran meg.

Jepp, satyrium 3*10^8 m/s skal være riktig og ikke 3*10^8 km/s som !alex! sier, og heller ikke 3,8*10^8 m/s som trommis sier.

 

Eller om man skal være så pinlig nøyalig at man skal gidde å ta med alle desimalene: 299 972 458 m/s

 

PS. Som sagt før: Det er _ikke_ denne hastigheten som er årsaken til at det er så raskt å sende data over optisk fiber. Det er fordelene med switching, multipleksing og signalstøy på lys som er de viktigste faktorene til det.

Lenke til kommentar
Ingen som har nevt superledere enda?

Men dere som sier at lyset går saktere, når det går "igjennom" masse, dvs ikke vakum, burde ikke da tiden gå saktere eller noe? i følge en eller annen teori?

 

Selv tror jeg ikke lyset har noe med tiden å gjøre, men men

Glass har gir en viss "motstand" til lyset. Så superledere bør kunne gi raskere hastigheter da lyset da går gjennom vakum.

 

Glass har en brytningsindeks på 1,5, så hastigheten for lys i glass er 3*10^8/1,5 = 2*10^8

Alle hastigheter i m/s. Enig Simen1!

 

Derfor bør det gå raskere med superledere, men det vil ikke bety et like stort hopp som det fiber gjorde kontra kobber. Såfremt de ikke finner på noen fancy pakkemetoder som gjør superleder overlegne da...

 

Hva mener du med at tiden bør gå saktere?

Endret av OgnOmm
Lenke til kommentar

mjoda... selve fiberkabelen går jo gjennom forbedringer også,

når det gjelder f.eks diameter på kjernen og andre aspekter ved kontruksjonen.

tror nok ikke 90-talls fiber ville vært helt på høyden idag hvis du skal tyne 1 Gb/s og oppover.

 

90-tallets fiber har nok samme dimmensjoner som 00-tallets fiber ser du,

9/125-mikron når det gjelder singelmodus, 50/125 og 62.5/125-mikron når det gjelder multimodus...

 

er jo også avarter med gradert indeks etc. men de er mer uinteressante i telecom-sammenheng hvor det egentlig kun er singelmodus som teller. Kvalitetsforskjellen på en 90' fiber og en 00' fiber er nok ikke enormt mye å snakke om, ihvertfall ikke i praktisk bruk. Så vedkommende som heller til det at endeutstyret har mest å si er den med riktig utsagn da det skjer stadige forbedringer på det området.

Sist jeg egentlig leste noe magasiner (01') på jobben så kjørte siemens og worldcom tester med 80 samband 40gigabitssamband multiplexa på 2 fiber i reallife, mao 3.2tbps.

 

--

Jørn O.Nilsen

Lenke til kommentar
Men dere som sier at lyset går saktere, når det går "igjennom" masse, dvs ikke vakum, burde ikke da tiden gå saktere eller noe? i følge en eller annen teori?

Hvis *DU* beveger deg med lysets hastighet så skal du da teoretisk sett ikke eldres. Jo nærmere lyshastigheten *du* visstnok kommer, jo tregere skal tiden gå for deg. Lurer på hvor lang tid det da tar for lyset å nå jorden? Ikke tiden vi måler at det tar, men hvor raskt det ville gått for lyset hvis lysstrålene var levende og kunne måle tid? :D

 

Hvis hele verden skulle gått veeeeeldig tregt bare fordi *noe* gikk med lysets hastighet ville vi ikke vært i år 2003 nå :)

 

Og hva er det forresten alle andre her diskuterer nå? Er ikke saken oppklart? Fiber har megahastighet, det er alt annet som begrenser? :woot:

Endret av Blib
Lenke til kommentar
elektronene i en leder går et par centimeter i minuttet leste jeg engang ;)

De er vel litt raskere? :D

Faktisk har de en hastighet på et par mm/s men pga. kollisjoner mellom elektronene får de en mye høyere hastighet!

 

Edit: skriveleif :gretten:

Endret av b_cybe
Lenke til kommentar
Men har Lyse hatt info.møte for beboere i området? Hvis ikke, og det de graver er fiber til "hjemmebruk" har de begynt med noe nytt: grave først og spørre etterpå...  Tidligere, iallefall når jeg fikk, sjekket de først interessen og etterpå gravde dersom de fikk nok bestillinger.

Fiberen er lagt inn hos meg og jeg blir oppkoblet i morgen :woot:

 

Hos oss hadde de informasjonsmøte først og så gikk de rundt og skrev kontraker med alle som var intereserte. Når de fikk nok abn. i området så begynte de å grave. Og i morgen er jeg på nett :)

 

Alt i alt så tok det ca 8 mnd fra de begynte til de første er på nett!

 

og i mellomtiden så har 56k modemet mottatt mye drittslenging fra meg pga hastigheten den gir (50,6) *grin*

Lenke til kommentar

hmmz...i min gate har vi ikke hørt en dritt før de begynnte å grave. Men for ett par dager siden ringte lyse, men faren min var ikke hjemme, så de skulle ringe tilbake senere. De har ivertfall komt ganske langt i gravingen av fiberen, men jeg vet ikke noe om vi får det eller ikke... :shrug:

 

har prøvd å spørre lyse om det, men har ikke fått svar enda.

 

Mye flott info her! Føler jeg vet så mye mer om hva fiber er nå ;)

Lenke til kommentar
Glass har gir en viss "motstand" til lyset. Så superledere bør kunne gi raskere hastigheter da lyset da går gjennom vakum.

 

Glass har en brytningsindeks på 1,5, så hastigheten for lys i glass er 3*10^8/1,5 = 2*10^8

Alle hastigheter i m/s. Enig Simen1!

 

Derfor bør det gå raskere med superledere, men det vil ikke bety et like stort hopp som det fiber gjorde kontra kobber. Såfremt de ikke finner på noen fancy pakkemetoder som gjør superleder overlegne da...

 

Hva mener du med at tiden bør gå saktere?

Superledere er ikke lagd av vakuum, så lys går neppe fortere gjennom superledere (strøm vil kunne gå mye lengre uten tap derimot), men Simen1 har som så ofte før rett i det han sier, hastigheten er ikke spesielt relevant for overføringskapasiteten på linja, den bestemmer bare delayen, selve kapasiten avgjøres av andre ting (bla, med hvor korte intervaller vi klarer å måle om lyset slås av og på).

 

AtW

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...