Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Samboerkontrakt med særeie, og arvinger.


maxijoker

Anbefalte innlegg

Venner flytter sammen, de erklærer sitt samboende forhold, og glemmer å skrive samboer kontrakt over særeie. I tilfellet her var det ikke samboerkontrakt som ikke var skrevet med særeie som meldte seg, først.

 

I dette tilfellet ønsket paret at bare den ene part skulle være eier av deres felles bolig. Boligen var kjøpt og registrert under hver av partenes navn, som felles eie. Før krisen intråde ville ene part, som ikke var ekteskaplige forhold, overføre sin eiendel (50/100) til den andre part (100/100), men hvordan kunne de få dette til uten å bli påkostet 2,5% avgift av eiendomsverdi til staten?

 

Er det kun par som er registrert som ektefeller at man kan unngå en slik avgift?

Det virket nokså underlig, da paret ført ved kjøp av boligen også var pålagt en innbetaling med 2.5% avgift til staten, og når den ene part skal eie hele boligen noen år etter, så må ny avgidtsbeløp innbetales. Man kan nemlig ikke sette boligens verdi til kroner 1.-, eller 0.-

 

Noen med innsikt, og tips takkes for.

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For det første: "Særeie" er et begrep som utelukkende brukes i ekteskapsloven. Samboere kan ikke ha "særeie", da de ikke har noe som er felleseie. Det du tenker på er sannsyligvis begrepsparet eneeie og sameie: Hva den enkelte eier og hva samboerne eier sammen. Det er typisk det viktigste innholdet i en samboerkontrakt, men bruk altså for all del ikke begrepene særeie og felleseie.

 

Dernest: Det er som mobile999 sier ingen måte å overskjøte uten dokumentavgift mellom samboere under samlivet, kun etter samlivsbrudd. Og for at man skal være fritatt for dokumentavgift etter samlivsbrudd må det være snakk om ekteskapslignende forhold, og man må ha eller vente barn sammen eller ha vært folkeregistrert på samme adresse i to år.

Endret av Herr Brun
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jo, ved brudd er det jo det? Jeg forsto førsteposten som at det har vært "en krise"(det var veldig merkelig språk i førstepost, vanskelig å få tak på, nevnes både venner og forhold og samboere), og ved brudd er man fritatt:

 

Samlivsbrot mellom sambuarar, jf. dokumentavgiftslova § 8 andre ledd.

Ved overføring av fast eigedom mellom sambuarar i løpet av samlivet, må det betalast full dokumentavgift på vanleg måte. Ved samlivsbrot er det fritak for dokumentavgift ved overføring av felles bustad.

 

Edit: Ser at det allerede var nevnt av Brun

Endret av toth
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg takker meget for oprydning av begrepene (Felleseie, ene eier og særeie).

 

Det er korrekt ord anvendelse med felleseie og eneie, dersom man er samboende (>Herr brun). Da oppfatter jeg det slik at begrepet "særeie" benyttes i kontrakt dersom ved inngåelse av ektskap hvor den ene part tar med seg inn i felleseiet en verdi, for eks. ei hytte som var i den enes part sin eie før det ekteskaplige forholdet ble opprettet. Da er det vel slik at denne part egen særeie over her, ei hytte, og som holdes utenom oppgjøret ved et samlivsbrudd. Dvs. en verdi som ikke inngår i halvdeling av felleseiet.

 

Så forstår jeg det slik at dersom et par HAR hatt samme adresse under folkereg. i mer enn to år oppfattes dette som et "ekteskaplig" forhold (= samboende uten dokumentavgift ved samlivsbrudd etter disse 2 årene). Rett?

 

 

Lenke til kommentar

Nei. Dette er to kumulative vilkår. Man må både ha levd under ekteskapslignende forhold, og man må ha levd sammen i to år eller ha felles barn. Kompiser som bor sammen slipper aldri dokavgift.

Aha, så oppsamlet nivå betyr her etter hvert med både inklusive etter 2 år, og at forholdet er av hetrofilt forhold. Dette er jo ikke spissfindlig forhold, men med vesens forskjell.

Lenke til kommentar

Forholdet trenger ikke være heterofilt, men det må være "ekteskapslignende". I praksis betyr det "ligger dere sammen?", men siden man ikke kan spørre om det stiller man opp en del kriterier ut fra hva som er vanlig i ekteskap - gjensidig forsørgelse, blandet økonomi, deling av felles utgifter, felles husholdning, und so weiter.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Forholdet trenger ikke være heterofilt, men det må være "ekteskapslignende". I praksis betyr det "ligger dere sammen?", men siden man ikke kan spørre om det stiller man opp en del kriterier ut fra hva som er vanlig i ekteskap - gjensidig forsørgelse, blandet økonomi, deling av felles utgifter, felles husholdning, und so weiter.

Ja, kan se det forholdet, mens Herr brun mente: "Kompiser som bor sammen slipper aldri dokavgift. " Derav ble jeg litt villedende, men ser nå hva som menes med "ekte-forhold og derunder et slikt".

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...