Gå til innhold

Trenger man Swap hvis man har 4, 8 eller 16 GB Ram?


Anbefalte innlegg

Hei. Jeg har lurt lenge på om jeg skulle hatt nytt hovedkort, ram og CPU, siden at den maskina jeg skal ha delene i er ut av drift. Den har vært det lenge. Uannsett. Hvis det blir deler, så kommer man ikke utenom at det blir 4, 8 eller 16 GB Ram. Det er jo da vanlig å ha en Swap partisjon som er 2x den mengden Ram som man har. Men med 4 GB Ram, så blir det isåfall 8 GB Swap partisjon, med 8 GB Ram blir det 16 GB Swap partisjon og med 16 GB Ram blir det utrolige 32 GB Swap partisjon, og det er jo sinnsykt mye.

Trenger man Swap partisjon hvis man har så mye Ram, eller er det ikke nødvendig?

 

 

Hilsen. wil.

Endret av wil
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Swapdisk vil føre til at programmer som er i bruk aktivt (slik som spill) vil ha mer totalt RAM tilgjengelig, og programmer som ikke er i bruk vil bli flyttet til harddisken. Men hvis du regner med at du alltid vil ha masse ldig minne, burde det ikke være noe problem.

 

Men jeg vet ikke om jeg synes 8 GB RAM er nok til at jeg ville kuttet ut swap, men på Linux er det vel kanskje ikke noen umiddelbar sjanse for å gå tom. Du vil vel få en advarsel dersom du prøver å installere uten.

Endret av GeirGrusom
Lenke til kommentar

Du trenger ikke swap med 4gb minne tør jeg påstå. I tillegg er ikke akkurat 2x regelen gyldig i Linux. Jeg kjører en maskin med 512mb minne med like stor swap og det funker gull. Vil du absolutt ha det, så holder det hvertfall lenge med 2gb swap uansett minnemengde til vanlig bruk. I ekstreme brukstilfeller kan man kanskje trenge mer, men da vet man at man trenger det. I vanlig bruk vil det heller gjerne gjøre vondt verre å måtte bruke swap.

Lenke til kommentar

Kanskje... jeg er ganske vandt til å bruke Windows til daglig, og da er det gjerne mange, store tunge programmer i gang. Det er ihvertfall temmelig forbanna kjipt å gå tom for minne hvis du jobber med noe viktig. De aller fleste programmer takler det å gå tom for RAM svært dårlig.

 

Men jeg tror ikke Linux er like gira på å bruke swap som Windows er til å bruke pagefile.

Lenke til kommentar

Kommer helt an på hva du bruker maskinen til. Det er flere applikasjoner som kun bruker

en viss mengde ram og ikke mer og da er du 100% trygg. Dersom du bruker den til surfing og din favorittbrowser er chrome vil du fort gå tom for minne. Chrome lekker minne verre enn en sil.

 

Jeg har 8Gigg RAM og bruker ikke swap hverken i linux eller windows. 4Gigg skal for de fleste også være tilstrekkelig uten bruk av swap dersom du restarter Chrome jevnlig.

 

Dersom du ikke har kontroll på maskinen din og vil være mer safe then sorry så kjør swap på en SSD disk. Så merker du ikke mye til den mht. ytelse.

Lenke til kommentar

2x RAM er ikke nødvendig. Du trenger minst 1x RAM hvis du skal bruke hibernate, ellers er det ikke så nøye. Ville gått for 2-4GB med swap til 8GB RAM. Ellers trenger du det strengt tatt ikke, men det er kjekt å ha for sikkerhets skyld, dersom noe plutselig skulle trenge masse minne.

 

@Illus: Jeg bruker Chrome på netbooken med 2GB RAM, og har ikke noen problemer med at den sluker minne. På den maskinen har jeg forøvrig heller ikke swap.

Lenke til kommentar

@Illus: Jeg bruker Chrome på netbooken med 2GB RAM, og har ikke noen problemer med at den sluker minne. På den maskinen har jeg forøvrig heller ikke swap.

 

Ja.. jeg tenkte litt på det etter at jeg hadde postet.. jeg bruker wintendo til å surfe og Chrome sluker lett 1,5 - 2 gigg etter å ha vært oppe noen dager.

 

Så når det gjelder Linux så trekker jeg påstanden inntil det motsatte er bevist :)

Lenke til kommentar

Kort sagt så trenger man ikke swap lengre, men som sagt før kan det være kjekt med tanke på dvalemodus, og da 1xRAM.

Når jeg starta å bruke linux var det 2xRAM som var standarden (første pc hadde 512MB, og det trengtes swap), nå kjører jeg 1xRAM og det var egentlig av gammel vane, og 4GB er ikke akkurat mye av en 500GB disk, er verre med windowsen som jeg ga for mye plass til.

Lenke til kommentar

Hei igjen. Her var det mye forskjellige svar, men å bruke 1-2 TB disk på OS er ikke noe alternativ. Glem det :p. Blir vel å bruke en 160 GB Disk først isåfall hvis det blir noe deler også kanskje SSD disk av noe slag med tiden. Så noen 1-2 TB Disk til OS? Nei. Ikke tal om.

På den maskina som jeg bruker akkurat nå, så Har jeg en Swap partisjon på rundt 2 GB. Jeg har litt over 1 GB Ram i den maskina, og i tillegg så har jeg bare en Swap partisjon selv om jeg har flere Distroer installert på Samme maskina.

Så, men dere mener det at en Swap partisjon på rundt 4 GB skulle holde selv om man skulle finne på å kjøpe 16 GB Ram? Det blir uannsett, 4, 8 eller 16. 6 GB og 12 GB er ikke noe alternativ.

Lenke til kommentar

Jeg glemte jo av en eller annen grunn å fortelle hva jeg skal bruke kassa til. Det blir å bruke maskina til Surfing, Chatting, Facebook, Youtube, Litt spilling kanskje. Ja. Vi får se hva det blir. Har ikke bestillt noe enda, så, men er ikke akkurat en sånn en som spiller, WOW, CS og Age Of Conan da, så noe spessielt avansert spilling, vet jeg ikke om det blir.

Lenke til kommentar

Hva er problemet med å bruke en 1-2 TB disk som system disk? Pris messig så er det ikke mye å hente på å kjøpe mindre disker (260,- for 160 GB og ca 600,- for 2TB hos komplett). Bruker man en 1-2 TB disk til system, så setter man vel ikke av hele disken til root? Om man da ikke tenker spesielt på ytelse, men da er vel en SSD disk ett bedre alternativ (ca 700-1000 kr for 40-60GB hos komplett). Root tar ikke mye plass, men selvfølgelig avhengig av hva og hvor mye man installerer. Bør stort sett holde med rundt 10 GB, selv om jeg har "flesket" til med ca 30 GB på min server (hvor kun 12% er i bruk). Så selv med en 160 GB system disk, så bør det være rikelig med plass til swap selv med 16 GB ram 2x swap. Desto mer ram man har, jo mindre swap bør man klarer seg med, med mindre man skal ta i bruk dvale modus, eller kjører spesielt minne tunge applikasjoner (hvor man da bør ha enda mer ram, og ikke mer swap :) )

Mener jeg har 2 GB swap på min server med 4 GB ram, som primært kjører fil, web og database.

Lenke til kommentar

Grunnen til at jeg ikke vil bruke 1-2 TB Disker som OS disk har ingenting med prisen å gjøre. Det har med meg å gjøre :p. Jeg er litt sær. Jeg liker å ha det sånn. Hadde jeg villet brukt 1 TB disk som OS disk så har jeg fullt mulighet til det, for jeg har en ikke pakka ut 1 TB disk liggende her.

 

Sokkalf™: Jo takk. Jeg vet det. Men så har jeg en litt overkill Strømforsyning også da og litt overkill med Harddiskplass. Har vel nærmere 3 TB i hovedmaskina også har jeg 1 TB disk som jeg ikke har pakka opp enda, og den maskina er ut av drift, så jeg får jo ikke brukt diskene heller. Så 16 GB er litt i overkant kanskje, men, men. Finner jeg ut at jeg skal ha det, så må jeg vel få kjøpe det eller?

Vil jo ikke at maskina skal bli treg heller. (Ja, som om den blir det med 8 GB Ram liksom) :p

Man vet jo aldri hvor mye Ram program drar med seg.

Firefox bruker jo sin mengde Ram. Det samme gjør, Soffice/Libreoffice, Gimp, ja. Whatever. For ikke å snakke om Calculatoren. (Neida, bare tuller) :p, nei. vi får se hva som skjer. Men 8 GB må man nok regne med ja.

Lenke til kommentar

Jeg har 2gb ram og like mye swap på min maskin og det funker fint til min bruk. Har vel brukt nesten alt et par ganger ved å kjøre virtuell maskin i VMware og en Opera session som hadde vart noen dager. En restart av Opera og saken var ute av verden. Med mindre man benytter seg av dvalemodus så tror jeg regelen "jo mer ram jo mindre swap" er en god en :)

Endret av hernil
Lenke til kommentar

Men den drar ikke 850W hele tiden når den er på. Har en litt eldre strømforsyning, ca 400W, hvor det fulgte med en watt måler man kan plugge i, og når pc'en "bare står på" så bruker den rundt 100W. Dette er en amd 3500+, 2 GB Ram, 4x200GB i Raid 0, Geforce 6800 GT som kjører XP.

Du kan jo kjøpe en energimåler, noen slike fra clas ohlson og se hvor mye pc'en bruker i løpet av en periode.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...