Gå til innhold

Hydroponics - dyrking uten jord


Khaffner

Anbefalte innlegg

Haha, jeg som henviste deg hit kerbalo. Oppdaterer selv gjennom instagram, la deg til der :)

 

Velkommen Plantolay! Tror faktisk jeg har sett bloggen din tidligere, artig at du fant veien hit du og. Raskt spørsmål til deg; får du noe særlig smak på tørket basilikum? Har prøvd gjentatte ganger uten noen særlig suksess og ble nylig frarådet av å tørke basilikum på nettet.

 

edit: legger til en veldig god video som viser hvor viktig det er å toppe paprika/chili planter 

 

Endret av U1ven
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Urter med hovedsakelig vannløselige aromastoffer egner seg dårlig til tørking. Basilikum er én av disse (noen andre er persille, dill, gressløk, koriander). De fleste aromastoffene forsvinner bare, og poenget er liksom borte. Andre urter (f.eks. oregano, timian, rosmarin) har mer fettløselige aromastoffer, og disse bevares langt bedre ved tørking.

 

Friske urter er uansett alltid bedre, selv om nedfryst dill og persille er nesten like bra.

Lenke til kommentar

^  Samme som jeg har hørt og lest. Likevel klarer man å masseprodusere velduftende og friskt basilikumkrydder. Hva skjer med det?

 

Kommer an på hva du mener med velduftende og friskt. Noe aromastoffer er det alltids igjen, men jeg har til gode å oppleve noe som er mer enn en ørliten brøkdel av frisk basilikum. Tørket dill er jo også ganske heftig på smak, men helt annerledes enn frisk dill. Så det er nok bare snakk om en viss (større) andel av aromastoffene som går tapt. Mulig de kommersielle aktørene frysetørrer urtene og kanskje da bevarer mer aroma. Hvis en så tørker dem i ovnen hjemme, er det kanskje ikke så rart man får et ganske annerledes resultat.

Lenke til kommentar

får du noe særlig smak på tørket basilikum?

 

Jeg synes det var litt smak i det, og jeg gjorde det egentlig mest som ett eksperiment + det er en fin julegave.

De luktet ca det samme som butikkjøpte, men de er helt klart best ferske. 

Føler også at tørket krydder har litt andre bruksområder og passer bedre i enkelte matretter, der du kanskje ikke vil ha en så sterk smak.

 

Var forresten via din post på reddit jeg fant tråden her også :)

 

 

edit: legger til en veldig god video som viser hvor viktig det er å toppe paprika/chili planter 

 

 

Jeg gjør alltid dette. Det er superfrustrerende å måtte vente på at alt skal gro ut igjen, men det gir helt klart en veldig god effekt. Chilitrærne mine er superkompakte og man ser tendenser til bark nederst på stammen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Legger til et bilde fra da jeg sist tørket basilikum.

 

Mitt eget vs butikk (soltørket). Veldig fargeløst og ensformig. Basilikummen ble vasket med kaldt vann før tørking og ble stående i ovnen til de kunne lett knuses med fingrene. Mulig også jeg dyrker feil art for denne type bruk eller bommer helt på temperatur (50 grader med litt åpen dør).

 

Får heller slenge på litt ekstra blader til pastarettene fremover :)

Endret av U1ven
Lenke til kommentar

Legger til et bilde fra da jeg sist tørket basilikum.

 

Mitt eget vs butikk (soltørket). Veldig fargeløst og ensformig. Basilikummen ble vasket med kaldt vann før tørking og ble stående i ovnen til de kunne lett knuses med fingrene. Mulig også jeg dyrker feil art for denne type bruk eller bommer helt på temperatur (50 grader med litt åpen dør).

 

Får heller slenge på litt ekstra blader til pastarettene fremover :)

 

Hvordan tørker du de? Jeg skyller bladene, tørker de med papir så de er helt tørre, setter ovnen på det laveste jeg kan (50-60 grader kanskje) og lar det stå der i 2-3 timer. Alt etter hvor store bladene er og hvor våte bladene er. Ett protip jeg leste på nettet er å spraye bladene med vann dagen før for å vaske de, og så la de lufttørke over natten.

 

Har fått høre av en som fikk ett glass krydder at det smakte mer av mitt en det fra butikken. Men det kan jo alltids bare være at de ville være hyggelige!

Lenke til kommentar

Hvordan tørker du de? 

 

Skyller, tørker overflate for deretter å legge de i ovn til de kan knuses med fingre. Tror dog at jeg må slutte å la varme gå ut fra ovnen, siden det tar veldig lang tid hos meg (har de to siste gangene latt det stå over natten med veldig lav temp.). Spraye bladene dagen før hørtes jo lurt ut. 

 

Kommer til å slutte å tørke urter som basilikum, persille og koriander til det blir høyst nødvendig for å unngå tapet av smak.

 

edit: Parts per million ja. På måleren står det sikkert x100 eller lignende. Isåfall vil det bety at du har 311 ppm/tds

Endret av U1ven
Lenke til kommentar

PPt kan jo også bety ppTrillion?

 

Lite trolig. Jeg vet det er TDS-målere som bruker parts per thousand, men hvis det er trillion så er det en million ganger større enn PPM, og det blir liksom helt tullete.

 

3,11 * 1000 = 3110 PPM er drøyt. :p Det er ikke utenkelig at du har overdosert, men du må finne ut hva slags enhet du har med å gjøre. Det som står i bruksanvisningen er bare det du har nevnt hittil?

 

Her er en som måler opptil 9,99 PPT, og der er PPT oppgitt å være det samme som gram per liter, og det er det samme som parts per thousand. PPM er milligram per liter. Jeg finner målere som ser ut som din, og noen av dem har nøyaktig samme måleområde (0,00–19,99) men enheten er oppgitt å være mS/cm (f.eks. denne). Det er altså millisiemens, enhet for elektrisk ledningsevne. Men så blir det verre: Det brukes flere ulike omregningsfaktorer for å konvertere fra mS/cm til PPM. Her er en tabell. 1 mS/cm kan altså være 500 PPM, 640 PPM eller 700 PPM, alt etter hvem sin standard som brukes. Jeg har kalibreringsvæske for TDS-måler som bruker 650. Hvis det er riktig som det står på de målerne som ligner på din, så har de brukt en omregningsfaktor på 1000, slik at PPT blir nøyaktig det samme som mS/cm. Altså 1 mS/cm = 1000 PPM = 1 PPT. Dermed kan de bruke mS og PPT om hverandre.

 

Hvordan vet du da når du har riktig PPM? Vel, enten må du vite hva slags omregningsfaktor som brukes for et hvert oppgitt PPM-tall, ellers får du finne en plass som gir deg tall for ønsket næringskonsentrasjon i mS/cm. Du har kanskje sett EC og CF også. EC er det samme som mS/cm, og 1 EC = 10 CF, enkelt og greit. Amerikansk og europeisk navn på samme ting. Gøy med målekonvensjoner.

 

Hvis du så har 3110 PPM med 1000 som omregningsfaktor, og sikter etter 1500 PPM med 500 som faktor, så er du ganske nærme.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Prøvde meg på en ny runde med tørking av urter i går. Rosmarin denne gangen, en urteplante som skal være ypperlig til tørking da den bevarer mye smak og aroma. Rosmarinen har stått i jord under LED-lyset fra hydrohagen som jeg testet ut i dette albumet. Den har siden stått under samme LED-lyset og var i ferd med å vokse seg for stor til potta. 

 

Lite album på seks bilder som viser klipp, skylling, lufttørking og urtene :)

Endret av U1ven
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Plantene mine døde :( dem har vann,røttene er lange og ligger under vann. Vannet har 5 i PH og rikelig med næring og Oksygen.

 

Men mens jeg var borte noen dager var temperaturen opp mot 28 grader i vinduet.

 

Trodde ikke varmen tok knekken på plantene så fort ?

post-29994-0-93029700-1464966031_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Tja, nok vann, men det er ikke sikkert de klarer å ta det til seg hvis det blir for varmt, uansett vanntilgang. Det finnes jo en grense. 28 grader sier du, men får de noe direkte sol kan det bli mye varmere på selve planten.

 

Hvis plantene drikker vannet raskere enn de tar til seg næring (noe jeg gjetter er tilfellet, pga. synkende pH), kan næringskonsentrasjonen bli for høy. Da vil næringsløsningen faktisk suge vann ut av røttene istedenfor å tilføre vann pga. osmose-reversering (aka. osmotisk sjokk).

 

Eventuelt kombinasjonen av begge disse.

 

Og sånn på siden: Er ikke pH på 5 (hvis du mener 5,0) i laveste laget? Var det sukkererter? Det jeg leser om erter i farten er at de ikke er glad i lav pH. Hold helst 6,0+, og aldeles ikke under 5,5. Hvis du vil være trygg, så holder du deg på 6,0–6,5 for de fleste planter. Har du hatt noe annet i vannet enn næring?

Lenke til kommentar

Takker for svar :-) jeg prøver,feiler og erfarer.

 

Hadde næring i vannet, men så ble PH plutselig veldig høy, så jeg tilsatte litt PH reducer, og den ble plutselig 3.5 (ja LITT var sikkert litt for mye) men den økte igjen etterhvert.

 

Ja jeg var på reise hele helgen, og det ble tropevarme akkurat denne helgen, temp måleren i vannet målte vel over 26grader!

Sikkert 30 eller mere på plantene. Dette var ikke planlagt.

 

Planen var å flytte alt inn i boden og bruke HID lys istedet.

 

Tror jeg skal forsøke en gang til, men lage en bedre vanntant, mindre og enklere system og plassere det på et kaldt rom.

 

Lurer på om noen av disse plantene overlever hvis jeg gir dem nytt vann.

Lenke til kommentar

Ypperlig anledning til å lære litt kjemi (pH spesielt).

 

Edit: Glemte å poengtere at det brukes kraftige syrer i pH Down-produkter. Hva er det du bruker? Hva slags syre er det, og i hvilken konsentrasjon? Evt. hvilken pH på denne løsningen?

Endret av Imsvale
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...