Gå til innhold

Kristendom - GT eller NT?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

False. Det er ingen formelle grenser for katolske/protestantiske katekismer - det er en tendens, men ingen klar avgrensning. Katolikker følger (delvis) gamletestamentet og (delvis) nye testamentet, protestanter følger hovedsakelig nye testamentet, men har også hørt om protestantiske kirkesamfunn som følger GT.

Lenke til kommentar

Ifølge Det Nye Testamentet har gjerninger, både positive og negative, ingenting å si:

Romerbrevet 3, 19-28:

Vi vet at alt det som loven sier, gjelder dem som har loven, for at hver munn skal tie og hele verden stå skyldig for Gud. Ikke noe menneske blir rettferdig for Gud på grunn av gjerninger som loven krever. Ved loven lærer vi synden å kjenne. Men nå er Guds rettferdighet blitt åpenbart uavhengig av loven. Om den vitner loven og profetene.

Dette er Guds rettferdighet som gis ved troen på Jesus Kristus, til alle som tror. Her er det ingen forskjell, for alle har syndet, og de har ingen del i Guds herlighet. Men ufortjent og av hans nåde blir de erklært rettferdige på grunn av forløsningen i Kristus Jesus. Ham har Gud stilt synlig fram for at han ved sitt eget blod skulle være et sonoffer ­ for dem som tror. Slik ville Gud vise sin rettferdighet.

For tidligere hadde han i sitt tålmod båret over med de syndene som var begått. Men i vår tid ville han vise sin rettferdighet, både at han selv er rettferdig, og at han erklærer den rettferdig som tror på Jesus. Hvor er så det vi kan rose oss av? All ros er utelukket! Etter hvilken lov? Gjerningenes lov? Nei, etter troens lov. For vi mener at mennesket blir rettferdig for Gud ved tro, uten lovgjerninger.

Det eneste som gjelder er å tro på Jesus. Å følge regler og lover er det liten vits i.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Fulgte Jesus, Guds sønn moselovene? Der tror jeg du har svaret ditt.

Det betyr ikke at alle kristne følger Jesus sitt eksempel, men det er i mine øyne det gjeldende normative direktiv for kristne. Om noen kristne følger andre instrukser så har det trolig mye med tradisjon og makt å gjøre. Kirken har som vi vet hatt en tendens til å plassere seg selv i maktposisjoner i samfunnet, og det er vel strengt tatt ikke i henhold til Guds Sønns eksempel. At geistlige derfor har trikset litt med spillereglene er derfor, igjen slik jeg ser det, ganske naturlig. Ikke riktig. Naturlig.

Lenke til kommentar

Også hvem Jesus skulle ha vært, har blitt vridd og vrengt på. Det er nok få som faktisk kjenner han fra Bibelen, men heller har andre, tredje, eller trettifjerdehånds informasjon som de støtter seg på. Om de så leser eller får høre Bibelsitater fra andre, så vil de ikke ta det på ordet, men prøve å passe det inn i det bildet de allerede har laget av Jesus.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...