Gå til innhold

Evolusjon er fakta, du trenger ikke lenger kalle det for en teori.


Anbefalte innlegg

Ja jeg vet veldig godt at teori innenfor vitenskapen ikke er det samme vage fjaset vi bruker i dagligtalen. Vitenskapelig teori er noe helt annet.

 

Men det som er så fint og flott er at man ikke lenger trenger si "evolusjonsteorien" men at evolusjon er fakta.

Endret av Kvinnen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fordi folk misbruker ordet teori. Er derfor.

 

Det er mye bedre å si hva det er, og det er at det er et faktum! Så ikke uvitende ignorante folk skal undervurdere ordet teori og ikke tro at det er fakta.

 

Du skjønner vel det?

 

Det er ikke nødvendig å kalle det for en teori, bare så folk misforstår med vilje eller ikke.

Lenke til kommentar

Det er strengt tatt snakk om semantikk. Avhengig av korleis ein definerer "fakta" og "teori".

 

Forskarar finn mykje fakta i form av fossil, DNA osv., men mange av dei meiner likevel at korleis dei heile heng saman er ein teori. Ikkje at det spelar så veldig stor rolle uansett.

 

Evolutionary biologist Kirk J. Fitzhugh[80] wrote, "'Evolution' cannot be both a theory and a fact. Theories are concepts stating cause–effect relations...One might argue that it is conceivable to speak of 'evolution' as a fact by way of it being the subject of reference in explanatory hypotheses...In the strictest sense then, 'evolution' cannot be regarded as a fact even in the context of hypotheses since the causal points of reference continue to be organisms, and no amount of confirming instances for those hypotheses will transform them into facts...While evolution is not a fact, it is also not a single theory, but a set of theories applied to a variety of causal questions...An emphasis on associating 'evolution' with 'fact' presents the misguided connotation that science seeks certainty."[3]

 

http://en.wikipedia....and_theory#Fact

Lenke til kommentar

Denne semantikken er ganske vesentlig når millioner, hvis ikke milliarder der ute i verden fortsatt sier "næhei, det er jo bare en teori så det er jo ikke riktig"

 

Så derfor er det da ganske så viktig å påpeke at det er fakta så man kan få drilla det inn i hodet på folk.

Endret av Kvinnen
Lenke til kommentar

Denne semantikken er ganske vesentlig når millioner, hvis ikke milliarder der ute i verden fortsatt sier "næhei, det er jo bare en teori så det er jo ikke riktig"

 

Så derfor er det da ganske så viktig å påpeke at det er fakta så man kan få drilla det inn i hodet på folk.

Akkurat. Din tolking av semantikken er at evolusjon er fakta. Andre sin tolking er at det ikkje er grunnlag for å kalle det fakta. Skal du slå dei i hovudet med ei bok og seie "Jeg har rett!"?

 

Fakta blir brukt til å framlegge ein teori om korleis livet har utvikla seg på jorda.

Lenke til kommentar

Det stemmer at evolusjon er fakta. Det er et observerbart fenomen. Darwins evolusjonsteori, derimot, er en teori, fordi det forsøker å forklare disse fenomenene. Historien har vist at det har vært en rekke mangler ved Darwins teori, som f.eks. at den ikke har forklart fenomener som kommer som følge av mutasjoner eller at gener blir påvirket av miljø. Det å kalle evolusjonsteorien for fakta er ikke bare litt rart, men også uærlig. Videre føler jeg personlig at det er litt ubehagelig å måtte kompromittere vitenskapelig nøyaktighet til fordel for ignorante mennesker som roper høyest.

Lenke til kommentar

Dawkins snakker om evolusjon i samme ordelag som det heliosentriske verdensbildet, at jorda er rund, etc. Da er det altså sannsynlig å anta at han snakker om det observerbare fenomenet evolusjon, ikke modellen som ønsker å forklare og bruke evolusjon (som da er evolusjonsteorien). Dette gir mening, fordi han er frustrert over de som ikke aksepterer evolusjon i det store og det hele.

Lenke til kommentar

Er det rart det er krig i verdenen og konspirasjonsteoretikere, når man ikke engang kan bli enige? :p

 

Evolusjonsteorien er en teori, men kan i dagligtale si at evolusjonsteorien er fakta. Dagligtale er ikke vitenskapelig riktig, og folk flest gir faen i hvorvidt de er 100% korrekte i sine uttalelser eller ei.

Lenke til kommentar

Han sier han er lei av å krangle på teknikaliteter og at han derfor har sluttet å omtale evolusjonsteorien som en teori når han snakker med motstandere av den. De legger så stor vekt på ordet "teori", uten å vite ordets tyngde, at han rett og slett ikke lenger bruker det. Dette har han sagt flere ganger tidligere også. Motdebattantene hans ser ser blinde på ordet "teori".

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...