Jump to content

polljen

Medlemmer
 • Content Count

  2257
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

719 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg kommer til å oppholde meg noen dager i Tromsø og Bodø senere i sommer og er interessert i tips om gode "severdigheter" som ikke står på allverdens topp ti-lister. Noen få opplagte severdigheter kommer jeg til å besøke som Fjellheisen og Ishavskatedralen i Tromsø og Keiservarden i Bodø, men jeg tar gjerne i mot tips vedrørende "severdigheter" som normalt ikke er fulle av turister. Museer, gallerier og lignende er ikke min greie. Jeg liker mer å rusle rundt og se på miljøer, uvanlige bygninger/konstruksjoner og naturopplevelser/utsikter. Siden jeg ikke kommer til å ha egen bil til disposisjon så må jeg stole på egne ben og på lokal transport (buss, båt o.l.) for å bevege meg rundt i de to byene og områdene nær byene. Alder og kondisjon er sånn middels så de aller tøffeste turene er ikke så aktuelle. Med kun to tre dager tilgjengelig i hver by så begrenser dette litt hvor langt fra byene det er aktuelt å reise på utflukter. Jeg tar alle tips i mot med takk.
 2. Jeg er selv "Fujimann" og er godt fornøyd med det systemet. Bruker selv X-T3 og ett av mine (mange) objektiver er det KIT-objektivet du nevner og skal man ha et allsidig Zoomobjektiv til Fuji så er dette et godt valg. Men selv om jeg er "Fujimann" så er hver enkelt sine preferanser forskjellige, så det skader ikke å gjøre et grundig forarbeid når du planlegger å legge så pass mye penger i et nytt system. Et råd jeg selv har fått og som jeg selv også vil gi videre er det å gå i en fotobutikk (hvis dette er praktisk mulig) og prøv de aktuelle kameraene. Vurder hvordan de ligger å hånden, vurder om du føler deg fortrolig med knappers plassering og skjermmenyene. Og ikke minst stol mer på din personlige intuisjon enn på hva "fan-boys" som f.eks. undertegnede sier når de skryter opp sitt eget system. Begrepet "følelse" når det gjelder fotoutstyr bør ikke undervurderes. Hvis du føler at du har valgt noe som fungerer for deg når du går til innkjøp, så har du sannsynligvis tatt det rette valget uavhengig av hvilket system du velger. Ingen av de nåværende systemene (merkene) er dårlige. De fleste systemene (les: alle) har nok både sterke og svake sider, men som mange liker å påpeke så er personen bak kameraet vel så viktig som kameraet i seg selv. Lykke til!
 3. Ja, hvis man forlater Oslogryta og de andre store byene/tettstedene så er det mange museer som blir drevet med små budsjetter og som i stor grad er avhengige av ildsjeler og dugnadsaktivitet. Museer omfatter mye mye mer enn "overpriset kunst", jeg vil vel påstå at majoriteten av norske museer har utstillinger som ikke inneholder det som de "finkulturelle" defineres som kunst (d.v.s. malerier, skulpturer o.l.), men heller ofte har ett lokalhistorisk innhold. PS!! det er en viss forskjell på museer og gallerier (sistnevnte passer vel bedre inn i din hvitvaskingsteori).
 4. Museum finnes i mange kategorier fra store nasjonale via mellomstore regionale til små lokale museum. Uten å vite det konkrete rundt din situasjon her så velger jeg å ta utgangspunkt i at det her er snakk om et lokalt museum med lite budsjett. Hvis så er tilfelle så ville jeg selv valgt å gi de muligheten til å bruke bildene mer eller mindre gratis, dog med et klart forbehold om hvordan de kan brukes. Med det mener jeg at en gratis/rimelig bruk av bildene kun gjelder den fysiske utstillingen og ikke i noen andre sammenhenger. Hvis dette gjelder et slikt lokalt museum så er kanskje eksponeringen av deg som fotograf betaling nok rent PR-messig .
 5. JA. Jeg har sjekket bilde jeg nylig har mottatt på messenger. Dette er bilder som er sendt rett fra mobil (i det tilfellet Sony) til meg på messenger og det er strippet for detaljer som f.eks. mobiltype, lukkertid, blender o.s.v.. Det som vises er bildestørrelse, lagringsdato og klokkeslett og filstørrelse (+ noen få andre uviktige data) alle disse dataene antar jeg henspiller på når bildet ble "lagt til" i messenger. Jeg har og har i mange år brukt Huawei-telefoner og når jeg sjekker orginalfiler tatt med Huawei så er det opplyst bl.a. hvilken telefon (kamera) som er brukt og når bildene er tatt. Det som er viktig å være klar over når det gjelder mobiltelefoner er at bildene sjelden/Aldri merket med det modellnavnet vi bruker til dagen. F.eks. min Huawei Mate 20 Pro viser i EXIF kameramodell LYA-L29. De fleste mobiler uavhengig av merke vil sannsynligvis ha en kameraidentifikasjon som ikke stemmer overens med den betegnelsen vi bruker til dagen. Ved å google denne koden så kan du finne ut hvilken type mobil som er brukt. F.eks. så vil kamera-/mobilkoden SM-G960 fortelle deg at et bilde er tatt med en Samsung Galaxy S9. Alle programmer som behandler bilde filer vil kunne endre informasjon i EXIF og enkelte programmer fjerner det meste av denne informasjonen. Den eneste sikre kilden er å få en kopi av originalfil, sent via Epost eller på en lagringsenhet (f.eks. minnepinne) der filen ikke har vært "behandlet" i et eller annet program. Du nevner SMS, eller MMS som det blir med bilder. Det går kanskje, men jeg er usikker.
 6. Jeg er nok litt off-topic siden jeg har null erfaring med Google Photo,, men når jeg leser litt i denne tråden så er jeg litt usikker på hva "formålet" med denne tjenesten er for den enkelte (PS!! jeg prøver her å være vanskeligere enn nødvendig 😋 når det gjelder å forstå) Jeg har ingen problemer med å forstå bruken av en tjeneste som lagrer bildene gratis og i visse tilfeller så har jeg heller ingen problemer med at denne tjenesten komprimerer bildefilene. Men hvis hovedformålet med en skytjeneste er å ha en "hovedbackup" utenfor ens fysiske tilholdssted så ville jeg vært meget skeptisk til enhver løsning som innebærer komprimering, uavhengig hvor god denne er. Etter å ha mistet bildefiler p.g.a. dårlige backuprutiner så vet jeg smertelig hvor viktig det er å ha en ekstern backup av mine bildefiler som jeg hvis nødvendig kan laste ned igjen uten at noe informasjon har forsvunnet på veien. Hva som er den beste løsningen når det gjelder leverandør, vet jeg ikke, jeg har funnet en som fungerer godt for meg på de fleste måter og prisen jeg må betale er egentlig en særdeles rimelig forsikringspremie når jeg tar i betraktning det "personlige" tapet som potensielt medfølger når/hvis de lokale filene (inkludert ekstra lokal backup) av en eller annen grunn skulle gå tapt.
 7. Jeg har tatt juleferie i utlandet og når jeg pakket ut ved ankomst hotell så ser jeg at jeg har glemt batteriladeren til min X-t3 hjemme. Jeg har nok batteri med meg til å klare meg en dag eller tre, men ikke for en hel uke. Selvsagt kan jeg finne en fotobutikk og kjøpe meg en ny lader, men det enkleste er vel å lade batterier i kamera via laptop. Men siden denne landingen blir avsluttet hvis PC går i dvale så ser jeg en tredje mulighet hvis kameraet "tåler det" 😲. Min mobiltelefon lader via en usb c port, og det samme gjør kameraet, men jeg vil selvsagt ikke gjøre noe som kan skade elektronikken i kameraet. Elektrisk teori er en av mine svake sider så her trenger jeg litt tilbakemelding. Lader "sier" 5v 2A or 9v 2A med likestrømssymbolet mellom v og A. Batteriet (NP-W 126S) som er fullt av japanske symboler tolker jeg til 7.2v 1200 mAh Er det noen har erfaring med å ladde kameraet rett fra veggkontakt?
 8. Denne Laserprinteren, til litt over 2000, har jeg hatt noen år og den fungerer utmerket til min bruk. Jeg skriver dog ikke ut i store volum, så så hvordan denne er versus andre "rimelige" laserskrivere vet jeg ikke. Den har Wifi og det er slik jeg er oppkoblet i forhold til datamaskin. Utskrift direkte fra mobil har jeg ikke prøvd. Hovrdan den er i bruk i forhold til den HP'en du linker til vet jeg ikke. Som sagt til min bruk så har den fungert ypperlig.
 9. Det er litt merkverdig å lese kommentarene til flere av dere som er uenige med artikkelforfatter ene og alene på grunn av deres egen mobilbruk. Artikkelforfatter tar for seg eksempler på hva som kan "spise" lagringsplass på en mobil. Jeg er ikke inne i iPhone-systemet, men jeg vet hvor frustrerende det er å bruke mobiler som sliter med lagringsplass, så når jeg bytter mobil så er lagringsplass et viktig kriterie når jeg velger ny mobil. Jeg støtter artikkelforfatter sin anbefaling om at enhver som skal kjøpe seg ny mobil, uavhengig av om det er iPhone eller en Androidtelefon, om å vurdere sitt langvarige behov for lagringsplass. Akkurat som med datamaskiner en del år tilbake der utviklingen gikk så raskt at datamaskinene hadde en "begrenset" levetid, så var det langt på vei også slik for mobiltelefoner (jeg taler da for brukere som hadde en bruk av datamaskiner / mobiltelefoner som utnyttet hardwarens kapasitet). I dag så "varer" en datamaskin mye lenger før det er behov for å oppgradere, det samme gjelder en mobiltelefon, og av den grunn så er det lurt å vurdere behovet for lagringsplass over tid. Av og til må jeg hjelpe enkelte i min omgangskrets som har litt problemer med sin mobiltelefon (ikke av siste årganger), og det vanligste problemet er at det er varsel om liten plass som er problemet. I de fleste av disse tilfellene så har de ikke det store behovet for raske, avanserte telefoner til vanlig bruk. Men det faktum at flere og flere av de nå kun bruker mobilen til foto/video pluss at sosiale apper tar mer og mer plass skaper plassproblemer på mobilene til disse "vanlige" brukerne.
 10. Din omregning fra tommer til cm er korrekt. Det spørsmålet jeg sitter med er om bildene reelt sett er 12x17 eller om tommetallene er rundet oppover til hele tall 29,7cm x 42 cm tilsvarer 11,69 tommer x 16,54 tommer, men det er bare spekulasjoner fra min side. Siden du har bildene så er det en enkel sak å måle om 12x17 er reelt eller om de er ørlite mindre og dermed passer i en A3-ramme. Glem det jeg skrev over, ditt bilde er nok helt sikkert de målene du referer til, problemet her er rett og slett at man her i gamlelandet og over dammen i statene opererer med forskjellige dimensjoner på print. Du har følgende valg: få laget (til en dyr pris) spesialrammer, finne en nettbutikk i utlandet (USA?) som selger rimelige rammer i rett størrelse eller å selv beskjære bildene slik at de passer i en A3-ramme. 12x17 er en ukurrant størrelse her i Norge og det må du bare leve med........ dessverre PS!! ett alternativ til er å finne en ramme som er for stor og så bruke passpartout. F.eks. A3+ (A3 plus) er 32,9 x 48,3 cm.
 11. "Endelig har iPhone-kameraet tatt igjen Huawei" er tittelen på artikkelen, og jeg ser ingen grunn til ikke å tro på akkurat det, men hvor lenge blir iPhone på kameratoppen? Om et par dager blir Huawei Mate 30 Pro lansert og det blir spennende å se hvilken av de to som da ligger øverst når det gjelder kamerabiten.
 12. Greit nok at du er glad for det, men det potensielle problemet som skisseres i denne artikkelen gjelder modeller som ennå ikke er lansert. Modeller fra Huawei som allerede er på markedet rammes ikke av problemene med apper via Google Play.
 13. Sitat: I 2018 alene brukte Huawei rundt 70 milliarder dollar på å kjøpe utstyr fra tredjepartsselskaper, hvorav 1 milliarder av dem, omtrent 99 milliarder kroner, kom fra amerikanske selskaper. 1 mrd dollar er 99 mrd kroner? Det var jo en merkverdig høy dollarkurs 🤔😜
 14. Nei, WTO er ikke en amerikansk puppet-organisasjon. Trump og hans regjering ser pragmatisk på det og ignorerer rett og slett WTO når det måtte passe. Vi ser det også når det gjelder f.eks. et selskap som Huawei. Trump har den enkle tankegangen at negativ handelsbalanse med Kina er en "sikkerhetsrisiko" og misbruker sikkerhetsbegrepet for å straffe kinesiske selskap. Når kineserne ikke vil gi etter i forhandlingene så utestenges store kinesiske selskap fra det amerikanske markedet (både kjøp og salg). Hvis kineserne så gir noen innrømmelser i forhandlingene så er plutselig ikke sikkerhetsaspektet så viktig lenger for Trump. Ren og skjer pragmatisme, avtaler er OK så lenge de gir USA fordeler og så snart avtalene medfører noe negativt for US så blir avtaler langt på vei ignorert eller avsluttet.
 15. Det merkverdige her er at plutselig så er ikke sikkerheten så viktig lenger. Trump sin begrunnelse for å nekte salg av hardware/software til Huawei var utelukkende av sikkerhetsmessige grunner, og noen få Donald-tro supportere var raske (også her på forumet) med å få frem hvor farlige Huawei og andre kinesiske selskaper var for oss i vesten. Så plutselig etter en liten samtale med sin kinesiske motpart om handelsforholdet så er tydeligvis ikke Huawei så farlige lenger. Ikke misforstå meg, jeg er sikker på at Kina har nok av "svin på skogen" både når det gjelder handelspolitikk og når det gjelder spionasje/sikkerhetspolitikk, men nok en gang så ser vi at den personen i verden som anklager alle motstandere for å benytte seg av "Fake News" er den som er den mest dyktige i å bruke falske nyheter i omtrent alle sammenhenger rundt sine egne handlinger og sin egen politikk.
×
×
 • Create New...