Jump to content

polljen

Medlemmer
 • Content Count

  2253
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

719 :)

1 Follower

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. JA. Jeg har sjekket bilde jeg nylig har mottatt på messenger. Dette er bilder som er sendt rett fra mobil (i det tilfellet Sony) til meg på messenger og det er strippet for detaljer som f.eks. mobiltype, lukkertid, blender o.s.v.. Det som vises er bildestørrelse, lagringsdato og klokkeslett og filstørrelse (+ noen få andre uviktige data) alle disse dataene antar jeg henspiller på når bildet ble "lagt til" i messenger. Jeg har og har i mange år brukt Huawei-telefoner og når jeg sjekker orginalfiler tatt med Huawei så er det opplyst bl.a. hvilken telefon (kamera) som er brukt og når bildene er tatt. Det som er viktig å være klar over når det gjelder mobiltelefoner er at bildene sjelden/Aldri merket med det modellnavnet vi bruker til dagen. F.eks. min Huawei Mate 20 Pro viser i EXIF kameramodell LYA-L29. De fleste mobiler uavhengig av merke vil sannsynligvis ha en kameraidentifikasjon som ikke stemmer overens med den betegnelsen vi bruker til dagen. Ved å google denne koden så kan du finne ut hvilken type mobil som er brukt. F.eks. så vil kamera-/mobilkoden SM-G960 fortelle deg at et bilde er tatt med en Samsung Galaxy S9. Alle programmer som behandler bilde filer vil kunne endre informasjon i EXIF og enkelte programmer fjerner det meste av denne informasjonen. Den eneste sikre kilden er å få en kopi av originalfil, sent via Epost eller på en lagringsenhet (f.eks. minnepinne) der filen ikke har vært "behandlet" i et eller annet program. Du nevner SMS, eller MMS som det blir med bilder. Det går kanskje, men jeg er usikker.
 2. Jeg er nok litt off-topic siden jeg har null erfaring med Google Photo,, men når jeg leser litt i denne tråden så er jeg litt usikker på hva "formålet" med denne tjenesten er for den enkelte (PS!! jeg prøver her å være vanskeligere enn nødvendig 😋 når det gjelder å forstå) Jeg har ingen problemer med å forstå bruken av en tjeneste som lagrer bildene gratis og i visse tilfeller så har jeg heller ingen problemer med at denne tjenesten komprimerer bildefilene. Men hvis hovedformålet med en skytjeneste er å ha en "hovedbackup" utenfor ens fysiske tilholdssted så ville jeg vært meget skeptisk til enhver løsning som innebærer komprimering, uavhengig hvor god denne er. Etter å ha mistet bildefiler p.g.a. dårlige backuprutiner så vet jeg smertelig hvor viktig det er å ha en ekstern backup av mine bildefiler som jeg hvis nødvendig kan laste ned igjen uten at noe informasjon har forsvunnet på veien. Hva som er den beste løsningen når det gjelder leverandør, vet jeg ikke, jeg har funnet en som fungerer godt for meg på de fleste måter og prisen jeg må betale er egentlig en særdeles rimelig forsikringspremie når jeg tar i betraktning det "personlige" tapet som potensielt medfølger når/hvis de lokale filene (inkludert ekstra lokal backup) av en eller annen grunn skulle gå tapt.
 3. Jeg har tatt juleferie i utlandet og når jeg pakket ut ved ankomst hotell så ser jeg at jeg har glemt batteriladeren til min X-t3 hjemme. Jeg har nok batteri med meg til å klare meg en dag eller tre, men ikke for en hel uke. Selvsagt kan jeg finne en fotobutikk og kjøpe meg en ny lader, men det enkleste er vel å lade batterier i kamera via laptop. Men siden denne landingen blir avsluttet hvis PC går i dvale så ser jeg en tredje mulighet hvis kameraet "tåler det" 😲. Min mobiltelefon lader via en usb c port, og det samme gjør kameraet, men jeg vil selvsagt ikke gjøre noe som kan skade elektronikken i kameraet. Elektrisk teori er en av mine svake sider så her trenger jeg litt tilbakemelding. Lader "sier" 5v 2A or 9v 2A med likestrømssymbolet mellom v og A. Batteriet (NP-W 126S) som er fullt av japanske symboler tolker jeg til 7.2v 1200 mAh Er det noen har erfaring med å ladde kameraet rett fra veggkontakt?
 4. Denne Laserprinteren, til litt over 2000, har jeg hatt noen år og den fungerer utmerket til min bruk. Jeg skriver dog ikke ut i store volum, så så hvordan denne er versus andre "rimelige" laserskrivere vet jeg ikke. Den har Wifi og det er slik jeg er oppkoblet i forhold til datamaskin. Utskrift direkte fra mobil har jeg ikke prøvd. Hovrdan den er i bruk i forhold til den HP'en du linker til vet jeg ikke. Som sagt til min bruk så har den fungert ypperlig.
 5. Det er litt merkverdig å lese kommentarene til flere av dere som er uenige med artikkelforfatter ene og alene på grunn av deres egen mobilbruk. Artikkelforfatter tar for seg eksempler på hva som kan "spise" lagringsplass på en mobil. Jeg er ikke inne i iPhone-systemet, men jeg vet hvor frustrerende det er å bruke mobiler som sliter med lagringsplass, så når jeg bytter mobil så er lagringsplass et viktig kriterie når jeg velger ny mobil. Jeg støtter artikkelforfatter sin anbefaling om at enhver som skal kjøpe seg ny mobil, uavhengig av om det er iPhone eller en Androidtelefon, om å vurdere sitt langvarige behov for lagringsplass. Akkurat som med datamaskiner en del år tilbake der utviklingen gikk så raskt at datamaskinene hadde en "begrenset" levetid, så var det langt på vei også slik for mobiltelefoner (jeg taler da for brukere som hadde en bruk av datamaskiner / mobiltelefoner som utnyttet hardwarens kapasitet). I dag så "varer" en datamaskin mye lenger før det er behov for å oppgradere, det samme gjelder en mobiltelefon, og av den grunn så er det lurt å vurdere behovet for lagringsplass over tid. Av og til må jeg hjelpe enkelte i min omgangskrets som har litt problemer med sin mobiltelefon (ikke av siste årganger), og det vanligste problemet er at det er varsel om liten plass som er problemet. I de fleste av disse tilfellene så har de ikke det store behovet for raske, avanserte telefoner til vanlig bruk. Men det faktum at flere og flere av de nå kun bruker mobilen til foto/video pluss at sosiale apper tar mer og mer plass skaper plassproblemer på mobilene til disse "vanlige" brukerne.
 6. Din omregning fra tommer til cm er korrekt. Det spørsmålet jeg sitter med er om bildene reelt sett er 12x17 eller om tommetallene er rundet oppover til hele tall 29,7cm x 42 cm tilsvarer 11,69 tommer x 16,54 tommer, men det er bare spekulasjoner fra min side. Siden du har bildene så er det en enkel sak å måle om 12x17 er reelt eller om de er ørlite mindre og dermed passer i en A3-ramme. Glem det jeg skrev over, ditt bilde er nok helt sikkert de målene du referer til, problemet her er rett og slett at man her i gamlelandet og over dammen i statene opererer med forskjellige dimensjoner på print. Du har følgende valg: få laget (til en dyr pris) spesialrammer, finne en nettbutikk i utlandet (USA?) som selger rimelige rammer i rett størrelse eller å selv beskjære bildene slik at de passer i en A3-ramme. 12x17 er en ukurrant størrelse her i Norge og det må du bare leve med........ dessverre PS!! ett alternativ til er å finne en ramme som er for stor og så bruke passpartout. F.eks. A3+ (A3 plus) er 32,9 x 48,3 cm.
 7. "Endelig har iPhone-kameraet tatt igjen Huawei" er tittelen på artikkelen, og jeg ser ingen grunn til ikke å tro på akkurat det, men hvor lenge blir iPhone på kameratoppen? Om et par dager blir Huawei Mate 30 Pro lansert og det blir spennende å se hvilken av de to som da ligger øverst når det gjelder kamerabiten.
 8. Greit nok at du er glad for det, men det potensielle problemet som skisseres i denne artikkelen gjelder modeller som ennå ikke er lansert. Modeller fra Huawei som allerede er på markedet rammes ikke av problemene med apper via Google Play.
 9. Sitat: I 2018 alene brukte Huawei rundt 70 milliarder dollar på å kjøpe utstyr fra tredjepartsselskaper, hvorav 1 milliarder av dem, omtrent 99 milliarder kroner, kom fra amerikanske selskaper. 1 mrd dollar er 99 mrd kroner? Det var jo en merkverdig høy dollarkurs 🤔😜
 10. Nei, WTO er ikke en amerikansk puppet-organisasjon. Trump og hans regjering ser pragmatisk på det og ignorerer rett og slett WTO når det måtte passe. Vi ser det også når det gjelder f.eks. et selskap som Huawei. Trump har den enkle tankegangen at negativ handelsbalanse med Kina er en "sikkerhetsrisiko" og misbruker sikkerhetsbegrepet for å straffe kinesiske selskap. Når kineserne ikke vil gi etter i forhandlingene så utestenges store kinesiske selskap fra det amerikanske markedet (både kjøp og salg). Hvis kineserne så gir noen innrømmelser i forhandlingene så er plutselig ikke sikkerhetsaspektet så viktig lenger for Trump. Ren og skjer pragmatisme, avtaler er OK så lenge de gir USA fordeler og så snart avtalene medfører noe negativt for US så blir avtaler langt på vei ignorert eller avsluttet.
 11. Det merkverdige her er at plutselig så er ikke sikkerheten så viktig lenger. Trump sin begrunnelse for å nekte salg av hardware/software til Huawei var utelukkende av sikkerhetsmessige grunner, og noen få Donald-tro supportere var raske (også her på forumet) med å få frem hvor farlige Huawei og andre kinesiske selskaper var for oss i vesten. Så plutselig etter en liten samtale med sin kinesiske motpart om handelsforholdet så er tydeligvis ikke Huawei så farlige lenger. Ikke misforstå meg, jeg er sikker på at Kina har nok av "svin på skogen" både når det gjelder handelspolitikk og når det gjelder spionasje/sikkerhetspolitikk, men nok en gang så ser vi at den personen i verden som anklager alle motstandere for å benytte seg av "Fake News" er den som er den mest dyktige i å bruke falske nyheter i omtrent alle sammenhenger rundt sine egne handlinger og sin egen politikk.
 12. Hvem som helst kan legge inn foto på Google Earth / Google Maps Her er oppskriften fra Google
 13. Ett lite råd til trådstarter. La youtube være youtube, la fanboys være fanboys og ta deg god tid hvis du vurderer å skifte system. Youtube er ikke bortkastet i denne prosessen, men det finnes ingen fasit for hva du skal velge hverken der eller noen annen plass her på verdensveven. Selv om enkelte er ganske kategoriske når det gjelder hva som er best og hva som er dårlig, så er min påstand den at det i dagens fotoverden er vanskelig å finne et dårlig kamerahus hvis man har råd til å unngå de aller aller billigste alternativene. Som sagt så er min påstand at du kan ta gode bilder med de fleste merker og systemer som er å få i handelen, men menyer, knapper og andre praktiske ting rundt et kamerahus kan få deg til å enten elske eller hate ett spesifikt merke. Gå i ei "ekte" fotosjappe hvis du har muligheten til det, eller prøvelån kamera fra noen du kjenner (hvis mulig). Det å "beføle" aktuelle kamerahus, det å bla gjennom menyer og se om de er uforståelige eller om de synes å være noe som kan fungere for deg er mye mer verdifullt enn konkrete anbefalinger fra oss fanboys. For en del år siden så ville jeg prøve meg på det speilløse systemet, jeg kjøpte ett hus fra ett "kjent" merke, jeg ble ikke fortrolig med det og solgte det videre innen kort tid. Noen år senere så prøvde jeg ett annet merke, og selv om det var uvant i forhold til Canon så fungerte det og jeg er nå på mitt tredje hus innen det systemet/merket. Det er bare en som har fasit på hva du skal gjøre og det er deg selv! PS!! Jeg har ingen tro på at speilrefleks er "dødsdømt", men jeg tror nok at markedet på sikt blir mindre for dette segmentet.
 14. Hvis trådstarter velger å gå fra speil til speilløst så er det første spørmålet han bør stille seg om det kun er et fullformatshus som er aktuelt. Siden trådstarter ved overgang til ett nytt system uansett må anskaffe seg ny optikk så bør han vurdere om han kan få like mye ut av et "crop-system" som det han får ut av FF. En eventuell overgang til speilløst "crop-hus" vil gi trådstarter et mye større utvalg av systemer, merker og modeller å velge mellom. Jeg skal ikke være fanboy og nevne mitt eget nåværende system, men jeg har forsåvidt delvis vært i samme situasjon som trådstarter og gått fra Canon fullformat (5DIII) til et speilløst system med crop-sensor. Jeg skal være ærlig å si at jeg savner til tider min tidligere 5DIII, men det går mer på følelse enn på bildekvalitet og brukervennlighet. Ut fra de situasjonene som trådstarter nevner hvor han bruker kameraet så ser jeg så absolutt en fordel med ett litt mindre og lettere speilløst crophus. Jeg har selv et hus som er relativt stort for å være speilløst, jeg har enkelte objektiv som er relativt store, men det er likevel en merkbar forskjell på størrelse og vekt (sett i forhold til mitt gamle system) når det skal dras med ut, om det nå måtte være i naturen eller i mer urbane miljø.
 15. Som Rowdy så bruker jeg LR/PS svært sjelden i lange perioder, samtidig så liker jeg LR og jeg vet ikke om det er verdt "slitet" med å gå over til noe nytt. Selv om det også koster en del så fant jeg ut at jeg skulle teste ut Capture One, siden så mange på diverse nettsider skryter av dette programmet. Capture One er sikkert et meget bra program, men da jeg skulle prøve det (30 dagers gratis testperiode) så føltes det så fremmed for meg at det ikke var så mange bildene jeg prøvde å jobbe med før jeg rett og slett mistet lysten til å teste det skikkelig. Jeg har også prøvd andre gratisprogrammer, spesielt erstattere for PS, men det er mulig at det er alderen som er problemet og at jeg ikke har like lett for (eller ork til) å lære meg nye programmer. Alt i alt så har jeg kommet frem til at de kronene jeg betaler for LR/PS er verdt det for å bruke programmer som jeg "forstår" fremfor å starte på nytt i fotoredigeringsverden. Selv om jeg hverken fotograferer eller redigerer like mye nå som for noen få år tilbake så blir det likevel periodevis en del bilder der jeg vil gjøre mindre justeringer. Det gjør at jeg fremdeles finner det verdt å betale for CC med LR/PS, men det som jeg tror vil være det mest realistiske alternativet for meg er rett og slett Photoshop Element som kan kjøpes for en engangssum. Det mangler nok en del av de finessene jeg liker godt fra LR, men bruken er såpass velkjent etter å ha vært i Adobeuniverset i mange år at det likevel kan være et godt alternativ for meg. Det har dessuten en mulighet til å organisere bilder (jeg har ikke testet denne ut).
×
×
 • Create New...