Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Jeg vil HELST ha svar hos en som er utdannet zoolog :)

 

- hva gikk du på videregående for å bli zoolog (beskriv alle 3 år)

- Hva liker du best med jobben din?

- Hva var det dårligste med utdanningen?

- når man er blitt utdannet zoolog, da kan vell velge selv et eget dyr å forske og finne informasjon om, sant?

- Reiser du/ dere mye?

- hva er gjennomsnitts lønnen din i en måned og et år?

 

Vil helst vite alt om utdanningen :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva lurer du på om videregående? For å bli zoolog må du studere, og da er biologi det beste valgfaget du kan ta på videregående. Det er ikke mange andre fag som blir relevante for det yrket, veldig mange fag er generelle. Klart det er bra å ha norsk for som zoolog må du vel skrive en del rapporter og artikler og slikt. Matematikk og historie er alltid greit å ha. Kanskje du kan plukke med deg geologi på veien som et nyttig valgfag.

 

Men det viktigste for deg om du liker tanken på zoolog er å velge biologi1 og biologi 2. Disse fagene kan du velge 2. og 3. året på allmenn og da kan du studere etterpå.

Endret av Abigor
Lenke til kommentar

Hva lurer du på om videregående? For å bli zoolog må du studere, og da er biologi det beste valgfaget du kan ta på videregående. Det er ikke mange andre fag som blir relevante for det yrket, veldig mange fag er generelle. Klart det er bra å ha norsk for som zoolog må du vel skrive en del rapporter og artikler og slikt. Matematikk og historie er alltid greit å ha. Kanskje du kan plukke med deg geologi på veien som et nyttig valgfag.

 

Men det viktigste for deg om du liker tanken på zoolog er å velge biologi1 og biologi 2. Disse fagene kan du velge 2. og 3. året på allmenn og da kan du studere etterpå.

Men hvilken linje må jeg gå på vg1 for å ta biologi1 på vg2 osv...?

Tenkte også å ta geologi ja, føler meg flink i det og jeg elsker å lære om nye plasser og slikt :)

Lenke til kommentar

Jeg mente ikke geografi (kart, land, jordoverflate) men geologi (jorda, stein, fjell, landskapsformasjoner). Klart geografi er viktig også. Men jeg vil si de fleste fag er greit å ha, men kun biologi blir direkte relevant.

 

Har allerede sagt hvilken linje som anbefales, allmenn studieforberedende. Da kan du velge biologi og du kan studere etterpå.

Lenke til kommentar

Jeg er ikke zoolog, men studerer i det minste biologi. Det lønner seg å gå allmenn på vgs hvis du ønsker å bli zoolog, da det kreves R1 (eller S1 + S2) for å komme inn. I tillegg kreves det ar du har hatt minst ett realfag over to år, og da er det mest naturlig at du velger B1 og B2. Ut over det vil jeg sterk anbefale deg å velge kjemi og fysikk. Du behøver ikke å ha det i tredjeklasse hvis du synes det blir vanskelig, men velg det i hvertfall i andreklasse. Det er fag du må ta på universitetet.

Jeg går på Universitetet i Bergen, og hvis du skal bli zoolog vil jeg anbefale deg et annet universitet. Her er det veldig fokus på fisk og marint liv, og utenom planter er det eneste landlevende pattedyret jeg har vært borti en rotte i løpet av to år (kontra titalls fisk, skjell, kreps, maneter osv.). Oppbygningen av fag er dog ganske lik på UiB og UiO, som sikkert er et bedre valg (eller NMBU). I første studieår har du matte, to kjemifag, exphil og to biologifag. I andreklasse har du statistikk, fysikk, tre biologifag og molekylærbiologi. I tredjeklasse er det kun valgfag, så da kan du ta akkurat det du vil. Men som sagt, i Bergen finner du nesten ikke zoologi.

Når det gjelder jobb, så må du nok være innstilt på å ta en mastergrad. Nå skal ikke jeg knuse noen drømmer, men jobbutsiktene for biologer er ikke spesielt gode for øyeblikket. Du skal være flink for å få jobb, i all fall fast og relevant jobb. Jeg har forhørt meg litt med marinbiologer og botanikere som er ferdig med sin master, og det er ingen av de som vet om noen på sitt kull som har fått fast jobb. Til tross for at marinbiologer stiller ganske godt sammenlignet med andre biologer. De fleste hadde kunn fått midlertidige stillinger ved universitetet eller firmaer som kun drev prosjekter. Det sier seg selv at du ikke blir rik av det, men det er man innstilt på når man velger å gå biologi. Tror du kan forvente en lønn mellom 250 000 kr og opp til 500 000 kr.

Men, når alt det er sagt, så er det ingen ting som hindrer deg i å nå målet ditt om å bli zoolog. Hvis du jobber hardt med fagene dine på vgs og får gode arbeidsrutiner, så blir det enklere for deg å gå over på universitetet. Mange biologistudenter sliter med matematikk, kjemi, fysikk og statistikk. Hvis du har et godt grunnlag fra vgs blir disse fagene mye enklere, og du vil få bedre resultater. Det er karakterene som teller, så jobber du hardt vil du klare å få en stilling som zoolog. Kanskje som professor? En av mine professorer har studert løver i Afrika. Det høres kjempespennende ut!

Lenke til kommentar

Jeg sier ikke dette for å fraråde deg i å studere det du ønsker, men du bør være klar over at det er et ganske lite mindretall av biologistudenter (og andre realfagsstudenter) som faktisk presterer å ende opp som forskere, og av dem som faktisk blir det er det en ganske liten gruppe som har så spesifikke oppgaver som å, som du sier i åpningsposten din, "når man er blitt utdannet zoolog, da kan vell velge selv et eget dyr å forske og finne informasjon om, sant?". Det er såpass stor konkurranse om forskningsmidler at slik er det, beklageligvis, ikke. Forskning er som regel også langt mer snever enn at du fritt kan løpe rundt og studere vanene til dyr, selv om det absolutt finnes folk som studerer ville dyr i sine naturlige forhold. Bare vær klar over at om du ikke er både heldig og svært dyktig, kan det hende at det blir vanskelig å få akkurat den oppgaven. Det betyr langt ifra ikke at du bør forlate de planene, det finnes massevis av interessante oppgaver der ute for en interessert, dedikert og dyktig biolog. Hvis du studerer biologi vil du antakelig også få opp øynene for hvor stort faget egentlig er, hvor mye det egentlig er som foregår, og hvor interessant moderne biologi faktisk er. Jeg oppfordrer deg til å tenke litt bredere på hva biologi faktisk er for noe, men jeg vil absolutt anbefale deg å fortsette med den veien du har lagt ut om her. Gå studiespesialiserende, og gå videre med universitetsstudier i biologi etter det. Etter en bachelor i biologi kan du ta en mastergrad for å fordype deg, og hvis du vil bli forsker kan du ta doktorgrad. Merk at dette er åtte år med studier. Hvis du tar mastergrad i økologi, adferdsbiologi, evolusjonsbiologi eller lignende finnes det også ofte gode muligheter for å bedrive med den slags typen feltbiologi som det virker som du har tenkt deg. En kjenning av meg tar mastergrad i biologi for tiden og er dratt til Kina i et år for å samle inn data til en masteroppgave om en viss fugleart.

 

Lykke til med planene!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...