Gå til innhold

Creative fornyer seg på lydkortfronten


Anbefalte innlegg

Lenge hatt Creative SB, nå har jeg Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty med Sennheiser PC350. Jeg har aldri hatt problem med Creative driverne, men har hatt problem med et kort og det var Audigy 2 SE, masse spraking i høytalerne. Men har hørt at mange sliter med drivere samt lydkort, men når jeg leser reviews osv... Så funker alt perfekt for dem, så spørrsmålet må jo ligge hva i h***** gjør dere med kort og drivere som fører til at dere blir missfornøyde og klager. Creative hadde heller ikke perfekte drivere til Vista, men igjen jeg har ikke hatt noe problem med drivere på XP, Vista eller Win7. Jeg syns Creative lager gode lydkort som kan hevde seg opp mot de som har lommebok til det, noe nesten alle har. Når Tactial 3D kommer ut så blir det 2 nye produkter på meg, blir Sound Blaster Recon3D og Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional, har ikke noe behov for frontpanel da jeg bruker headsett til gaming og optisk til hjemmekinoen for filmer.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

sjønner ikke at alle klager på driverene til creative, har hatt 5 creative lydkort og aldri hatt noe problem. og til de som sier intregrerte lydkort, det heter ikke det fordi det finnes ikke, er kun dac convertere ut utganger. selve lyd delen skjer i software/cpu.

 

Mitt Asus hovedkort hadde en EAX chip fra Creative sist jeg sjekket. Det er mulig den har fordampet. La meg sjekke... *romstere* ...Nix, den er der fortsatt, gitt.

Lenke til kommentar

Dårlige drivere: Mangler totalt for Linux, har historisk sett vært ustabile (det er over 5 år siden sist jeg brukte et Creative lydkort, så ikke skyt meg om de har vært dønn stabile siden 2005) og programvare som følger med som er veldig ressurskrevende. Greit nok, ikke bare driverne som er dårlige, men blir nok ofte til at folk sier "dårlige drivere" som en samlebetegnelse for alt fra Creative...

Lenke til kommentar

Creative lydkort har vært skrot, jeg prøvde flere av Audigy i tilegg til klassiske SB Live...

Og sluttresultatet? Vell, det var minimal forbedring.

 

Da tenker jeg ikke lydkvalitet men mengden "Skurr".

SB Live var konstant permanent skurrelyd hele tiden, i CS den gangen var det NULL vanlig lyd, kun skurring.

Audigy 1 fikk du høre litt mer, men fortsatt 60% skurring, Audigy 2 har de klart å redusere det til 30%.

 

Dessverre kom de for sent, dette var i Socket A alderen og da jeg satte VIA på sideelinjen og handlet nForce 2 hovedkort så fikk jeg endelig høre hvordan spillene egentlig skulle høres ut.

NULL skurring, pen lyd og topp ytelse, faktisk så takker jeg Nvidia for det og har skydd Creative siden.

 

Ikke så rart når vi for ikke så mange år tilbake så at Creative ikke hadde forbedret seg med drivere, da spesielt til Vista OSet.

Snublet også over en test for en tid tilbake, der møtte store Audigy fra Creative, Nvidia's SoundStorm.

Resultatet var sjokkerende, Nvidia sopet gulvet med Creative og deres Audigy, og det var kraftig grusing den gangen.

 

I dag vil jeg faktisk tørre å påstå at Realtek sine lydkort er ekseptionellt gode.

Personlig kunne jeg tenkt meg en SoundStorm 3 fra Nvidia og like revolusjonerende.

De parkerte Creative den gangen og banet vei for integrerte lydkort, men Creative sliter ellers også.

For å snu på fjøla, hva er det Creative kan gjøre for å lage ett bedre lydkort? Prossesre effekter i hardware for å spare kraft? Ingenting å hente der lenger med såpass mange kjerner, den teknologien hadde vært super å ha når vi kjørte singel cores på Socket A, ikke idag.

Lenke til kommentar

Nå hoppet jeg av diskrete kort rundt Audigy-tiden, men det var ikke et pent grensesnitt. Flere kontroller som gjorde det samme, tjenester man ikke viste om var systemdrivere eller nagware og vanskelig å forstå hva man stilte inn. Akkurat som printere i dag...

 

Men det er jaggu ikke bare Creative som roter. Har hatt flere Realtek HD som måtte installeres i en bestemt rekkefølge (installere chipsett minus lyd, patche win, inst driver, evt legge inn software) ellers kunne man måtte installere operativsystemet på nytt. Husker også integrerte nForce-kort som hørtes ut som et scratch-table hos en DJ hver gang jeg bevegde på musa. Har nå et kort fra EMU, som er av den mening at man bør skrive operativsystem tilpasset lydkortdriverne, ikke motsatt. Aldri testet Asus sine, men vedder på at de heller ikke skinner.

 

For spilling holder det integrerte, for film benytter man digitalt til reciever og for musikk benytter man ekstern dac. Vet ikke helt hva man trenger disse nye kortene til...

 

 

Lenke til kommentar

Jeg kan skrive under på at Creative hadde dårlige drivere til Windows XP i sin tid. Det var stort sett problemer med hikking og klikking i lyden for min del. Det kom etterhvert patcher fra community-et som fikset dette, men aldri fra Creative selv.

 

Når det gjelder community patcher skal det også nevnes at Creative gikk til harde midler for å stoppe en person som hadde laget drivere som kunne få SB Live og Audigy til å kjøre på Vista og Windows 7.

 

Det er kanskje ikke så rart, ettersom de nye kortene til Creative stort sett ikke har noe annet å fare med enn bloat. Eneste måten å få folk til å kvitte seg med de gode Live! og Audigy-kortene er å tvinge dem ved å hindre tilgjengelighet av drivere...

 

Creative er et selskap folk rett og slett burde styre unna. Gå heller for Asus eller noe annet, det er mange lydkortaktører nå til dags. Creative har ikke lenger tilnærmet monopol som de hadde før i tiden. Håper de får svi for det :thumbup:

Endret av Visjoner
Lenke til kommentar

Bare så synd at Creative ikke fornyer seg og har drivere tilgjengelig for nedlastning på sine nettsider. Mister du orginal-cd, så er det ingen hjelp å få.

 

De skor seg på nye operativsystemer og nekter å lage oppdaterte drivere til eldre lydkort. Lite miljøvennlig spør du meg.

Jeg kjenner meg ikke igjen i det du skriver her. Jeg har brukt creative-lydkort i en årrekke, og jeg har aldri hatt problemer med å finne drivere på support-siden deres.

 

Det finnes ikke Windows 7/Vista-drivere til de gamle lydkortene i SoundBlaster-serien som kom før Fatality ble lansert (dvs kort fra før ca år 2004).

Lenke til kommentar

Den eneste grunnen til å kjøpe dyre Creative-lydkort før (i windows XP og tidligere tider) var EAX-teknologien. Creative hadde et monopol på 3D-lyd og utnyttet dette kraftig. EAX 4 og 5 skal jeg innrømme var ganske effektfullt i spill som tok nytte av det (senest DiRT (1) som var awesome), men driverproblemene gjorde at det spraka og knitra så det holdt. Creative lanserte tilsynelatende lovende produkter med halvferdige driverpakker og gikk videre til neste produkt. Driverstøtten og support til community var tilnærmet ikke-eksisterende.

Det var jo en ildsjel på Creative sine forumer som begynte å gi ut modifiserte driverpakker, hovedsakelig for å bedre støtten til gamle lydkort på nye systemer, men creative svarte ved å true ham med søksmål fortere enn svint.

 

I dag bruker enda Creative EAX-navnet for hva det er verdt, men i realiteten er EAX nå ikke noe mer en tukling med lyden som forringer kvaliteten, ikke forbedrer den. Støtten for hardware-prossesert lyd forsvant nemlig når vista kom (eller i alle fall måten det var implementert på i win XP), og Creative klarte aldri å komme skikkelig rundt dette problemet. Spillutviklere forlot dermed endelig EAX-vogna og andre lydkort-produsenter fikk omsider komme til på markedet.

 

 

Som sagt; med dagens spill som utelukkende bruker softwareløsninger til å prossesere lyden er et avansert lydkort lite verdt. Som nevnt av andre er det en porno, ekstern DAC (vekk fra forstyrrelsene inni kabinettet) som er tingen hvis en vil ha skikkelig god lyd. Et dyrere internt lydkort har nok litt bedre DACs en et billig integrert, men jeg ville være forsiktig med å kalle det high fidelity lyd.

 

Jeg gleder med til skjermkort-produsentene får implementert overføring av lyd gjennom HDMI skikkelig. Slik det er nå kan Nvidia-kort overføre et 7.1 PCM-lydspor (slik at du får surround-lyd fra spill), men de kan ikke sende ubehandlede dolby true hd og dts hd-spor. Mulig AMD/ATi kan dette.

Endret av OpusNR1
  • Liker 2
Lenke til kommentar

...

 

Tja, du sier mye om mangt, men det er noe misinformasjon ute og går her. Creative har i flere år hatt et program som heter Alchemy. Dette overstyrer lyden slik at det blir prossessert i hardware. Fungerer utmerket til både Windows Vista og Windows 7.

Støy i lydbildet skyldes ofte andre forhold enn drivere (f.eks. ikke 100% kontakt i pci/pcie-sporet). Man kan heller ikke forvente superlyd hvis man bruker høyttalere til 300 kroner.

 

Jeg synes også det er ganske spesielt å snakke om eksterne DAC osv når det i bunn og grunn starter med komprimerte lydkilder. Blir litt som å helle biodiesel på en en ferrari og forvente underverk, hehe.

 

 

Til syvende og sist så er lyd noe av det mest subjektive man kan komme borti. Noen synes at apple's ørepropper er kjempebra, mens jeg personlig ikke vil ta i de med en lang stang. Andre mener man må ha B&W Nautilus for å fult utnytte lyden... Man burde finne noe som passer bra og høres bra ut; å blindt se på tester blir forferdelig tullete.

Lenke til kommentar

 

Tja, du sier mye om mangt, men det er noe misinformasjon ute og går her. Creative har i flere år hatt et program som heter Alchemy. Dette overstyrer lyden slik at det blir prossessert i hardware. Fungerer utmerket til både Windows Vista og Windows 7.

Støy i lydbildet skyldes ofte andre forhold enn drivere (f.eks. ikke 100% kontakt i pci/pcie-sporet). Man kan heller ikke forvente superlyd hvis man bruker høyttalere til 300 kroner.

 

Jeg synes også det er ganske spesielt å snakke om eksterne DAC osv når det i bunn og grunn starter med komprimerte lydkilder. Blir litt som å helle biodiesel på en en ferrari og forvente underverk, hehe.

 

 

Til syvende og sist så er lyd noe av det mest subjektive man kan komme borti. Noen synes at apple's ørepropper er kjempebra, mens jeg personlig ikke vil ta i de med en lang stang. Andre mener man må ha B&W Nautilus for å fult utnytte lyden... Man burde finne noe som passer bra og høres bra ut; å blindt se på tester blir forferdelig tullete.

 

Jeg vet ikke om vi har prøvd samme Alchemy-program, men så veldig bra og stabilt er det vel ikke. Det Alchemy gjør er som du sier å tillate HW-prossesering av lyden, på gamle spill som brukte EAX eller DS3D vel å merke. Ingen nye spill drar nytte av Alchemy eller EAX. Eneste EAX kan gjøre der er å emulere 3D lyd i stereo-oppsett eller fra stereokilder og legge på det grusomme crystalizer greiene.

 

Jeg bare elsker når folk kommer med bil-analogier! Det er kodeker som FLAC, WAWzip og lignende som er lossless. Blu Ray og DVD har også digitale lydspor som DTS (HD) etc.

Her er det snakk om at disse lydkortene liksom er "Hi-Fi", og med det forbinder jeg komponent anlegg, dedikert DAC osv. Gaiming headsets eller pc-surround-system er ikke Hi-Fi, det er det ingen tvil om. Derfor hater jeg at ting blir hauset opp som super duper awesome når de egentlig ikke er det. Når det er sagt er jeg enig i det du sier om at lyd forøvrig er veldig subjektivt ja! Noen er kresen, andre er det ikke, mens noen vet ikke bedre. Min overgang fra Creative x-fi titanium og logitech Z-5500 til komponent var som natt og dag.

Endret av OpusNR1
Lenke til kommentar

SB 16, SB AWE32, SB AWE64 Gold og SB Live! er listen over Creative-lydkort jeg har hatt, og frem til AWE64 var de veldig gode kort. Problemer dukket derimot opp sammen med Live!-kortene hvor Creative bestemte seg for å produsere identiske kort med nedstrippet funksjonalitet for å prissegmentere produktet. Noen kort kom uten digitalutgang, noen kom med diverse maskinvareakselerasjon deaktivert og noen kom med mindre avanserte drivere. Omtrent samtidig stoppet de også å innovere og brukte heller sin markeddominans til å presse ut konkurrenter som Aureal (http://en.wikipedia.org/wiki/Aureal_Semiconductor) som hadde overlegen teknologi og maskinvare, men mindre råd til advokater. Det var ikke før nForce Creative egentlig gjorde noe nevneverdig ved lansering av Audigy, men som vanlig lanserte de masser av kort med forskjellig funksjonalitet (Wikipedia lister 16 Audigy-kort) hvor de billigste av en ny serie gjerne var et omdøpt kort fra forrige serie. Omtrent når XP kom ut ti år siden døde også 3D-lyd i maskinvare, men likevel bestemte Creative seg for å satse på spillkort med Fatality-merket selv om det i praksis er ingen forskjell fra en AC97-brikke integrert på hovedkortet og et Creative-kort med fem-seks ord i navnet sett bort fra forsterkerkvaliteten, noe som gjøres urelevant ved bruk av digital utgang til en ekstern DAC.

 

Nå som OpenAL og direkte DD-encoding i software i spill blir mer populært ser jeg absolutt ingen behov for dedikerte DSP-er og slikt. Det var veldig hendig med MP3-dekoding i hardware på Amiga 500 og A3D 2.0 i slutten av forrige årtusen, men siden det har CPU-kapasitet steget langt forbi det du trenger for å enkode og dekode hva som helst i software.

Lenke til kommentar

Creative lydkort har vært skrot, jeg prøvde flere av Audigy i tilegg til klassiske SB Live...

Og sluttresultatet? Vell, det var minimal forbedring.

 

Da tenker jeg ikke lydkvalitet men mengden "Skurr".

SB Live var konstant permanent skurrelyd hele tiden, i CS den gangen var det NULL vanlig lyd, kun skurring.

Audigy 1 fikk du høre litt mer, men fortsatt 60% skurring, Audigy 2 har de klart å redusere det til 30%.

 

Dessverre kom de for sent, dette var i Socket A alderen og da jeg satte VIA på sideelinjen og handlet nForce 2 hovedkort så fikk jeg endelig høre hvordan spillene egentlig skulle høres ut.

NULL skurring, pen lyd og topp ytelse, faktisk så takker jeg Nvidia for det og har skydd Creative siden.

 

Ikke så rart når vi for ikke så mange år tilbake så at Creative ikke hadde forbedret seg med drivere, da spesielt til Vista OSet.

Snublet også over en test for en tid tilbake, der møtte store Audigy fra Creative, Nvidia's SoundStorm.

Resultatet var sjokkerende, Nvidia sopet gulvet med Creative og deres Audigy, og det var kraftig grusing den gangen.

 

I dag vil jeg faktisk tørre å påstå at Realtek sine lydkort er ekseptionellt gode.

Personlig kunne jeg tenkt meg en SoundStorm 3 fra Nvidia og like revolusjonerende.

De parkerte Creative den gangen og banet vei for integrerte lydkort, men Creative sliter ellers også.

For å snu på fjøla, hva er det Creative kan gjøre for å lage ett bedre lydkort? Prossesre effekter i hardware for å spare kraft? Ingenting å hente der lenger med såpass mange kjerner, den teknologien hadde vært super å ha når vi kjørte singel cores på Socket A, ikke idag.

 

Artig observasjoner du har hatt. Jeg har hele tiden brukt et intregrert lydkort mot et komponent anlegg og for å si det sånn låter det dritt. Så for litt siden snublet jeg over et gammel SB Live! kort i kjelleren. Slang det inn i maskina, fant noen open source drivere (kxproject) og vips var kortet igang igjen.

 

Lyden ble løftet noe enormt. Alt av støy forsvant fra lydbilde. I tillegg har kortet coaxial digital utgang men den rakk jeg aldri å teste før min datter fant ut at jeg hadde glemt å slå av PSU'en til maskina. Nå starter den ikke lenger etter 100-150 start/stopp via powerbryteren.

 

Men men det lille jeg fikk prøvd kortet beviste det lett at selv et 10 år gammel SB live kort feier gulvet med dagens Realtek løsninger.

Lenke til kommentar

Bare så synd at Creative ikke fornyer seg og har drivere tilgjengelig for nedlastning på sine nettsider. Mister du orginal-cd, så er det ingen hjelp å få.

 

De skor seg på nye operativsystemer og nekter å lage oppdaterte drivere til eldre lydkort. Lite miljøvennlig spør du meg.

Jeg kjenner meg ikke igjen i det du skriver her. Jeg har brukt creative-lydkort i en årrekke, og jeg har aldri hatt problemer med å finne drivere på support-siden deres.

 

Det finnes ikke Windows 7/Vista-drivere til de gamle lydkortene i SoundBlaster-serien som kom før Fatality ble lansert (dvs kort fra før ca år 2004).

Skal ikke være påståelig her, for SÅ mange Creative-kort har jeg ikke hatt, men her finner du en del da: http://support.creative.com/Products/product_list.aspx?catID=1&CatName=Sound+Blaster

Lenke til kommentar

sjønner ikke at alle klager på driverene til creative, har hatt 5 creative lydkort og aldri hatt noe problem. og til de som sier intregrerte lydkort, det heter ikke det fordi det finnes ikke, er kun dac convertere ut utganger. selve lyd delen skjer i software/cpu.

 

Mitt Asus hovedkort hadde en EAX chip fra Creative sist jeg sjekket. Det er mulig den har fordampet. La meg sjekke... *romstere* ...Nix, den er der fortsatt, gitt.

 

vel, da har de den 1% av hovedkort som har noe annet en dac converter fysisk. så å si alle hovedkort med intregrerte lyd løsninger er software basert.

Lenke til kommentar

Veldig mye pepper til Creative her. I tiden før X-fi brikken skal jeg si meg helt enig, men mitt Extreme Music som kom med X-fi-slippet for noen år siden og windows 7, har jeg ikke hatt noe problemer overhodet. Creative har imidlertid en virrvarr av varianter som ikke gir oss noe hverken fra eller til, samt det fjasete Fatal1ty-navnet. Men noe må de jo gjøre for å selge etter at de mistet EAX-monopolet sitt på lydsiden.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

Skal du ha best of the best til hi-fi, er det en DAC som gjelder, ikke lydkort:)

Æhh.. en DAC (Digital Audio Converter) er i prinsippet et lydkort. Digital strøm inn, analog audio ut.

Er klar over dette, glemte i farta at en del forumbrukere må ha det meste med teskje. Jeg mente en slik: http://www.dagensit.no/tester/article2090772.ece

Bedre?

Hele begrepet DAC er hi-fi gjengens navn på samme dingsen som datafolket kaller lydkort. Linken din viser mao. et eksternt lydkort fra EC.

Cappiche?

 

Note;

Forøvrig er ikke EC'en særlig god, det er bedre med Audio Note Silver eller evt. DacMagic dersom du plukker fra hver sin ende av skalaen. Sjøl bruker jeg CD spilleren min som DAC/Lydkort da den har SPDIF innganger, et par anstendige D/A chip'er og separerte kanaler hele veien (stereo).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...