Gå til innhold

Fokusgruppeprat del 1: Forbedre omdømme og «kultur»


Anbefalte innlegg

Før jul hadde vi en fokusgruppe med elleve forumbrukere som møtte opp. Sammen med fokusgruppen hadde vi en tre timer lang samling hvor vi diskuterte ulike ting ved forumet og hvordan det kan utvikles.

 

Deltakerne var både kvinner og menn i ulike aldre. De som møtte opp var mest aktiv i data-delen og / eller samfunnsdelen.

 

Vi kommer til å diskutere følgende tema.

  1. Forbedre omdømme og «kultur»
  2. Presentere forslag til innhold i forumet
  3. Hvordan oppleves sidene, bruksmønster og nytt design

 

Vi ønsker å konsentrere oss om ett og ett tema, så det neste temaet vil det komme en egen tråd for om noen dager. Vi setter veldig pris på alle som vil delta i disse diskusjonene og komme med sine egne tanker og idéer rundt de ulike temaene.

 

Forbedre omdømme og «kultur»

Noen mente at diskusjon.no bør ha som mål å være bedre enn kommentarfeltene i en typisk norsk nettavis. For å få til dette kan en bygge en kultur for seriøse svar gjennom å være tilstede som forbilder. Det er gjerne slik at det første svaret til en tråd setter tonen for resten av diskusjonen, så man bør være tidlig ute med å gjøre diskusjonen til en trivelig opplevelse.

 

Fokusgruppen mener man kan bli strengere i modereringen. Det ble rettet spesiell oppmerksomhet mot det en mener er misbruk av anonymfunksjonen i samfunnsdelen, det ble trukket frem at man burde være flinkere til å reagere mot troll og usaklige innlegg.

 

Det ble nevnt at forumet bør inneholde en god kombinasjon av nytte og underholdning med deltakere som respekterer hverandre. Forumet bør bli flinkere til å vise mer respekt og forståelse for alle brukertyper, fra ung til gammel, nervøs til selvsikker. Her kom fokusgruppen igjen inn på at man kan fjerne flere usaklige svar, med flere og mer synlige medarbeidere.

 

En av deltakerne i fokusgruppen, som ikke har vært medlem hos oss så lenge, mener at vi bør markedsføre oss mer utad og presentere oss selv bedre. Ingen av hennes venner kjenner til eller bruker diskusjon.no. Det er heller ingen klar side som forteller «hvem» Diskusjon.no er og hvilke mål vi har for forumet. Det var tilfeldigheter som førte til at hun selv ble medlem.

 

For å bli bedre kjent med andre som bruker diskusjon.no ønsket man at det skulle bli flere sosiale treff som blir bedre annonsert enn idag. Noen trakk selv frem at det var gøy å møte andre likesinnede i fokusgruppen, som de selv har diskutert med.

 

En ting som kan forbedre kulturen er at man i større grad ser journalister og andre ansatte fra Tek-nettverket som engasjerer seg utenfor artikkelsidene. Det ble i den anledning foreslått at journalistene kan prøve seg i forumet som moderatorer for å bli bedre kjent med det.

 

Debattdueller med en ordstyrer og to debattanter ble foreslått for å skape mer kvalitet og «belønne» gode bidragsytere. Duellene vil da foregå innenfor en tidsbegrenset periode hvor det kan kåres en «vinner». Kvaliteten på duellene vil være høyere enn en ordinær diskusjon, da deltakerne hele tiden er involvert i diskusjonen uten at personer som plutselig kommer til blander seg inn.

 

Andre former for utfordringer hvor innholdet er i fokus eller enkeltpersoner kan få litt «heder og ære» er for eksempel at man trekker frem ukens mest nyttige innlegg, skriveoppgaver i forumet inspirert av eksamensoppgaver og utfordringer hvor man blir bedt om å debattere ett emne med poesi.

 

 

Så kom gjerne med dine tanker om dette i denne tråden, sammen kan vi helt sikkert gjøre diskusjon.no enda bedre!

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+9871234

Bra tiltak. Skulle gjerne sett at dere fikk med dere mer om hvordan annonyme brukere behandles. Jeg nevnte følgende:

  1. Jeg forsvarer annonymitet. Teoretisk, i en gitt situasjon kan det gjelde livet. Men det er vel høyst teoretisk, så om forumet i fremtiden krever identitet er det det samme for meg.
  2. Der bør stilles strengere krav til hvordan annonyme skriver. De skal altså under normale omstendigheter ikke kunne dekke seg bak annonymitet og skrive ting de ellers ikke vil stå inne for.
  3. Jeg har selv fått to advarsler i diskusjon med annonyme medlemmer der stadige beskyldninger om løgner, stalinist, o.l til slutt førte til at det fløt over for meg. En av dem er ignorert inntil videre.
  4. Jeg ser også at stjerne ratingen av tråder er deaktivert. Ser gjerne at den slettes til man har et mer robust system, for eksempel et system som viser hvem som stjerne rater ulike tråder.
  5. Jeg er usikker på om vedkommende hadde skrevet det samme med en åpen Id.
  6. Se for øvrig: Digital Id det er farlig det eller er det motsatt
Endret av Slettet+9871234
Lenke til kommentar

Glimrende idé at prøve at stramme op.

 

Smart idé "kgun" kommer med ovenfor med punkt 2. om at stille skrappere krav til anonyme end navngivne indslag.

 

Men generelt er det jo voldsomt vanskeligt at få folk til at opføre sig pænt overfor hinanden. Og grænsen mellem en ophedet diskussion og verbale grovheder er ofte hårfin. Og den enkeltes grænser ligger forskelligt. En grovhed som en bliver 'dødeligt fornærmet' over, kan en anden måske blot se på med et skuldertræk..

 

 

Hvad med et 'blødt' flagging-system, hvor man som bruger kan hejse et flag hvis man synes at et indlæg er på (eller over) kanten af reglerne (uanset om indlæg er henvendt til en helt tredie), og andre kan så (usynligt!) angive om de er enige i denne flaggning, og hvis mange er enige, da bliver den eskaleret til en moderator. Disqus.com har noget der ligner det system.

Dog må det gerne være synligt at der er (mindst) en flagging hængende.

 

Kombineret med forslag fra "kgun", kunne tollerance-tærskel for anonyme være blot en eller to flaggninger af et indslag, for andre kunne det afhænge af ting som omdømme, mængden af indlæg og antal tidligere flaggninger, både i samme tråd og generelt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

Den beste metoden for å oppnå kvalitet er tung moderering. Da må både yppende bøllefrø, hjernevaska fanboy's og gamle grinebitere temme skrivelysten, folk må rett og slett tenke seg om før de poster. Slikt hjelper.

 

Vanskelig å gjennomføre i praksis, særlig kanskje i de mer diffuse kategoriene som "politikk...", "samliv.." og denslags. Sliter innimellom med å skille det som var alvorlig ment og rein trolling der. Enklere når kategoriene er konkrete.

Endret av Slettet-Pqy3rC
Lenke til kommentar

Fantastiske tiltak.

 

Ønsker virkelig at man modererer anonyme langt tyngre. Spesielt useriøse og diskusjoner av særdeles dårlig kvalitet pga. en anonym, bør gi straff til den anonyme.

 

Anonyme bør ha en svært god grunn for å være anonym, og "fordi da kan jeg skrive hva jeg vil" er ikke en god grunn. Man kan ikke skrive hva man vil uansett, og spesielt ikke når man er anonym - folk bør ikke misbruke den funksjonen.

 

Jeg skjønner anonymitet for de som trenger et kjapt svar, eller for de som ønsker å snakke om noe vanskelig. Men når samtalene går over til mye banneord bør det settes strek.

 

Men uansett, herlige forslag! Hadde selv lyst til å delta i fokusgruppen, men bor ikke i Oslo ;)

Lenke til kommentar

Jeg er veldig for innstramming av hva anonyme kan skrive (kgun formulerte dette på en god måte). Men samtidig synes jeg det burde være mulighet for å være anonym på hele forumet (jeg forstår det som at det per i dag kun er mulig i helse-forumet).

 

Det er mange situasjoner jeg kan forestille meg at en kan ønske å være anonym: Det kan hende at noen er ansatt i media, og vil fortelle at de har publisert bevisst løgn, men ikke tørr av redsel for å miste jobben. I utdannings-forumet kan det for eksempel hende at noen ønsker å være ærlig om en utdannings-institusjon, men ikke tørr pga redsel for å få skoleadministrasjon på krigsstien.

Ellers er dette et fantastisk tiltak, og dette er nok i verdensklasse hva gjelder engasjement for et forum! :thumbup:

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis det blir forskjellsbehandling av anonyme og ikke-anonyme brukere, regner jeg det som et slag mot åpen debatt. Rett og slett.

Der er stor forskel på om folk bruger anonymitet til at fortælle en personlig historie de ikke vil have skal kunne forbindes med dem selv, eller om den bruges til angreb på andre, det være sig enkeltpersoner eller grupper.

I det første tilfælde er anonymitet fint, i det andet bør der være ganske lav tolerancetærskel IMHO.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Endelig!!

 

Mange flotte innlegg her. Temaet er viktig og essensiell for en levedyktig og god dialog mellom brukere av forum(et).

 

Anonymitet er er flott for de som ikke vil stå inne for det de skriver og bør forbys. Det vil si forumet bør så langt det lar seg gjøre uten å bli for innviklet søke å ha kontroll på innlegg som legges inn og hvem de legges inn av. Brudd på etikk og moral bør straffes (Forumets retningslinjer) med utestenging etter f.eks. 3 advarsler. Utestenging kan være i lengre eller kortere perioder slik at vedkommende får en sjanse til å skjerpe seg. Særs grove saker bør regelrett politianmeldes. Ytringsfrihet er stort i Norge, men ikke så stor at den skal brukes for å skade eller skape traumer for mennesker.

 

En bruker må gjerne fremstå som anonym/avatar for brukere på forum, men ikke for forumets moderatorer og eiere.

 

Etter lengre fartstid i både IRC og forum rundt omkring synes jeg dette er en viktig debatt som forhåpentligvis vil lede til en bedre debatt og mange gode innlegg som jo de fleste innlegg er heldigvis.

 

Til alle dere som bryter retningslinjer i øyeblikkets hete ; Det er lov å be om unnskyldning og redigere evt. slette innlegg! ;-)

 

 

Lenke til kommentar

Jeg er uenig i at folk ikke skal få lov til å være anonyme (anonyme brukernavn), er det noe diskusjon.no og avisenes diskusjonsforum har vist, så er det at du kan ha ett ganske godt forum anonymt, og ett elendig forum med mye dritt under fullt navn, avisenes forum er eksempel på hvordan det ikke skal gjøres, krav til ikke-anonymitet, masse dritt i innleggene, og "moderering" som består av å sperre hele diskusjonen.

 

AtW

  • Liker 7
Lenke til kommentar

Jeg har tidligere oppgitt navn til forumet i forbindelse med at jeg ble forespurt å skrive en artikkel, men saken er at man ikke har samme anledning til å bidra med fagkunnskap med mindre man kan være helt sikker på at en beskytter ens arbeidsgivere og kunder. For eksempel vil jeg være helt uvillig til å foreslå sikkerhetsløsninger dersom noen, selv en moderator, vet hvem jeg jobber for.

 

Likeledes er det helt uaktuelt for meg å debattere politikk dersom noen kan finne ut hvem min familie er. Og dette er en reel problemstilling for de fleste i verden.

 

Av erfaring vet jeg at de sykeste og mest ekstreme menneskene gjerne debatterer med fullt navn, og blir de straffet så deltar de bare under falskt fullt navn. Det eneste tiltaket mot dette er at man faktisk må, SOM POLITISK FORESLÅTT I NORGE - registrere alle sine internett-nicks til staten.

 

Et slik tiltak er det verste som kan skje, mye verre enn at syke mennesker får fare fram med mulighet for anonymitet. Tross alt så har dette forumet ganske oppvakte moderatorer.

 

Jeg mener at vi ikke har noe problem her, og et forsøk på å "fikse det" vil være verre enn å ha det som det er i dag. Dette er et av de mest siviliserte forumene i Norge, og da har avisforumene forsøkt alle verdens former for innhenting av informasjon om hvem som deltar, inklusive obligatorisk registrering av mobilnummer.

Endret av tommyb
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Personlig hadde jeg gjerne sett litt mer moderering i politikkforumet spesielt, det jeg rent personlig er mest lei av er:

 

1. Folk som har en politisk agenda de vil trøkke inn uansett trådens tema, jeg trenger ikke å diskutere liberalisme i hver eneste tråd feks

2. Folk som ikke poster noe annet enn en youtube-video, sånn jeg ser det er dette spam, skal man poste en youtube-video bør man ha en nøye forklaring om hvorfor folk bør se den, hva slags argument den liksom skal underbygge, hvor informasjonen i videoen kommer fra osv. Stort sett er det bare lange videoer fra folk som ikke gidder å skrive argument selv, og det er ikke engang sikkert de er enig i alt som blir sagt i videoen, og derfor er det bortkastet tid.

 

AtW

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest medlem-271921

Forumet fungerer forsåvidt fint i dag, men det som irriterer emst er lav kvalitet på innlegg, ikke rene overtramp. Det er alltid vanskelig å modere rene kvalitative ting. Men det går kanskje ann å få til på en god måte?

 

AtW

Helt uenig med deg. Forumet fungerer ikke fint i det hele tatt. Folk er redde for å spørre. hvorfor? Vel se på ditt eget svar. Lav kvalitet er ikke så ille. Det er svarene som må ha høy kvalitet, ikke spørsmålene. Gå igjennom alle innleggene dine og svarene dine, og spør deg selv om du ikke kunne ha vært litt mer hyggelig med folk. Du må tåle å bli motsagt du også uten å tilte helt. Du kan ikke forvente å være uforskammet og hard med folk uten at noen reagerer.

 

Mitt forslag er å luke ut alle trollene, og fjerne all anonymitet.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-271921

Mitt forslag er å luke ut alle trollene, og fjerne all anonymitet. Altfor mange sinte mennesker her som burde ha oppsøkt psykolog for lenge siden. De bruker forumet for å ta ut sitt sinne og sin frustrasjon . Dere moderatorer må luke disse ut. Det er helt uakseptabelt slik det er nå. hardware.no sitt forum fremstår som latterlig og som en stor barnehage, som vanskelig kan bli tatt seriøst. Jeg driver selv firma, og jeg ville ikke ha ansatt mange av de som er i forumet.

 

Noen få av de som er på forumet er høflige, saklige og full av kunnskap, og ydmyk. Slike trenger ikke moderatorer. Det er alle de andre som trenger oppsyn. Jeg liker hardware.no, men ikke forumet. Forumet fremstår som umodent og svært aggressivt. Jeg var tidligere en aktiv anmelder av produkter. Mistet helt lysten til å fortsette med dette etter å ha møtt forumets vrede. Hvordan motiverer seg til slikt? Umulig.

Lenke til kommentar

Helt uenig med deg. Forumet fungerer ikke fint i det hele tatt. Folk er redde for å spørre. hvorfor? Vel se på ditt eget svar. Lav kvalitet er ikke så ille. Det er svarene som må ha høy kvalitet, ikke spørsmålene. Gå igjennom alle innleggene dine og svarene dine, og spør deg selv om du ikke kunne ha vært litt mer hyggelig med folk. Du må tåle å bli motsagt du også uten å tilte helt. Du kan ikke forvente å være uforskammet og hard med folk uten at noen reagerer.

 

Mitt forslag er å luke ut alle trollene, og fjerne all anonymitet.

 

Vi har vel alle våre svin på skogen, også jeg, det er sikkert mange innlegg jeg har som ikke er spesielt nyttige, blant annet fordi jeg har svært mange innlegg. Men det hjelper oss lite å plukke ut innlegg her og der som kunne vært bedre, det vil det alltid være, og folk kan komme med gode forslag til forbedringer selv om de ikke selv alltid følger de.

 

Forøvrig kjenner jeg meg lite igjen i at jeg "tilter helt", faktisk lar jeg meg i liten grad følelsemessig involvere i diskusjoner på nett. Kanskje kan jeg virke litt hard på grunn av det, men jeg synes det også er viktig å si ifra når ting er direkte galt. Man kommer ikke noen vei med "vi har alle våre meninger som er like verdifulle" heller, synes jeg.

 

AtW

  • Liker 2
Lenke til kommentar

(TL;DR under innlegget)

 

Jeg må si meg uenig med de som mener at forumet trenger enda strengere moderering. Kvaliteten på forumet er ganske godt, i alle fall dersom man sammenligner med andre fora på denne størrelsen.

 

 

Ta politikk og samfunn-forumet for eksempel. Klart det er noen troll her, noen useriøse innlegg og kommentarer, men så lenge det aller verste blir luket vekk av moderatorene er nivået langt over akseptabelt. Debatter blir ikke bedre enn dette. Mange av debattene her på forumet er langt bedre enn politiske debatter på TV og dersom man forlanger enda mer av brukerne kommer folk til å slutte å skrive eller forlate Diskusjon.no til fordel for andre fora som f. eks. VGD.

 

Også flere av de mest aktive debattantene her på forumet som mener at andre brukere holder et for lavt nivå er skyldige i å skrive dårlige innlegg med jevne mellomrom. Hersketeknikker er veldig utbredt, og dersom en motdebattant skriver noe fornuftig blir det som regel ignorert. Leser man gjennom alle sine egne innlegg uten å finne "feil" er sjansen for at man mangler selvinnsikt større enn sjansen for at man er perfekt - ingen er perfekte, ei heller jeg.

 

Anonymitet... Anonymitet bør være en rettighet på Diskusjon.no, akkurat som det bør være en rett på de aller fleste sidene på internett. Hvorfor skal noen vite hva jeg heter, hvor jeg bor og telefonnummeret mitt? Så lenge ingen misbruker anonymiteten sin (hatmeldinger osv) må det være lov å holde navnet sitt hemmelig. Personlig er jeg for mer anonymitet på både dette forumet og resten av internettet for øvrig.

 

 

Strengere moderering skal ikke være nødvendig for å heve kvaliteten på forumet, om nå dette anses som en akutt nødvendighet. Jeg ønsker heller at gode tråder og innlegg blir fremhevet slik at brukere blir oppfordret til å skrive gode, fornuftige og nyttige innlegg. Spesielt førsteposter bør være gode, det finnes samletråder/kafétråder med tusenvis av innlegg der førsteposten består av en enkelt setning som ikke har fått en eneste +1. Tråder der førsteposten ikke er til nytte eller hjelp for noen. Tråder som starter godt vil som regel fortsette godt, men det er ikke alltid like enkelt å finne frem til de gode trådene og de beste innleggene.

 

Hva med en slags "fremhevet"-del på forsiden(e) av Diskusjon.no eller f. eks. HW.no? Særdeles gode poster/innlegg kan kanskje belønnes med Ekstra-medlemskap - det er noen brukere her på forumet som jaggu hadde fortjent en form for belønning for de gode postene de skriver.

 

TL;DR: Ikke straff og moderer dårlige innlegg hardere - belønn og fremhev gode innlegg mer!

 

EDIT: Mitt innlegg #1000?!? Yay.

Endret av BALT3
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...