Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Vaskemaskin får leiligheten til å riste - har prøvd alt


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Mine foreldre bor i en ett år gammel leilighet. På vaskerommet i leiligheten har de en ca 5 år gammel Electrolux-vaskemaskin.

 

Problemet er at når sentrifugen går, så vibrerer maskinen tydelig slik at hele leiligheten rister og det klirrer i glass i skjenken. Maskinen har stått støtt på vibrasjonsdempere kjøpt på Elkjøp, men riktig nok ikke fullstendig i vater. Noen sier at den må stå helt i vater, mens andre sier at det ikke stiller så stor rolle så lenge den står støtt.

 

Når har jeg likevel gått løs på prosjektet om å få det til å stå i vater, og det gjør den nå. Den står dessuten helt støtt, og er umulig å rikke når prøver på det. Men likevel, så blir det vibrasjoner når sentrifugen går. Dette var uten vibrasjonsdemperne. Så forsøkte jeg med vibrasjonsdempere under igjen (og litt mer tøy i maskina) og da ble vibreringen VESENTLIG verre. Er det slik at man helst bør droppe vibrasjonsdempere? Ser at noen sier det.

 

Så...nå har jeg egentlig prøvd alt, og fatter ikke hva mer jeg kan gjøre. Så dette er vel mer et hjertesukk enn et spørsmål.

 

Jeg kan også legge til at jeg selv bor i en leilighet som er 8 år gammel, med en vaskemaskin fra samme merke. Den står ikke helt i vater og står omtrent like støtt som vaskemaskinen til foreldrene mine. Men leiligheten rister likevel ikke i det hele tatt. Forstå det den som kan...

Endret av 1-2-3-
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Efter å ha lest gjennom OP en gang til, ble jeg litt usikker: Er det forskjell i hvor meget de to maskinene vibrerer ? (Altså maskinene selv, ikke vegger og gulv.)

 

Utenom det spørsmålet er det mest praktiske forslaget mitt å flytte maskinen, siden vibrasjonene kan være resonans i bjelker/vegger/gulv... (Og hvis det er selve maskinene som vibrerer ulikt, ligger problemet i opplagringen eller vektbalanseringen på trommelen...)

Lenke til kommentar

Jeg kan ikke si om det er noe galt med maskinen deres eller om den bare er sånn, men jeg KAN si at det er STOR forskjell på maskiner. Forrige maskinen min, vatret, med eller uten dempelabber, sto aldri samme sted etter som før sentrifugeringen. Det var en Candy kombimaskin til 5'000kr. Nå har jeg en Siemens (kun) vaskemaskin til ca. 10'000kr og tro meg det er en helt annen verden. Denne maskinen bråker og vibrerer laaangt mindre, og har aldri vært i nærheten av å flytte seg. Du skal ikke se bort fra at balansering og støy og vibrasjonsdemping er noe som koster penger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Men likevel, så blir det vibrasjoner når sentrifugen går. Dette var uten vibrasjonsdemperne. Så forsøkte jeg med vibrasjonsdempere under igjen (og litt mer tøy i maskina) og da ble vibreringen VESENTLIG verre.

Høres ut som en vaskemaskin som kjøres uten at transportsikringene er fjernet eller maskin med skadet oppheng/fjæring.

 

 

Mine foreldre bor i en ett år gammel leilighet. På vaskerommet i leiligheten har de en ca 5 år gammel Electrolux-vaskemaskin.

Da har vel maskinen vært med på flyttelass. Ble den transportert uten transportsikringer? Dette kan skade opphenget.

Fungerte maskinen bedre før flytting?

 

 

Jeg kan også legge til at jeg selv bor i en leilighet som er 8 år gammel, med en vaskemaskin fra samme merke. Den står ikke helt i vater og står omtrent like støtt som vaskemaskinen til foreldrene mine. Men leiligheten rister likevel ikke i det hele tatt. Forstå det den som kan...

Det er forskjell på maskiner selv om det er samme merke. Det kan også være forskjell på gulvene. Vaskemaskiner står stødigere på harde gulv (betong) enn på myke tregulv. Hvis underlaget fjærer kan det på noen maskiner gjøre stor forskjell.

Lenke til kommentar

Du kan prøve å sette ned sentrifugehastigheten for å se om det er resonanser på høyeste turtall som er problemet. De fleste maskiner har en knapp merket for eksempel 1600 rpm, 1400, 1200 eller lignende.

 

Ellers bør det ikke være for mye svikt i underlaget. "myke" gulv, gummiklosser etc kan gjøre vibrasjonene mye verre om det er resonanser. Vaskemaskiner bør helst stå på betonggulv.

Lenke til kommentar

Mr D, du vet jo "alt" om disse dingsene. Jeg flyttet maskinen i 2008 - uten å tenke...

 

Har av og til voldsom risting. Bør jeg få service, glemme det eller kjøpe ny? Er 10 år gammel nå.

 

Takk for lån av tråd.

 

En 10 år gammel vaskemaskin er det etter all sansynlighet ikke lønnsomt å reparere. Bortsett fra Miele som kan holde dobbelt så lenge.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vasker den rent, uten å skade klærne? I så fall er det bare behag som er argumentet for ny maskin. Du får vurdere om det er verdt mange tusen kroner å bli kvitt støy- og vibrasjons-plagene. Miljøaktivisten og gjerrigknarken i meg ber meg ofte om å la være å kjøpe nytt før det gamle er ødelagt eller for dårlig. Det er ikke alltid jeg hører på de, men det er i hvert fall noe jeg tenker over.

 

Edit: Min Miele er forresten 29,5 år til tross for relativt mye bruk. Av og til lager den et lite jordskjelv, men den vasker rent uten å skade tøyet.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tja. Nye maskiner selges med et betydelig press på energikriterier (bokstavskala etc) og er derfor prioritert annerledes. Generelt bruker de langt mindre vann og lengre vaskeprogrammer på lavere temperatur. Det krever ofte mer eller mer avanserte vaskemidler, noe som ikke nødvendigvis bedre for miljøet. Lengre vaskeprogrammer kan også bety mer slitasje på klærne. I gamle dager var maskinene raskere og vasket renere selv med mindre vaskemiddel, på bekostning av energibruk. Levetiden betydde mye mer for omdømmet den gangen så de holder ofte lengre. Både de børsteløse som også fantes den gangen, og de med børster som er bygget for å bytte børster på. Dagens modeller er mer designet for middels hyppige gjenkjøp.

Lenke til kommentar

Jeg vil tro at forskjellen på vibrasjoner fra en en fem år gammel maskin i en ett år gammel leilighet og en maskin av samme type i en åtte år gammel leilighet like gjerne kan skyldes forskjeller i husenes byggemetode som forskjeller på maskinene. Er begge leilighetene i trehus, eller i plassbygd betong, eller er det etasjeskiller i betong med stålsøyler mellom, eller er det oppstablede boligmoduler fra f.eks. Estland? Eller er de bygd på to forskjellige måter?

 

I leiligheten der glassene klirrer i skjenken når man sentrifugerer, får man også fram samme klirring ved å gå litt tungt over stuegulvet? Eller ved å åpne og lukke dører litt hardt?

 

Noen hus er litt mer vare for vibrasjoner enn andre, og da kan alternativene være

- å leve med det, men unngå bl.a. sentrifugering når man selv eller naboene sover

- flytte vaskemaskinen

- bytte vaskemaskin

- flytte. Hvis man synes det er virkelig plagsomt.

- for et år gamle leiligheter kan det også være aktuelt å reklamere til selger eller utbygger, hvis vibrasjonene skyldes billig/dårlig byggemetode, og man føler at standarden på bygget ikke samsvarer med hva man bør forvente av en ny bolig til den prisen man har betalt..

Lenke til kommentar

Lengre vaskeprogrammer kan også bety mer slitasje på klærne.

Teoretisk ja, men ikke i praksis fordi produsentene stadig forbedrer utformingen av tromlene og vaskerytmer for å skåne tekstilene.

 

 

I gamle dager var maskinene raskere og vasket renere selv med mindre vaskemiddel, på bekostning av energibruk.

De var raskere ja, men iflg testrutiner så vasker de moderne minst like bra. Noen (bl.a. allergikere) synes nye maskiner skyller dårligere pga vannsparing selv om de får beste karakter i testrutiner, men de fleste maskiner har tilvalg for kraftigere skylling som løser dette.

At gamle maskiner vasket renere med mindre såpe blir vel feil. De brukte mye mer vann, noe som gir vesentlig svakere oppløsning. Og med kortere tid i tillegg er det ikke mulig hvis det er snakk om samme såpe. Kanskje med den gamle fosfatholdige såpen, men den ble forbudt.

 

Levetiden betydde mye mer for omdømmet den gangen så de holder ofte lengre. Både de børsteløse som også fantes den gangen, og de med børster som er bygget for å bytte børster på. Dagens modeller er mer designet for middels hyppige gjenkjøp.

Miele prøver å holde omdømmet og har maskiner som statistisk holder omtrent like lenge som i gamle dager. Men prisforskjellen mellom Miele og de andre har nok økt litt siste 10 årene. De siste årene har det kommet en trend med mange modeller med børsteløse motorer for å øke levetiden, men problemet er vel at andre deler ryker før.

Vet ikke om dagens modeller er designet for middels hyppige gjenkjøp. Virker mer som de er designet for lavere pris. Eller kanskje man definerer hyppige gjenkjøp=lavere pris?

Hvis man sammenlikner prisen i dag med prisen for 20 år siden og tar hensyn til lønnsnivå og inflasjon, så har aldri vaskemaskiner vært billigere. Også om man deler prisen på antall år levetid.

Lenke til kommentar

Ganske sikker på hvorfor den rister sånn.

Vår gsmle vaskemaskin gjorde også det etterhvert.

På trommelen så er det skrudd fast betongelementer.

Skruene på min løsnet og da ble betongelementene løse...

Det hørtes på det verste ut som om vi hadde et helikopter stående på vaskerommet og du kunne kjenne at huset ristet.

Så er nok det som har skjedd her.

Du kan ta av lokket å se om du kommer til for å kjenne på skruene.

Er de løse så kan du stramme dem men da vil jeg anbefale at du også bruker litt loctite eller lignende slik at de ikke løsner igjen

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...