Gå til innhold

Trenger råd om hvordan slette personlige dokumenter permanent


Anbefalte innlegg

Skulle gjerne sett en referanse på denne påstanden din. Jeg har selv gjenopprettet bilder, video og dokumenter med gratis programvare fra disker som har vært "fullformatert".

Altså var de ikke fullformatert.

 

Remanens er ett ytterst virkelig fenomen ved materialer som lar seg magnetisere. Å skrive 0 over hele disken vil aldri kunne tilbakestille alle elementærpartiklene til platens ny-stand.

Programvare har bare tilgang til 1 eller 0, ingen mellomtilstander, så dette har ingenting å si for programvare som du kjører på en PC. For å utnytte dette måtte de tatt platene ut av disken og brukt spesialutstyr.

 

Om man skulle bedrive id-tyvere hadde det vært lettere og mindre risikofylt å stjålet en PC. Husk at selger har jo kjøpers (identitetstyven) sin identitet, noe som ikke er ønskelig for tyven.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

Ehmm...

http://www.hardware.no/artikler/en-overskrivning-er-nok/109479

 

 

Derfor kan overskrevne data hentes fra en gammel harddisk

Mens det på moderne disker er nærtil umulig.Les hele saken hos Hardware.no »

http://www.hardware.no/artikler/derfor-kan-overskrevne-data-hentes-fra-en-gammel-harddisk/156133

 

Se der ja, dette hadde jeg åpenbart ikke fått med meg. Men biter meg merke i:

 

"Etter å ha innsett hvor vanskelig det vil være å rekonstruere data fra en overskrevet moderne harddisk, lurer vi på om dette betyr at det er helt umulig. Men det er visst et litt for stort ord for Øyvind Nyland.

– Det er litt sånn, man skal ikke si at det er helt umulig, for det er lite som er helt umulig, det er bare sinnsykt vanskelig."
Jeg må være sinnsykt flink jeg da, som gjenopprettet bilder på en disk som garantert ikke var så gammel som fra 80 - 90 tallet. :p Skal lure på om ikke vi snakker om remanens her? Eller er det fremdeles snakk om posisjonering av lese/skrive hodene? Uansett sikkert en forretningshemmelighet for IBAS.
Men uansett som du sier, TS skal bare selge PC'en sin, ikke sikre data mot gjenoppretting fra folk med utstyr og ekspertise tilsvarende IBAS.
Og bare så det er sagt syns jeg fremdeles David Browns råd; Finn en venn, ikke fjern disken, ikke selg PC'en var det dårligste rådet i tråden.

 

Når du kjører format som ikke overskriver med 0 (sånn som Windows format før i tiden, selv med "full format"), er det bare de første strukturene og root mappen som blir slettet. Selve dataen ligger der ennå. Dersom det er FAT filsystem, er det ikke så vanskelig å skanne gjennom disken og finne filene. Med mer kompliserte filsystemer som NTFS, kan det være vanskeligere - men det går an der også.

 

Er det skrevet nuller på disken (eller noe annet) der dataen ligger, er det ingen sjans å få den tilbake.

 

Ideen at du må overskriver disken mange ganger med forskjellige mønster er basert på en gammel akademisk papir som snakker om teoretisk muligheter til å gjenskape data basert på analoge målinger av bitene på disken. Av en eller annen grunn har dette blitt til en hel industri av programvarer som skal overskriver disken en haug med ganger - og krav fra folk som US DoD at dette skal være nødvendig på gamle disker.

 

Det har vært, så vidt jeg vet, bare én alvorlig forsøk med å lese overskrevet data på en disk. Forskerne tok en relativt gammel disk (for å ha best mulig sjanse), skrev rundt 32 bits på den, overskrev med nuller. Så prøvde de å lese originaldataen. Etter flere måneder med elektronmikroskoper og andre utstyr, var de nokså sikkert på rundt 30% av bitene.

 

Det fins en annen god bevis til at det ikke lar seg gjøre å gjenskape overskrevet data - dersom det var mulig, hadde disk recovery firmaer tilbudt det. De klarer å skrape sammen data fra disker som har vært i brann, eller fysisk knust - men ikke dersom det har blitt overskrevet.

 

Du kan enten tro på meg, eller bruke litt tid med google og wikipedia for å lese om det selv.

 

Jeg står fortsatt for rådet mitt til TS. Hvis hun vil selge PC'en, og ønsker å være helt sikkert at det ikke ligger noen data igjen på PC'en, må hun enten finne en venn som kan fiske dette for henne, ellers må hun ta ut disken.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...