Gå til innhold

Statsbudsjettet 2012: Dine meninger


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Kan ses her:

 

http://www.vgtv.no/#!id=44687

 

Men ser ut til å bli ett stramt budsjett, men politiet og forsvaret ser ut til å bli vinnere, samt kulturbudsjettet som har hatt en markant økning hvert år under den rødgrønne regjeringen.

 

Hvordan var dette budsjettet stramt? Jeg ser egentlig ingen kutt i deres budsjett. Politiet fikk mer penger, men forsvaret ser ikke ut til å ha fått noe særlig mer penger.

 

Faktisk, den virkelige vinneren er alderspensjon. Den økte fra 128 milliarder til 146 milliarder kroner. Forsetter den utviklingen så vil gå fra å ta 17% av inntektene til 40% av inntektene i 2021.

 

Siden 2007 har kostnadene for alderspensjon økt med 56%, kostnadene generelt har økt med 41% og inntektene har økt med 25%.

Lenke til kommentar

At dette budsjettet blir fremstilt som stramt er et kalkulert skuespill for at AP skal fremstå som mer økonomisk ansvarsbevisst enn konkurrentene og forhåpentligvis vinne stemmer ved å nøre oppunder nordmenns hang til angst og usikkerhet til tross for landets rikdom. I realiteten er det ikke noe nytt med budsjettet og utover det særegne terror-tilskuddet er det mer en videreføring av APs politikk enn en innstramming.

 

Det eneste positive jeg har kunnet finne er justeringen av formueskatten, som vil bidra til økt verdiskapning og flere (og tryggere) arbeidsplasser. Her kunne man gjort mye mer, men det er hvertfall en lettelse at AP ikke har lyttet til SV, som mener sosial likhet er viktigere enn at folk får beholde jobben. Inga Marthe Thorkildsen uttalte forøvrig at SV ikke kan være i en regjering som senker formueskatten, så det blir spennende å se hvordan de skal reagere på dette.

 

At politiet er en budsjettvinner kan diskuteres. Det er ingen tvil om at de får mer penger, men såvidt jeg kan se er det ingenting som tyder på at dette vil gjøre samfunnet spesielt tryggere. Først og fremst er det øremerket terrorhysteriet og jeg tror i grunn ikke det er så mange av Breiviks sort der ute at det er rasjonelt. Spådom: alle pengene blir kastet bort på å overvåke sære men harmløse enstøinger og ekstremistgrupperinger som aldri ville tørt å faktisk gjennomføre noe. Hundrevis av millioner vil bli brukt til ingen nytte, pga. én mann. Gratulerer, Breivik! Disse pengene hører heller hjemme i bekjempelsen av kriminalitet på et lavere plan; vold, tyveri, mord, voldtekt, svindel osv. Det er også et stort gap mellom hva Oslopolitiet har fått og lokalpolitiet. Politiet er i tillegg pålagt å gjennomføre et IKT-løft som koster over 300 millioner, men kun 80 millioner er bevilget til dette; resten av summen må tas ut av den ordinære driften.

 

Negativt:

 

- Økt matmoms, ikke med én prosent som det fremstilles men med fire. Dette er bare den siste prosenten og det er garantert flere på vei fra AP.

 

- Økt NRK-lisens; en videreføring av en undetrykkende politikk der staten bestemmer hvilke underholdningstjenester man vil kjøpe.

 

- Økte priser på diesel; dette vil kansellere ut mye av det mindre, maskinbaserte firmaer vil tjene på den lavere formueskatten.

 

- Økte tilskudd til operaen og kultur. Jeg liker opera og finkultur, men jeg vet det er mange som ikke gjør det og det er et overgrep å tvinge dem til å finansiere mine interesser. Dette synes åpenbart venstresiden er helt greit.

 

- Mindre til forskning og nedleggelse av forskningsfondet, men vi trenger vel ikke forskning så lenge vi har trygd og NRK.

 

- Studiestøtte på stedet hvil. Nå er ikke jeg noen tilhenger av lånekassen i utgangspunktet, men hvis man først skal ha en sosialistisk modell tenker jeg at dette burde være noe av det første man prioriterer. Eller kanskje det er viktigere med:

 

- Penger til å hindre avskogning i Sør-Amerika! :ohmy:

  • Liker 3
Lenke til kommentar

- Økte priser på diesel; dette vil kansellere ut mye av det mindre, maskinbaserte firmaer vil tjene på den lavere formueskatten.

 

- Mindre til forskning og nedleggelse av forskningsfondet, men vi trenger vel ikke forskning så lenge vi har trygd og NRK.

 

 

Det blir ikke økte priser på diesel. Men kanskje en svak økning i nybilavgiften på noen modeller

 

Det blir heller ikke mindre til forskning, men det står omtrent på stedet hvil. Økningen som blir gitt er for liten og vi bør kunne bruke mer penger her. Nedleggelsen av forskningsfondet behøver ikke ha noen betydning.

 

Faktisk, den virkelige vinneren er alderspensjon. Den økte fra 128 milliarder til 146 milliarder kroner. Forsetter den utviklingen så vil gå fra å ta 17% av inntektene til 40% av inntektene i 2021.

 

Dette er jo en utvikling vi har visst om i mange år. Det er ikke uten grunn at statens pensjonsfond utland ble opprettet.

 

Generelt sett er det jo bare mikroskopiske endringer i dette budsjettet og lite som får noen reell betydning.

Endret av Reg2000
Lenke til kommentar

Dette er jo en utvikling vi har visst om i mange år. Det er ikke uten grunn at statens pensjonsfond utland ble opprettet.

 

Generelt sett er det jo bare mikroskopiske endringer i dette budsjettet og lite som får noen reell betydning.

Oljefondet kan ikke brukes til å betale for høye pensjoner. Bruker vi opp for mye penger nå vil vi skape inflasjon, det samme vil skje om 30 år. At antall kroner på alderspersom går i været er beskrymringsfult.

 

Hovedsakelig gir oljefondet oss muligheten til å ha current account deficits over lengre tid etter at oljen er borte.

Lenke til kommentar

Klippet er ikke lenger tilgjengelig.

 

Det er en begrenset pott som skal deles ut. Når regjeringen sier at de prioriterer ditt og datt, så betyr det nødvendigvis at andre ting får mindre penger.

 

Det er hele, store, poster som i sin helhet kan fjernes ifra statsbudsjettet. I tillegg må noe drastisk gjøres med alderspensjoner, samt at overføringene til kommunene må bli mer rettferdige. De største kommunene får langt mindre per hode enn de små, og det til tross for de unike problemene de har.

 

"Internasjonal bistand" 27,8

"Universitets- og høyskolesektoren" 26,1

 

Dette, er for eksempel helt utilgivelig. At vi satser mer penger på å hjelpe despoter og terrorister med å kjøpe bomber og private jetfly, enn vi satser på fremtiden. Internasjonal bistand burde droppes i sin helhet, og kun gis på en "case by case" basis til katastrofeområder. U-hjelp fungerer ikke, og vi har kastet bort 1-2 statsbudsjett på det over de siste 50-60 årene.

 

Kulturformål, kontantstøtte, overføringer til jordbruket, og utgifter til asyl kan kuttes i sin helhet, og vi må umiddelbart innføre en total stans i inntaket av lykkejegere som ikke ønsker å jobbe og heller ikke har noen kvalifikasjoner.

Lenke til kommentar

[...]Enig i at det er bekymringsfullt at pensjonene øker såpass mye, men hva kan vi gjøre med det?

Vi kan endre statspensjoner og folketrygd fra rettighetsbasert til innskuddsbasert, da vil det hvertfall i teorien gå an å ha ett bærekrafig (gaahhd jeg hater det ordet...) og selvfinansierende pensjonssystem.

Lenke til kommentar

[...]"Internasjonal bistand" 27,8

"Universitets- og høyskolesektoren" 26,1

 

Dette, er for eksempel helt utilgivelig.[...]

Det har med oljepenger og inflasjon å gjøre. Penger vi bruker langt borte er på sitt vis "gratis" for Norge, da vi ikke uten videre kan bruke oljepengene på oss selv lievel. Resultatet blir at vi er litt mer ukritisk på hvor vi sender hvor mange bistandskroner.

Endret av M98kF1
Lenke til kommentar

Pensjonistene bare bli budsjettvinnerne og det kommer de til å bli hvert år såfremt grep ikke blir tatt. 30% av befolkningen er på alderspensjon, uførepensjon og arbeidsavklaringspenger, det høyeste antallet i verden. Å ha en viss andel uføre er naturlig, men jeg stusser over at de menneskene med de beste forutsetningene for å holde seg friske er de som er sykest. Enten så har nordmenn de dårligste genene i verden, eller så går det milliarder ut i ren trygdesvindel.

 

Internasjonal bistand er latterlig. Av frykt for å bli sett på som en egoistisk nasjon øser man ut penger som kunne vært bedre anvendt her hjemme. Hvis prisen for å bedre hverdagen til vanskeligstilte nordmenn er å bli sett på som egoistisk, så tror jeg vi skal tåle det.

Lenke til kommentar

Er ganske forbanna på regjeringens måte å "rose" kommuner som virkelig gjør noe bra for kommunen sin. I min kommune Nesseby har kommunen fått til flere innbyggere og lagt ned to skoler og bygd en felles. Både for å redusere kostandene ved å bare ha ett bygg i drift, samt det nye bygget er mer miljøvennlig. Kommunen måtte ta opp titalls millioner i lån, og disse millionene var kalkulert at de skal nedbetales med margin. Men til tross for at kommuen har fått flere innbyggere velger regjeringen å gi MINDRE penger til kommunen enn før.

 

Vi ber ikke om millioner i ekstratilskudd, men vi ber om nok penger til å drive forsvarlig, og at driftsøkonomien går i balanse. Hvordan skal kommuner som øker innbyggertallet kunne tilby de samme tilbudene til de nye innbyggerne med de "gamle" overføringene? Kommunen har bare de helt grunnleggende tilbudene en kommune må ha.

 

Lånet betaler vi etterhvert, og dette lånet handler ikke om fine kulturhus eller fancy rådhus. Men det er til en skole! Som forøvrig er blitt for liten da det har blitt så mange nye barnefamilier i kommunen.

 

Kan si det sånn at den rødgrønne regjeringen ikke får min stemme til neste stortingsvalg heller.

Endret av Samegerilja
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...