Gå til innhold

Bra kamera, uklare bilder, hjelp


Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg var på ferie i sommer og tok en del bilder med mitt Canon 1100D.

Har så lagt bildene inn på min Macbook og lastet dem inn i iPhoto.

 

Når jeg åpner bildene i fullskjerm er bildene veldig klare og fine.

 

Har nå lyst til å legge ut et forsidebilde (coverphoto) på Facebook. Problemet er bare at bildene blir veldig uklare når de er lastet opp, og jeg lurer derfor hva dette skyldes?

 

Er bildene for store for Facebook? Mener å huske at jeg valgte en gangske stor oppløsning i menyen på kameraet.

 

Noen som vet hva jeg bør gjøre?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Last ned bildet fra facebook og del det her.

 

Og så laster du opp originalbildet du brukte til å laste opp til face så vi kan sammenligne :)

 

Det som først skjer når du laster opp bilder til Facebook er at den lengste delen av bilde blir skalert ned til 2048 piksler men med 1:1 skalering. Det vil si at den andre lengden også skaleres ned men bare tilsvarende tilsvarende menge i prosent. Dvs at hvis lengden feks skaleres ned med 21 prosent vil også bredden bli skalert ned med 21 prosent.

 

 

Videre så har man valget mellom å laste opp i høy kvalitet og ikke. Velg alltid høy kvalitet her, samme hva du har av internett. Har 0.5mbps opp og det plager ikke meg å laste opp i høy kvalitet.

 

Men jeg pleier å skalere ned bildene mine selv så jeg slipper å bruke unødvendig mye tid på å laste dem opp.

 

En annen ting er at hvis du skarper opp et bilde skikkelig i feks photoshop så vil du ikke se den reelle oppskarpningen før du ser på et 100% crop utsnitt. Det vil si at du zoomer så langt inn at pikselforholdet mellom skjermens oppløsning og utsnittets oppløsning blir likt.

 

Altså at en piksel på bilde tar opp samme størrelse som en piksel på skjermen. Det mange gjør feil i begynnelsen er at man skaper det skikkelig opp slik at det ser skarpt ut når du ser på hele bildet. Når man deretter zoomer inn eller skalerer ned bilder (som facebook gjør) så vil det kunne bli en fæl grøt av piksler.

 

Dette er jo ikke det du opplever, men hvis du har etterbehandlet bildet og ikke gjort det skikkelig slik som over kan det hende du får uønsket effekt i det det skaleres ned :)

Lenke til kommentar

Er enig med IceBlitz her.

 

Jeg bruker å skarpe opp bildene mine i to omganger.

En oppskarping i Lightroom mens jeg ser bildet i 100%, og en siste oppskarping i Photoshop etter at bildet er eksportert i riktig størrelse. Der også gjøres oppskarpingen i 100%

 

En god ide kan også være å konsekvent bruke "Mask" når du skarper opp i Lightroom. Denne glidebryteren endrer hvor i bildet det skal skarpes opp. En klar blå himmel trenger feks. ingen oppskarping, men håret til Bestemor kunne kanskje sett skarpere ut.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...