Gå til innhold

Bedre en Canon IXUS 1100 HS for privat bruk


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvis jeg skulle vurdert bedre kamera, med 8k stillbilder, UHS-II, usb 3.0.

I så fall med panoramakamera tror jeg blir for dyrt.

 

For det virker ut som de fleste kamera er ganske stiv priset hvis man vil ha særlig bedre.

 

Canon Powershot G9 X

er ikke særlig mye bedre.

 

Hva skal du bruke det til? Et dedikert panoramakamera er helt unødvendig, det holder i bøtter og spann med et vanlig systemkamera med ekstrem vidvinkel, så kan du bare beskjære oppe og nede om du vil ha "panorama".

Det er vel ikke så mange kamera som har USB 3.0-tilkobling, men det er jo bare å ta ut minnebrikken og sette inn i PC-en. Evt kamera med Wi-Fi.

Lenke til kommentar

Problemet med Ixus 1100HS er hovedsaklig kombinasjonen mye zoom og kompakt størrelse. Det må nødvendigvis bety fysisk liten sensor og ikke spesielt lyssterk optikk. Det hjelper heller ikke på at det kameraet er fra 2011 og sannsynligvis har en FSI type sensor som betyr ennå dårligere lysmottak.

Canon Powershot G9X er mye nyere (sannsynligvis BSI type sensor), bare 3x zoom og mer lyssterk optikk. Alle disse tingene gjør det nok vesentlig bedre enn det gamle kameraet ditt.

Som alternativer til G9X vil jeg anbefale å se på Sony RX100 og RX100 II. De er ganske like, men litt billigere, litt mer lyssterk optikk, litt større like stor sensor osv.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Som alternativer til G9X vil jeg anbefale å se på Sony RX100 og RX100 II. De er ganske like, men litt billigere, litt mer lyssterk optikk, litt større sensor osv.

 

Jeg er stort sett enig med resten du skrev, men G9X har akkurat samme store BSI sensor som RX100-modellene II/III, 1″ (13.2 x 8.8 mm).

 

Vil man ta panoramabilder kan man med RX100 holde inne utløseren og panorere kameraet (film-panorering), mens G9X klipper og limer sammen stillbilder man har tatt et etter et.

Endret av Frobe
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Prøvde selv Canon Ixus 170 men den gir dårligere bilder en Canon IXUS 1100 HS..

Vet ikke om det er ISO instillingene som gjør det.

 

Noen som har tips til hvilken prisklasse man skal opp til for å kunne filme i 4k oppløsning og ta bilder i 8k format?

Det kamera Ixus 170 har kun 5000 pixer i oppløsning ca. Hadde vært bedre om den skalert til 4k i så fall.

Lenke til kommentar

For bilder i 8K trenger du 7680*4320 piksler i 16:9 format eller 7680*5120 piksler i 3:2 format. Altså 33 - 39 Mp. Her kommer jeg på noen få kameraer og "kameraer", fra billigst og oppover: Nokia pureview 808 og 1020 (par tusen på bruktmarkedet), Sony A7IIr (33 000 kr), Sony RX1RII (35 000 kr), Canon 5Ds (35 000 kr), Pentax 645Z (86 000 kr). I tillegg har vi Sigma DP merill-serien som kan tilby ganske høy oppløsning, men det strides litt om metoden de regner piksler på (Les deg opp på siste generasjon foveon-sensorer og hvorfor oppløsningen ikke er direkte sammenlignbar med bayer-type sensorer). I tillegg til det finnes det noen dyrere mellomformatkameraer med høy nok oppløsning for 8K stillbilder.

 

Det går også an å bruke kameraer med lavere reell oppløsning til å ta flere bilder i serie som til sammen utgjør flere piksler. Både via god gammel sammenliming av bilder og via innebygde automatiske funksjoner som Olympus E-M5 mark II sin high resolution funksjon. Jeg vet ikke helt hva du var ute etter av 8K stillbildemuligheter så jeg tar med disse også.

 

Nå har jeg ikke sjekket 4K film mulighet for noen av disse forslagene, men det er nok bare noen få av de som støtter det og da kun med lav fps. Det er også en stor forskjell på om de støtter 4K via nedsampling (som Samsung NX1) eller via line skipping (der utnyttes bare en brøkdel av sensorarealet og man får en del mer støy). Vil du ha skikkelig 4K bør du satse på noe annet enn stillbildekameraer med 4K filmmulighet. De er rett og slett ikke optimert for det.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Som Simen1 skriver er 8K utenfor rekkevidde i dag hvis du ikke skal opp i store kameraer til høy pris (ser ikke en gammel Nokia som et reelt/bra alternativ). 4k er derimot stadig mer vanlig, og stadig flere kameraer gir mulighet for 4K-opptak. Igjen som Simen1 skriver vil kvaliteten variere og vi snakker stort sett om første generasjon kameraer med 4K.  

 

Det spørs veldig hvor stort/lite kamera du må ha og hvor mye zoom, men her er noen modeller du kan se på: Pansonic GH4, G7, FZ300 og LX100. Sony har også noen modeller, minst er så vidt jeg vet RX100 Mk IV, men det er begresent til 5 minutters opptak. Du kan imidlertid ta opp så mange 5-minutters sekvenser som du vil. Et meget bra alternativ (synes jeg) er RX10 Mk II som har samme sensor som RX100 IV, men et myte større kamerahus med mer zoom og opptak opp til 30 minutter (som er standard begresning for stillbildekameraer).

 

Samsung har NX1 og NX500, men siden Samsungs fremtid i kameramarkedet er noe uklar for tiden er det vanskelig å anbefale Samsung i øyeblikket.

 

Du får også 4K-opptak på mange mobiler, men med liten sensor og uten zoom har det begrenset verdi. 

 

Det er CES-messe rett etter nyttår, og da kommer det ofte noe nytt. Panasonic som er en av produsentene med best 4K-utvalg lanserer tradisjonelt også nye kameraer i TZ-serien i januar, og da ville det ikke forbause meg om det kommer en erstatning for dagens TZ70 med 4K.

 

Er du villig til å gå opp i 30000 og over dekker Simens post det. Eventuelt pluss Sony A7s II.

 

Canon har også et video/stillbildekamera som heter XC10 som gir 4K, men før du vurderer det bør du se denne videoen.

Lenke til kommentar

Trådstarter nevner to kamera som har knøttliten sensor - det blir aldri god bildekvalitet av det.

De scorer ikke spesielt bra på andre parametre heller.

 

IXUS 170 og IXUS 1100 HS: Sensor size 1/2.3" (6.17 x 4.55 mm)

 

Du får vesentlig bedre bildekvalitet med større sensor.

Prisen stiger også med større sensor.

 

1" sensor er ganske bra (Sony RX100, Canon G5X, G9X) men jo større jo bedre sier tommelfingerregelen.

APS-C er det som sitter i de fleste speilrefleks og endel speilløse systemkamera 

 

 

1403177941488-sensor_sizess.jpg

 

 

Panorama-funksjon innebygget i kamera er av variabel kvalitet og avhengig av hvor kraftig prosessoren i kameraet er.  

Den vil uansett være mindre kraftig enn om en PC/Mac får jobbet litt med å sy sammen flere bilder.

 

Microsoft har laget ICE som er gratis og som kan lage "Gigapixel" panorama av flere overlappende bilder, eller av film (film blir generelt mer kornete men gir en kreativ mulighet med "stop motion" bevegelser til en person som del av panoramaet)

http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/projects/ice/

Endret av Rune_says
Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Har noen fulgt med kameramarkedet i dag? Eller er det sort sett apper (Wifi, bluetooth) og apper f.eks facebook, twitter, instagram der man kan dele bildene man tar uten å måtte overføre direkte til pc\mobil først?

 

Vertfall hvis prisen er under 5000 kr.

Kameraer med apper er det dårlig med.

 

Hva med Canon PowerShot G9 X Mark II, da har du USB, Bluetooth, HDMI, Wi-Fi, NFC for tilkoblinger, går i lomma, touchskjerm og gir bra bilder. men som alle kompaktkameraer så er de ikke optimalisert for actionfotografering men G9X mkII  har en "nyutviklet" stabilisering.

Endret av Nautica
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Hva tror dere om HEIF

filformatet til apple? Er det noe å vurdere på digitalkamera? Eller tror dere den vil gå rett vest som quick time (MOV) gikk på videokamera? For apple har vel vane og satse på noe å legge det ned igjen.

Er nok noe de har funnet på for å ha mer/bedre kontroll over et egent format og siden kunne ta betalt for alskens tillegger, og hvor kompatibel det eventuell vil være i andre programmer gjenstår og se.

Endret av Nautica
Lenke til kommentar

HEIF er opplagt et bedre format enn JPG og det er ikke Apple sitt, men Apple er første store produsent av hardware som tar det i bruk. Det er gjort flere forsøk på å finne en bedre erstatning for JPG, men så langt er det ikke noe nytt format som har tatt av.

 

Som sluttbruker er det fint lite man kan gjøre for å påivirke utviklingen. Skal formatet ta av må HEIF få bred støtte blant mobiltlf- og kamera-produsentene, og selv om det skulle skje vil det fortsatt være millioner av eldre kameraer og mobiler i bruk som ikke kan produsere HEIF.

 

Apple er stor produsent og har muligens stor nok kraft i markedet til å påvirke, men inntil det skjer ville jeg fortsatt med JPG som er supportert overalt. 

Lenke til kommentar

Hva tror dere om HEIF

filformatet til apple? Er det noe å vurdere på digitalkamera? Eller tror dere den vil gå rett vest som quick time (MOV) gikk på videokamera? For apple har vel vane og satse på noe å legge det ned igjen.

Det er ikke Apple sitt, og HEIF er bare en conteiner. Så langt, alt vel. Problemet er at det mest sannsynlig vil inneholde HVEC som er en patentbeskyttet, lukket standard med betalt lisensiering. Det er her trøbbelet kan dukke opp. Fil-standarder bør generelt være åpne og ha gratis lisensiering. Patentering gir ikke mening når patentbeskyttelsen ikke beskytter noens kommersielle interesser. Åpen og gratis betyr at man ikke hindrer noen fra å kunne ta i bruk formatet. På sikt utgjør det forskjellen mellom et allemannseie-format (som jpeg/PNG) til bare nok et format i formatjungelen (som jpeg2000, nef, cr2 osv).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...