Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Salg av leilighet


BuffyAnneSummers

Anbefalte innlegg

Hei! Skal prøve å hjelpe min storesøster med å selge leiligheten hun nå eier. Hvordan går man frem med å få solgt leiligheten?

 

Det bor en sosialklient i leiligheten nå (den leies ut) med ektemann og x antall barn. De har vært vanskelige i en lenger periode når det gjelder å betale husleien tidsnok selv om de får husleien dekket av NAV. Det var nesten så de ble kastet ut i forrige måned pga ubetalte husleier, men NAV stoppet dette ved å ha ett møte. Jeg tenker meg at de kan bli vanskelige å få ut av leiligheten før salget. Hvordan går jeg frem med å få dem ut? Sender man bare ett formelt brev hvor det står at de har 3 mnd på seg å flytte, og hva gjør vi hvis de nekter å gjøre det? Kan man selge leiligheten selv om det er noen som leier den?

 

Jeg er 21 år gammel (min søster er 22, og fyller 23 over sommeren) og har aldri hatt noe med salg eller kjøp av leilighet å gjøre, så alle bidrag mottas med stor takk!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vanlig kontrakt har 3 måneders oppsigelse. Så det burde du gjøre aller først. De vil alltid ha rett til å bo der 3 måneder fra du sier ifra, så få det unnagjort.

 

La oss si 3 måneder fra nå, det blir juli/august. Da er det flest hybler ute til leie og det er fint vær å flytte i.

Endret av Griffar
Lenke til kommentar

Angående oppsigelsestid: Skriftlig oppsigelse i dag betyr utflytting innen 1.juni, oppsigelse i løpet av mars betyr innen 1.juli. Dette med mindre kontrakten sier noe annet, som for eksempel 1 eller 2 måneders oppsigelsestid.

 

Til sammenligning vil en (lovlig) oppsigelse fort ta 6mns, så kansje greit dere ikke gikk den veien.

Endret av Ueland
Lenke til kommentar

Har du en kopi av leieavtalen?

 

Ikke her, nei.

 

Utleier må alltid ha saklig grunn til å si opp. At leiligheten skal selges er ikke saklig grunn. Så leiligheten må i så fall selges "med leieboer". Da kan kjøper si opp leieboeren dersom de ønsker å flytte inn, men da løper selvfølgelig oppsigelsestiden som normalt.

 

Har det noe å si for verdien av leiligheten?

Lenke til kommentar

Til sammenligning vil en (lovlig) oppsigelse fort ta 6mns, så kansje greit dere ikke gikk den veien.

Hva mener du?

Du må sende skriftlig oppsigelse av leieforholdet (dette har 14 dagers frist på å ordne opp i problemet), du må begjære utkasting via namsmannen, han sender så brev til leietaker hvor vedkommende da har 14 dagers klagerett/svarfrist. Han vil så sende en skriftlig dato for når leiligheten tømmes og låsen skiftes. Har bekjente som gikk gjennom den mølla for å bli kvitt noen og de havnet på 6 mnd, så for de ble det et ganske heftig tapssluk med 6 måneder uten husleie.

 

Tidsmessig avhenger det fort av hvor lang tid det offentlige bruker før de får planlagt utkastelsen, men det går jo skjeldent fort i "systemet" :)

 

Til sammenligning:

Klagde til Fylkesmannen en gang pga noe NAV-rot, 3 måneder på å besvare klagen...

Lenke til kommentar

Veit du noke om kva tilstand leiligheita er i?

 

Dersom den er nedslitt så kan ein begrunne oppsigelsen i at eigaren skal ta full oppussing av leiligheita og at det derfor ikkje er mulig for leigetakeren å bu der i denne perioden.

Dette er ein saklig grunn til å seie opp avtalen.

§ 9-5. Utleierens oppsigelse av tidsubestemt leieavtale

 

Er ikke annet avtalt eller annet følger av loven her, kan tidsubestemt leieavtale sies opp av utleieren.

 

En tidsubestemt leieavtale om bolig kan bare sies opp av utleieren dersom:

a) husrommet skal brukes som bolig av utleieren selv eller noen som hører til husstanden,

b) riving eller ombygging av eiendommen gjør at husrommet må fravikes,

c) leieren har misligholdt leieavtalen, eller

d) det foreligger en annen saklig grunn til å si opp leieavtalen.

 

 

Tidsubestemt leieavtale om enkelt beboelsesrom der leieren etter leieavtalen har adgang til en annens bolig, kan sies opp av utleieren uten hinder av bestemmelsene i annet ledd.

 

Men då må sjølvsagt denne oppussinga gjennomførast, det må være behov for oppussinga og den må være såpass omfattande at det ikkje går ann å bu der.

Å male stove eller soverom vil ikkje være godt nok, men dersom du river opp bad eller kjøkken så vil det heilt klart ikkje være mulig for leigetaker å fortsette å bu der.

 

Etter ei slik oppussing så vil det kanskje også bli lettare å selge leiligheita.

Lenke til kommentar

Utleier må alltid ha saklig grunn til å si opp. At leiligheten skal selges er ikke saklig grunn. Så leiligheten må i så fall selges "med leieboer". Da kan kjøper si opp leieboeren dersom de ønsker å flytte inn, men da løper selvfølgelig oppsigelsestiden som normalt.

 

Har det noe å si for verdien av leiligheten?

 

Tja, det kan påvirke hvor lett det er å finne kjøpere og hvor mye de er villig til å betale. Den mest lettsolgte leiligheten er kanskje en som kjøper kan flytte rett inn i dersom han/hun ønsker det, uten å vente på oppsigelsestiden til en leieboer, eller for den saks skyld vente på at selger som bor der selv kan overta sin nye bolig som kanskje er under bygging.

Dersom kjøper ikke ønsker å bo der selv men kjøper for å leie den ut, kan en god leiekontrakt med en god leieboer være et pluss, men dersom kjøper ikke liker leietakeren, eller ikke liker kontrakten, f.eks. mener at leien er for lav, vil noen potensielle budgivere/kjøpere falle fra.

 

Men, frykt for at det skal bli vanskelig å selge leiligheten til en god pris er ikke oppsigelsesgrunn hjemlet i husleieloven. Den tar mer hensyn til at dette faktisk er leiers hjem, og at leier skal ha et visst vern.

Lenke til kommentar

Ellers kan jo og salg av leilighet med leietaker redusere verdien på boligen. For det første vil jo en ny kjøper kjøpe for å bo der selv, og en leietaker medfører da ekstra arbeid(siden salget ikke er en god grunn til å si opp leietaker). I tillegg er det en periode med oppsigelsestid hvor ny eier har kjøpt leiligheten men ikke kan benytte den selv. Ofte innebærer dette dobbel utgift til husrom(et sted må de jo bo mens leietaker flytter ut). Og ny eier har ingen relasjon til leietakerene, og kan både få problemer med å få de ut, få inn leie og evnt tilstand på boligen i ettertid.

 

Mitt forslag er å avtale en inspeksjon med leietakerene hvor de går igjennom leiligheten for å vurdere tilstanden. Deretter bestiller de takstmann og avtaler tid for besøk av takstmann. Deretter ser dere på tilstanden og vurderer dette opp mot takst, og tar en vurdering på hva det lønner seg å pusse opp, som er såpass omfattende at leietakerene må flytte ut.

 

De oppnår da at leiligheten selges tom og unngår verditap der, samt at de pusser opp noe som gir en verdiheving.

 

Et annet forslag kan jo være å høre om leietakerene har lyst til å kjøpe leiligheten.

Lenke til kommentar

Toalettet er adskilt fra resten av badet )de er i forskjellige ''rom'') så det blir kanskje vanskelig å rettferdeiggjøre at de må flytte ut mens vi pusser badet?

 

Ikkje egentlig. Dersom du river opp eit av romma så vil bebuerane være utan enten toalett eller sanitærforhold.

I begge tilfelle vil bebuerane være utan viktige kvaliteter så lenge oppusinga foregår, noke som igjen fører til at det mest ansvarlige er å seie opp leigeavtala.

 

Det å slå sammen bad og toalett til eit moderne bad vil også være heilt i tråd med å oppgradere leiligheita til moderne standard.

 

 

Dersom ny eier ønsker å bo i leiligheten selv så er vel det saklig oppsigelsesgrunn?

 

Ja det er det, men for kjøparen så vil dette innebære eit uønska risikomoment. Med litt uflaks så vil leigetakeren slå seg vrang og nekte å flytte, då vil det fort ta eit halvt år å få kasta ut leigetakaren med makt.

Ein kan også risikere at leigetakeren skader boligen før ein flytter ut slik at den nye eigaren må bruke meir penger på oppussing.

 

Sidan ny kjøper tar ein risiko så er det også naturlig at den nye kjøparen vil forvente å få eit tilsvarande avslag på salgssummen.

Lenke til kommentar

Hvor mye mer du får av å pusse opp et bad avhenger av så mangt - umulig å si noe på forhånd. Hvor slitent er badet nå, hvilke kjøpere treffer man tilfeldigvis på? Folk lar seg overbevise av de mest irrasjonelle ting i kjøpsprosessen, 10000 i oppgraderinger kan bety 200000 i økt pris – eller betydningen kan være 0.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...