Gå til innhold

Vitenskapelige triks man kan gjøre hjemme


Anbefalte innlegg

Fyr opp med stålull og batteri:

 

 

I dette trikset drysses det pepper på en vannoverflate. Selv om pepper har større tetthet enn vann, holdes det flytende pga overflatespenningen. Såpe består av såkalte surfaktanter, og disse ødelegger overflatespenningen.

 

http://www.youtube.com/watch?v=66yAVJ3OQ6

 

Viskositeten til en væske forteller hvor tyktflytende den er. Væsker med lav viskositet er tyntflytende. Et eksempel på en slik væske er kaffe. Hell litt melk i kaffekoppen, og det tar ikke lang tid før melken har diffundert rundt i hele koppen.

 

I denne filmen har vi en væske med svært høy viskositet. Man tilsetter tre små doser av andre væsker og begynner å blande væskene. Siden det er så vanskelig å diffundere i denne væsken, kan man komme tilbake til utgangspunktet ved å gjøre de samme bevegelsene motsatt vei.

 

Endret av betaomega
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Maisstivelse og vann, 2:1, bland sammen.

funker like bra med potetmel og vann. Og det er vel litt mer vanlig å finne i Norge.

Maisstivelse selges stort sett under navnet "Maizena" i Norge. De aller fleste dagligvarebutikker har dette.

 

Men ett nytt triks:

Kuldeblanding:

Bland snø/is og salt (NaCl) ca 75% snø og 25% salt (vektprosent). Bland godt og oppnå en semiflytende slush som holder -21oC. Grunnet den relativt ekstreme varmekapasiteten til vann vil en slik blanding være efektiv til å fryse ned ting (f.eks kjøle ned drikkevarer på få minutter). (men ikke rør md fingrene, frostskadene (med påfølgende ekstreme smerter og stygge blemmer kommer før du aner det.)

Lenke til kommentar

Her var det mye tøft. :)

 

Jeg testet totalrefleksjon på kjøkkenbenken en gang. Dere vet, sånn som gjør at lyssignaler kan sendes gjennom fiberkabler. :)

 

Jeg brukte en tom drikkekartong, en sånn 1,5l sak som selges overalt. I den laget jeg et hull 1 cm over bunn og plasserte en vanntett lykt som lyste ut av hullet. Så fylte jeg kartongen med vann og når vannet strømmer ut av hullet så følger lyset fra lykta innsiden av vannstrålen og bøyes nedover. :)

 

Lag hullet så jevnt som mulig for å få en fin stråle. Jeg 'jukset' litt ved å improvisere en metalldyse fra et sånt trykknapp-sett du får kjøpt i håndarbeidsbutikker.

Lenke til kommentar

Et snedig triks man faktisk kan få bruk for er å skape malstrøm i 1,5 l brusflasker.

 

Man snur flasken på hodet for å tømme, og lager deretter sirkelbevegelser for å få vannet til å rotere. Etterhvert dannes det en malstrøm som får vannet/væsken til å renne ut ca 2 ganger raskere en hva en ellers ville klart ved å bare snu flasken for å tømme.

 

Prøv selv :)

Lenke til kommentar

En til:

Påvise coreoliseffekten (nei, ikke i kjøkkenvasken :hrm: ) og jordens rotasjon ved hjelp av en pendel (Foucault-pendel). Finn ett passe stort lodd, omtrent 2-3 kg er fint(f.eks en brusflaske med blyhagl, ett lodd fra ett blybelte, ett knippe fiskesluker eller en skikkelig grov rørtang eller noe sånnt), en tynn snor uten "tvinn" (fiskesene f.eks), en swivel av egnet sort (f.eks en beregnet på havfiske) og ett sted å henge opp pendelen. For å få noe særlig effekt bør pendelen være minst 3 meter lang, og gjerne myyye lenger, og på ett sted uten trekk og andre forstyrrelser (trappesjakter og gymsaler og sånnt er fint).

 

Sett gjerne opp en eller annen skala for lettere å kunne observere fenomenet. En populer skala kan være en ølflaske som veltes etterhvert som pendelens svingeplan endres (i forhold til jordoverflaten). Har du for lett lodd og/eller for kort pendel vil den desverre stoppe før dere ser noe særlig...

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...