Gå til innhold

hvordan sette opp mail server


Sverre26

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+9871234

Dersom du skal sette opp en egen web (mail) server ser det ut til at de fleste fortrekker LA. Linux + Apache. Trenger du i tillegg en database og et scripting språk ser flertallet ut til å foretrekke LAMP eller LAPP.

 

MP=MySQL + PHP

PP=PostgreSql + PHP

 

Du bør vel også lese det du finner ved følgende søk:

 

pop OR SMTP mail server how to

 

eller variasjoner derav.

Endret av Slettet+9871234
Lenke til kommentar

Webmail er kjekt og fint det, men det har jo egentlig ikke noe med hovedfunksjonaliteten til en mailserver, som er å sende og motta mail, og la brukere hente mail fra innboksene sine.

 

Jeg mener Ubuntu vil være et utmerket valg.

 

Du trenger en SMTP-server og en IMAP-server.

Postfix eller Exim er fint til SMTP.

Dovecot, courier-imap eller cyrus funker til IMAP. Flere (alle?) av disse støtter også POP.

 

Du må ha et domenenavn, en MX-record i DNS som forteller verden adressen til mailserveren som håndterer mail for det domenet. Mailserveren må ha en revers DNS som inkluderer domenenavnet ditt. Det utelukker i de aller fleste tilfeller at du kan kjøre egen mailserver på en vanlig hjemmelinje (DSL, kabel, etc). Et alternativ kan være å sette opp en såkalt "smarthost" som dytter mail videre til din ISPs mailserver.

 

Et annet problem som gjør seg gjeldende på hjemmelinjer, er at de aller fleste ISPer sperrer port 25 utgående til alle andre mailservere enn deres egen. Dette slår fullstendig beina under SMTP, siden andre mailservere som prøver å levere mail til deg vil ta kontakt på port 25.

 

Et tredje problem er at mail fra IP-ranger som typisk blir brukt til vanlige forbrukere så godt som alltid er flagget i spam-blocklister. Det betyr at hvis du greier å sende mail til tross for de forrige problemene, så vil mailen din sannsynligvis bli stoppet i noens spamfilter.

 

Disse problemene er altså problemer som ligger litt utenfor det å faktisk sette opp og konfigurere programvaren, men det er noe man nesten er nødt til å kjenne til.

 

Hvis du skal installere dette på en server du har hostet et sted, på en VPS, en server bak en bedriftslinje, e.l, er det ikke et problem i like stor grad, men dette med spam-blocklister er noe man må følge litt med på. (Det er ganske lettvint å få fjernet en feilaktig oppføring)

Lenke til kommentar

Selv har jeg bygget opp mailserver(e) basert på Postfix og courier, primært imap, med amavis/spamassassin, virutelle brukere som ligger i en mysql-database. Sokkalf foreslår Ubuntu, jeg mener faktisk at Debian vil være et bedre valg her, men det blir opp til TS å avgjøre. Postfix støtter pr default ikke mailkvoter pr bruker, da må man inn med en såkalt vda-patch. Men det er også relativt trivielt å få til, det finnes utmerkede guider for dette.

 

IMAP er definitivt å foretrekke over POP, da all epost vil bli liggende på mailserveren, som muliggjør ekstra funksjonalitet som webmail.

 

Noe som er VELDIG viktig er å sette opp SMTP-autentisering, slik at utenforstående ikke uten videre kan misbruke mailserveren til å sende spam. Og for all del, sett en brannmur foran mailserveren.

 

For webmail vil Roundcube være et godt valg. Den er en lettvekt webmail-klient, og er enkel å sette opp. Webmail-instansen bør også kun være tilgjengelig over SSL. Forøvrig bør man også bruke SSL/TLS for autentisering mot selve mailserveren.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...