Gå til innhold

Hjelp til å bestillle bilde fra JP XXL


Anbefalte innlegg

Var med i augustfesten og fikk dermed et gavekort på 250,- til å bruke på Japan Photo. Tenkte dermed jeg skulle ta å få skrevet ut det bildet jeg var mest fornøyd med.

 

post-193753-0-80566800-1378990678_thumb.jpg

 

For det første så lurer jeg på om jeg må/skal gjøre noe med bildet før jeg sender det inn. Burde jeg gjøre oppløsningen mindre eller er større bedre? Eller noe annet jeg ikke har tenkt over.

 

For det andre så var det mange forskjellige typer utskrifter å velge mellom og det står dessverre ikke noe om de. Lurte litt på hva som er forskjellene mellom de og hva jeg burde velge.

 

  • Forstørrelse på skumplate
  • Print på alu-plate
  • Print på akryl
  • Galleri print
  • Fotolerret
  • Forstørrelse på matt papir
  • Forstørrelse på blankt papir
  • Forstørrelse i akrylglass
  • Forstørrelse på alu-plate
  • Laminert forstørrelse i ramme

 

Hva er for eksempel forskjellen mellom print på alu-plate og forstørrelse på alu-plate? Det hadde vært fint hvis noen som vet forskjellene på de forskjellige valgene hadde forklart de noe. Har tenkt å henge bilde opp på en vegg hvis det har noe å si.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

La oss ta det enkleste først. Bildet skal være i JPEG, sRGB fargerom.

 

Jeg skalerer alltid bildene mine før jeg lager fotobok, eller sender til forstørrelse. Jeg printer aldri større enn 50x70, så jeg har skalert til 300dpi; mern selv 200-240dpi ved 50x70 bør bli bra.

Print på alu-plate blir ganske likt matt papir, mens forstørrelse på alu-plate er et vanlig papiprint som limes på platen.

 

Print på Alu-plate er veldig fint til myke s/h bilder. Til sterke farger passer det bedre med akryl eller en av de forskjellige forstørrelses-variantene. Jeg liker godt forstørrelse på skumplate, da de er fine og stive, men veier lite, så de er lette å henge opp.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Da har jeg sittet i tenke boksen noe lengre og funnet ut noen ting. Den ene tingen jeg har absolutt bestemt meg for er at det ikke blir papir utskrift, for da må jeg vel ha rammer og sånt (pluss at det virker ikke så eksklusivt ut). Det andre, hvis jeg har skjønt dette riktig, er at forstørrelse på alu-plate er vanlig papir print limt på toppen på platen. Dette høres litt "jalla" ut og noe som kan lett bli ødelagt hvis det er sånn jeg ser det for meg. I tillegg er det dyrere enn print på alu-plate. Det samme gjelder vel også akryl alternativene, et bilde limt på baksiden av akryl platen. I så fall gjelder sikkert de samme argumentene der å. Dermed så har alternativene blitt noe mindre:

  • Forstørrelse på skumplate
  • Print på alu-plate
  • Print på akryl
  • Galleri print
  • Fotolerret
  • Forstørrelse på matt papir
  • Forstørrelse på blankt papir
  • Forstørrelse i akrylglass
  • Forstørrelse på alu-plate
  • Laminert forstørrelse i ramme

Galleri print blir egentlig utelukket pga av høy pris iforhold til de andre alternativene selv om det virker som en bra måte å ha bildet sitt på. Dermed så er det 4 reelle alternativer igjen. (Alu-platen henger i en noe tynn tråd hvis det ikke egner seg noe særlig til farger.)

  • Forstørrelse på skumplate
  • Print på alu-plate
  • Print på akryl
  • Fotolerret

Lurer på hvordan kvaliteten på skumplaten blir, for når man trykker på det eksempel bildet så ser det veldig kornete ut.

 

Hvordan er kvaliteten på print på alu-plate og akryl? Er det lett å få riper i bildet, spesielt med tanke på akryl platen siden bildet blir printet på baksiden (er det beskyttelse på baksiden?).

 

Fotolerret er vel den klassiske metoden (?), hvordan kommer det ut iforhold til de andre alternativene?

 

 

 

Tror jeg også skal beskjære bildet noe, humlen og det vil vel bli større på print da.

post-193753-0-17601400-1379616808_thumb.jpg

Jeg lurer også på hvilket størrelse format man burde velge. Tenkte noe rundt 50x50cm, men vet ikke om det er best med kvadratisk eller et annet side forhold.

 

 

 

Ser at jeg har spurt veldig mange spørsmål nå, men er helt ny på dette her så jeg håper at det ikke blir for mye.

Lenke til kommentar

Fotolerret er nok noe jeg ville valgt hvis oppløsningen på bildet ikke er helt optimalt. Strukturen i lerret vil ødelegge for fine detaljer i bildet. Fordelen er at du kan printe en god del større. Portrett er noe som jeg synes har fungert brukbart på lerret.

 

Akryl er veldig blank og egner seg best til ting med sterke farger. De bør plasseres unna sterke lysskilder som skaper gjenskinn. Jeg tror ditt bilde vil funger godt i akryl, hvis du kan finne den rette plassen i huset til det.

 

Skumplaten har en ørfin struktur, men den synes kun hvis du har nesetippen inntil bildet. Jeg har sikkert nevnt det allerede, men det er min favoritt ;) Ditt bilde vil fiungere godt..

 

Aluplate er også meget bra, men jeg synes den passer bedre til bilder med duse farger - ditt eksempel tror jeg vil miste en del av piffen.

 

edit: Jeg kommer til å bestille en stor skumplate.

Endret av tomsi42
Lenke til kommentar

Mitt "forhold" til store formater fra JP, startet med lerret som fungerer greit men som likevel ikke imponerer meg så mye. Som Tomsi nevner så vises strukturen godt og det passer ikke til alle typer bilder.

 

I de siste par årene har jeg som regel bestilt Galleriprint som er akryl med en en aluplate som "beskyttelse" i bak-kant. Galleriprint er fantastisk når det gjelder å få fram flotte farger og for meg så passer de utmerket til mine blomster og landskapsbilder. Dessverre så er dette et relativt dyrt medium og det har en stor bakdel siden reflekser vises litt for lett i glasset. Lyskilder i rommet kan være noe "herk" i så måte.

 

Jeg har ikke egen erfaring med ren akryl, men jeg har fått visse negative tilbakemeldinger om at påtrykte bilder er relativt dårlig beskyttet og lett kan bli skadet.

 

Alu har jeg bare sett på utstillingen hos JP på Byporten, og jeg kan forstå at enkelte liker dette, men for meg blir det litt for matt til de bildene jeg tar.

 

Skumplaten har jeg sett på (uten reell erfaring) som noe "billig" og lite holdbart, der det er lett å skade både plate og bilde. Men med festbonusen i bakhånd så bestilte jeg flere bilder for et beløp som godt oversteg verdikoden. Jeg gikk i denne omgang for noen i 30x45 og ett i 40x40, og kan ikke si noe annet at mine antagelser har blitt gjort til skamme. Platene virker ganske solide, bildene har en finish som jeg liker godt, ikke blanke som på galleriprint og heller ikke så matte som på alu. Papiret som er brukt synes å ha en overflate som er betydelig mer "beskyttende" enn det jeg hadde antatt. Dette gir mersmak.

Jeg valgte å ikke bestille feste, siden bildene i seg selv er så lette så tror jeg at jeg lett skal klare å fikse godt fungerende (og rimelige) fester selv (når jeg bare kommer i gang)

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Merk at det er en del mer å gå på når man velger lerret. Jeg har skrevet ut et 3872 piksler bredt bilde på 1,2 meters bredt lerret og det ser på ingen måte uskarpt ut fra en halv meters avstand. Det er 3,2 piksler per millimeter, eller 82 per tomme. På fotopapir ville jeg minst doblet det.

 

Men merk også at når du velger større utskrift så øker også automatisk behagelig betraktningsavstand. Så du kan faktisk gå ned på pikseltetthet når du øker størrelsen. Med det i tankene kan du egentlig glemme pikseltettheten helt, bare det totale antall piksler er greit og motivet ikke er av en sånn karakter at det er naturlig å piksel-peepe på papiret.

 

Skal du f.eks dekorere en kjempevegg hos et kjøpesenter så trenger du altså ikke fantasillioner piksler, for betraktningsavstanden blir også gigantisk. Ingen kommer til å pikselpeepe fra en halv meters avstand.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Med det i tankene kan du egentlig glemme pikseltettheten helt, bare det totale antall piksler er greit og motivet ikke er av en sånn karakter at det er naturlig å piksel-peepe på papiret.

Det virker på meg som om begreper som "dpi", "ppi" og "CoC" forårsaker mer forvirring enn opplysning. Spesielt i enkelte kretser virker det som om man fokuserer mer på en spec (som man kanskje ikke fullt ut forstår) enn på slutt-resultatet. Når det er bilder man er interessert i, så er det kanskje "per bilde" specs man bør interessere seg for, ikke "per tomme" specs.

 

Når det er sagt, så kan vel en av gledene ved et stort bilde være muligheten til å gå tett innpå og se på detaljer. F.eks et landskap.

 

-k

Lenke til kommentar

Eg har prøvd både aluplate, skumplate og lerret frå japanphoto og har hatt mest hell med aluplatene, men eg har ein mistanke om at skumplate og lerret treng litt meir kontrastar i seg enn det eg har prøvd for å sjå bra ut på skumplast eller lerret.

 

Tips til oppheng: Command Strips, ein slags borrelås med lim som ikkje skadar veggen, klarer fint å halde oppe ei aluplate på 75x50, sjølv på ein ruglete tapet (noko som bruksanvisninga ikkje anbefalar). Ikkje feil at dei har gratis vareprøver heller.

Lenke til kommentar

Jeg ville ikke godt bort ifra "jalla-variantene" dvs med fotopapir, print rett på akryl og rett på akryl ser mye dårligere ut. Det er kornete og blasse farger.

 

Lerret er ok, men ting ser mer pixelert ut enn det egentlig er, og er litt blassere. Over det jevne synes jeg fotopapir med akryl foran er det mest annvennlige, men er sårbart for refleksjoner.

 

AtW

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...