Jump to content

Illus

Medlemmer
 • Content Count

  1512
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

340 :)
 1. Uten å ta stilling til TS sin utfordring med Proshop så kan jeg skrive under på at dette er et selskap man holder seg unna. Var i dialog med Forbrukerrådet på nyåret og de kunne fortelle at Proshop var godt kjent hos dem og ikke i positiv sammenheng. Proshop er svært kranglete og viker ikke en tomme om de mener at "de har rett". Dessverre har ikke Forbrukerrådet noe virkemidler mot slike selskaper. Andre kan ha helt andre (og positive) opplevelser med Proshop sin "kundeservice", men jeg benytter meg av forbrukermakten og handler aldri hos Proshop.
 2. Det første du må begynne med er å trene. Behøver ikke koste så veldig mye og du kan gjøre det når du føler for det. Lego er morsomt, men ikke om det består i å kjøpe relativt dyre technic sett og bare bygge disse. Da må du ta det opp et par nivåer, kjøpe deg løsbrikker og designe prosjektene dine selv. Lego i løsvekt er svindyrt. Det neste du kan vurdere er skipsbygging i tre. Dette er prosjekter du kan bruke år på. Jeg ville ikke ha startet med en av de klassiske seilskutene, men heller noe ala dette https://www.elefun.no/p/prod.aspx?v=43623 viktig at det er "plank on frame" båt. Ellers blir det for enkelt. Ellers kan du jo vurdere noen av pocher sinde high-end modeller, f,eks, denne https://www.pocher.com/uk-en/ducati-superbike-1299-panigale-s.html .. men i likhet med lego så blir dette bare dyre sett man bruker et par kvelder på å skru sammen også er man ferdig. Selv driver jeg med pistol og rifleskyting og har mer enn nok med det. Når du er ferdig som rekrutt og har eget våpen er det i hvert fall nok av baner i nærheten av meg der jeg kan skyte stort sett når jeg vil. Kjører jeg en time kan jeg skyte 24/7. Merk at dette er en dyr hobby, men når man tenker etter. Hvilken hobby er billig
 3. Dersom det ikke er spesifisert i kontrakten så er du fritatt, men moralsk bør du stille opp. Det er du som disponerer heisen og det er vanlig folkeskikk å feie for egen dør. https://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/slik-kan-du-unnga-dugnaden/3423487839.html
 4. Etter 1. september 2009 er det lov å ta betalt for forbruk av vann. Det er to måter å betale for vann og avløp på. Den ene er ut fra stipulert forbruk, der forbruket beregnes ut fra boligens bruksareal. Den andre er etter målt forbruk. Dersom husstanden betaler for vann og avløp etter stipulert forbruk, er det ikke lov å ta ekstra betaling utenom husleie. I ditt tilfelle er det målt forbruk og da er det lov å ta betalt utover husleien. Alt avhenger av hva som står i kontrakten. Så den må du finne og sjekke hva som står om vann og betaling av dette. https://www.regjeringen.no/globalassets/upload/krd/vedlegg/boby/veiledninger_og_brosjyrer/nr_04_web.pdf Med forbehold om at loven er endret og som jeg ikke har fått med meg.
 5. Dersom du er usikker på strømforbruket ditt så må du gå systematisk til verks. Det første du gjør er å skru av alt som trekker strøm og sjekker at det ikke registreres noe forbruk i måleren. Antar du har ny AMS måler slik at du nå kan følge forbruket ditt på time-basis hos strømleverandør/netteier i tillegg til informasjonen du får i displayet på måleren. Du kan også få tak i en HAN dongel slik at du selv kan hente ut verdiene fra måleren via HAN porten (Åpning av HAN port må bestilles fra netteier). Så gjør du som Zeph er inne på. Skrur på f.eks. varmekabler på badet først og ser hvordan forbruket er over noen timer. Gjerne natta når det er kaldest ute. Det samme kan du gjøre med varmtvannsberedere. Sjekk også at varmtvannet ikke er unødvendig varmt. Varmtvannsberedere kan fint holde på varmen i et par døgn om du ikke bruker uforholdsmessig mye vann i perioden. Når du har gjort denne øvelsen for alt du har som trekker strøm så har du litt bedre oversikt over hva du faktisk bruker av strøm. Det er også mulig å kjøpe en energimåler som du setter i mellom stikkontakt og støpsel for å måle forbruk direkte. Lykke til med detektivarbeidet :-)
 6. Kinkig situasjon, men her har borettslaget absolutt ett ansvar. Dette er noe beboere er blitt pålagt av styret (dine ord). Beboere kan ikke anses å være eksperter på kjøkkenvifter og når man får presentert en liste over valg uten forbehold om mål eller lignende (dine ord) så kan man i god tro handle slik du har gjort. Det første du må gjøre er å ringe til styreleder i borettslaget, forklare situasjonen, og be vedkommende håndtere saken for deg siden det er borettslaget som har avtale med firmaet (dine ord). Når det gjelder monteringen av viften selv om den var for liten så blir det fort ord mot ord. Montøren kan si at du insisterte på å få den montert mot hans anbefaling. Det som kan redde deg her er at montøren representerer den profesjonelle part og de har ansvar/egeninteresse av at avtaler blir gjort skriftlig (ordrebekreftelser etc.). Borettslaget har trolig tilgang på advokat som kan se på dette.
 7. Hva står det i kontrakten (ordrebekreftelsen) at du skal betale ?
 8. Liten innføring her: https://altitec.no/batterikurs/ "Hvis du ikke planlegger å bruke apparatet på en lang stund, anbefaler vi at du tar ut batteriet og lagrer det med 50–80 prosent av full kapasitet. Hvis du lagrer et batteri som er helt utladet, kan det komme i en tilstand som gjør at det ikke kan lades opp igjen. Hvis du lagrer det når det er fulladet, kan batteriet miste noe av kapasiteten og dermed få kortere levetid. Ta batteriet ut av apparatet og lagre det ved riktig temperatur, gjerne i kjøleskapet." Du finner også mye info om batterier og lading/lagring på RC forumene. Men siden du trolig ikke har computerlader så må du vite sånn ca hvor lenge du kan bruke drillen før batteriet er "flatt" (ca 30%). Så lader du det opp og lar drillen gå til du er sånn ca. mellom 50 og 80% kapasitet. Noen legeringer (spesielt høykapasitets RC batterier) må lagres i brannsikker pose eller lignende.
 9. Støtter Merko her, er hun i tenårene er det pc/mac, tegne/animasjonsprogrammer og tegnebrett som gjelder om hun vil ta det til neste nivå. Det kan jo hende hun har lyst til å leve av dette om noen år ? Dette betyr ikke at hun skal slutte å tegne på papir, men de jeg kjenner (i tenårene) bruker kun vanlig gråblyant for å storyboarde/sketche på papir også tegner de det inn i tegneprogram der alle mulige farger er tilgjengelig.
 10. Kan du utdype denne ? Eierseksjonsloven er relativt klar på dette området: https://lovdata.no/lov/2017-06-16-65/§29 https://www.huseierne.no/alt-om-bolig/sameier-og-borettslag/eierseksjoner/fellesutgifter/
 11. Takk 😊 Har du en paragraf eller noe å henvise til her? Ser det står i 20-5,3 men denne gjelder ikke for forliksrådet.
 12. Oppfølgingsspørsmål: 1) Må alle sakskostnader være innmeldt på forhånd til forliksrådet ? Og stå spesifisert i dommen ? Dersom ikke, er det noe regler for når slike krav må sendes den tapende part ? Grunnen til at jeg spør er at jeg har lest litt om "omkostningsoppgave" som står at må leveres, men jeg kan ikke se om dette er fritatt i forliksrådet. 2) Hvor kommer eventuelt krav om dekking av sakskostnader fra ? Er det forliksrådet ? Motpartens advokat ? Eller motparten selv ? Jeg holder en knapp på det siste siden det kun er reelle utgifter som kan dekkes. Og motparten må vel ha betalt advokatutgifter før det blir en reell utgift for motpart ? Eller kan advokat sende faktura direkte til tapende part ? 3) Jeg leser også at sakskostnader kan ankes særskilt til tingretten innen 1 måned fra dommens forkynnelse. Men hvordan er det mulig å anke sakskostnader når man ikke kjenner disse ?
 13. Takk for klart og presist svar, krikkert. Kontrollspørsmål fra en ulærd: Hvor kan jeg finne dette beskrevet i lovteksten? Jeg klarte ikke å lese ut fra loven at det er slik det er.
 14. Beklager. Ikke G, men R
 15. Hei, Beklager om dette er besvart før, men jeg fant ikke helt det jeg er ute etter i andre tråder. Spørsmålet gjelder hva man må påregne av saksomkostninger dersom man taper en sak i forliksrådet. Dette er det jeg har funnet: 1) Gebyr for behandling i forliksrådet (1R 1322,50) 2) Reiseutgifter for parter med personlig møteplikt (gjelder for denne saken) 3) Rettshjelp inntil 4R (5290,-) 4) Mva. (25%) Er det noe jeg har glemt ? Det jeg er usikker på er punkt nr. 2 og 3: 2) Dersom klagemotpart medbringer en advokat langveisfra. Er jeg da ansvarlig for all reisekost for denne ? Fly på businessklasse etc. ? Kan også reisetid faktureres under denne posten ? 3) Inkluderer dette reisetid og tid brukt i møtet i forliksrådet for advokaten ? Takker for svar :-)
×
×
 • Create New...