Gå til innhold

[Løst] Prioriteringstrøbbel: Oppgradering på nanobudsjett


  

50 stemmer

  1. 1. Hva bør jeg oppgradere for å få størst mulig løft i ytelse?

    • Skjermkort (spesifiser innenfor rammene av nanobudsjett med en kommentar)
      11
    • Hovedkort, minne og CPU (Spesifiser gjerne alternativer til skissert oppsett)
      39


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ettersom maskinen din er 8 år gammel, og jeg antar du har brukt den en del, så vil jeg anbefale å kjøpe ny psu sammen med de nye komponentene. Kondensatorene i psu'en blir slitt med bruk og maks-output samt stabilitet (rippel) fra psu blir vanligvis dårligere over lengere tids bruk.

 

Jeg gikk i den fella for et par år siden når jeg oppgraderte min maskin og stolte på at den gamle psu'en, som på papiret var kraftig nok, skulle holde litt til.. Det førte til en utbrent mosfet i gpu, som igjen førte til dødt hovedkort og skadet cpu..

 

Veldig sure penger når all den nye hardwaren dør pga en sliten psu.. :-(

 

Utover det vil jeg si at handlelista di ser bra ut! Tror du unngår de fleste flaskehalser, og som tidligere nevnt i tråden er GPU og BD noe som fint kan kjøpes senere ved behov :-)

Eldre harddisker vil jeg si som andre i tråden - bytt de ut.. Veldig kjedelig den dagen de dør..

Lenke til kommentar

De komponentene du har valgt ut er det ikke mye å si på, du ender opp med en enorm oppgradering på CPU, og får en litt kraftigere GPU også via den integrerte HD4600. Akkurat HD4600 vil også være en grunn til å velge 1150 over 1155; alle Haswell har denne (På Ivy Bridge var HD4000 forbeholt i7, i5-3570K og den litt spesielle i3-3225, resten hadde det vesentlig svakere HD2500).

 

Som flere nevner vil nok uansett en ny PSU være på sin plass, gjerne en CX 500.

 

For litt siden satte jeg selv sammen en rimelig jobb-PC, som uten disker kostet 3300,- (Fra MPX) bestående av;

 

768359 Lite-On DVD±RW Writer, iHAS124

755473 Cooler Master Elite 120 Mini-ITX Sort

764377 Gigabyte GA-Z77N-WIFI, Socket-1155

650276 Corsair XMS3 1600MHz 8GB KIT CL9

752516 Intel® Core i3-3225 Processor

764608 Akasa FLEXA FP3S PWM Splitter

773379 Corsair CX 430M, 430W PSU

 

WEI-score på denne er 7.2, 7.5, 5.9, 6.4, 7.7 (En gammel Intel 70GB SSD).

 

Personlig hadde jeg nok akkurat nå igjen valgt 1155 over 1150 for en budsjettmaskin (Siden i3 ikke er sluppet ennå for 1150), med en i3-3225, et rimelig Z77-hovedkort, 8GB 1600-ram og en CX500 PSU til ca. 2500,-. Når penger etterhvert tillater det, kan en brukt i7-3770K, gjerne enkelt overklokka til 4.2Ghz, slenges inn.

 

Oppgraderingen blir ikke like stor som med dine komponenter, men PSU er på plass for samme sum, og det mangler ikke videre oppgraderingsmuligheter.

 

Ellers støttes A10-6800K som et alternativ fra våre venner i AMD (Sleng uansett på en CX500, totalt ca. 2700,-). Så lenge du aksepterer å spille i 1280x768 og/eller med lave/medium instillinger, er det plutselig ikke mye du IKKE kan dra i gang (Jobbmaskina nevnt over har vesentlig svakere integrert grafikk, men dro rundt Dead Space 3 uten for mye krangel).

Lenke til kommentar

200kr for en mere fremtidssikker CPU er nå billig. Visst man også velger å kjøre SLI etterhvert, så er det litt kjedelig å sitte med en CPU som blir flaskehals.

 

Fremtidsikker CPU bare fordi man kan overklokke er litt å ta i. Det er som regel ikke CPU som foreldes først men hovedkortet (Ny RAM, ny USB, Thunderbolt, mer SATA osv). Da må man kjøpe et nytt hovedkort for å få de nye funksjoner og da passer som regel ikke den gamle CPU.

 

For å si det sånn en første gen Core2Duo eller AMd Phenom CPU holder i massevis i dag for all bruk som ikke er hardcore spilling. Sata 6GB/s med en nyere SSD vil gjøre mye mer for en eldre pc, som har IDE eller første gen sata med snurredisk.

Lenke til kommentar

Sett litt på hva du ønsker å bruke maskinen til, samt at det virker som du har andre hobbyer du legger mer penger i. :)

 

Ellers er jo forslaget du har satt opp helt greit. Du sier selv at du ønsker å oppgradere etterhvert. Ettersom du har disker og kabinett, trenger du kun et skjermkort i tillegg. Dette er jo noe du kan kjøpe ved en senere anledning. Skjermkortet i cpu`en tar ihvertfall cs:go :)

 

Eneste tillegget må være:

 

PSU: https://prisguiden.no/produkt/corsair-tx-650w-v2-166104

 

Den PSU`en du har nå kan få pensjonisttilværelsen sin etter lang og tro tjeneste.

Lenke til kommentar

Det var da voldsomt til aktivitet det har vært her.

Skjønte ikke et fnugg av hvorfor, helt til jeg så dette:

 

nanooppgradering.png

 

Dere skal ha takk så mye for assistansen, mine gode herremenn - jeg er nok allerede hakket foran dere though.

Etter at jeg satt i timesvis midt på svarte natta og satte sammen det oppsettet som ville gi meg mest mulig ytelse for minst mulig kronasjer, var plutselig ~halvparten av varene blitt utsolgt mens jeg holdt på. KLOKKA FIRE OM NATTA.

Jeg raget apeshit, som seg hør og bør, og dette er resultatet:

 

IMG_3981.jpg

 

Etter mye om og men, og et par-tre saftige doser fjøsmekk resulterte det i dette:

 

IMG_4006.jpg

 

For å si det sånn, er jeg rimelig fornøyd med å ha fulgt konsensus her på bruket og gått for HK-CPU-RAM først, det er en helt vill hastighetsforskjell. Booter på ~15sec, filoverføringer går som et olja lyn, likeså gjør hele Adobe CS6 suiten.

 

Så får vi nesten bare se, hvor lang tid det tar før jeg går på en smell og bestiller meg skjermkort i tillegg. Eneste nedturen så langt er at det eneste stedet Corsair F60-disken dukker opp er i BIOS.

 

Sist gang jeg hadde noe med MSI og gjøre var det bare elendighet, men jeg må si jeg mildt sagt er positivt overrasket over dette hovedkortet.

Endret av Pkekyo
Lenke til kommentar

Her følger mitt tips for Bang/Buck oppsett i kronologisk rekkefølge:

 

1. Spar penger i 2 mnd til.

2. Selg alt gammelt skrap,

3. Kjøp ny PC

 

Det er 2500 bortkastede kroner, når du heller kan legge til 2-3000 til og få en mye bedre maskin.

Sats på økonomiversjoner av nyeste teknologi, da holder det lengere også (oppgradering).

Vil ikke gi noe tips om hvordan du kan "oppgradere" så gammel maskinvare,

for du kan like godt ende opp med å bruke like mye penger over tid på å fjerne flaskehalser.

Og du vil sannsynligvis ende opp med ett system som yter lavere enn ett nytt system.

Prøver ikke å være spydig, men synes det er litt korttenkt å spare litt nå,

for å ende opp med en like dyr PC som en ny hadde kostet, når du er ferdig.

Lenke til kommentar

Ser ut som en i5. Fine greier, men i din situasjon hadde det strengt tatt vært best med en AMD A10. Du kommer nok til å lengte etter et ordentlig skjermkort når du åpner det første spillet. Likevel, har du en tusenlapp til overs i nærmeste fremtid er det lett å få tak i et GTX 650 eller et HD7770.

 

Edit: Er det der virkelig et kabinett fra 2005?

Endret av Torpedo_Peter
Lenke til kommentar

Ser ut som en i5. Fine greier, men i din situasjon hadde det strengt tatt vært best med en AMD A10. Du kommer nok til å lengte etter et ordentlig skjermkort når du åpner det første spillet. Likevel, har du en tusenlapp til overs i nærmeste fremtid er det lett å få tak i et GTX 650 eller et HD7770.

 

Edit: Er det der virkelig et kabinett fra 2005?

 

Er da ingenting som forhindrer ts i å bruke sitt gamle skjermkort :)

Lenke til kommentar

Det er en i5 4670k. Har forøvrig en kjøler til overs, så er bare å skrike ut om noen mangler.

Kabinettet er forøvrig et Fractal Design Define XL som kom i hus etter mitt Chieftec-kabinett fra begynnelsen av 2000-tallet gikk tomt for harddiskplass.

 

Forøvrig står Radeon HD4650 på plass enda, og har fått en hel del ekstra futt nå som flaskehalsene i CPU og RAM er borte. Et nytt skjermkort kommer før eller siden, men det har ikke prioritet da spilling er langt nede på listen over ting jeg bruker PCen til. Med mindre Valve kommer med Half-Life 3 snart, that is - da blir det forbrukslån og GTX 780 ;)

 

Den viktigste forbedringen er uansett at rendring av HD-video tar under 10% av tiden det gjorde med gammel hardware.

Lenke til kommentar

De gamle lagringsdiskene var på totalt 500GB, så det var ikke så mye å spare på der. BD-spiller fant jeg heller ikke kronasjer til når jeg sprengte budsjettet så det sang etter, så filmsamlingen min ligger brakk for øyeblikket :)

 

Det jeg dog gjorde, var å rive i stykker en ekstern harddisk fra Maxtor jeg har hatt liggende siden nitten-pil-og-bue. Jeg har dermed quick swap IDE-disker!

 

IMG_4042.jpg

Lenke til kommentar

For fremtidige brukere som leser denne tråden så ville nok ein egen IDE-kontroller som ville latt deg beholde dei gamle lagringsdiskene og den gamle dvd-spelaren ei stund til ha kosta mindre enn ny disk og bd-spelar. ;)

 

For en DVD-spiller kan jeg være enig, for lagringsdisker er jeg ikke enig. Personlig har jeg ikke kjøpt IDE-disker på godt over 10 år, SATA begynte å bli vanlig på hovedkort i 2002/2003. Blant annet hadde Asus P4C800 Deluxe 4 SATA (lansert i 2003). Derfor kan man påregne at IDE-disker begynner å få en viss levetid - fort en 8 - 10 - 12 år. Når disker begynner å få såpass mange år på baken så kan det være lurt å kjøpe nye disker og så kopiere over innholdet til nyere disker. Sannsynligheten for feil øker nemlig betraktelig med alderen. I tillegg er det en ikke ubetydelig ytelsesforskjell på gamle IDE-dikser og nye SATA disker.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...