Gå til innhold

Regjeringen forseslår 25% MVA på all digitaldistribusjon fra nettet.


Anbefalte innlegg

Mange her har sikkert fått med seg at statsbudsjettet slippes idag, og som økonom er jeg sær nok til å synes dette er spennende.

I den forbindelse kom jeg også over noe som vil være av interesse for alle oss som liker spill. Det forselås at det f.o.m. 1 juli neste år blir innført 25% MVA på all digital distribusjon (ikke bare fra norske nettsider) og dette påvirker da tjenester som Steam, Direct2Drive, GoG,XBL, PSN, Itunes for å nevne noen.

 

Økonomdelen av meg sier at dette er rett og rimelig da dette gjelder import av en vare likt det som bestilles fra f.eks play.com, men gameren i meg blir litt sad panda.

Dette vil i mine øyne prise Steam rett ut av markedet. Fra før av har de rimelig stive priser på nye titler, og om det kommer 25% på dette begynner det å bli virkelig dyrt. Jeg er også spent på om 200kr regelen vil gjelde for digitaldistribusjon slik den gjelder vanlig import.

 

Så hva synes folket? Skal vi gjøre opprør?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dreper online markedet enda mer enn det allerede er. Who cares? (også økonom, halvveis :p) Vi så jo priser som skutte i været pga. omgjøring fra dollar til euro i steam. Nå dette? HVEM betaler 500(dyrere for Call of Duty :lol: )for et spill på steam?

 

Om det og gjelder DLCer blir jeg å laste dette ned til pc der det finnes istedet. Synd, men sant. Kjøpte akkurat dlcene til Borderlands på PS3, men ikke faen om jeg gidder , som fattig student, å betale mer unødvendige avgifter til denne kommuniststaten.

Økte alkoholavgifter får bli det jeg bidrar med.(Å "begrense" alkoholinntak pga. prising er jo en grei unnskyldning, selvom det ikke hjelper særlig"

Endret av Martino
Lenke til kommentar

Hvordan blir så dette på XBL? Der det handles i MS points. Da blir det jo kjøpet av disse som blir 25% dyrere. Men så er spørsmålet om MSpoints er å anse som en valuta. Isåfall frafaller jo momsspørsmålet.

Nei dette kan bli spennende. Jeg aner ikke hvordan i allverden de skal klare å følge opp dette. En pakke som kommer inn i Norge kan jo bli rutinesjekket av tollvesnet, men dette har de jo ikke mulighet til med det som går over nettet.

Lenke til kommentar

Feil. "VAT" er en del av prisen i de landene som krever det pr nå - det er likevel lokaliserte forskjeller på prisene i Norge, Tyskland, Spania, England +++ - bare å ta seg en runde på de forskjellige steam-språkene og sjekke det.

 

Dette betyr at de 50 euroene vi betaler i dag ikke inkluderer mva, da jeg tviler på at Valve / Steam er registrert i mva-registeret i Norge. Disse ekstra pengene går rett i lomma til eierne. Spørsmålet er når vi innfører mva, om de da øker prisene for å kompensere for dette, eller om de da rett og slett behandler oss likere i forhold til en del andre land.

 

Sier ikke at det kommer til å skje - men jeg frykter det mtp hvordan de har kjørt butikken sin de siste årene.

Lenke til kommentar

Jeg tror ikke piratene hadde begynt å kjøpe før nye spill lå på under hundrelappen. Min erfaring er de som laster ned mer enn de kjøper overhodet ikke har noe etisk perspektiv på hva de gjør utover at de vil ha flest mulig spill gratis. Det har ingenting med prinsipper eller rimelighet å gjøre; spillutgiverne er allerede i konkurranse og presser prisene det markedet tillater.

 

Nå skal ikke jeg si at piratene gjør noe galt iom de "aldri" blir straffet, og det virker rimelig håpløst å skulle straffeforfølge mer enn en bitteliten prosent av piratene. Jeg kjenner knapt nok noen som har aldri har lastet ned musikk, spill osv., så hvis man skulle straffeforfølge alle pirater måtte man buret inn store deler av befolkningen helt ned i barneskolealder.

 

Det får være opp til industrien og rettsvesenet å finne på en smart løsning, inntil da er det i praksis fritt frem.

 

Angående momsen så er det i likhet med den ekstremt lave tollgrensen økonomisk protesksjonisme som staten gjør for å holde norsk næringsliv konkurransedyktig uten å skape store sosiale forskjeller i samfunnet (alternativet er lavere lønninger). Det er forøvrig helt i tråd med APs ideologiske program, så hvis man har stemt rødgrønt så er dette en del av pakka.

Lenke til kommentar

Folk kjøper hvis de må, det vil si om spillet har en bra multiplayer. Er en grunn til at Blizzard sikkert er en av de rikeste selskapene :p

Er ikke så fristende å waste 400kr på noe buggete og kjedelig singleplayer spill. Folk sine krav har forandret seg, alt skal være sosialt nå. Jeg spiller sjeldent noe spill som bare har singleplayer, da må det være noe UTROLIG spesielt.

Lenke til kommentar

Ok, nå har ikke jeg lest noen av synspunktene i postene her, men vil bare tilføye et spørsmål: Hva f har staten gjort for spillindustrien her i Norge enn å gi Funcom penger så de kan lage spill for barn? Virker som de vil oppfordre nordmenn til piratvirksomhet :huh:

Endret av Leaf
Lenke til kommentar

Skjønner ikke helt hva folk syter for. Ja, klart det er kjipt at det blir dyrere for oss forbrukere, men det er helt logisk at det blir sånn. Å drive med digital disturbisjon (vet aldri om jeg skrivet det ordet rett) her i Norge er nokså dødfødt, siden det er uendelig mye billigere å kjøpe fra utlandet. Siden man ikke må betale frakt/toll heller, så er det rett og slett ingen "downsides" med å bestille fra utlandet. Det betyr at de som prøver å selge spill digitalt her i Norge har en ekstrem "disadvantage".

 

Det betyr at det er færre som vil starte opp med digital disturbisjon som businessmodell, siden de ikke har mulighet til å være konkurransedyktige, noe som fører til dårligere økonomi og ett mer begrenset spillmarked innad i landet.

 

At ting blir dyrere er drit, men i det lange løp så er det nødvendig. That's it.

 

PS: Beklager bruk av engelske ord, men er litt trøtt så jeg klarer ikke å komme på de norske subsituttene.

Endret av Error
Lenke til kommentar

Ok, nå har ikke jeg lest noen av synspunktene i postene her, men vil bare tilføye et spørsmål: Hva f har staten gjort for spillindustrien her i Norge enn å gi Funcom penger så de kan lage spill for barn? Virker som de vil oppfordre nordmenn til piratvirksomhet :huh:

 

Du behøver vel ikke lange tenkepausen for å svakheten i det resonnementet der. Fordi staten ikke skyter nok penger inn i en bransje, så er det greit å stjele varene den bransjen produserer? Dette er månelogikk.

 

Men for all del; last ned så mye du vil, det er ingen som klarer å straffe deg. Å rettferdiggjøre det er ikke nødvendig slik situasjonen er nå; kan man så kan man.

Lenke til kommentar

Blir vanskelig å bøtelegge bedrifter i andre land.

 

Etter å ha lest meg opp om EU sin moms er jeg mye mer imponert over deres måte, der betales moms til landet det selges FRA. Det gjør det hele mye lettere siden bedriften da er i eget land og derfor kan stilles juridisk ansvarlig. Norge kan umulig holde oversikt over alle distributører, eller har noen sjanse å håndheve denne loven.

 

Er også litt skeptisk til hvordan dette vil fungere med tanke på EU, vil det bety at jeg må betale moms dobbelt opp? Greit, jeg kjøper sjeldent fra steam fordi prisene er latterlige (og når en nordmann sier det burde det strengt tatt ringe en bjelle), men i motsetning til hva gamer påstod vil jo dette i teorien øke prisen? Med mindre momsen vil gjøres etter EU standard.

Lenke til kommentar

Godt tiltak for å redusere piratkopiering ja :huh:

Handler ikke så veldig mye digitalt, men kjipt uansett

 

Skjønner ikke helt hvordan det kan redusere piratkopiering. Jo høyere prisen stiger, jo mere vil lysten til å laste ned øke. Med tanke på å spare masse penger.

Norge tar jo alt for mye penger for MVA og andre avgifter allerede, når du bestiller ting på nettet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...