Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

skal flytte ut i juni, men må betale for juli..


lillepy

Anbefalte innlegg

Vi er en vennegjeng som fra ifjor august har leid et hus 'sammen'... dvs en av oss har leid hele huset som er på 25000 i måneden. Han er da den eneste som står på kontrakten, og han har ikke lagd noe kontrakt til oss andre som da leier fra han igjen liksom...

Nå er det sånn at jeg desverre må flytte ut i juni fordi jeg har fått sommerjobb i hjembyen min. Jeg skal ikke flytte tilbake igjen i huset etter sommeren.

 

Likevel sier han som står på kontrakten at jeg må betale leie for både juni og juli. Jeg har sagt at jeg kan betale for juni, siden jeg mest sannsynlig kommer til å bo i huset noen dager/uker ut i juni. Men i juli kommer jeg ikke til å bo her i det hele tatt.

 

Har han rett til å be meg betale for juli?

 

Det er ei som skal flytte inn nå i mai, men hun flytter mest sannsynlig ut igjen i juni, og hun slipper å betale noe for juli. Vi har i tillegg hatt to andre her som har flyttet ut tidligere, men de har også sluppet å betale noe ekstra....

Vi deler på hele leien likt alle som bor her, så om de ikke får inn noen nye i juli kan leien bli ganske høy for de. Men jeg syns likevel det er dårlig at jeg skal betale ekstra bare fordi at de skal få en lavere leie...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Lov om husleieavtaler (husleieloven)

§ 9-5. Utleierens oppsigelse av tidsubestemt leieavtale

Er ikke annet avtalt eller annet følger av loven her, kan tidsubestemt leieavtale sies opp av utleieren.

 

En tidsubestemt leieavtale om bolig kan bare sies opp av utleieren dersom:

a)husrommet skal brukes som bolig av utleieren selv eller noen som hører til husstanden,

b)riving eller ombygging av eiendommen gjør at husrommet må fravikes,

c)leieren har misligholdt leieavtalen, eller

d)det foreligger en annen saklig grunn til å si opp leieavtalen.

 

Tidsubestemt leieavtale om enkelt beboelsesrom der leieren etter leieavtalen har adgang til en annens bolig, kan sies opp av utleieren uten hinder av bestemmelsene i annet ledd.

Endret av CAT0
Lenke til kommentar

Kan du oversette det til vanlig norsk?

 

Jeg leser desverre ikke de norske lover så ofte at jeg forstår ord og begreper som nevnes der :p

 

Men om jeg har forstått det rett, så kan kun utleier si opp leieavtalen om huset skal rives/utleieren skal flytte inn selv, eller en annen veldig god grunn?

 

Man har da vel en oppsigelsestid når man leier? Den tiden har vært den, så alle her kan vel flytte ut nårsomhelst uten at huseier sier noe på det? I kontrakten står det at huset er leid for ett år, (de skal fornye kontrakten da), så jeg tviler på at vi leier tidsubestemt?

 

Og jeg har heller ikke skrevet under på noe leieavtale, så da kan jeg vel også flytte ut når jeg vil?

 

Men han som da står på kontrakten mener da av enellerannen grunn at alle vi andre står på kontrakten og, fordi vi har vært sammen om å leie huset.

Og siden vi har leid huset for ett år, så skal alle være med å betale for ett år og!

(noe som jeg stusser litt på siden de to andre flyttet ut, han ene tilogmed før oppsigelsesfristen og de slapp å betale)

Jeg tenker bare at han her sitter og juger til meg, kun for å få en billigere leie i juli...

Endret av lillepy
Lenke til kommentar

Rent rettslig kan du muligens slippe unna med å si opp avtalen med vennen din som formelt leier huset av huseier nå, og så ha tre måneders oppsigelsestid (april, mai, juni). Det forutsetter at du ikke har fått skriftlig beskjed om at leieavtalen ikke kan sies opp i den avtalte leietid.

 

(Slik jeg forstår deg var dere enige om å leie huset et år, så uavhengig av hva loven sier er det skikkelig dårlig gjort å få din såkalte venn til å legge ut mange tusen ekstra fordi han stolte på deg og ikke tenkte på å ordne med en skriftlig kontrakt.)

  • Liker 4
Lenke til kommentar

ja det er jo litt.. slemt, men det er jo ikke snakk om MYE penger heller da. Når vi har alle rommene fylt, blir leien på 2777 kr i måneden på hver. Om de har uflaks og ikke får inn noen nye etter at diverse folk flytter ut i juni, kan leien bli på max 5000, kun i juli (de får inn en ny en i august, og mange folk begynner vel å bli desperate i slutten av juli, så de finner nok nok folk til å klare å få leia ned til 3200 e.l. fra august.

 

så egentlig syns jeg ikke det er så veldig slemt heller. 5000 kr er vel en normal pris når man bor i en storby, og også en grei pris når man ser på hvor bra huset våres er, og hvor bra beliggenhet det har... Dessuten blir den prisen kun i juli, og de har spart mye på å klare å få nok folk inn i huset til at leia ble på 2777..

 

Jeg kan jo snakke med han og avbryte avtalen vår, og lage en 3 mnd oppsigelsestid som du sier, men jeg tviler sterkt på at han blir med på den. Han er en stor kverulant :< (gud så mange dumme diskusjoner jeg har hatt med han, fordi han aldri kan ta feil)

 

Men så er det også det med de andre som flyttet ut tidligere. Hvorfor skal jeg betale ekstra når de slapp?

Og hvorfor skal hun som flytter inn i mai, som også flytter ut i juni, også slippe å betale for juli?

Det er jo ganske urettferdig, og vi andre måtte betale ekstra mer i leien når de flyttet ut.

Men når jeg skal flytte ut, da skal plutselig jeg være med på å minske leien.

Lenke til kommentar

rent teoretisk her:

er det ikke mulig at den som har leid huset for alle for ett år har informert de som har leid at huset er leid for ett år og at det dermed er en muntlig kontrakt om tidsbestemt utleie fra denne personen til de andre som bor der?

 

 

det fremgår jo fra TS sin første post att han har blitt informert om tidsbegrensingen/lengden på hovedleiers leiekontrakt med eier.

 

eller blir det helt på jordet?

Lenke til kommentar

er det ikke mulig at den som har leid huset for alle for ett år har informert de som har leid at huset er leid for ett år og at det dermed er en muntlig kontrakt om tidsbestemt utleie fra denne personen til de andre som bor der?

 

Problemet er husleieloven § 9-2:

 

§ 9-2. Tidsbestemte leieavtaler

 

En leieavtale som er inngått for bestemt tid, opphører uten oppsigelse ved utløpet av den avtalte leietid. Ved utleie av bolig må utleieren skriftlig opplyse at leieavtalen ikke kan sies opp i den avtalte leietid.

 

En tidsbestemt leieavtale kan sies opp i leietiden i samsvar med bestemmelsene i §§ 9-4 til 9-8, dersom det er avtalt, eller dersom utleieren har forsømt sin opplysningsplikt etter første ledd annet punktum.

 

Fortsetter leieforholdet i mer enn tre måneder etter utløpet av den avtalte leietid uten at utleieren skriftlig har oppfordret leieren til å flytte, er leieavtalen gått over til å være tidsubestemt.

http://www.lovdata.no/all/tl-19990326-017-009.html#9-2

 

Akkurat dette er altså et unntak fra den vanlige regelen om at muntlige avtaler er like gyldige som skriftlige.

Lenke til kommentar

Har man ikke her leid "enkelt beboelsesrom der leieren etter avtalen har adgang til en annens bolig"? I så fall er vel oppsigelsesfristen etter husleieloven 1 måned (§9-6, "For leieavtale om enkelt beboelsesrom der leieren etter avtalen har adgang til en annens bolig, skal oppsigelsesfristen være én måned. Det samme gjelder for selvstendig leie av garasje eller bod.").

Lenke til kommentar

Har man ikke her leid "enkelt beboelsesrom der leieren etter avtalen har adgang til en annens bolig"? I så fall er vel oppsigelsesfristen etter husleieloven 1 måned (§9-6, "For leieavtale om enkelt beboelsesrom der leieren etter avtalen har adgang til en annens bolig, skal oppsigelsesfristen være én måned. Det samme gjelder for selvstendig leie av garasje eller bod.").

 

TS starter sitt innlegg:

"Vi er en vennegjeng som fra ifjor august har leid et hus 'sammen'... "

 

For meg synes det ikke ut som det er en som leier leiligheten og som leier ut videre, men at det for enkelhets skyld bare står en av vennegjengen på leiedokumentet. Hadde jeg vært i samme situasjon hadde vennegjengen blitt noen færre om jeg ble sittende med restregningen.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Vi har ikke hatt noen slags avtale om at alle 'skal' bo her i ett år. Det som ble sagt var vel egentlig kun så enkelt som 'blir dere med å ha kollektiv sammen?' 'ja!' 'nå har jeg funnet et hus, det koster så så mye i leie, og dere betaler alle xxx kr innen 1 august (første husleie)'

 

Noe mer enn det ble ikke sagt. Kontrakten er på ett år, det er derfor jeg skrev at vi har 'leid huset i ett år sammen'...

Men det var ingen avtaler da de to andre flyttet ut tidligere.

 

Han sier dog at om de får inn noen andre til å bo her fra juni/juli (så leien blir lavere enn 4-5 tusen) så skal jeg slippe å betale noenting.

Jeg jobber jo med å finne noen som kan ta over for meg, og har funnet ei som kommer på visning imorgen. Men selv om om jeg da får denne jenta til å flytte inn/ta over min plass...

så må jeg likevel betale i juli om de andre mener at leien blir for høy.

Lenke til kommentar

Skriftlige avtaler pleier å være smart.

 

Loven har vel han som leier ut på sin side, å tror han driter i hvem som bor der, sålenge han får pengene sine. Du kan jo selvfølgelig skippe ut av gjengen, men da har du jo ingen venner igjen.

 

Leieavtaler pleier å ha en en hoved-ansvarlig i den skriftlige kontrakten.

Lenke til kommentar

Det er opp til deg.

 

Du har loven på din side, da du i følge husleieloven har rett til å si opp leieavtalen med en måneders oppsigelse fra og med den 1. i neste påbegynte måned. Det vil si at du må si opp leieavtalen skriftlig emd din venn i løpet av mai.

 

Du har loven på din side og skal ikke betale leie dersom du leverer skriftlig oppsigelse av leieavtalen med din venn i løpet av mai.

 

 

Angående klinsjen med vennene dine, så må du selv finne ut hva som ble sakt når dere leide, var det snakk om at dere skulle bo der i ett år før du ble enig om å leie, eller er dette no du har fått vite i etterkant?

Dersom dere gikk sammen som kolelktiv og skulle leie, og det ble klargjort FØR du flyttet inn at det var ett års kontrakt, så er det råttent av deg å stikke.

 

Derimot om du ikke fikk vite noe om denne årskontrakten og det ikke var snakk om noen tidsperiode, så er det vennen din som er råtten fordi han vil la deg stå til ansvar for at han har driti på seg.

Lenke til kommentar

Trur ikke det ble sagt noe om at alle SKAL bo her ett år, men så er det igjen med de som har flyttet ut tidligere... som ikke har levert noe skriftlig.. Men det er bare jeg som må betale ekstra, for da de andre to flyttet ut ble det ikke så veldig høy husleie, siden vi fikk inn en ny en ganske kjapt.

Men uansett, da sier det vel seg selv at det ikke har vært noe sånn avtale. Isåfall, er det vel feil av han at kun jeg skal følge den og ingen andre..

 

Og nå har jeg i tillegg funnet ei som skal ta over for meg. Hun sa ja til å flytte inn igår, så det er sikkert. De andre som flytter ut har ikke giddet å finne noen andre som kan ta over, og de skal ikke betale noe ekstra.

 

(Ja bortsett fra EI til da, som må betale i Juli og.. men det er fler som skal flytte ut før den tid, som ikke må betale noe...)

 

Så det er jo bare skutt :p

 

Kan jo prøve å få til en skriftlig kontrakt... men bleh.. syns som sagt det liksom er stress at.. JEG må stresse med det, og ikke andre :< bare fordi han syns jeg går han litt mer på nervene enn andre i huset.

Endret av lillepy
Lenke til kommentar

Men ærlig talt, de som flytter ut, får de noen andre til å flytte inn?

 

Nei, de har ikke tatt noe ansvar for det. Det er ikke noe problem for de som blir igjen å finne noen nye folk heller da. Det handler bare om å gidde.

 

Jeg tok eget intiniativ til å finne noen til å ta over for meg, fordi.. det er jo som sagt litt 'slemt' å bare flytte fra hele greia... men vi får se. Om jeg får prata om det så kan han jo gå med på at det er greit. Jeg skal jo ikke ta på meg noe ansvar for den plassen jeg ikke har brukt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...