Gå til innhold

Er Helvete En Ond/Overdreven Straff?


Anbefalte innlegg

Ser du problemstillingen?

Nei. Det vil si, å begynne å gradere smerter og lidelser er ganske meningsløst (hvilken målestokk ser du for deg å bruke og hvorfor akuratt denne isf?). Lidelser, smerte og død er likefult lidelser, smerte og død uavhengig av om det er som følge av fysisk, psykisk eller naturlig årsak.

Dersom kompensasjonen (f.ex. at man blir frisk etter en operasjon med påfølgende smerter, eller i neste livet) veier opp for smerterne og lidelsene vi opplever, er det ingen fremmed tanke at også en Gud kan ha gode grunner til å tillate lidelser og smerte - på lik linje som vi mennesker.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvorfor tillater Gud at det er så mye nød og lidelse?

 

http://www.jw.org/no...B8d-og-lidelse/

 

...

Herregud for en ignoranse.... :no:

 

Jeg blir reint trist jeg når jeg leser ting som :

 

"HVORDAN VIL DU BRUKE DIN FRIE VILJE?

19 Som nevnt i kapittel 5 ble menneskene skapt med en fri vilje. Har du tenkt over hvor verdifull denne gaven er? De utallige dyrene som Gud har skapt, følger stort sett instinkter. (Ordspråkene 30: 24)"

 

Vi har ingen fri vilje, vi "velger" ikke fritt og vi mennesker har også en hel haug med instinkter... Her JUGER de som skrev dette på denne nettsiden, de juger for jesus. Mulig de tror at siden det står i bibelen at det er OK å juge for gud så er det ikke det i den virkelige verden. For jug er det like forbannet...

 

Og slikt som dette TROR du på Ciscol? Seriøst? Det virker som du sluker disse løgnene som serveres deg helt rått, uten å legge ved en ENESTE egen produsert tanke og skal du fortsette gjennom livet like tankeløs så kan jeg ikke annet enn å ønske deg lykke til, og syntes synd på deg.

 

For her presenteres det KUN unnskyldninger for det ondes problem, der gud hele tiden blir fratatt all skyld og de jehovas vitnene som skrev dette mer eller mindre minner om åleglatte advokater i amerikanske filmer som VET at klienten er skyldig på alle tiltale punkter, men forsøker å juge, bedra og unndra fakta slik at juryen skal tro at klinten er uskyldig... Problemet ditt er at du ikke engang har gitt dette en eneste selvstendig tanke, det er derfor du poster linker til disse sidene hele tiden, som den lydige og selvundertrykkende tros slaven du er.

 

For hadde du bare hatt bittelittegrann kunnskap om verden rundt deg så hadde du forstått at det ikke bare er en ugle i mosen på disse sidene, men hele ugle farmer, men siden du er flasket opp på religiøse løgner (og her må jeg si JV er graverende i sine løgner og det mot sine egne medlemmer!!!) så har du ingen kunnskap og kan derfor ikke si om dette du blir hjernevasket med er løgn. Vel synd for deg. Som sagt så syntes jeg synd på deg, oppriktig synd på deg, som med stor sannsynlighet må gå imellom livet som en fattig stakker som til overmål må undertrykke seg selv... Tenk hvor mye fantastisk du går glipp av, ting du automatisk må fornekte for å opprettholde en tro som bare blir mer og mer avleggs og utdatert for hver dag som går...

 

Det er så jeg kjenner en bunnløs forakt for disse idiotene som har innbilt deg disse løgnene, for hva slags mennesker er de som klarer å juge sånn til folk, sine egne medlemmer? Med hvem rett hjernevasker de mennesker som Ciscol slik at han faktisk tror mer på ren løgn, oppdiktning og rene jernalder spekulasjoner enn skikkelig viten og kunnskap liksom? En kan jo undres...

 

Men ikke bry deg du Ciscol, fortsett å tro du, det er nok det riktige for deg. For fallhøyden blir enorm om du en dag ramler ut av tankefengslet du i dag befinner deg, så høy at du antagelig ikke kommer til å klare over gangen. Det er måte på hvor mye løgn et menneske kan fores med liksom... Det er derfor jeg syntes synd på deg, for dette har du helt sikker ikke gjort noe som fortjener... :(

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

 

Jeg blir reint trist jeg når jeg leser ting som :

 

"HVORDAN VIL DU BRUKE DIN FRIE VILJE?

19 Som nevnt i kapittel 5 ble menneskene skapt med en fri vilje. Har du tenkt over hvor verdifull denne gaven er? De utallige dyrene som Gud har skapt, følger stort sett instinkter. (Ordspråkene 30: 24)"

 

Vi har ingen fri vilje, vi "velger" ikke fritt og vi mennesker har også en hel haug med instinkter... Her JUGER de som skrev dette på denne nettsiden, de juger for jesus. Mulig de tror at siden det står i bibelen at det er OK å juge for gud så er det ikke det i den virkelige verden. For jug er det like forbannet...

 

 

Fortsatt mye vi kan velge selv heldigvis.

 

http://wol.jw.org/no/wol/d/r3/lp-n/1101992004

...

 

For fallhøyden blir enorm om du en dag ramler ut av tankefengslet du i dag befinner deg, så høy at du antagelig ikke kommer til å klare over gangen.

 

 

Jeg har nok sett verden fra alle mulige vinkler, så ingen grunn til bekymring. :)

Lenke til kommentar

Jeg siterer linken din:

 

"Tenk for det første over følgende: Setter du pris på å ha frihet til å velge hva du skal si og gjøre, hva du skal spise, hva du skal ha på deg, hva slags arbeid du skal ha, og hvor og hvordan du skal bo? Eller ville du foretrekke at det var noen som dikterte hvert eneste ord du sa, og hvert eneste skritt du tok?"

 

 

Dette er jo det reneste visvas, en øvelse i vranglære og igoranse faktisk, for her postitulerer de at det KUN kan være snakk om to årsaker, and that's it! Må vi ha enten fri vilje der du kan velge hva du vil eller må du gjetes til valgene? Sagt på en annen måte, ville du VALGT å spise ristede gresshopper, friterte larver og grillede mauregg fordi du har fritt valg til det? I så fall, hvorfor ikke?

 

Sannheten er sånn midt i mellom faktisk, altså none of the above. For selv om vi har illusjonen om fri vilje så blir valgene våre alltid styrt ut i fra hva vi tidligere har erfart og tillærte ting. (Det er en grunn til at barn (og andre med dårlig/liten erfaring) gjør helt ræva valg noen ganger og det er jo nettopp derfor, de har ingen erfaring...)

 

Så den frie viljen de driver å postitulerer på denne nettsiden kan du skyte en lang pil etter, for så enkelt er det ikke. Mulig du tror det er så enkelt, men det er også fordi du mangler erfaring :)

 

 

Jeg har nok sett verden fra alle mulige vinkler, så ingen grunn til bekymring. :)

Sier som grisen sa da den så slakteren : Jeg har mine tvil.... Endret av RWS
Lenke til kommentar

For selv om vi har illusjonen om fri vilje så blir valgene våre alltid styrt ut i fra hva vi tidligere har erfart og tillærte ting. (Det er en grunn til at barn (og andre med dårlig/liten erfaring) gjør helt ræva valg noen ganger og det er jo nettopp derfor, de har ingen erfaring...)

 

 

Ja, det er nettopp det. Da er det viktig å bli opplært av den rette læremesteren slik at vi kan ta fornuftige valg. For valget er der. Vi kan velge å lytte og anvende det vi lærer eller vi kan velge å la være.

Lenke til kommentar

Fun fact also: Kristendommen tilpasser seg tiden kontinuerlig. Man blir idag frelst i lys av en gud som brant deg for det samme for etpar hundre år siden. Helvete finnes ikke, heldigvis.

 

Hvis et menneske velger å gjøre godt et helt liv, gjerne etter de 10 bud, men velger å ikke tro på magi? Da skal han brennes evig i helvete for hans synder, hans skal dømmes for alt han har gjort og BRENNES.

 

When it comes to BULLSHIT...BIG-TIME, MAJOR LEAGUE BULLSHIT... you have to stand IN AWE, IN AWE of the all time champion of false promises and exaggerated claims, religion.

 

- George Carlin

 

Jeg er helt oppgitt over at det er mulig å tro. Jeg forstår det ikke, som en oppegående helt vanlig fyr.

Lenke til kommentar

Jeg skjønner hva du mener, men man må huske på at den første historien i bibelen fra Edens hage (som mulig er billedlig ment) forteller at mennesket kun hadde 1 fristelse i begynnelsen; å ikke spise av kunskapens tre. For ved å gjøre det ville de dø. Dette tror jeg må være de maksimalt beste betingelsene man kan få dersom man i tillegg skal ha fri vilje. For uten muligheten til å gjøre mot Guds vilje så er ikke viljen lenger fri. Da Adam og Eva likevel gjorde mot Guds vilje gjemte de seg når Gud kalte på dem. De oppdaget plutselig at de var nakne. En helt ny verden av fristelser åpenbarte seg for dem. De åpnet altså pandoras eske på sett og vis. Og dette gjorde de av fri vilje mot det eneste de ble fortalt om å ikke gjøre. Og alt man gjør av egen fri vilje har man kun seg selv å takke for. Alle deres etterkommere ville i ettertid kjenne de samme godene og fristelsene, og det er dette som kalles arvesynden etter Adam og Eva.

 

Så du er med på tanken om at skapelsesberetningen kan være et metafor? Jeg tror historien om paradis er en metafor på all fristelse, synd og skam. Jeg er overbevist om at alle mennesker innerst inne vet hva som er det riktige valget i en gitt situasjon. Av og til velger man annerledes for egen vinning, andre ganger hjelper man andre. Alt handler om å manipulere sine omgivelser på godt og ondt. Problemet er at det er "riktig" i mange forskjellige kontekster. Det som er riktig for meg, trenger ikke nødvendigvis være riktig for deg. Her kommer skyld, skam, samvittighet o.l. Man vil altid være klar over sine egne konsekvenser.

 

Ja, jeg har ingen problemer med å skjønne problemstillingen. Jeg må ofte repetere slike problemstillinger for meg selv jeg også iblandt da de kan være vanskelige å forholde seg til. Hvertfall følelsesmessig, så tvilen griper også tak i troende iblandt. Vi har det så godt i Norge at jeg tror vi mister litt bakkekontakten av og til, og tenker hva skal jeg med Gud? Vi er så bundet til et jordisk, naturalistisk perspektiv at vi glemmer at mange som dør er glade for å avslutte på denne jord for Guds usammenlignbare glede. Ifølge bibelen så er vi alle syndere. Når man innser det, så ser man også hvilken stor nådegave Gud gav ved å sende sin egen sønn til å dø for vår skyld - uavhengig av størrelsen på synden. Så både jeg, du og den dødsdømte var allerede født inn i denne synden som følger etter Adam og Eva's fall. Men Gud kan ikke la små barn som enda ikke har forstand til å forstå dette gå fortapt, derfor sier Han også; "La de små barna være, og hindre dem ikke i å komme til meg! For himmelriket tilhører slike som dem".

 

Og tviler du, kan det faktisk også hende at du tar feil? Problemet jeg har med dere troende, på tvers av religioner, er at dere lever livet litt sånn etter døden. Det skal være deres himmel. De andre religionene har sine kriterier. Om dere hadde konsentrert dere for det dere har tilfelles istedenfor å krangle. Kraften i oss til å påvirke "nåtid" blir nedprioritert om du skjønner hva jeg mener... Det er ihvertfall påfallende mange troende i verden som tilsynelatende deler lik forståelse av samspill, men utførelsen sier noe annet.

 

Man må også huske på at det ikke nytter å si "Jesus nå tror jeg på deg" bare ved ordene. Ordene må komme innenfra, og gjør dem det så handler man også etter dem. Så når en dødsdømt plutselig finner Jesus, så er det en gledens dag i himmelen. For en av dem som var kommet bort ble funnet igjen. Du har sikkert hørt om Jesu lignelse om sønnen som kom hjem;

http://www.bibel.no/...=Luk%2015,11-32

Nei, det har jeg ikke. Uansett så betyr jo plasseringen etter livet liten rolle. Etter der untergang skal vi vel dømmes på nytt likevel, mener jeg? Tenker det er noen stakkar sjeler oppe i himmelen som svetter nå ;)

Klarte ikke å dy meg nå heller jeg

 

Ja, det var litt flåsete :-) Jeg tror du skjønte hva jeg mente, og jeg tror også du kjenner historien om Jesu lidelse og menneskelige død.

Jo, oppvektsvilkår vil absolutt ha stor betydning ifht synd. Og jeg er tror alle slike faktorer vil tas med i en begrunnelse når dommen avgjøres av den maksimalt rettferdige dommer. Jeg tror ikke vi engang kan tenke oss kompleksiteten i en slik dom. Jeg er glad det ikke er jeg som må avsi en slik dom!

 

Det jeg ikke klarer å fatte er de tilfeldige ringvirkningene av andres valg som slår ut i mitt liv.Hvordan kan man dømmes av en utenforstående kontekst i en slik uforståelig og kaotisk verden som den vi lever i. Og hvis det ikke spiller noen rolle, hvorfor spiller det noen rolle da?

 

Jeg opplever deg ikke som frekk, så det må du ikke føle :-) Og håper dette går begge veier.

Dette var bare ment som et eksempel. Det er jo ingen som vet hvordan himmelen eller helvete vil se ut. Vi har mange forskjellige forestillinger, men jeg tror ikke vi kan skikkelig forestille oss dette på noen god måte. For alt vi vet kan det være slik at noen får en ny sjanse også dersom det ikke ligger tilstrekkelig grunn til å bli sendt hverken til himmelen eller helvete f.eks. Igjen - bare et tenkt eksempel. Tror man Gud eksisterer tror man også at man vil få en maksimalt rettferdig dom. Så alt avhenger av om man tror Gud eksisterer, stoler på Hans ord, og tar imot Jesus som sin frelser.

 

Så hvis jeg ikke tror på hans eksistens, kan han ikke dømme meg. Men om jeg tror han dømmer meg så dømmer han meg. Sier seg jo egentlig selv. At dere klarer det dere tror på, kan godt hende. Kan godt hende man får 71 jomfruer til disposisjon gjennom jihad også?

 

Jeg vil kalle det den ultimate rettferdighet at alle får en dom. Hvis ikke så spiller det ingen rolle om man lever som en Stalin eller en moder Teresa - dersom alt bare ender ved graven. Alt avhenger av om man gir sitt liv til Gud, noe som beriker livet til de som gjør det ifølge dem selv. Hvorfor Gud skapte verden er et spørsmål det er umulig å svare på uten å være Gud selv, men Han har ihvertfall klart å skape en verden hvor mange tror på ham av egen fri vilje. De som avstøter ham gjør det også utav egen fri vilje. Han forstår ikke bare dine handlinger, men også alt det du ikke forstår. F.eks. hvilken betydning alle dine handlinger har for mennesker rundt deg. Hvilken konsekvens ethvert ord som blir sagt har, og hvilke muligheter det bringer med seg på godt og vondt.

 

Jeg skjønner det vil bli en farlig, usikker og uforståelig fremtid om det faktisk er slik at konsekvensene av handlingene våre kun følger oss frem til vår død. Det vil si andre får nok merke de i uoverskuelig fremtid, men nå tenker jeg på vår subjektive jeg. Det er ikke guds oppgave å være klar over handlingene dine. Dere troende må snu litt på flisa og heller tro litt mer på mennesket.

 

Dette er nå mine egne (og mange andre kristnes) tanker, men ingen sitter med noen fasit på alle disse spørsmålene. Vi vandrer sammen på livets veg alle mann, og får gjøre så godt vi kan utav den lille tildelte tiden vi har her.

 

Akkurat. Handle. Ikke be.

Lenke til kommentar

Så du er med på tanken om at skapelsesberetningen kan være et metafor? Jeg tror historien om paradis er en metafor på all fristelse, synd og skam. Jeg er overbevist om at alle mennesker innerst inne vet hva som er det riktige valget i en gitt situasjon. Av og til velger man annerledes for egen vinning, andre ganger hjelper man andre. Alt handler om å manipulere sine omgivelser på godt og ondt. Problemet er at det er "riktig" i mange forskjellige kontekster. Det som er riktig for meg, trenger ikke nødvendigvis være riktig for deg. Her kommer skyld, skam, samvittighet o.l. Man vil altid være klar over sine egne konsekvenser.

 

Skapelsesberetningen om hvordan Gud skapte universet bærer mye preg av å være en metafor, så jeg mener absolutt den må være det. Også mtp vitenskapelige funn. Andre bibelsteder mener jeg også peker i en slik retning. Den er også genialt skrevet fordi den har vært forstått og akseptert av mennesker flere tusen år tilbake i tid og frem til idag. Hvordan kan en tekst skrevet for mange tusen år siden gi mening over en så lang periode, og frem til idag hvor vi vet så mye om naturen. Dersom dette er nedskrevet av personer som for 6000 år siden var inspirert av Gud så gir dette mening. Den må være skrevet på en slik måte dersom det var ord gitt av Gud - dersom den skal kunne forstås av mennesker som levde for flere tusen år siden og frem til idag.

 

Etter skapelsesberetningen kommer en mer detaljert historie om Adam og Eva - og jeg mener denne også kan betraktes metaforisk, men den trenger heller ikke gjøre det. Augustin kom jo opp med en rekke mulige varianter av hvordan første Mosebok kan tolkes, og blandt disse var også den at Gud skapte det hele slik at alt over tid ville utvikle seg. Så makroevolusjon er også en mulighet. Og dette var omkring 1500 år før Darwin kom med teorien, så dette var ikke påvirket av Darwins tanker på noen måte.

 

Jeg er enig i at alle mennesker innerst inne vet hva som er riktige og gale valg. Mange valg er også som du sier subjektive. Det som er riktig for meg, trenger ikke være riktig for deg. Samtidig mener jeg at det finnes objektive verdier her som er gjeldende for alle mennesker. F.eks. kjærlighet kontra å misbruke små barn.

 

Og tviler du, kan det faktisk også hende at du tar feil? Problemet jeg har med dere troende, på tvers av religioner, er at dere lever livet litt sånn etter døden. Det skal være deres himmel. De andre religionene har sine kriterier. Om dere hadde konsentrert dere for det dere har tilfelles istedenfor å krangle. Kraften i oss til å påvirke "nåtid" blir nedprioritert om du skjønner hva jeg mener... Det er ihvertfall påfallende mange troende i verden som tilsynelatende deler lik forståelse av samspill, men utførelsen sier noe annet.

 

Jeg ville løyet dersom jeg sa jeg ikke noen gang tvilte. Alle troende gjør det tror jeg - det er bare menneskelig. Likevel finner jeg som regel svar på det som plager meg, men jeg kan ta feil selvsagt. Jeg kan ikke være like sikker som at 1 + 1 = 2 f.eks. Uansett om jeg ikke har et slikt type bevis, så er det så mange ulike ting som peker i den retningen at for meg blir det irrasjonelt å ikke tro.

Jeg kan kun svare for min egen tro, men jeg liker ikke å hakke på andre religioner for det. Likevel må det være lov å diskutere sin tro rasjonelt med troende av andre religioner. En tro som ikke er fornuftig begrunnet er ikke noe jeg kunne trodd ihvertfall.

 

Nei, det har jeg ikke.

 

Da regner jeg med du har gjort det nå :-) En fantastisk fin lignelse som forteller så mye.

 

Uansett så betyr jo plasseringen etter livet liten rolle. Etter der untergang skal vi vel dømmes på nytt likevel, mener jeg? Tenker det er noen stakkar sjeler oppe i himmelen som svetter nå ;)

Klarte ikke å dy meg nå heller jeg

 

Vi kan ikke si at vi vet hva som skjer etter døden 100 % sikkert, men bibelen forkynner om en ny jord og en ny himmel. Det vil dog gå lang tid før dette du nevner evt skjer. Hvor lang er umulig å si selv om det står noe om 1000 år (tror jeg), men tenk om dette er metaforisk på samme måte som dagene i skapelsesberetningen. Det er da rimelig lang tid. En evighet sammenlignet med det korte livet på jorden.

 

Det jeg ikke klarer å fatte er de tilfeldige ringvirkningene av andres valg som slår ut i mitt liv.Hvordan kan man dømmes av en utenforstående kontekst i en slik uforståelig og kaotisk verden som den vi lever i. Og hvis det ikke spiller noen rolle, hvorfor spiller det noen rolle da?

 

Jeg tror alle slike ringvirkninger har betydning. Både for deg og for andre. Kanskje noen ringvirkninger ikke har betydning før det går 100 år. Hva vet vi? Gud derimot som ikke er begrenset som oss kan se alle slike variabler, så jeg ser ikke hvordan vi skal kunne bedømme noe utifra vårt lille perspektiv oppimot den med maksimalt store egenskaper.

 

Så hvis jeg ikke tror på hans eksistens, kan han ikke dømme meg. Men om jeg tror han dømmer meg så dømmer han meg. Sier seg jo egentlig selv. At dere klarer det dere tror på, kan godt hende. Kan godt hende man får 71 jomfruer til disposisjon gjennom jihad også?

 

Du får tro hva du vil :-) Ifølge kristen tro dømmer Gud alle, maksimalt rettferdig. Når det gjelder terrorvirksomhet så er dette stikk i strid med hva både islam og kristendom handler om, så jeg tror ikke på at en maksimalt stor Gud gir noen 71 jomfruer for terrorvirksomhet.

 

Jeg skjønner det vil bli en farlig, usikker og uforståelig fremtid om det faktisk er slik at konsekvensene av handlingene våre kun følger oss frem til vår død. Det vil si andre får nok merke de i uoverskuelig fremtid, men nå tenker jeg på vår subjektive jeg. Det er ikke guds oppgave å være klar over handlingene dine. Dere troende må snu litt på flisa og heller tro litt mer på mennesket.

 

Jeg tror på mennesket fordi om jeg tror på Gud. Jeg tror på alt mennesket er istand til både på godt og vondt, men det gir meg ingen mening med mitt liv. Det kan gi meg mening i mitt liv (som er noe annet), men det gir ingen mening med mitt liv dersom alt ender ved graven.

 

Handle. Ikke be.

 

Ja takk - begge deler :-)

Lenke til kommentar

Fun fact: Helvete blir ikke nevnt noe sted i bibelen

 

[...] og den som sier: ‘Din ugudelige narr!’ skal være skyldig til helvetes ild.

 

For det er bedre for deg å miste én kroppsdel enn at hele kroppen kommer til helvete.

 

Vær ikke redde for dem som dreper kroppen, men ikke kan drepe sjelen. Frykt heller ham som kan ødelegge både sjel og kropp i helvete.

 

Det er bedre for deg å gå enøyd inn i Guds rike enn å ha begge øyne og bli kastet i helvete, der marken som eter dem, ikke dør og ilden ikke slukner

  • Liker 1
Lenke til kommentar
"Helvete" er oversatt fra ordet Gehenna.

 

Og bli ikke redd for dem som dreper legemet, men ikke kan drepe sjelen; men frykt heller for ham som kan tilintetgjøre både sjel og legeme i Gehẹnna

Til å være en dal utenfor Jerusalem, så er det en utrolig spesiell dal hvis det bor en mann der, som faktisk kan tilintetgjøre sjeler.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...